Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 642. Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 642. Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 642. Experții din cadrul agenției nucleare ONU au anunțat că au fost lansate mai multe rachete din apropierea centralei Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 642. Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   20:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina va deveni membră NATO după război, dacă va face reformele necesare, a declarat Jens Stoltenberg
  • Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie
  • Jens Stoltenberg: "Ucraina a provocat pierderi foarte grele rușilor în ultimele săptămâni"
  • Secretarul general al NATO: Cele mai intense lupte ale războiului au avut loc în ultimele săptămâni în estul Ucrainei
  • Consilier pentru securitate națională de la Kiev: Rusia a activat o rețea de spioni care să destabilizeze Ucraina
  • Vicepreședintele Federației de Șah din Ucraina a fost ucis pe front
  • Tancurile Abrams, pe fronturile din Ucraina
  • Statul Major ucrainean: Am respins 30 de atacuri la Avdiivka și 10 pe direcția Bahmut
  • Trupele ruse au cucerit o parte a zonei industriale din Avdiivka
  • Volodimir Zelenski anunţă că aproape 400 de localităţi din Ucraina nu au electricitate
  • Rusia anunţă că a doborât două rachete ucrainene deasupra Mării Azov
  • Atac nocturn. Ucraina anunță că a doborât opt drone rusești
  • Sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât 20 de drone lansate de Ucraina, inclusiv la Moscova, anunţă Rusia
  • Franţa condamnă ferm atacul cu drone ruseşti asupra infrastructurii civile din Ucraina
  • Președintele elvețian promite mai mult sprijin pentru Ucraina în timpul vizitei la Kiev
  • Volodimir Zelenski, apel la ajutor suplimentar aerian pentru a-și proteja exporturile de cereale

Update 20:49. Ucraina va deveni membră NATO după război, dacă va face reformele necesare, a declarat Jens Stoltenberg

Aliaţii din NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, iar la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina se va conveni asupra recomandărilor de reforme pentru ucraineni, a declarat astăzi secretarul general al organizaţiei militare occidentale.

"Este prea devreme pentru a spune exact care va fi decizia pe care o vom lua la summitul de la Washington. Toţi aliaţii sunt de acord că, în plin război, aderarea deplină nu este posibilă, dar, bineînţeles, vom continua să analizăm pentru a aborda modul în care putem apropia şi mai mult Ucraina şi NATO”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Update 19:12. Mai multe rachete au fost trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Experții de la agenția nucleară a ONU au anunțat că au fost lansate mai multe rachete din apropierea centralei Zaporojie din sud-estul Ucrainei. Centrala se află, în prezent, sub controlul rușilor.

Membrii echipei AIEA susțin că nu au văzut proiectilele din cauza norilor, dar au auzit "sunetul distinctiv” al unei lansări de la un sistem de lansare multiplă de rachete (MLRS) din apropiere, a spus directorul general al agenției.

"Evenimentele de astăzi demonstrează încă o dată în mod clar situația extrem de fragilă de securitate și securitate nucleară de la centrala nucleară Zaporojie”, a spus Rafael Grossi.

Update 16:45. Jens Stoltenberg: "Ucraina a provocat pierderi foarte grele rușilor în ultimele săptămâni"

Secretarul General al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi că Ucraina continuă să provoace "pierderi grele" Rusiei după unele dintre cele mai "intense" lupte de la începutul războiului.

"Ucrainenii au reușit să le provoace pierderi grele invadatorilor ruși, atât în ceea ce privește soldații, cât și în ceea ce privește capacitățile de luptă", a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă, adăugând că aceste pierderi militare au avut loc în ultimele câteva săptămâni.

De când Kievul și-a lansat contraofensiva în primăvară, forțele ucrainene nu au realizat nicio breșă decisivă, iar unele țări aliate sunt îngrijorate de acest lucru.

Update 14:45. Secretarul general al NATO: Cele mai intense lupte ale războiului au avut loc în ultimele săptămâni în estul Ucrainei

„Unele dintre cele mai intense lupte pe care le-am văzut de-a lungul întregului război au avut loc în ultimele săptămâni, în estul Ucrainei În același timp, linia frontului nu s-a schimbat în mod semnificativ“, a declarat, într-o conferință de presă, Jason Stolttenberg, secretar general NATO, preluat de The Guardian.

”Suntem impresionați de curajul și capacitatea forțelor ucrainene de a lovi efectiv adânc în teritoriul controlat rusesc. Și, desigur, realizările militare pot fi măsurate parțial în metri pătrați, dar și în pierderile pe care le poți provoca adversarului tău”, a mai declarat Jason Stolttenberg.

Stoltenberg spune că Ucraina va fi liberă să negocieze orice pace pe care dorește să fie de acord cu Rusia, când și dacă va veni timpul pentru discuții de pace

„Responsabilitatea noastră este să sprijinim Ucraina și să le dăm posibilitatea să-și elibereze teritoriul, Nu am văzut niciun semn că președintele Putin plănuiește discuții de pace, așa încâț cu cât oferim mai mult sprijin militar Ucrainei, cu atât poziția lor va fi mai puternică pe câmpul de luptă și la potențială masă de negocieri”, a adăugat înaltul oficial NATO.

„Aliații NATO urmăresc și pun în aplicare deciziile pe care le-am luat cu privire la Ucraina și aderarea la NATO la summitul nostru de la Vilnius, din iulie. Am luat trei decizii importante. În primul rând, am scurtat calea Ucrainei către aderarea de la un proces în doi pași la un proces într-un singur pas, prin eliminarea cerinței pentru un plan de acțiune de aderare pentru Ucraina, astfel încât acel pas a fost deja făcut”, a precizat Stoltenberg

„Apoi am înființat un Consiliu NATO-Ucraina, care este un organism important în care Ucraina și toți aliații se întâlnesc în jurul aceleiași mese, cu aceleași drepturi, aceleași obligații. Acest consiliu se va întruni pentru prima dată la nivel ministerial de externe în această săptămână. În al treilea rând, am convenit asupra unui program cuprinzător și substanțial pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele ucrainene și forțele NATO. NATO livrează F-16, tancuri de luptă, piese artilerie, asigură antrenament. Toate acestea ajută Ucraina să se apropie de NATO”, a adăugat secretarul general al Alianței.

Update 14:00. UE, sprijin de 50 de milioane de euro pentru Ucraina, pentru refacerea infrastructurii deteriorate

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei 50 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii portuare deteriorate, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează publicația rusă Kommersant.

În același timp, Josep Borell, șeful diplomației UE, a declarat, într-un interviu pentru ziarul spaniol Vanguardia,că „există riscul să fie mai dificil căutarea de sprijin pentru deciziile privind Ucraina la ONU din cauza poziției sale cu privire la situația din Fâșia Gaza”.

Update 13:15. Consilier pentru securitate națională de la Kiev: Rusia a activat o rețea de spioni care să destabilizeze Ucraina

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat, într-un interviu pentru The Times, că Rusia a activat o rețea de spioni în Ucraina. 

„Își dau seama că nu pot câștiga militar, așa că încercările de destabilizare internă au devenit prioritate”, a spus oficialul de la Kiev.

Potrivit SBU, în perioada 2022-2023, au fost expuși peste 2.000 de trădători și au fost identificați peste 300 de agenți ai serviciilor speciale străine, notează Ukrainska Pravda.

Update 12:05. Vicepreședintele Federației de Șah din Ucraina a fost ucis pe front

Artem Saciuk, 39 de ani, vicepreședintele Federației Ucrainene de Șah a fost pe linia frontului, a transmis instituția, pe Facebook, relatează Kyiv Independent.

Saciuk, de loc din Jîtomir, s-a oferit voluntar la scurt după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. 

Într-un interviu pentru Suspilne, din vara trecută, oficialul a mărturisit că i-a învățat pe camarazii săi să joace șah și a folosit jocul pentru a oferi exemple de formațiuni de luptă.

”Șahul este de fapt un joc de război. Este o imitație a unui conflict militar și are absolut valoare practică. Mulți jucători de șah apără acum Ucraina ca parte a diferitelor unități, nu doar a Forțelor Armate”, spunea Artem Saciuk.

Detalii cu privire la circumstanțele morții lui Saciuk nu au fost raportate.

⬛️Артем Сачук (1984-2023) На визвольній війні проти російських окупантів загинув український воїн-доброволець Артем...

Publicată de Ukrainian Chess Federation pe Duminică, 26 noiembrie 2023

Update 10:44. Tancurile Abrams, pe fronturile din Ucraina

Tancurile americane Abrams au apărut pe frontul ucrainean. Oficialii de la Kiev trebuie să decidă acum dacă le folosesc pentru apărare sau le păstrează pentru o viitoare contraofensivă. Până acum, tancurile au fost folosite pentru antrenarea și pregătirea militarilor ucraineni.

Tancurile Abrams au ajuns în Ucraina încă din luna septembrie, însă acestea nu au apărut în foarte multe imagini și nu au fost folosite în operațiuni.

Update 08:25. Statul Major ucrainean: Am respins 30 de atacuri la Avdiivka și 10 pe direcția Bahmut

În ultimele 24 de ore au fost respinse 30 de atacuri la Avdiivka și 10 atacuri în direcția Bahmut, transmite, în această dimineață, Statului Major General ucrainean.

Regiunea Donețk a suferit lovituri aeriene. Peste 100 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Herson au fost sub focul artileriei.

Оперативна інформація станом на 06.00 27 листопада 2023 року щодо російського вторгнення Слава Україні! Розпочалася...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Duminică, 26 noiembrie 2023

Update 07:20. Trupele ruse au cucerit o parte a zonei industriale din Avdiivka

Trupele Moscovei și-au confirmat înaintarea spre nord-vest și sud-est de Avdiivka pe 26 noiembrie, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Ukrainska Pravda. 

Imaginile de geolocalizare publicate pe 26 noiembrie arată că forțele ruse au făcut mici progrese la nord-vest de Krasnohorivka (7 kilometri nord-vest de Avdiivka) și în partea de est a zonei industriale de la periferia de sud-est a orașului.

Bloggerii militari ruși au susținut că forțele ruse au capturat întreaga zonă industrială din apropierea gării Yasinuvata-2 pe 26 noiembrie, dar ISW încă nu a găsit o confirmare vizuală a acestor afirmații.

Pe 26 noiembrie, trupele ruse și-au continuat ofensiva și pe linia Kupiansk-Svatov-Kreminna.

Statul Major al Ucrainei a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Sinkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Ivanovka (20 km sud-est de Kupiansk), Novoselivski (14 km nord-vest de Svatovoy) și lângă Pădurea Serebrianski (10 km sud-vest de Kreminna).

Aproape 400 de localităţi din Ucraina au rămas fără electricitate din cauza condiţiilor meteorologice "extrem de dificile", a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care sistemul de electricitate ucrainean este ameninţat de bombardamentele ruseşti, relatează AFP.

Ucraina se teme de o nouă campanie de atacuri masive ruseşti care vizează infrastructura sa critică în această iarnă, la fel ca în 2022, când aceste lovituri au lăsat milioane de oameni în frig şi întuneric.

"O mare parte din teritoriul ţării noastre se confruntă cu condiţii meteorologice extrem de dificile", a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic, adresat națiunii, pe Facebook.

Now, when it is so difficult, in such conditions, we should all be especially grateful to those who defend our country, who carry out Ukrainian offensive operations, who are in combat positions, at combat posts, on duty in mobile fire groups and in all our other units that protect Ukraine, the life of our state and our independence. Intense hostilities do not stop for a single hour in the Donetsk directions and in Kharkiv region – in the direction of Kupyansk. Our warriors are also holding their positions in the south of the country: Zaporizhzhia region, our Kherson region. I want to thank everyone who rightly responds to Russian terrorist attacks, who repels enemy assaults even now – in such conditions. I thank each of you, warriors, all your brothers-in-arms, everyone who helps our brigades, all Ukrainian defense and security forces, who works in our defense production facilities, who supplies everything needed by Ukraine and our people, who tends the wounded, trains our warriors, and organizes volunteer fundraisers for the sake of Ukrainian strength. We cannot stand aloof from defense. And glory to all our people who understand this, who fight, who work and help for the sake of Ukraine and Ukrainians! We are strong in unity.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 26 noiembrie 2023

Conform lui Zelenski, aproximativ 400 de localităţi din zece regiuni, în special din sud, au rămas fără curent electric.

"Inginerii noştri vor restabili cât mai curând posibil alimentarea cu energie electrică", a promis Volodimir Zelenski, în timp ce ţara se confruntă cu temperaturi de iarnă şi, pe alocuri, cu furtuni de zăpadă.

Zelenski a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să "distrugă" sistemul de electricitate al ţării sale în această iarnă. Pentru a face faţă acestei ameninţări, Kievul cere noi sisteme de apărare aeriană de la aliaţii săi occidentali.

Război în Ucraina, 26 noiembrie 2023 | Rusia anunţă că a doborât două rachete ucrainene deasupra Mării Azov

Război în Ucraina, 25 noiembrie 2023 | Zelenski a demis mai mulți generali din Garda Națională a Ucrainei

Război în Ucraina, 24 noiembrie 2023 | Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 23 noiembrie 2023 | Noi bombardamente în Herson. Patru oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți

Război în Ucraina, 22 noiembrie 2023 | Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close