Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 647. Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte

Război în Ucraina, ziua 647. Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte

Război în Ucraina, ziua 647. Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte și o rachetă de croazieră X-59, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 647. Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Dec 2023   •   20:19

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Peste 5.000 de dispozitive explozive au fost îndepărtate de ucraineni doar în ultima săptămână
  • Pentru a contracara amenințarea aparent omniprezentă a dronelor, armata rusă a început să atașeze dispozitive de bruiaj la tancurile și vehiculele sale de infanterie
  • Centrala din Zaporojie a fost 'la un pas de un accident nuclear' în timpul nopţii
  • Rușii au efectuat 82 de atacuri asupra regiunii Herson în cursul ultimelor 24 de ore
  • Producătorul german de armament Rheinmetall intenționează să construiască primele vehicule blindate de la fabrica din Ucraina începând cu vara anului 2024
  • Kadîrov a afirmat că un al doilea grup de refugiați palestinieni din Fâșia Gaza a sosit în Cecenia
  • Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte și o rachetă de croazieră X-59
  • Anchetatorii ruşi confirmă un „act terorist”, după ce Ucraina a revendicat sabotaje feroviare în Extremul Orient rus  
  • Atac masiv cu zeci de drone în mai multe regiuni din Ucraina
  • Protestul transportatorilor polonezi care blochează punctele de control de la frontiera polono-ucraineană împiedică trecerea camioanelor care transportă ajutoare umanitare și combustibil.

Update 20:19 Peste 5.000 de dispozitive explozive au fost îndepărtate de ucraineni doar în ultima săptămână

Specialiștii din cadrul forțelor armate ucrainene au eliminat 5.321 de dispozitive explozive de pe peste 431 de hectare de teren și 71 de drumuri în ultima săptămână, a anunțat Comandamentul Forțelor Armate, potrivit Kyiv Independent.

De la începutul invaziei la scară largă, specialiștii au îndepărtat peste 150.000 de dispozitive explozive în întreaga Ucraină, inclusiv în teritoriile eliberate de sub ocupația rusă.

Update 17:29 Pentru a contracara amenințarea aparent omniprezentă a dronelor, armata rusă a început să atașeze dispozitive de bruiaj la tancurile și vehiculele sale de infanterie, relatează Insider.

Este cea mai recentă ilustrare a modului în care este purtat războiul electronic pe câmpul de luptă, pe măsură ce ambele beligerante își sporesc modalitățile de apărare împotriva vehiculelor aeriene fără pilot (UAV). Acestea au devenit o amenințare majoră la adresa tancurilor de top, blindatelor, camioanelor de aprovizionare, escadroanelor de infanterie și chiar soldaților individuali.

Update 16:15 Forțele de rezistență ucrainene au aruncat în aer vineri o stație de benzină folosită de forțele de ocupație rusești pentru realimentarea echipamentelor militare în Melitopol, a anunțat sâmbătă agenția de informații militare a Ucrainei (GUR).

Explozia a avariat echipamente militare și a ucis mai mulți militari ruși, a afirmat GUR. Atacul ar fi fost comis în jurul prânzului la o benzinărie de pe un drum principal care duce în oraș.

Forțele de ocupație rusești încearcă să ascundă de Kremlin urmările atacului, a mai transmis GUR.

Update 15:40  Centrala ucraineană de la Zaporojie, aflată în mâinile forţelor ruseşti, a fost pentru scurt timp "în pragul unui accident nuclear" în noaptea de vineri spre sâmbătă, din cauza unei întreruperi temporare de energie electrică, a declarat operatorul nuclear ucrainean Energoatom, potrivit AFP, scrie News.ro.

"Noaptea trecută, o pană totală de curent a avut loc la centrala din Zaporojie", iar generatoarele au trebuit să fie folosite", a scris Energoatom pe Telegram, precizând că energia electrică a fost restabilită câteva ore mai târziu, sâmbătă în jurul orei 7.00.

Două linii electrice care alimentează centrala 'au fost tăiate', dintre care una a fost "scoasă de sub tensiune în timpul unui raid aerian", a explicat operatorul. Alimentarea cu energie electrică a fost în cele din urmă "restabilită", a adăugat el.

Dar această întrerupere a curentului electric a fost periculoasă pentru buna funcţionare a centralei, a precizat Energoatom, care a fost "la limita unui accident nuclear şi de radiaţii".

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat de asemenea într-un comunicat că centrala a fost "temporar lipsită de electricitate în cursul nopţii" şi că este a opta întrerupere de energie electrică de acest tip de la începutul conflictului.

Agenţia a precizat că va "furniza mai multe informaţii atunci când acestea vor fi disponibile".

"Forţelor de ocupaţie (ruse) nu le pasă de siguranţa centralei nucleare din Zaporojie", a acuzat preşedintele Energoatom, Petro Kotin.

"Ele vor continua să creeze situaţii periculoase, şantajând întreaga lume cu un accident nuclear şi de radiaţii", a conchis el.

Update 14:00 Rușii au efectuat 82 de atacuri asupra regiunii Herson în cursul ultimelor 24 de ore, lansând 338 de proiectile cu mortiere, artilerie, lansatoare Grad, sisteme ghidate antitanc, tancuri, avioane și drone. O persoană a fost ucisă în urma atacurilor, iar alta a fost rănită.

De asemenea, un civil a fost ucis în Ceasov iar, iar alte două persoane au fost rănite în regiunea Donețk - în Torețk și Bohdanivka, potrivit surelor ucrainene.

Update 12:30 Producătorul german de armament Rheinmetall intenționează să construiască primele vehicule blindate de la fabrica din Ucraina începând cu vara anului 2024, a declarat directorul general Armin Papperger într-un interviu acordat revistei germane de afaceri WirtschaftsWoche.

Primele transportoare blindate pentru trupe Fuchs ar putea fi produse în Ucraina până la sfârșitul verii anului 2024, la aproximativ șase-șapte luni de la semnarea contractului, a spus Papperger.

Primele vehicule blindate de luptă Lynx ar putea fi construite în Ucraina până în 2025, adică la „12-13 luni" de la semnarea contractului respectiv, potrivit directorului general.

Primele 10 vehicule Lynx sunt fabricate în prezent în uzinele din Germania și Ungaria, dar „după o fază de accelerare, ar trebui apoi să fim repede în măsură să producem un număr semnificativ din aceste vehicule în întregime în Ucraina", a mai spus el.

Update 11:10 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a afirmat că un al doilea grup de refugiați palestinieni din Fâșia Gaza a sosit în Cecenia la 1 decembrie, posibil parțial finanțat de organizația „Copiii Ceceniei - Copiii Palestinei", condusă de fiica sa.

Kadîrov a postat imagini care ar arăta 116 refugiați palestinieni din Fâșia Gaza, inclusiv 60 de copii, care sosesc în Cecenia și a afirmat că este „datoria morală" a Ceceniei să ajute civilii din Fâșia Gaza.

Update 10:00 Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte și o rachetă de croazieră X-59, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Dronele, care fuseseră trase din Crimeea ocupată de Rusia, au fost doborâte deasupra regiunii Odesa. Drona care nu a fost doborâtă a provocat un incendiu la un element de infrastructură, care a fost stins rapid și nu a provocat victime, au raportat Forțele de Apărare din Sud.

Racheta de croazieră a fost doborâtă în apropierea orașului Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak. (Kyiv Independent)

Update 08:10 Volodimir Zelenski a spus, în mesajul de vineri seară, că spionajul extern ucrainean a făcut o analiză referitoare la posibilele acţiuni ruseşti şi la situaţia internaţională de anul viitor. „Analizăm toate scenariile posibile şi trebuie să existe un scenariu propriu, ucrainean, pentru 2024. Operaţiuni specifice, cu o raţiune foarte specifică, care vor da Ucrainei rezultate foarte specifice”, a arătat Zelenski.

Update 07:30 - Anchetatorii ruşi confirmă un „act terorist”, după ce Ucraina a revendicat sabotaje feroviare în Extremul Orient rus  

Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev, în timp ce ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui „act terorist” efectuat de autori neidentificaţi.

Update 00:00 "Au fost 67 de lupte în ultima zi. Inamicul a lansat 2 lovituri cu rachete și 17 lovituri aeriene și a tras de 46 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate”, mai precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au lansat un atac aerian împotriva Ucrainei folosind 2 rachete ghidate Kh-59 și 12 UAV-uri Shahed-136/131. Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus o rachetă ghidată Kh-59 și opt UAV-uri de atac.

Război în Ucraina, 1 decembrie | Atac cu zeci de drone lansate de Rusia în mai multe regiuni din Ucraina

Război în Ucraina, 30 noiembrie 2023 | Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei

Război în Ucraina, 29 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski se pregăteşte de defensiva de iarnă şi ordonă construirea mai multor fortificaţii

Război în Ucraina, 28 noiembrie 2023 | UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni

Război în Ucraina, 27 noiembrie 2023 | Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close