Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 649. Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 649. Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 649. Casa Albă avertizează că va rămâne fără bani pentru Ucraina, dacă Congresul nu acționează până la sfârșitul anului.

Război în Ucraina, ziua 649. Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Dec 2023   •   18:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Casa Albă avertizează că va rămâne fără bani pentru Ucraina
  • Ucraina anunță că va schimba tactica de război
  • Adjunctul unui comandant rus a fost ucis în Ucraina
  • 332.810 soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene
  • Ucrainenii susțin că zeci de drone au atacat nouă regiuni ale Ucrainei
  • Slăbirea ofensivei asupra Avdiivka arată că rușii „rămân fără vlagă”, spune primarul orașului
  • Cel puțin doi morți în Herson, după bombardamente rusești
  • Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front
  • Ucraina și Polonia vor deschide luni un punct de trecere a frontierei suplimentar pentru camioanele goale
  • Ucraina susține că a doborât 10 drone rusești
  • Lupte aprige la Bahmut şi Avdiivka. Rușii lovesc cu drone și rachete de croazieră
  • Armata rusă ar fi executat mai mulţi soldaţi care au vrut să se predea, acuză Ucraina

Update 22:00 Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-ar fi scris o altă scrisoare lui Charles Michel, președintele Consiliului European, în care îi cere să nu pună problemele legate de Ucraina pe agenda summitului UE de la jumătatea lunii decembrie.

În scrisoare, Viktor Orbán ar fi calificat drept "nerezonabile" așteptările ca liderii UE să aprobe decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și de a revizui bugetul UE pe termen mediu de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

El critică, de asemenea, propunerea Comisiei Europene privind o finanțare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, spunând că este "nerezonabilă, dezechilibrată și nerealistă", solicitând discuții în lumina "realităților politice și financiare din statele membre", ceea ce necesită "efort și timp suplimentar", potrivit publicației Pravda.

Update 21:00 Marți va avea loc o dezbatere a țărilor membre ale Uniunii Europene cu privire la lansarea discuțiilor de aderare a Ucrainei la blocul comunitar.

Această întâlnire marchează începutul pregătirilor în rândul celor 27 pentru un summit din 14-15 decembrie al liderilor Uniunii Europene, care urmează să decidă perspectivele de integrare pentru Ucraina, Moldova, Georgia și Bosnia.

Update 20:00 Forțele armate ale Ucrainei au confirmat că au lansat un atac asupra depozitelor de petrol și lubrifianți din orașul Luhansk.

"Ieri, 3 decembrie 2023, forțele de apărare au lansat cu succes un atac asupra depozitelor de petrol și lubrifianți situate în orașul Luhansk, ocupat temporar”, a precizat Centrul de comunicare strategică al Oficiului Comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei pe rețelele de socializare.

Update 19:00 Militarii ruși care au fost implicați în „execuția” a doi soldați ucraineni, care au ieșit din tranșee din apropierea orașului Avdiivka și au fost împușcați în timp ce se predau, au fost uciși.

”Grupul de ocupanți ruși care au comis această crimă a încetat să mai existe”, a declarat Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Tavria.

Update 18:00 O familie cu doi copii a fost adusă înapoi de sub ocupația rusă pe teritoriul controlat de Ucraina din regiunea Kherson, spune Oleksandr Prokudin, șeful administrației de stat din regiunea Kherson.

"O familie cu doi copii a fost adusă înapoi din teritoriile ocupate temporar. Familia se află acum într-un loc sigur. Medicii și psihologii lucrează cu ei”, spune acesta, potrivit Pravda.

El nu a oferit detalii, dar a precizat că munca va continua până când toți copiii ucraineni sunt acasă.

În același timp, Prokudin a adăugat că un total de 158 de copii din regiunea Kherson au fost aduși înapoi pe teritoriul controlat de Ucraina de la începutul anului 2023.

Update 17:05 Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat, luni, că Ucraina își schimbă tactica de răzbiu. Astfel, va trece la apărare în unele zone și va continua operațiunile ofensive în altele.

Acesta a precizat, pe rețeaua X, că Ucraina se concentrează, în momentul de față, pe creșterea producției interne de arme și pe accelerarea discuțiilor cu partenerii pentru a spori livrările militare.

Update 16:15 Generalul-locotenent Juergen-Joachim von Sandrart, comandantul Corpului Multinațional NATO din nord-est, consideră că, în ciuda războiului de cucerire din Ucraina, Rusia a început să-și reînnoiască capacitățile de luptă, ceea ce reprezintă o amenințare pentru regiunea baltică.

"În prezent, Rusia este angajată în mod semnificativ în războiul său ilegal împotriva Ucrainei, dar a început deja și va continua în continuare să își reconstituie capacitățile separat de războiul din Ucraina, ceea ce impune o amenințare sporită la adresa regiunii Mării Baltice”, spune acesta, potrivit Pravda.

În această privință, el a fost de acord cu Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian al afacerilor externe, care afirmă că Rusia își mobilizează resursele împotriva NATO.

Update 14:30 Casa Albă avertizează că va rămâne fără bani pentru Ucraina dacă Congresul nu acționează până la sfârșitul anului.

Într-o scrisoare adresată liderilor Congresului, directorul Biroului de Management și Buget, Shalanda Young, a scris că guvernul "nu mai are bani – și aproape nu are timp” pentru a continua să ofere ajutor Ucrainei. 

Casa Albă a cerut Congresului să acţioneze cu privire la o cerere de finanţare suplimentară depusă pentru prima dată în octombrie, argumentând că este de o importanţă critică pentru securitatea naţională a SUA.

„Vreau să fiu clar: fără acțiunea Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a procura mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. 

Nu există un vas magic de finanțare disponibil pentru a îndeplini acest moment. Suntem fără bani – și aproape fără timp”, a scris Young.

"Nu avem bani pentru a sprijini Ucraina în această luptă. Aceasta nu este o problemă de anul viitor”, a adăugat ea.

"Momentul pentru a ajuta o Ucraina democratică să lupte împotriva agresiunii ruse este chiar acum. Este timpul ca Congresul să acționeze.”

Scrisoarea a fost adresată președintelui Mike Johnson (R-La.), liderului minorității din Camera deputaților Hakeem Jeffries (DN.Y.), liderului majorității din Senat Charles Schumer (DN.Y.) și liderului minorității din Senat Mitch McConnell (R-Ky.) .

Young a prezentat în detaliu modul în care guvernul a trecut deja prin cele aproximativ 111 miliarde de dolari alocate anterior pentru ajutorul Ucrainei.

Pentagonul a folosit 97% din cele 62,3 miliarde de dolari primite de la mijlocul lunii noiembrie, a scris Young. 

Departamentul de Stat a folosit toate cele 4,7 miliarde de dolari în asistență militară primită, care au inclus fonduri pentru asistență umanitară și asistență economică și de securitate civilă. 

Young a avertizat că un eșec de a oferi finanțare și sprijin suplimentar va "împodobi Ucraina pe câmpul de luptă, nu doar punând în pericol câștigurile pe care le-a obținut Ucraina, dar crescând probabilitatea victoriilor militare ruse”.

Update 14:00 Două panouri comemorative vor fi amplasate în centrul municipiului Arad în memoria tânărului arădean în vârstă de 27 de ani care a plecat voluntar să lupte în Ucraina şi a fost ucis pe front în 22 octombrie, iniţiativa aparţinând comunităţii ucrainene din oraş.

Panourile vor fi amplasate de Asociaţia Aradul Civic, care şi-a dorit astfel să răspundă dorinţei ucrainenilor din oraş de a-i aduce un omagiu tânărului ucis, Rudolf Wittman, scrie Agerpres.

Update 12:50 Adjunctul unui comandant rus a fost ucis în Ucraina

Adjunctul unui comandant rus a fost ucis în Ucraina, iar informația a fost confirmată chiar de un oficial din Rusia, potrivit Sky News.

Comandantul adjunct al Corpului 14 Armată al Rusiei a fost ucis în Ucraina, a confirmat luni, pe Telegram, Alexandr Gusev, guvernatorul regiunii Voronej din sud-vestul Rusiei.

Oficialul nu a oferit detalii despre moartea lui Vladimir Zavadsky. Anterior, au circulat mai multe informații potrivit cărora Zavadsky a fost ucis de o mină de teren.

Autoritățile de la Moscova nu au făcut comentarii despre decesul comandantului.

Update 10:00 332.810 soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

În ultima zi, 770 de soldați au murit pe câmpul de luptă, a anunțat luni dimineață Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

În plus, forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 5.580 (+5) tancuri inamice, 10.401 (+5) vehicule blindate de luptă, 7.961 (+12) sisteme de artilerie, 913 lansatoare de rachete multiple, 602 sisteme de război antiaeriene, 323 avioane de război, 324 elicoptere, 6.017 (+22) sisteme aeriene tactice fără pilot, 1.569 rachete de croazieră, 22 nave de război/cuttere, 1 submarin, 10.451 (+19) camioane și cisterne de combustibil și 1.141 piese de echipamente speciale, relatează Ukrinform.

Update 08:00 Rusia a lansat 23 de drone și o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni, au anunțat reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene.

Sistemele de apărare aeriană au distrus racheta și 18 dintre drone înainte ca acestea să ajungă la ținte.

Atacurile au avut loc în cel puțin nouă regiuni din Ucraina, au mai anunțat ucrainenii pe Telegram.

Reprezentanții Forțelor aeriene nu au spus ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost distruse sau dacă au existat victime și pagube în urma atacului.

Update 00:00 “Astăzi, ocupanţii ruşi au lovit din nou la Herson. Atacuri brutale. Direct asupra oraşului... Case. Străzi. Spitalele noastre. Deocamdată, s-a raportat moartea a două persoane. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor. Toţi răniţii au primit asistenţa necesară.

În total, numai în această zi, şi numai în regiunea Herson, au avut loc peste 20 de bombardamente ruseşti - similare celor din Herson, de natură pur teroristă.

În oraşul Beryslav şi în satele din regiune. Îmi exprim recunoştinţa faţă de toţi salvatorii din cadrul Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, faţă de tot personalul Poliţiei Naţionale care lucrează pentru a elimina consecinţele bombardamentelor. Sunt recunoscător tuturor medicilor şi asistentelor care oferă asistenţă. Sunt recunoscător autorităţilor locale şi voluntarilor care nu-şi abandonează oraşele şi comunităţile în voia sorţii”, a spus Zelenski.

Lupte intense sunt în curs de desfăşurare în zeci de zone de-a lungul întregii linii de front, a menţionat liderul de la Kiev. “Cele mai intense sunt în zonele Maryinka, Avdiivka şi Bahmut. Cu toate acestea, este dificil şi în sud şi în regiunea Harkov. Şi fiecare oraş din Ucraina, unde astăzi a fost o zi relativ liniştită...

Toţi cei care se află acum în spate. Toţi cei care îşi pot permite să petreacă timp acasă. Toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă. Nu este pe reţelele de socializare, nu în dispute pe teme politice, nu în certuri.

Această bătălie este cea în care ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. Lucruri specifice care întăresc Ucraina. Lucruri care adaugă forţă poziţiilor noastre, statului nostru. Lucruri care ne permit să răspundem la atacurile inamicului cu acţiunile noastre. Acţiuni active. Acţiuni îndrăzneţe”.

Preşedintele Ucrainei le-a mulţumit “tuturor celor care nu uită că linia frontului are nevoie de sprijin în fiecare zi”. “Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru un sprijin neabătut, constant, real.

Le mulţumesc tuturor celor care înţeleg cât de important este pentru oamenii noştri din zonele de pe linia frontului şi din teritoriile ocupate temporar să simtă că Ucraina îşi aminteşte de ei. Că Ucraina îşi aminteşte şi că nu îi va abandona în faţa inamicului. Le mulţumesc tuturor celor care nu se lasă descurajaţi şi nu-şi irosesc energia preţioasă pe argumente.

Celor care muncesc pentru interesele naţionale. Celor care vindecă şi salvează vieţi. Celor care educă copiii şi se ocupă cu adevărat de interesele comunităţilor lor. Celor care fabrică arme şi muniţii pentru războinicii noştri. Cei care organizează strângeri de fonduri voluntare şi, împotriva tuturor probabilităţilor, oferă asistenţă unor unităţi specifice. Sunt recunoscător tuturor celor care îi antrenează pe soldaţii noştri, atât aici, în Ucraina, cât şi în ţările partenere.

Fiecare astfel de misiune de instruire este o contribuţie tangibilă la victoria care va veni. Inevitabil. Dacă nu doar credeţi în ea, nu doar aşteptaţi victoria războinicilor, ci faceţi tot ce vă stă în putere în fiecare zi pentru ca Ucraina să devină mai puternică şi capacităţile noastre colective să crească”, a mai spus Zelenski.

“Ne pregătim deja pentru săptămâna viitoare şi cu siguranţă vom extinde capacităţile statului nostru. În special, industria noastră de apărare. Pregătim noi pachete de sprijin militar din partea partenerilor noştri. Consolidarea apărării noastre aeriene, care este o prioritate constantă, este, de asemenea, în curs de desfăşurare. Vom răspunde cu siguranţă la teroarea ocupanţilor împotriva poporului nostru. O facem întotdeauna”, a adăugat el.

Război în Ucraina, 3 decembrie | Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front

Război în Ucraina, 2 decembrie | Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte

Război în Ucraina, 1 decembrie | Atac cu zeci de drone lansate de Rusia în mai multe regiuni din Ucraina

Război în Ucraina, 30 noiembrie 2023 | Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei

Război în Ucraina, 29 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski se pregăteşte de defensiva de iarnă şi ordonă construirea mai multor fortificaţii

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close