Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 671. Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Război în Ucraina, ziua 671. Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Război în Rusia, ziua 671. În prezent, nu există o amenințare reală de încercuire a zonei Avdiivka de către ocupanții ruși. Rușii pierd în fiecare zi 300-400 de morți și răniți pe acest front, susțin ucrainenii.

Război în Ucraina, ziua 671. Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Dec 2023   •   14:51

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • ”Confirmarea că fac totul cum trebuie” - Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, pus pe lista celor mai căutați infractori de Ministerul rus de Interne
  • Franța predă o a doua navă Ucrainei pentru a ajuta la exportul de cereale
  • Un civil a fost ucis și alți 3 au fost răniți de atacurile rusești în regiunea Herson
  • Comandantul-șef a Ucrainei comentează "mobilizarea a 500.000 de persoane": ”Nu am solicitat nicio cifră”
  • Ambasadorul Ucrainei la UE dezvăluie când vor începe discuțiile de aderare a Ucrainei
  • Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au pierdut nicio aeronavă în timpul atacului asupra navei din Feodosia
  • Lukașenko susține că transferul de arme nucleare rusești în Belarus a fost finalizat cu câteva luni în urmă
  • Încă un bombardier rusesc SU-34 a fost doborât de ucraineni
  • Ucraina spune că a efectuat un atac aerian asupra orașului-port Feodosia din Crimeea
  • Forțele rusești lansează drone Shahed asupra Ucrainei din Marea Neagră
  • Rușii anunță că au cucerit un ”oraș-fantomă”
  • Rușii au lovit a treia bază cu ajutoare umanitare în Herson
  • Comandamentul armatei ucrainene depune o cerere de mobilizare a 500.000 de soldați
  • Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pentru prima dată pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie

Update 21:45 Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, a comentat că faptul că figura sa a fost inclusă pe lista persoanelor căutate de Ministerul rus al Afacerilor Interne este o dovadă a eficienței activității sale.

Presa rusă, cu referire la baza de date a Ministerului rus de Interne, a precizat că Oleshchuk a fost acuzat de "act terorist după un atac cu drone pe teritoriul rus".

"O astfel de decizie a sistemului judiciar al regimului criminal al statului terorist este doar o confirmare a faptului că fac totul bine, o confirmare a eficienței muncii de luptă a Forțelor Aeriene”, a declarat el, pentru publicația Pravda.

Update 20:33 Franța a predat o a doua navă Ucrainei pentru a o ajuta la exportul de cereale.

"(Nava) va ajuta la exportul de cereale pentru a aproviziona mai bine lumea cu alimente. Suntem pe deplin angajați, iar solidaritatea noastră nu se va opri", a declarat Clément Beaune, ministrul Transporturilor din Franța. Acesta a remarcat că nava fusese deja trimisă de la Dunkerque.

Fotografia atașată prezintă o barcă mică, aparent destinată patrulării sau escortei.

Update 19:30 Un civil a fost ucis, iar alți trei au fost răniți în urma loviturilor rusești asupra regiunii Kherson din 26 decembrie.

"Un bărbat, în vârstă de 56 de ani, a suferit răni ușoare în orașul Herson. El va fi supus unui tratament ambulatoriu după ce va primi ajutor medical.

Așezarea din Mykilske a fost din nou sub tir. Un bărbat, în vârstă de 70 de ani, a suferit răni fatale. Un alt rezident local, în vârstă de 50 de ani, se află în prezent în spital. Medicii îi evaluează starea ca fiind moderată”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, pe Telegram.

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a fost, de asemenea, rănit într-un bombardament rusesc asupra așezării Shyroka Balka. El a fost dus la o unitate medicală.

Au existat, de asemenea, victime în așezările Stepanivka și Chornobaivka. Informațiile sunt în curs de stabilire.

Prokudin a raportat că patru persoane au fost rănite în Chornobaivka, toate fiind spitalizate.

Update 18:05 Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că comandamentul militar ucrainean își formulează cu regularitate cererile de muniții, arme și resurse umane, dar nu a înaintat guvernului o cerere pentru un anumit număr de persoane mobilizate.

"Comandamentul militar nu a solicitat nicio cifră (500.000, după cum a relatat Davyd Arakhamia - n.r.). Comandamentul militar continuă să protejeze statul și, în consecință, își formează propriile cereri (de muniții, arme și resurse umane). Acest lucru se face în mod continuu, dar nu îl punem în aplicare în niciun format separat, vizitând Cabinetul de Miniștri sau Parlamentul Ucrainean.

În ceea ce privește această cifră, am format-o pentru anul viitor. Ea ia în considerare, desigur, acoperirea setului actual, formarea de noi unități militare, precum și prognoza pierderilor pe care le putem suferi în 2024. Nu pot să dau glas cifrelor care se referă la fiecare dintre acești indicatori. Acesta este un secret militar”, a declarat acesta.

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că Statul Major General nu are dreptul de inițiativă legislativă, astfel că nu a înaintat niciun document guvernului.

Update 16:15 Adunarea conferinței interguvernamentale de către Comisia Europeană va fi un început fizic al negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, a declarat Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei la UE.

Chentsov a dezvăluit că Ucraina are un singur act de adoptat. Este vorba despre legea privind lobby-ul, care a fost deja înaintată Verkhovna Rada a Ucrainei (Parlamentul ucrainean). Chentsov consideră că există motive să creadă că aceste condiții vor fi îndeplinite în proporție de 100% în următoarele câteva luni.

"Comisia Europeană trebuie să pregătească un raport corespunzător și să îl supună spre examinare statelor membre ale UE în luna martie, pentru a adopta decizia cu privire la adunarea așa-numitei conferințe interguvernamentale, care este, în esență, un început fizic al negocierilor”, mai spune acesta.

Chentsov a subliniat că ambele părți trebuie să pregătească în mod activ un cadru de negociere până în martie.

Update 14:50 Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au pierdut nicio aeronavă în timpul atacului asupra navei din Feodosia.

Acestea spun că au executat lovitura asupra navei cu cu rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP.

Informațiile au fost făcute de către colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Update 13:00 Lukașenko susține că transferul de arme nucleare rusești în Belarus a fost finalizat cu câteva luni în urmă, potrivit The Kyiv Independent.

Alexander Lukașenko a declarat pe 25 decembrie că transferul de arme nucleare rusești către Belarus a fost finalizat la începutul lunii octombrie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său belarus, Viktor Khrenin, au semnat un acord în mai 2023 pentru a transfera arme nucleare tactice în Belarus, un proces despre care liderul rus Vladimir Putin a declarat că a început în iunie.

Lukașenko nu a precizat și câte arme nucleare tactice au fost transferate sau unde au fost plasate ele în Belarus.

Update 11:00 Încă un bombardier rusesc SU-34 a fost doborât de ucraineni, la două zile după ce alte trei avioane similare au fost distruse de Forțele Aeriene ucrainene.

De data aceasta avionul a fost doborât deasupra orașului ocupat Mariupol.

La două zile după ce trei dintre cele mai avansate bombardiere cu dublu rol ale forțelor aeriene rusești au fost doborâte într-o ambuscadă aeriană cu rachete la sud de Herson, armata ucraineană susține că a mai doborât un Su-34 – de data aceasta, ținta a fost lovită deasupra orașului ocupat Mariupol, scrie Forbes.

Rusia a pierdut așadar patru bombardiere Suhoi Su-34 în doar trei zile.

Ritmul actual cu care forțele aeriene ruse pierd avioane este unul dintre cele mai rapide de când Putin a declanșat invazia Ucrainei acum 22 de luni. Iar lucrurile s-ar putea să meargă din ce în ce mai prost pentru ruși.

Forțele aeriene ucrainene urmează să devină și mai performante după ce vor primi 18 avioane de vânătoare F-16 din partea Olandei.

Ucrainenii au doborât cele trei bombardiere Su-34 vineri în jurul amiezii la sud de râul Nipru în regiunea Herson.

Avioanele zburau la o altitudine foarte mare și se pregăteau să lanseze bombe ghidate cu planare asupra teritoriului recent cucerit de ucraineni de partea stânga a Niprului din jurul satului Krinki.

Nu este clar cum au doborât ucrainenii cele trei avioane Suhoi vineri, omorându-i pe toți membrii echipajelor aflate la bord.

Este însă de remarcat faptul că Germania a livrat de curând un sistem de apărare antiaeriană Patriot – Ucraina are acum trei astfel de sisteme. Rachetele lansate de Patriot pot lovi ținte aflate la 160 de kilometri distanță în cele mai bune condiții, fiind sistemul de apărare antiaeriană cel mai performant pe care îl deține Ucraina.

Update 08:10 Ucraina spune că a efectuat un atac aerian asupra orașului-port Feodosia din Crimeea.

Mykola Oleshchuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene, a declarat că atacul a distrus o navă a marinei ruse cunoscută sub numele de nava de aterizare Novocherkask.

Scriind pe aplicația de mesagerie Telegram, el a spus: "Și flota din Rusia devine din ce în ce mai mică!

"Mulțumim piloților din Forțele Aeriene și tuturor celor implicați pentru munca de filigran!”

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent afirmațiile ucrainene, deși Serghei Aksyonov, guvernatorul Crimeei instalat de Rusia, a confirmat atacul și a avut loc un incendiu în zona portuară a orașului.

Imaginile postate pe mai multe posturi de știri ruse au arătat explozii puternice și incendii în zona, care are o populație de aproximativ 69.000 de oameni.

"Toate serviciile relevante de urgență sunt la fața locului”, a spus Aksyonov, adăugând că "rezidenții din mai multe case vor fi evacuați”.

Update 00:00 "În acest moment, ținem linia. Există întotdeauna o amenințare de încercuire și de pătrundere. Dar noi ne retragem rezervele, ne reformăm, provocăm pierderi inamicului. În fiecare zi pierd 300-400 de oameni uciși și răniți și o mulțime de echipamente militare. De aceea nu putem vorbi de o amenințare reală de încercuire în acest moment”, a declarat Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Centrului Comun de Presă al Forțelor de Apărare Tavriia, potrivit publicației Pravda.

În același timp, Ștupun a declarat că în zona Robotyne, regiunea Zaporizhzhia, trupele ucrainene au capturat în ultimele trei zile două grupuri mari de ruși.

"S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă. Doi dintre militarii noștri au capturat un grup mult mai mare de ocupanți (ruși – n.r.). Moralul în acea zonă este în general distrus și sunt gata să se predea fără prea multă luptă. Un grup s-a predat pur și simplu la vedere, ca să spunem așa: s-au tras câteva focuri de armă în aer și s-au predat", a declarat purtătorul de cuvânt.

Război în Ucraina, 25 decembrie 2023 | ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

Război în Ucraina, 24 decembrie 2023 | "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

Război în Ucraina, 23 decembrie 2023 | Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Război în Ucraina, 22 decembrie 2023 | Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Război în Ucraina, 21 decembrie 2023 | Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close