Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 665. Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”

Război în Ucraina, ziua 665. Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”

Război în Ucraina, ziua 665. Un focar de „febră a șoarecilor” a fost raportat la trupele rusești, susține Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 665. Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”
Sursa foto: Chris McGrath / Staff / Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   14:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a avansat doi kilometri în apropiere de Avdiivka în două luni, pierzând 20.000 de soldați
  • Casa Albă speră ca legea privind ajutorul pentru Ucraina să fie adoptată în ianuare 2024
  • Două persoane, rănite în regiunea Dnipro în urma unui atac rusesc cu dronă
  • UE oferă Ucrainei 160 de milioane de dolari sub formă de granturi pentru eforturile de redresare
  • Depozit al Crucii Roșii în orașul Herson, distrus în urma unui bombardament rusesc
  • Kremlin: Nu există în momentul de faţă o bază pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina
  • Ucraina s-a retras din negocierile cu Rusia la „insistența Marii Britanii”
  • Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”
  • Kievul a suferit al cincilea atac aerian din această lună, din partea Rusiei
  • Rusia a lansat un alt grup de drone kamikaze Shahed în Ucraina, fiind emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Odesa, relatează Ukrainska Pravda
  • Ucraina va produce un milion de drone anul viitor, crescând nivelul actual de producție, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este dispus să meargă „până la capăt” pentru a proteja interesele țării în conflictul cu Ucraina și ceea ce Moscova nunește ”Occidentul colectiv”
  • Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina

Update 22:30. Rusia a avansat doi kilometri în apropiere de Avdiivka în două luni, pierzând 20.000 de soldați

Forțele rusești au avansat între un kilometru și jumătate și doi kilometri în unele zone din sectorul Avdiivka al Ucrainei, cu prețul pierderii a 20.000 de soldați, în ultimele două luni, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Tavria.

Update 21:05. Casa Albă speră ca legea privind ajutorul pentru Ucraina să fie adoptată în ianuare 2024

Casa Albă a Statelor Unite ale Americii speră că Congresul va aproba în ianuarie 2024 o cerere de finanțare care conține 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a menține sprijinul acordat Kievului în contextul invaziei Rusiei, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Update 19:00. Două persoane, rănite în regiunea Dnipro în urma unui atac rusesc cu dronă

Două tineri în vârstă de 21 și 22 de ani, ar fi fost răniți în urma unui atac rusesc cu dronă împotriva orașului ucrainean Nikopol din regiunea Dnipro. Din fericire, cei doi nu au avut nevoie de spitalizare.

Update 17:45. UE oferă Ucrainei 160 de milioane de dolari sub formă de granturi pentru eforturile de redresare

Ucraina va primi din partea Uniunii Europene 160 de milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru eforturile de redresare.

"Fondurile nerambursabile vor sprijini măsurile prioritare de refacere a infrastructurii critice afectate de agresiunea rusă, și anume, transporturile, instalațiile și serviciile comunale, infrastructura socială și zonele rezidențiale", a precizat ministrul de Finanțe al Ucrainei, Serhii Marchenko.

Update 16:30Depozit al Crucii Roșii în orașul Herson, distrus în urma unui bombardament rusesc

Un depozit care aparținea Crucii Roșii din Ucraina a fost distrus în urma unui atac cu obuze asupra orașului Herson, a anunțat astăzi organizația. În clădire erau depozitate ajutoare umanitare.

Anterior în cursul zilei, Serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență a anunțat că asupra orașului Herson a fost lansat un atac de amploare, care a avariat o "instalație de infrastructură critică”, o școală, un oficiu poștal și un depozit.

Update 14:30. Kremlinul a afirmat miercuri că nu există în momentul de faţă o bază pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace propus de Kiev este absurd şi exclude Rusia, relatează Reuters.

"Considerăm realmente chestiunea negocierilor ca nerelevantă în acest moment", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a menţionat că Marea Britanie a zădărnicit şansele unui acord de pace în 2022 făcând presiuni asupra Kievului să refuze un proiect de acord, la scurt timp după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina.

"După aceea, nu au existat condiţiile necesare pentru negocieri, şi cu atât mai puţin după ce Ucraina a interzis practic legal orice negocieri cu partea rusă", a spus Peskov.

În octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a declarat oficial ca "imposibilă" perspectiva desfăşurării de negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia a susţinut că a anexat patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai explicat miercuri că planul de pace al lui Zelenski, cunoscut şi ca "formula de pace" a acestuia, este inadecvat întrucât urmăreşte să se ajungă la pace fără participarea Rusiei.

"Este un proces puţin spus absurd", a notat Peskov.

Planul de pace în zece puncte al lui Zelenski face apel la retragerea trupelor ruse, încetarea ostilităţilor şi restabilirea graniţelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, menţionează Reuters.

Update 12:30. Ucraina s-a retras din negocierile cu Rusia la „insistența Marii Britanii” în 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului. 

Dmitri Peskov a făcut acest comentariu după ce a declarat că nu există o bază actuală pentru discuțiile dintre Moscova și Kiev. 

El a spus că Ucraina „a interzis” negocierile cu Rusia anul trecut și că niciuna dintre condițiile prealabile pentru reluarea discuțiilor nu este în vigoare. 

Ucraina a spus anterior că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a Rusiei din tot teritoriul pe care l-a ocupat de la începutul războiului, scrie SkyNews.

Update 11:00. O boală care provoacă sângerări la nivelul ochilor, dureri de cap puternice și vărsături frecvente a afectat trupele ruse din prima linie, susține Ucraina.  

Reprezentanții ucraineni au raportat un focar de așa numită febră a șoarecilor în rândul unităților din Kupyansk, în timp ce trupele se confruntă și cu lipsa proviziilor de iarnă.   

Boala, care este cauzată de un streptococ, se transmite la om prin contact direct cu rozătoarele sau prin inhalarea fecalelor acestora, scrie skynews.com

Aceasta se manifestă prin „dureri de cap severe, creșterea temperaturii corpului la 40 de grade, erupții cutanate și roșeață, scăderea tensiunii arteriale, hemoragii la nivelul ochilor, greață și vărsături frecvente”. 

Ucrainenii susțin că plângerilor soldaților au fost ignorate de comandanții ruși, acestea fiind considerate doar scuze pentru a evita lupta.  

”Febra șoarecilor a redus semnificativ capacitatea de luptă a soldaților ruși”, au declarat ucrainenii.  

Update 09:30. Kievul a suferit al cincilea atac aerian din această lună, din partea Rusiei. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus toate dronele care se apropiau de capitală, au declarat miercuri oficiali militari ucraineni citați de Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus 18 din cele 19 drone de atac lansate spre Kiev, Odesa, Herson și alte regiuni din Ucraina.

Nu este clar câte au fost distruse asupra Kievului.

"Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime sau pagube în capitală", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, citat de Mediafax

Forțele aeriene ucrainene adaugă că Rusia a atacat regiunea Harkov, în est, cu două rachete ghidate. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului.

Biroul procurorului ucrainean a declarat miercuri că 9 persoane, inclusiv 4 copii, au fost rănite în urma unui atac cu drone rusești efectuat în cursul nopții asupra orașului ucrainean Herson din sudul țării.

"Până în prezent, 8 locuitori au fost raportați ca fiind răniți, inclusiv 4 copii mici. Obiecte civile și clădiri rezidențiale au fost avariate", au precizat procurorii într-un comunicat.

Update 08:30. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că armata a cerut mobilizarea unui număr suplimentar de 450.000-500.000 de oameni, dar că încă nu a fost luată o decizie finală, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres

Conducerea armatei şi guvernul vor discuta "această problemă foarte sensibilă a mobilizării" şi după aceea va fi examinată de parlament, a spus liderul ucrainean într-o conferință de presă la Kiev.

El a notat că desfășurarea unei mobilizări la o asemenea scară va necesita finanțare suplimentară.

Agenția France Presse a transmis mai devreme marți că, după 22 de luni de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omenești, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruți pentru a-i trimite pe front şi pentru a lupta contra forțelor ruse aflate din nou în ofensivă, citând un comandant ucrainean potrivit căruia unitățile "duc lipsă de personal", iar civilii ''nu sunt dornici cu adevărat să se alăture forțelor armate''.

În plus, sistemul este afectat de corupție, ceea ce le permite unor recruți să evite armata, președintele Zelenski fiind nevoit să-i destituie în vară pe toți responsabilii regionali însărcinați cu recrutarea, a mai scris AFP.

Update 00:00. SUA anunță un nou set de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane din spatele producției de drone iraniene

Departamentul Trezoreriei SUA anunță un nou lot de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane fizice cu sediul în Iran, Malaezia, Hong Kong și Indonezia, despre care spune că se află în spatele producției de drone iraniene.

Rețeaua a facilitat achiziția de piese de drone în valoare de sute de mii de dolari pentru Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și pentru programul său de drone, precizează Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

”Producția ilicită și proliferarea de către Iran a UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot) mortale către teroriștii susținuți din Orientul Mijlociu și către Rusia continuă să exacerbeze tensiunile și să prelungească conflictele, subminând stabilitatea”, afirmă subsecretarul pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

Totodată, Ucraina depune eforturi pentru a-și crește producția internă de arme de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022. Dronele joacă un rol din ce în ce mai important pe câmpul de luptă și sunt folosite în număr mare atât de Kiev, cât și de Moscova.

”În ceea ce privește producția, vom produce un milion de drone anul viitor”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă televizată. "Vom face un milion. Vom face totul pentru ca totul să fie așa. Știu că așa va fi.", a mai completat președintele ucrainean.

De asemenea, lideri ai Senatului american au declarat că un acord cu privire la ajutorul financiar suplimentar pentru Ucraina şi întărirea securităţii frontierei de sud a Statelor Unite nu va fi finalizat în curând, un senator democrat marcant dând ca termen probabil luna ianuarie, transmite Reuters.

Război în Ucraina, 19 decembrie 2023  | Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro

Război în Ucraina, 18 decembrie | Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate

Război în Ucraina, 17 decembrie | Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Război în Ucraina, 16 decembrie | Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Război în Ucraina, 15 decembrie | Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close