Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 669. "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

Război în Ucraina, ziua 669. "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

Război în Ucraina, ziua 669. Soldații ucraineni au împărtășit versiunile a patru cântece populare de Crăciun, adaptate pentru a reflecta realitatea războiului și pentru a sublinia importanța sprijinului lumii pentru Ucraina. Este pentru prima dată când ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie.

Război în Ucraina, ziua 669. "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Dec 2023   •   11:03

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Explozii puternice în Odesa
  • Volodimir Zelenski îi condamnă pe ”teroriștii” care au atacat Hersonul
  • Rușii lansează drone Shahed în sudul Ucrainei
  • Borrell: Putin va continua războiul din Ucraina ”până la victoria finală”
  • ”Putem vorbi despre demobilizare doar după ce se termină războiul” - ministrul ucrainean al Apărării
  • Ucraina afirmă că a doborât 14 din cele 15 drone rusești
  • Un tabloid german susține că serviciile secrete europene cred că Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare
  • 5 ingineri energeticieni au fost răniți în timpul unui atac al rușilor asupra unei centrale termice
  • Peste 4.400 de ucraineni au solicitat azil în România
  • Ministerul ucrainean al Apărării anunță că ar putea trimite prin e-mail avize de încorporare militară bărbaților, inclusiv celor din străinătate
  • Fermierii polonezi vor suspenda protestul de la punctul de control cu Ucraina
  • Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Update 21:56 O serie de explozii au răsunat în orașul Odesa; forțele aeriene ucrainene au avertizat populația cu privire la un posibil atac cu rachete.

După cum a relatat corespondentul Ukrainska Pravda, în Odesa au avut loc peste cinci explozii. Prima dintre ele a fost auzită chiar înainte de a fi emisă alerta de raid aerian.

La ora 21:27, Forțele Aeriene au raportat pericolul unor atacuri cu rachete în oraș: "(Locuitorii din) Odesa, găsiți un adăpost - există pericol de rachete."

Update 20:43 Patru persoane au murit în urma unui atac al bombardamentelor rusești și atacurilor cu drone asupra regiunii Herson.

„Teroriştii vizează în mod deliberat infrastructura civilă şi străzile obişnuite”, a scris Zelenski pe X.

Acesta mai spune că atacul rușilor a deteriorat o școală, o instalație de cazane, spitale, rețele de încălzire a orașului, precum și clădiri de apartamente cu mai multe etaje.

Update 19:13 Drone de asalt rusești au fost înregistrate în sudul Ucrainei în seara zilei de duminică, 24 decembrie.

O alertă de raid aerian a fost emisă în regiunile Kherson și Mykolaiv.

Începând cu ora 18:30, mai multe grupuri de UAV-uri de atac rusești se deplasează între Mykolaiv și Kryvyi Rih spre Voznesensk.

Update 17:20 Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat într-un interviu pentru The Guardian, că Vladimir Putin, președintele Rusiei, va continua războiul cu Ucraina ”până la victoria finală”.

Mai mult, șeful diplomației europene susține că în războiul din Ucraina este în joc inclusiv existența Uniunii Europene.

"Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne ameninţă democraţia, care ameninţă Europa însăşi, nu doar Ucraina. Şi dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacităţile noastre, acest lucru îi va permite lui Putin să câştige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi afectat".

"Important este ce putem face pentru a evita ca Rusia să câştige războiul. Ce suntem pregătiţi să facem? Suntem cu adevărat pregătiţi să facem tot ceea ce este necesar? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem... Putin nu se poate mulţumi cu o bucată din Ucraina şi să lase restul Ucrainei să aparţină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată. El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil. Aşadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Borrell pentru The Guardian.

Update 16:50 Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, a explicat că termenul de demobilizare nu va fi folosit până la încheierea războiului, deși soldaților li se va oferi posibilitatea de a se odihni sau de a fi parțial eliberați.

Umierov a precizat că Ministerul Apărării și Verkhovna Rada (parlamentul ucrainean) pregătesc un proiect de lege privind mobilizarea, care va fi înregistrat în curând.

"Putem folosi cuvântul "demobilizare" doar după ce războiul se va încheia. În condițiile în care inamicul continuă ostilitățile, am găsit soluții care vor permite unui individ care se află pe linia de contact de doi ani să afle regulile pentru a lua o pauză sau pentru a fi lăsat parțial la vatră”, este de părere Umierov.

Umierov consideră că "dacă guvernul dorește să fie sprijinit de societate", trebuie să explice cum va avea loc mobilizarea, demobilizarea, amânarea, protecția socială etc.

Ministrul apărării ar dori ca serviciul în armată "să nu fie perceput ca o pedeapsă".

Update 11:00 Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, majoritatea în sudul țării, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, apărarea aeriană distrugând 14 dintre ele, a anunțat duminică armata ucraineană, citată de Reuters.

„În urma luptelor aeriene, forțele aeriene și forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 14 drone în regiunile Mykolaiv, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Dnipro și Khmelnytskyi", a declarat Forțele aeriene ucrainene pe aplicația de mesagerie Telegram.

Dronele au fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov din Rusia, a precizat aceasta.

Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.

Autoritățile militare și civile nu au raportat pagube sau victime.

Update 00:00 Cântecele pe care le-au ales sunt: ”Happy Xmas (War is over)”, ”Have Yourself a Merry Little Christmas”, ”Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!” și ”I'll Be Home for Christmas”.

Unele dintre versuri au fost modificate în fiecare cântec pentru a reflecta realitatea vieții actuale din Ucraina. De exemplu, "războiul s-a terminat" al lui John Lennon a devenit "războiul nu s-a terminat".

"I'll be home for Christmas" din interpretarea originală a lui Frank Sinatra I'll Be Home for Christmas, scrisă din perspectiva unui soldat care se întorcea acasă din al Doilea Război Mondial, a devenit "I won't be home this Christmas" în versiunea ucraineană.

"Aceste cuvinte venite din partea soldaților ucraineni sunt foarte autentice și foarte emoționante. Ucraina are nevoie de sprijin astăzi, de Crăciun și de Anul Nou. Credem că lumea va simți încă o dată acest lucru și va fi alături de noi", a declarat Iaroslava Hres, coordonatorul UNITED24, precizează publicația Pravda.

Videoclipurile melodiilor au fost filmate în tranșeele de pe frontul Bahmut, pe fundalul clădirilor civile distruse de forțele de ocupație rusești, inclusiv un centru comunitar și o gară în Lyman, precum și o școală și o benzinărie în Kostiantynivka, un oraș situat la doar 15 kilometri de front.

Versiunile cover ale melodiilor au fost înregistrate folosind bandura, un instrument tradițional ucrainean cu coarde, flaut, chitară, percuție și sintetizator.

Este pentru prima dată când ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Din 1917 și până acum, Crăciunul era sărbătorit în Ucraina pe data de 7 ianuarie, după calendariul iulian pe care-l folosește și Rusia.

Ucrainenii au ales să modifice data Crăciunului în urma războiului, având în vedere că aceștia își doresc tot mai mult să se delimiteze de ruși.

Totodată, muncitorii au instalat, cu ajutorul unor macarale, încă două cruci restaurate în vârful cupolelor catedralei Sfânta Sofia din Kiev, ca parte a lucrărilor de reparații în curs de desfășurare la acest sit emblematic.

Război în Ucraina, 23 decembrie 2023 | Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Război în Ucraina, 22 decembrie 2023 | Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Război în Ucraina, 21 decembrie 2023 | Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte

Război în Ucraina, 20 decembrie 2023 | Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”

Război în Ucraina, 19 decembrie 2023  | Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close