Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 653. 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia

Război în Ucraina, ziua 653. 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia

Război în Ucraina, ziua 653. Rusia a reluat utilizarea bombardierelor strategice pentru atacuri asupra Ucrainei pentru prima oră în mai mult de două luni, a declarat vineri şeful administraţiei militare a Kievului.

Război în Ucraina, ziua 653. 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2023   •   17:41

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a reluat utilizarea bombardierelor strategice pentru atacuri asupra Ucrainei
  • Trupe ucrainene se antrenează în Polonia pentru războiul de iarnă cu rușii
  • Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să economisească energia electrică
  • Armata rusă a pierdut aproape 1.000 de oameni în ultima zi, potrivit Kievului
  • Ucraina a doborât 14 din 19 rachete rusești. Un civil mort și alți patru răniți
  • Statele Unite şi Marea Britanie, semnal de susţinere pentru Ucraina
  • Putin l-a primit pe preşedintele iranian la Kremlin
  • Rușii au lansat azi 3 rachete și au executat 39 de lovituri aeriene, anunță ucrainenii
  • Institutul de Economie Mondială din Kiel: Ajutorul pentru Ucraina a atins un minimum istoric, din ianuarie 2022
  • Ucraina va folosi trenurile pentru a muta camioanele blocate peste granița cu Polonia

Update 22:00 Premierul ungar, Viktor Orban, exprimă o opoziție categorică față de negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, susținând că țara este afectată de corupție și constituie o amenințare pentru agricultura europeană, conform informațiilor AFP.

"Ucraina este recunoscută drept una dintre cele mai corupte țări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a argumentat Orban într-un interviu acordat săptămânalului Le Point, publicat vineri, cu câteva zile înaintea unui Consiliu European care urmează să discute acest subiect.

În plus, Orban a avertizat Franța cu privire la impactul economic al unei astfel de aderări: "Ceea ce ar însemna această aderare din punct de vedere economic pentru Franța".

"În fiecare an, va trebui să plătiți peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii. Dacă lăsați această agricultură (a Ucrainei) să intre în sistemul agricol european, ea îl va distruge a doua zi", a dat el asigurări.

În cadrul întâlnirii sale cu președintele francez Emmanuel Macron joi seara, premierul ungar și-a reiterat poziția inflexibilă, subliniind că "mai mult de două treimi din opinia publică ungară se opune deschiderii oricăror negocieri".

Cu toate acestea, recunoaște că Ucraina se confruntă cu dificultăți din cauza invaziei ruse și consideră legitim ca întregul Consiliu European să transmită semnale de sprijin, cum ar fi un "parteneriat strategic" cu UE, în locul negocierilor de aderare.

Update 19:35 Curtea Supremă a Finlandei a hotărât vineri să nu extrădeze un cetățean rus către Ucraina, acesta fiind suspectat de terorism în țara vecină. Decizia a fost fundamentată pe temerea că individul ar putea fi supus unor condiții inumane în închisorile ucrainene, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Yan Petrovsky, cetățeanul rus în cauză, a fost reținut de autoritățile finlandeze în luna august, după ce o instanță ucraineană a emis un mandat de arestare pentru presupusa sa implicare într-o organizație teroristă din Ucraina, conform documentelor instanței finlandeze citate de Reuters.

Canalele de socializare asociate mercenarilor Wagner au raportat în august că Petrovsky ar fi fost un luptător de rang înalt în cadrul Rusich, o subunitate de extremă dreaptă afiliată Wagner. Rusich l-a identificat pe Petrovsky ca membru fondator și lider al acestei unități, care a fost supusă sancțiunilor Uniunii Europene și Statelor Unite încă din anul precedent.

În Finlanda, Petrovsky a utilizat numele de Voislav Torden, conform documentelor instanței. "Curtea Supremă a declarat astăzi că cererea de extrădare a lui Torden nu poate fi acceptată", a anunțat instanța în decizia sa, invocând o hotărâre anterioară a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a constatat că închisorile ucrainene sunt supraaglomerate și se confruntă cu deficiențe semnificative.

Ca urmare, instanța a concluzionat că extrădarea în Ucraina ar putea expune la tratament inuman și degradant pe Petrovsky. Reuters menționează că Guvernul ucrainean nu a fost imediat disponibil pentru comentarii. Cu toate acestea, instanța a dispus eliberarea lui Petrovsky, dar acesta a fost imediat reținut de către poliția de frontieră finlandeză.

Adjunctul comandantului Mikko Hirvi de la Garda de Coastă a declarat: "În urma unei decizii a anchetatorului-șef, am luat persoana în custodie... și investigăm condițiile prezenței sale în țară." Petrovsky, care a fost anterior rezident în Norvegia, este cunoscut ca activist de extremă dreaptă și a contribuit la înființarea unității Rusich, considerată explicit neo-nazistă, în fazele incipiente ale conflictului din Donbas din 2014.

Update 17:35 Vineri, consumul de energie electrică în Ucraina a atins nivele record, punând presiuni semnificative asupra sectorului fragil al țării. Aproape 500 de localități au suferit întreruperi de curent din cauza bombardamentelor rusești, a atacurilor aeriene și a condițiilor meteorologice nefavorabile, conform oficialilor.

Ucraina, odată exportatoare de electricitate, a fost nevoită să recurgă la importuri de energie electrică de urgență din România și Polonia în această săptămână pentru a satisface cererea, conform operatorului de rețea Ukrenergo.

"Sistemul energetic se confruntă cu provocări semnificative. În prezent, nu există capacitate disponibilă în centralele electrice", a precizat Ukrenergo.

Sistemul energetic al Ucrainei se pregătește să intre în al doilea sezon de iarnă în timp de război, în condiții mult mai instabile, după luni de atacuri cu rachete și drone rusești care au afectat infrastructura critică în sezonul rece precedent.

Atacurile au dus la întuneric în orașe întregi și au determinat oamenii să se confrunte cu lipsa apei sau a încălzirii. Cu toate că sistemul de energie electrică este acum slăbit, ucrainenii speră că apărarea aeriană îmbunătățită oferită de Occident îi va ajuta în acest sezon.

Ukrenergo a îndemnat populația să facă economie de energie electrică în fața atacurilor continue ale Rusiei, la aproape doi ani de la declanșarea invaziei pe scară largă.

"În această dimineață, Ukrenergo a înregistrat din nou un nivel ridicat de consum, aproape la fel de mare ca recordul de ieri", a declarat operatorul de rețea, subliniind că consumul se află la cel mai înalt nivel înregistrat până acum.

Consumul a crescut cu 4% joi față de ziua anterioară, a adăugat Ukrenergo.

Rusia a continuat să atace infrastructura Ucrainei, trimițând zeci de drone aproape în fiecare noapte pentru a lovi instalațiile de producere a energiei și rețelele de distribuție din întreaga țară.

Update 16.30 Rusia a reluat utilizarea bombardierelor strategice pentru atacuri asupra Ucrainei pentru prima oră în mai mult de două luni, a declarat vineri şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, citat de dpa, în timp ce autorităţile ucrainene au raportat mai multe victime şi numeroase clădiri rezidenţiale avariate.

"După o lungă pauză de 79 de zile, inamicul a reluat atacurile cu rachete de croazieră lansate din aer de bombardiere strategice de tipul Tu-95MS", a indicat Serhii Popko pe contul său de Telegram.

Nouă bombardiere strategice Tu-95 au lansate rachete spre ţinte din Ucraina de lângă oraşul Engels, unde se află un aerodrom militar în regiunea rusă Saratov, au comunicat Forţele aeriene ucrainene, potrivit EFE.

"Nicio rachetă inamică nu a ajuns în oraş", a precizat Popko, indicând că o parte dintre rachetele lansate la primele ore ale dimineţii de vineri de către Rusia au vizat capitala Kiev.

Totuşi, mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate de fragmente de rachete doborâte de antiaeriana ucraineană şi de unda de şoc a exploziilor în suburbiile Kievului, unde locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni.

Potrivit Forţelor aeriene ucrainene, au fost interceptate 14 rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555 dintr-un total de 19 lansate.

Lovituri s-au înregistrat de asemenea în regiunea Dnipropetrovsk (centru), în apropiere de oraşul Pavlohrad.

O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte patru au fost rănite, conform informaţiilor disponibile până în prezent, a declarat guvernatorul regional Serhii Lîsak la televiziunea publică, adăugând că a fost lovită o unitate industrială, iar în jur de 24 de clădiri civile au fost avariate.

Potrivit armatei, cinci drone kamikaze fuseseră interceptate anterior deasupra zonei.

Oraşul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a fost vizat de şase rachete sol-aer S-300 lansate în noaptea de joi spre vineri de Rusia. Două persoane au necesitat să fie spitalizate, a indicat guvernatorul regiunii Harkov Oleh Sinehubov, iar mai multe clădiri civile şi maşini au fost avariate, conform acestuia.

Totodată, autorităţile ucrainene au indicat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte patru au fost rănite de bombardamentele ruse în apropierea liniei frontului de la Kupiansk (est).

În acelaşi timp, armata rusă a continuat vineri să-şi crească presiunea pe axele frontului de est de la Avdiivka şi Bahmut, unde în ultimele 24 de ore forţele ucrainene susţin că au respins peste 50 de atacuri, potrivit EFE.

Inamicul încearcă în continuare să încercuiască Avdiivka, se arată în comunicatul de vineri al Statului Major General de la Kiev, care menţionează 30 de atacuri respinse joi de Ucraina în aceasta localitate din apropierea oraşului ocupat Doneţk, devenită o prioritate pentru Rusia.

Forţele armate ucrainene îşi continuă operaţiunile de asalt la sud de oraşul Bahmut în regiunea Doneţk, provocând inamicului pierderi de personal şi echipament şi îşi consolidează poziţiile, afirmă partea ucraineană, referindu-se la acţiuni ofensive pe care Kievul continuă să le desfăşoare în această parte a frontului.

După progrese neînsemnate în urma contraofensivei terestre lansate în iunie, care a dus la o epuizare a resurselor şi forţelor armate, Ucraina pierde iniţiativa pe linia frontului în faţa unei Rusii care atacă din nou pe mai multe direcţii ale liniei de contact, notează EFE, în baza concluziei analiştilor militari.

Ucraina - cu sprijinul Occidentului - luptă de peste 21 de luni împotriva invaziei pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022.

Update 14:30. Trupe ucrainene se antrenează în Polonia pentru războiul de iarnă cu rușii

Pe un câmp acoperit de zăpadă din vestul Poloniei soldații ucraineni sunt antrenați în războiul de tranșee, cu câteva zile înainte de a fi trimiși pe front în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters. "Cei mai mulți dintre ei nu au, de fapt, nicio experiență militară”, spune un soldat ucrainean.

„Cei mai mulți dintre ei nu au, de fapt, nicio experiență militară și sunt învățați cum să execute câteva tactici de bază”, a declarat un soldat ucrainean. „Suntem învățați cum să folosim armele în zonele urbane și în tranșee”, a adăugat acesta.

Antrenamentul a fost efectuat de către Comandamentul de pregătire a armelor combinate, care a fost înființat ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta armata ucraineană. Exerciții au avut loc în 24 din cele 27 de state membre ale blocului.

„Vom continua să ne adaptăm, deoarece situația de pe câmpul de luptă se schimbă în fiecare zi”, a declarat generalul Michiel van der Laan, directorul general al Statului Major al Uniunii Europene.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul acesteia, potrivit sursei citate. Contraofensiva ucraineană începută în iunie nu a făcut niciun progres major.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valery Zaluzhnyi, a declarat că războiul se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte de uzură, care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară.

Operațiunile ar putea fi complicate și mai mult de condițiile meteorologice.

„Aș spune că iarna este cel mai solicitant anotimp în ceea ce privește războiul. Ne limitează sever mișcarea și manevrabilitatea, în timp ce inamicul ne vede clar prin intermediul camerelor termice și al dronelor”, a declarat soldatul ucrainean.

Un al doilea soldat ucrainean a declarat că antrenamentul pe care trupele îl primesc în Polonia le va ajuta să facă progrese în contraofensivă.

„Lupta în tranșee este unul dintre cele mai importante elemente în acest război... Cred că îmbunătățirea abilităților în acest domeniu îi va ajuta pe soldații noștri să reușească pe câmpul de luptă”, a spus el.

Update 12:15. Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să economisească energia electrică

Ucraina și-a rugat cetățenii să economisească energie după ce o centrală electrică de lângă linia frontului a fost lovită de bombardamente. Este primul astfel de avertisment din această iarnă, relatează The Guardian.

„În această după-amiază, inamicul a atacat una dintre centralele termice din zona frontului. Echipamentul a fost grav avariat în urma bombardamentelor”, a transmis joi Ministerul Energiei.

Autoritățile ucrainene nu au anunțat care centrală a fost afectată, dar au precizat că două dintre unitățile sale de energie au încetat să funcționeze, ceea ce a dus la o „lipsă temporară de energie electrică” în rețea.

„Ministerul Energiei face apel la consumatori să sprijine inginerii energetice prin consumul de energie electrică în mod rezonabil și economic, în special în timpul orelor de sarcină de vârf”, se spune în comunicat.

Oficialii de la Kiev au avertizat de luni de zile că Moscova intenționează să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice, după ce bombardamentele asupra rețelei electrice de anul trecut au dus la pene de curent pe scară largă în Ucraina.

Update 11:30. Armata rusă a pierdut aproape 1.000 de oameni în ultima zi, potrivit Kievului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, vineri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 337.220 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 990 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.626 de tancuri, 10.508 de blindate, 8.057 de sisteme de artilerie, 324 de avioane, 324 de elicoptere și 6.136 de drone.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 08.12.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Joi, 7 decembrie 2023

Update 10:50. Ucraina a doborât 14 din 19 rachete rusești. Un civil mort și alți patru răniți

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian de vineri dimineață. Un civil a fost ucis, iar alți patru au fost răniți, potrivit The Guardian.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian de vineri diminneață, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

Rachetele au fost doborâte în regiunea din afara Kievului și în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat oficialul militar, Iuryi Ihnat.

Atacul s-a soldat cu moartea unui civil și a rănit alți patru în regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regiunii, Serhiy Lysak.

„Din păcate, o persoană a murit. În mod preliminar, patru persoane sunt rănite. Toate sunt internate în spital, iar două persoane sunt în stare gravă”, a declarat Lysak prin Telegram.

Update 08:25. Statele Unite şi Marea Britanie, semnal de susţinere pentru Ucraina

Şefii diplomaţiilor din Statele Unite si Marea Britanie au transmis un mesaj puternic de susţinere pentru Ucraina după ce congresul american a respins pachetul de ajutor pentru Kiev.

Antony Blinken si David Cameron susţin că aliaţii vor rămâne uniţi pentru a opri agresiunea lui Putin. David Cameron a comparat lupta cu Putin cu cea dusă impotriva naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Update 07:30. Putin l-a primit pe preşedintele iranian la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe președintele Iranului. Cei doi şefi de stat au discutat despre războiul din Fâşia Gaza. Iar în acest context, Putin a calificat războiul dintre Israel și Hamas drept un eșec al diplomației americane.

De asemenea, preşedintele rus a sugerat că Moscova ar putea fi un mediator, datorită legăturilor sale de prietenie atât cu Israelul, cât și cu palestinienii.

Ucraina intenționează să ocolească blocajul camioanelor de la graniță a șoferilor polonezi prin aducerea camioanelor pe platformele trenurilor, a transmis Interfax Ucraina, citând un oficial al companiei naționale de căi ferate, potrivit Reuters.

„Acum avem un tren încărcat care stă la punctul de trecere cu Hrubeshuv (la granița dintre Ucraina și Polonia). Avem deja 23 de vagoane de containere încărcate cu camioane”, a declarat Valeriy Tkachov, director adjunct al departamentului comercial al căii ferat.

 

Război în Ucraina, 7 decembrie | Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Război în Ucraina, 6 decembrie | Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului

Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 4 decembrie | Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 3 decembrie | Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close