Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 645. Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 645. Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 645. Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin va susține „o linie directă și o mare conferință de presă pe 14 decembrie”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Război în Ucraina, ziua 645. Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher, US Marines
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2023   •   19:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Calea ferată dintre Rusia și China, aruncată în aer de serviciile secrete ucrainene
  • Săptămânile în care camionagiii polonezi protestează la graniță, ducând la blocaje rutiere, vor reduce importurile totale ale Ucrainei cu aproximativ o cincime în noiembrie 
  • Rușii ar fi reușit să realizeze o variană ”relativ funcțională” a dronei maritime Sea Baby, din rămășițele mai multor vehicule de suprafață fără pilot găsite în urma atacurilor asupra țintelor rusești
  • Volodimir Zelenski a apărut pe toate posturile TV din Crimeea
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei reuniuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Skopje, în Macedonia de Nord, că OSCE se află în pragul prăpastiei și că Occidentul distruge șansele de revitalizare a grupului
  • Președintele Volodimir Zelenski a vizitat sectorul Kupiansk al frontului, unul dintre cele cu luptele cele mai aprige, a discutat cu armata și a oferit premii soldaților, informează Ukrainska Pravda. La întâlnire a participat și comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi
  • Președintele rus Vladimir Putin va susține „o linie directă și o mare conferință de presă pe 14 decembrie”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov
  • Salvatorii au scos o persoană decedată de sub dărâmături în urma atacului cu rachete rusești în regiunea Donețk, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.
  • Canale rusești de Telegram susțin că un depozit de drone Shahed din regiunea rusă Briansk a fost lovit miercuri seară de vehicule aeriene fără pilot ucrainene. Locuitorii orașului ar fi auzit explozii în zona televiziunii locale, potrivit The Kyiv Independent.
  • Rusia a pierdut 328.760 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat joi Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene
  • Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei
  • Noi bombardamente în regiunea de graniță Sumî
  • Rusia a confirmat decesul generalului-maior Vladimir Zavadski
  • Kievul va boicota reuniunea OSCE de la Skopje din cauza prezenţei lui Serghei Lavrov
  • Secretarul general al NATO, încrezător în continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina
  • Olaf Scholz consideră că ajutorul acordat Ucrainei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa
  • Camionagiii din Slovacia anunță că vor închide granița cu Ucraina, de la 1 Decembrie, ”până la noi ordine”

Update 22:40 Toate partidele politice reprezentate în parlamentul ucrainean au convenit, printr-un memorandum semnat în noiembrie, să amâne organizarea alegerilor (prezidențiale și parlamentare) până la sfârșitul războiului, relatează Ukrainska Pravda.

Update 22:00 Noaptea trecută, serviciile secrete ucrainene au orchestrat un sabotaj prin care principala rută feroviară ce leagă Rusia de China a fost detonată.

Un ofițer din cadrul serviciilor secrete a declarat pentru Pravda că această linie feroviară este singura legătură serioasă între Moscova și China, pe care Moscova o folosește inclusiv pentru livrări militare, iar acum este ”paralizată”.

Un astfel de atac, la peste 4.000 de kilometri de Ucraina, ar fi o altă lovitură majoră a SBU şi o demonstraţie a capacităţii sale de a desfăşura operaţiuni oriunde în Rusia, notează agenția de presă Reuters, citată de Hotnews.

Comitetul de Investigaţii al Federaţiei Ruse au precizat într-un comunicat că un tren care transporta combustibil a luat foc în tunel miercuri seara, dar nu au menționat nimic de explozibili.

De asemenea, rușii spun că nu au existat victime şi că o anchetă preliminară este în curs de desfăşurare pentru a stabili cauza.

Căile Ferate Ruse au declarat că trenurile care folosesc tunelul au fost deviate şi că traficul nu a fost perturbat.

Update 21:00 Săptămânile în care camionagiii polonezi protestează la graniță, ducând la blocaje rutiere, vor reduce importurile totale ale Ucrainei cu aproximativ o cincime în noiembrie și ar putea costa Kievul un punct procentual din creșterea PIB-ului dacă acestea se prelungesc, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Polonia, membră a Uniunii Europene, este blocată într-o tranziție de putere în urma alegerilor din 15 octombrie, ceea ce complică discuțiile pentru a pune capăt protestelor transportatorilor care spun că ucrainenii i-au scos de pe propria piață, folosindu-se de modificările din timpul războiului.

"Întreruperea este foarte clară. Este o scădere bruscă; este ca și cum o cincime din importurile noastre lunare sunt blocate la graniță", a declarat Taras Kachka, reprezentantul comercial al Ucrainei și ministru adjunct al economiei, într-un interviu acordat agenției de presă Reuters.

Update 20:00 Rușii ar fi reușit să realizeze o variană ”relativ funcțională” a dronei maritime Sea Baby, din rămășițele mai multor vehicule de suprafață fără pilot găsite în urma atacurilor asupra țintelor rusești.

Scopul acestora este să o folosească împotriva Ucrainei, relatează cei de la Ukrainska Pravda, care citează surse din cadrul serviciilor de securitate.

„Este studiat amănunțit și reprogramat în condiții de laborator. Ocupanții speră că vor putea folosi drona împotriva armatei ucrainene în viitor. Invadatorii încearcă din nou să compenseze absența propriilor tehnologii pe cheltuiala dezvoltărilor ucrainene și occidentale”, spun acestea.

Dronele Sea Baby au fost folosite cu succes pentru a ataca Podul Crimeei, precum și nava de debarcare Olenegorsky Gornyak și petrolierul rusesc SIG.

Update 19:00 Forțele militare din Ucraina au publicat pe rețeaua X un clip în care se poate vedea momentul în care un sistem antiaerian rusesc TOR este distrus cu o lovitură HIMARS. Momentul a fost filmat dintr-o dronă, deși, teoretic, TOR ar trebui să detecteze echipamentul inamic de acest fel.

Update 18:00 Rusia nu are resursele necesare pentru o agresiune militară, însă folosește intrumentele războiului hibrid, este de părere secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„În mod evident, Federaţia Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid - dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental”, a declarat Mircea Geoană joi, la Digi 24.

Acesta mai susține că ”trebuie să fim vigilenţi să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, şi ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală. Sunt două lucruri profund diferite. Mişcări radicale apar în momente de mare transformare şi de anxietate publică”.

Update 17:00 Volodimir Zelenski a apărut pe toate posturile TV din Crimeaa, în timp ce susținea un discurs, în cadrul unui atac cibernetic al serviciilor ucrainene.

Astfel, toate canalele IPTV din Crimeea ocupată au difuzat un discurs al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a șefului serviciilor de informații a apărării Kirilo Budanov și a lui Valerii Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acest lucru s-a întâmplat în jurul orei 21:30 (20:30 – ora Kievului – n.r.). În cele din urmă, rușii au reușit să oprească transmisiunea.

Update 16:00 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de părere că strategia de apărare a Uniunii Europene trebuie să includă Ucraina.

„Strategia noastră poate fi completă doar dacă ține cont și de nevoile Ucrainei și de capacitatea industrială a Ucrainei", a declarat Ursula von der Leyen.

Update 15:00. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei reuniuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Skopje, în Macedonia de Nord, că OSCE se află în pragul prăpastiei și că Occidentul distruge șansele de revitalizare a grupului, informează Reuters.

Update 14:00. Președintele Volodimir Zelenski a vizitat sectorul Kupiansk al frontului, unul dintre cele cu luptele cele mai aprige, a discutat cu armata și a oferit premii soldaților, informează Ukrainska Pravda. La întâlnire a participat și comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi.

Update 13:00. Președintele rus Vladimir Putin va susține „o linie directă și o mare conferință de presă pe 14 decembrie”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Kommersant. În 2022, nu au fost organizate aceste acțiuni.

Update 12:00. Salvatorii au scos o persoană decedată de sub dărâmături în urma atacului cu rachete rusești în regiunea Donețk, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters. Alte 10 persoane au fost rănite și patru sunt încă date dispărute.

Update 11:00. Canale rusești de Telegram susțin că un depozit de drone Shahed din regiunea rusă Briansk a fost lovit miercuri seară de vehicule aeriene fără pilot ucrainene. Locuitorii orașului ar fi auzit explozii în zona televiziunii locale, potrivit The Kyiv Independent.

Imaginile publicate pe canalul Telegram Bryanskyi Vestnik surprind ceea ce susține că sunt drone ucrainene care se apropie și un incendiu în oraș provocat de atac.

Update 10:00. Rusia a pierdut 328.760 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat joi Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Doar în ultima zi, 1.180 de soldați ruși au murit, mai susține armata ucraineană.

Update 09:00. Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei. Un bloc, nouă case și o secție de Poliție au fost avariate.

Rachetele rusești au fost lansate în cursul nopții și au vizat regiunea ucraineană Donețk, a declarat, joi, ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, potrivit Reuters.

Pe lista cu victime este o familie cu doi copii. Un bloc de apartamente, nouă case, o secție de poliție, mașini și garaje au fost avariate.

Rușii au ocupat o mare parte din Donețk și intenționează să preia întreaga regiune.

Update 08:00. Noi bombardamente în regiunea de graniță Sumî

Miercuri, rușii au efectuat 3 bombardamente ale teritoriilor și așezărilor de graniță din regiunea Sumîi. Au fost înregistrate 15 explozii. Comunitățile din Krasnopilsk, Esmansk și Velikopysarivsk au fost atacate”, se arată în mesajul armatei ucrainene, pe Telegram, citat de TSN.

Începând cu data de 1 Decembrie, punctul de control Vysne Nemecke-Ujgorod, al Slovaciei de la granița cu Ucraina, va fi închis. Anunțul a fost făcut de Uniunea Transportatorilor Rutieri din Slovacia (UNAS)

Punctul de control va fi blocat de transportatori începând cu 1 Decembrie la ora 15:00, ”până la noi ordine”.

Camionagiii polonezi cer condiții de acces mai dure pentru camioanele ucrainene. Aceștia se plâng că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse şi în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi UE.

Un general al armatei ruse a murit după ce a explodat o mină

Încă un general al lui Putin a murit în războiul din Ucraina. Rusia a confirmat decesul generalului-maior Vladimir Zavadski, relatează Ukrainska Pravda. 

Acesta a murit în urma exploziei unei mine, iar anunțul decesului său a fost raportat prima dată pe rețeaua rusească de socializare Vkontakte de o organizație ce aparține absolvenților unei școli militare din Moscova.

În mesaj se precizează că Vladimir Zavadski a murit în data de 28 noiembrie.

Acesta este al 12-lea anunț al morții unui ofițer superior al Forțelor Armate Ruse în Ucraina, însă oficialii de la Moscova au confirmat, până acum, doar șapte din acestea.

Război în Ucraina, 29 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski se pregăteşte de defensiva de iarnă şi ordonă construirea mai multor fortificaţii.

Război în Ucraina, 28 noiembrie 2023 | UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni

Război în Ucraina, 27 noiembrie 2023 | Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Război în Ucraina, 26 noiembrie 2023 | Rusia anunţă că a doborât două rachete ucrainene deasupra Mării Azov

Război în Ucraina, 25 noiembrie 2023 | Zelenski a demis mai mulți generali din Garda Națională a Ucrainei

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close