Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 658. Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

Război în Ucraina, ziua 658. Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

Război în Ucraina, ziua 658. Peste 50 de persoane au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete din această noapte asupra Kievului, au anunțat autoritățile. Un spital de copii a fost lovit de resturile unei rachete rusești distruse la Kiev.

Război în Ucraina, ziua 658. Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite
Sursa foto: Captură video X/Maria Avdeeva
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2023   •   14:35

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Moscova amenință deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 care vor decola de pe teritoriul țării noastre.
  • Restul Europei ar trebui să ia exemplul țărilor nordice cu privire la sprijinul acordat Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski
  • Elon Musk spune că Ucraina a pierdut definitiv Crimeea, Donbasul și alte teritorii ocupate de ruși
  • Premierul ucrainean: În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România
  • Volodimir Zelenski, după atacul asupra Kievului: „Fiecare lot de rachete pentru sistemele de apărare aeriană este important”
  • Președintele ucrainean a ajuns în Norvegia
  • Ucraina raportează 95 de ciocniri de luptă pe linia frontului, ziua trecută
  • Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite
  • 9 din 10 ruşi trimişi la război au fost ucişi sau răniţi. Măsurile luate de Rusia
  • Joe Biden a aprobat un ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Biden anunță un nou pachet de ajutor militar de 200 de milioane de dolari la întâlnirea cu Zelenski
  • O femeie care încerca să prindă semnalul unui telefon mobil pentru a-și suna familia a fost rănită într-un atac al rușilor în regiunea Donețk
  • Austria se opune începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană
  • Donald Tusk, noul premier al Poloniei: Varșovia va cere mobilizarea deplină a lumii libere pentru Ucraina
  • Kyivstar, ținta unui atac cibernetic major. Serviciile au fost întrerupte

Update 20:02 Moscova amenință deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 care vor decola de pe teritoriul țării noastre.

Acesta este mesajul transmis de Federația Rusă pe rețelele de socializare.

 „Ținând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova zilele trecute.

Iar miercuri, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”.

Luna trecută, România a inaugurat la Baza Aeriană 86 Feteşti un centru european de instruire pentru pilotarea aeronavelor F-16. Aici se vor pregăti piloţi români pentru operarea aeronavelor F-16 care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României, dar şi piloţi din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.

Update 18:32 Restul Europei ar trebui să ia exemplul țărilor nordice cu privire la sprijinul acordat Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, aflat la Oslo.

"Ceea ce poate face Europa este să procedeze la fel ca ţările nordice", a spus Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderii din Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Islanda. "Europa trebuie să menţină unitatea şi să continue să facă presiuni asupra preşedintelui Rusiei pentru a respecta Europa, dreptul internaţional şi libertatea tuturor popoarelor libere", a precizat Zelenski.

Duminică, președintele ucrainean fost văzut în timp ce discuta cu Viktor Orban la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Argentinei, Javier Milei.

Zelenski a declarat că a avut o conversaţie "sinceră" cu premierul ungar. "A fost o discuţie cât se poate de sinceră - şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene", fără a da alte detalii.

Update 17:46 Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a avertizat societatea internațională cu privire la consecințele negative ale diminuării sprijinului acordat Ucrainei în apărarea sa împotriva agresiunii rusești.

"Ca și înainte, Putin este plin de determinare să îngenuncheze Ucraina prin mijloace militare", a declarat Scholz pe 13 decembrie în Bundestag.

Scholz a adăugat că Putin se așteaptă ca sprijinul internațional pentru Ucraina să scadă. "Pericolul ca așteptările sale să se adeverească nu poate fi înlăturat", a spus cancelarul.

De asemenea, el a remarcat modul în care președintele american Joe Biden se luptă pentru alocarea de fonduri pentru sprijinirea Ucrainei în țara sa.

Scholz a remarcat că în UE nu există încă o unanimitate în ceea ce privește modul în care bugetul Ucrainei poate fi stabilizat în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că planurile de alocare a 50 de miliarde de euro în următorii patru ani au ajuns într-un impas.

Update 16:27 Se așteaptă ca decizia de inițiere a negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova să determine Uniunea Europeană să propună un cadru revizuit pentru procedurile de aderare.

Un reprezentant al Comisiei Europene a subliniat că UE are un precedent în ceea ce privește modificarea cadrului de negociere pentru statele care doresc să adere la Uniunea Europeană. În prezent, sunt în curs de desfășurare discuții privind cadrul de negociere specific pentru Ucraina.

"Situația evoluează. Cadrele de negociere pentru Albania și Macedonia de Nord diferă de cele pentru Serbia și Muntenegru. În plus, acestea diferă de cadrele care s-au aplicat în cazul Turciei. Cadrul de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova nu a fost încă stabilit și va fi supus aprobării Consiliului UE. Cu toate acestea, putem anticipa că acestea vor fi distincte și mai raționalizate", a declarat un oficial al Uniunii Europene.

Update 14:00. Elon Musk spune că Ucraina a pierdut definitiv Crimeea, Donbasul și alte teritorii ocupate de ruși

Elon Musk spune că Ucraina a pierdut definitiv Crimeea, Donbasul și alte teritorii ocupate de ruși și are nevoie de un acord de pace.

Update 12:30. Premierul ucrainean: În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România

Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, a apreciat, miercuri, sprijinul primit de ţara sa din partea României, prin care trec în prezent 70% din cerealele exportate de Ucraina, transmite Agrepres.

„Parteneriatul nostru este larg şi cuprinzător. Apreciem măsurile luate de România cu privire la aspecte financiare, sancţiuni. Cooperarea pe partea de logistică este deosebit de importantă, asigurăm coridor de transport pentru exportul Ucrainei.

În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România. Astfel, Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale”, a spus prim-ministrul Ucrainei, în mesajul video transmis participanţilor la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.

Update 11:45. Volodimir Zelenski, după atacul asupra Kievului: „Fiecare lot de rachete pentru sistemele de apărare aeriană este important”

„Inamicul a tras 10 rachete balistice asupra capitalei. Toate au fost doborâte! Mulțumesc Forțelor Aeriene și partenerilor noștri. Toate victimele sunt ajutate”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe canalul său de Telegram, postare preluată de Obozrevatel.

El a menționat că  a convenit cu președintele american Joe Biden să crească numărul de sisteme de apărare aeriană în Ucraina.

"Orice sistem suplimentar de apărare aeriană este important. Fiecare lot de rachete pentru sistemele de apărare aeriană este important. Este important pentru oameni, este important pentru orașe și este important pentru Ucraina. Pentru că salvează vieți!", a spus Volodimir Zelenski.

Update 11:00. Președintele ucrainean a ajuns în Norvegia

După ce a fost la Washington, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a ajuns în Norvegia. El va lua parte la Summitul Liderilor Nordici care va avea loc la Oslo, informează TSN.

„Mă bucur că am ocazia să-l primesc pe Volodimir Zelenski în Norvegia. Aștept cu nerăbdare negocierile noastre constructive. Norvegia va continua să sprijine lupta Ucrainei pentru autoapărare. Oferim sprijin direcționat, pe termen lung, pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru libertate și democrație. Eforturile Ucrainei sunt, de asemenea, importante pentru a asigura libertatea și securitatea aici, în Norvegia”, a declarat prim-ministrul Jonas Haar Støre

O conferință de presă este, de asemenea, planificată după întâlnirea dintre Zelenski și Støre.

Apoi, la Summitul de Nord, președintele Ucrainei se va întâlni și cu președintele finlandez Sauli Niinistö, cu Katrin Jakobsdóttir, premierul Islandei, cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen. și Ulf Kristersson. prim-ministrul Suediei Ulf Kristersson.

Update 10:30. Ucraina raportează 95 de ciocniri de luptă pe linia frontului, ziua trecută

Pe câmpul de luptă din Ucraina au avut loc 95 de lupte în ultimele 24 de ore, transmite Statul Major al Forțelor Armate, în actualizarea sa de dimineață postată, preluată de agenția Ukrinform.

„În total, inamicul a lansat 2 lovituri cu rachete, 13 lovituri aeriene și 63 de atacuri MLRS asupra pozițiilor trupelor și așezărilor noastre. Din păcate, atacurile teroriste rusești au ucis și răniți civili. Clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate”, a transmis armata ucraineană.

În primele ore ale dimineții, ruși au lansat un alt atac aerian asupra Kievului, trăgând 10 rachete balistice Iskander. Consecințele atacului sunt în curs de clarificare.

Update 08:20. Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

Peste 50 de persoane au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete din această noapte asupra Kievului, au anunțat autoritățile. Un spital de copii a fost lovit de resturile unei rachete rusești distruse la Kiev.

Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că victimele au fost rănite de căderea unor resturi de la rachetele doborâte de sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, conform Sky News.

Un spital de copii a fost lovit de resturile unei rachete rusești distruse la Kiev, potrivit primarului orașului. Vitali Klitschko spune că 12 persoane au fost rănite în urma incidentului.

Anterior, cinci persoane au fost rănite și clădiri au fost avariate de resturi de la rachete distruse în districtul Dniprovskyi, după ce s-a raportat un atac aerian rusesc.

Serviciile de urgență lucrau la stingerea mai multor incendii declanșate de resturile de rachete căzute.

Update 08:10. 9 din 10 ruşi trimişi la război au fost ucişi sau răniţi. Măsurile luate de Rusia

9 din 10 ruşi care au fost trimişi la război în Ucraina au fost uciși sau răniți. Potrivit unui raport recent al serviciilor de informaţii americane, Rusia a pierdut până acum 315.000 de militari de la începutul invaziei ruse.

Pierderile de personal şi blindate au întors armata rusă cu 18 ani în urmă. Asta a coborât şi standardele de recrutare, astfel că armata a ajuns să trimită pe front deţinuţi şi a repus în funcţiune echipamente militare vechi pentru a le înlocui pe cele distruse. Aşa cum a fost cazul reactivării unor tancurilor T-62 fabricate în anii '70.

Update 07:45. Joe Biden a aprobat un ajutor de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite riscă să nu mai poată sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. Joe Biden a declarat într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski că finanţarea pentru Ucraina trebuie deblocată urgent.

Preşedintele american a semnat un decret prin care acorda Kievului 200 de milioane de dolari. Republicanii din Congres se opun însă în continuare pachetului de 60 de miliarde de dolari cerut de Ucraina.

Nici Volodimir Zelenski nu a reuşit să îi convingă pe oamenii din partidul lui Donald Trump să îşi schimbe atitudinea. Joe Biden i-a ameninţat pe republicani că vor fi judecaţi de istorie şi a amintit că votul acestora a fost lăudat de propagandiştii lui Putin.

Update 00:30 Preşedintele SUA şi cel al Ucrainei au susţinut o conferinţă de presă la finalul întâlnirii de la Casa Albă. 
Este a doua vizită pe care Volodimir Zelenski o face în SUA de la începutul războiului. 
Preşedintele ucrainean a transmis marţi un mesaj de unitate, declarându-se bucuros că a primit invitaţia de a veni la Washington, pentru a-i transmite preşedintelui Biden ceea ce ţara sa a realizat în lupta împotriva Rusiei.

Trebuie să ne asigurăm că Putin va înregistra eşecuri, iar Ucraina doar să câştige. Iar acest lucru va fi posibil doar dacă va primi sprijin, a afirmat Zelenski, care a mulţumit totodată Statelor Unite pentru sancţiunile impuse Rusiei.  
De partea cealaltă, Joe Biden a dat asigurări că SUA vor continua să sprijine Ucraina şi a mai susţinut că trebuie să i se demonstreze lui Putin că se înşală.

"Am făcut deja progrese semnificative. Am arătat că parteneriatul nostru este mai puternic decât orice ostilitate rusă", a spus Zelenski, adăugând că Ucraina a eliberat 50% din teritoriile ocupate de Rusia.

El a subliniat că soldaţii ucraineni „apără libertatea” de aproape doi ani şi „mulţumită succesului Ucrainei în apărare, alte naţiuni europene sunt ferite de agresiunea rusă, spre deosebire de situaţia din trecut”.

„Când libertatea este puternică într-o singură ţară, este puternică peste tot”, a spus Zelenski.
"Suntem fermi, indiferent ce încearcă Putin. El nu a obţinut nicio victorie", a adăugat preşedintele ucrainean.

Update 00:00 "Tocmai am semnat o altă reducere de 200 de milioane de dolari (în ajutor militar - n.r.) pentru Departamentul Apărării pentru Ucraina, iar aceasta va veni rapid", a declarat Biden înainte de a începe discuțiile bilaterale cu Zelenski.

Liderul american a subliniat, de asemenea, necesitatea aprobării de către a fondurilor suplimentare pentru Kiev, deoarece, dacă acest lucru nu se va întâmpla, va fi un "cadou de Crăciun" pentru Vladimir Putin.

În același timp, Biden i-a spus lui Zelenski că "noi (Statele Unite - n.r.) vom fi alături de voi" chiar dacă republicanii vor bloca pachetul de ajutor.

Biden nu a precizat ce a fost inclus în noul pachet de ajutor.

Război în Ucraina, 12 decembrie | Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

Război în Ucraina, 11 decembrie | Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Război în Ucraina, 10 decembrie | Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții

Război în Ucraina, 9 decembrie | Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat

Război în Ucraina, 8 decembrie | 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close