Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 662. Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 662. Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 662. Rusia nu este interesată să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat duminică ministrul rus al agriculturii.

Război în Ucraina, ziua 662. Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2023   •   19:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Nouă atacuri ucrainene respinse în zona Kupiansk, anunță Moscova
  • Impactul războiului din Ucraina asupra femeilor: cresc cazurile de violență domestică
  • Rușii susțin că au doborât trei avioane ucrainene
  • Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea alegătorilor în alegerile din teritoriile ocupate
  • Putin promite că va face Rusia 'autosuficientă' din vest în discursul de campanie
  • Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră
  • Atacuri cu drone în zona Odesa. Oficialii ucraineni anunță că o persoană a murit
  • Rusia anunţă că a doborât 33 de drone lansate de Ucraina
  • Ucraina a încheiat zeci de contracte pentru producţie comună sau schimburi de tehnologie cu partenerii occidentali
  • Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia
  • Trei copii ucraineni au fost readuși acasă din Rusia și din teritoriile ocupate
  • Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic de 48 de ore în această săptămână
  • Suporterii lui Vladimir Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida independent la alegerile prezidențiale din 2024
  • Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Update 21:00 - Nouă atacuri ucrainene respinse în zona Kupiansk, anunță Moscova Ministerul rus al apărării a raportat că a respins, duminică, nouă atacuri ale trupelor ucrainene în regiunea Harkov și patru atacuri în autointitulata Republică Populară Donețk (RDP), inclusiv în zona orașului Mariinka.

„În direcția Kupiansk prin acțiuni concentrate ale unităților din „Vest”; grupări de trupe, lovituri aeriene, foc de artilerie și sisteme grele de aruncătoare de flăcări, au fost respinse nouă atacuri ale grupurilor de asalt ale brigăzilor 115 mecanizată și 95 de asalt aerian ale Forțelor Armate ucrainene în zonele așezărilor Sinkovka și Terni, regiunea Harkov”, a transmis ministerul rus al apărării.
 

Update 19:40 - Impactul războiului din Ucraina asupra femeilor: cresc cazurile de violență domestică

Războiul din Ucraina a dus la creșterea numărului de cazuri de violență domestică, deoarece soldații care se întorc traumatizați de pe front sunt mai predispuși să își abuzeze partenerele. 

Jessie Williams a realizat reportaje din Liov, pentru Time și Fuller Project, despre impactul războiului asupra femeilor și fetelor. De la prima ei călătorie la Liov, în vestul Ucrainei, au existat unele schimbări pozitive, cum ar fi o mai mare atenție acordată sprijinului psihologic pentru soldați. Însă mai sunt multe de făcut pentru a aborda atitudinile față de violența domestică comisă de militari. Vilena Kit, un psiholog care tratează soldați traumatizați, a declarat că s-a făcut un efort mare pentru a introduce programe de reabilitare, inclusiv tratament psihologic. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a pledat pentru o mai mare conștientizare în ceea ce privește sănătatea mintală.

Ea a inițiat lansarea unui program guvernamental de sprijinire a sănătății mintale care are ca scop furnizarea de servicii accesibile și de înaltă calitate celor care au nevoie, inclusiv veteranilor care se întorc de pe front. Marta Vasylkevych, șefa unității de prevenire a violenței domestice din cadrul poliției din Liov, a declarat că, deși cazurile de violență domestică comise de militari sunt frecvente, "acestea nu sunt de natură sistemică".

Alții nu au fost de acord. Halyna Fedkovych, avocat și co-fondator al Centrului pentru Perspectivele Femeilor din Liov, a indicat datele din registrul deciziilor judecătorești care arată că în primele opt luni ale anului 2023 cazurile de violență domestică comise de un soldat sau de personal militar s-au dublat în comparație cu aceeași perioadă din 2022. În primele 10 luni ale acestui an, în regiunea Liov au existat 11.223 de rapoarte de violență domestică, dar au fost deschise doar 294 de proceduri penale, notează The Guardian.

Update 19:20 - Rușii susțin că au doborât trei avioane ucrainene

Armata rusă a anunțat că în ultima zi au fost doborât trei avioane militare ucrainene în regiunea Nikolaev și în autoproclamata Republica Populară Donețk. „În timpul zilei, sistemele de apărare aeriană au doborât două avioane MiG-29 și un Su-25 ale Forțelor Aeriene Ucrainene în zonele așezărilor Elizavetovka, regiunea Nikolaev, Druzhkovka și Dobropolie, Republica Populară Donețk”, a transmis ministerul rus al apărării.

Potrivit armatei ruse, 91 de drone ale Forțelor Armate ucrainene au fost distruse în ultima zi în zona „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
 

Update 17:20 - Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea alegătorilor în alegerile din teritoriile ocupate

O actualizare a informațiilor de la Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus duminică că Rusia este probabil să declanșeze „fraudă electorală și intimidare a alegătorilor” atunci când au loc alegeri. loc în teritoriile ucrainene ocupate.

Moscova a anunțat săptămâna trecută că regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din Ucraina vor participa la vot la alegerile prezidențiale din martie din Rusia. Vladimir Putin candidează pentru un alt mandat, iar victoria sa este considerată o formalitate.

Update 16:30 - Putin promite că va face Rusia 'autosuficientă' din vest în discursul de campanie

Președintele rus, Vladimir Putin, a promis că va face din Rusia o putere „suverană, autosuficientă” în fața Occidentului, într-un discurs de campanie înainte de a candida din nou la președinție la alegerile din martie.

„Trebuie să ne amintim, să nu uităm niciodată și să le spunem copiilor noștri: Rusia fie va fi un stat suveran, autosuficient, fie nu va exista deloc”, a spus președintele rus, potrivit AFP, în cadrul unui congres al Uniunii de guvernământ. Partidul Rusia.

„Rusia nu poate – la fel ca unele țări – să-și dea suveranitatea pentru cârnați și să devină satelitul cuiva”, a spus Putin, acuzând Occidentul că încearcă fără succes să „semăneze probleme interne” în Rusia.

Update 14:20 - Rusia nu este interesată să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat duminică ministrul rus al agriculturii.

El a adăugat că Rusia va continua să își exporte cerealele, deoarece are cumpărătorii săi.

"Volumele noastre de export de cereale, ținând cont de încheierea acordului privind cerealele, nu au scăzut în niciun caz, ba chiar au crescut ușor", a spus Patrușev.

Update 09:40 - Un atac cu numeroase drone s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în regiunea Odesa din Ucraina. O persoană a murit, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii, potrivit Reuters.

Resturile dintr-o dronă doborâtă au ucis un civil în regiunea Odesa, a declarat duminică guvernatorul Oleh Kiper

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au distrus 20 de drone pe care Rusia le-a lansat peste noapte. A fost al treilea atac asupra regiunii în ultima săptămână, susțin ucrainenii.

Update 08:15 - Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus 33 de drone lansate de Ucraina deasupra mai multor regiuni din Rusia, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Dronele au fost interceptate sau distruse înainte de a-şi atinge ţintele deasupra regiunilor Lipeţk, Rostov şi Volgograd, a precizat ministerul.

Update 08:00 - Ucraina a încheiat zeci de contracte pentru producţie comună sau schimburi de tehnologie cu partenerii occidentali, a declarat Kievul, în timp ce se străduieşte să-şi reducă dependenţa de aprovizionarea militară din Vest şi să sporească producţia internă, transmite Reuters.

”Avem zeci de contracte noi între companii pentru producţie comună sau schimb de tehnologie”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov, într-o postare pe Facebook.

Update - Forțele ucrainene au doborât 104 din cele 112 drone de tip kamikaze Shahed-136 lansate de Rusia în ultima săptămână, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seară.

Rusia a început să își intensifice atacurile împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene pe măsură ce s-a instalat iarna, reluând strategia folosită anul trecut, deși acum cu mai puțin succes.

"Fiecare (Shahed) distrus înseamnă vieți salvate și infrastructură salvată. Le mulțumesc tuturor soldaților din grupurile noastre mobile de artilerie, piloților, inginerilor din Forțele Aeriene și trupelor de apărare aeriană. Bravo!”" a transmis Zelenski.

Război în Ucraina, 16 decembrie | Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Război în Ucraina, 15 decembrie | Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Război în Ucraina, 14 decembrie | Drone de atac rusești, lansate spre Odesa

Război în Ucraina, 13 decembrie | Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

Război în Ucraina, 12 decembrie | Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close