Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 639 | Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 639 | Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 639. Dmitri Peskov a declarat că NATO se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, însă acest lucru nu va împiedica Rusia să-și atingă obiectivele.

Război în Ucraina, ziua 639 | Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   14:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA şi Germania încearcă în linişte să convingă Ucraina să negocieze
  • Ministerul Apărării: 4,8 miliarde de dolari vor fi alocate pentru obuze, rachete în 2024
  • Atacurile ruseşti din regiunea Kherson au provocat 3 morţi şi 11 răniţi, inclusiv 3 copii
  • A fost identificat comandantul rus care a ordonat uciderea civililor din Bucha
  • Un oficial NATO vrea un "Schengen militar" în Europa, ceea ce stârneşte ameninţări din partea Kremlinului
  • Republica Moldova a aderat la majoritatea pachetelor de sancţiuni europene care vizează Rusia
  • Fost oficial ucrainean de la Herson, suspectat că şi-a denunțat tatăl şi membri ai rezistentei rușilor, arestat de SBU
  • După Bayraktar, un alt tip de dronă face ravagii pe front
  • Finlanda va mări bugetul de apărare pentru ajutorul pentru Kiev
  • Trei morți în urma unor atacuri rusești din regiunea Herson
  • Ucraina anunță că a respins 20 de atacuri ruse în zona Avdiivka
  • Ucraina spune că a doborât trei drone într-un atac rusesc peste noapte
  • Rușii anunță un atac cu drone al ucrainenilor asupra Crimeei
  • Rusia a atacat opt comunități din regiunea Sumî
  • Kremlinul crede că NATO se va implica din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina 
  • Google, amendată în Rusia pentru „informații false” despre „operațiunea militară specială”
  • Forţele ruse au pierdut, într-o singură zi, 1.130 de soldaţi
  • Patru persoane au murit, cinci au fost rănite în timpul unui bombardament, în Herson
  • Banca națională de semințe a Ucrainei a fost mutată din apropierea liniei frontului

Update 22:47. SUA şi Germania încearcă în linişte să convingă Ucraina să negocieze

Statele Unite şi Germania speră să determine Ucraina să negocieze cu Rusia prin intermediul unor livrări de arme atent direcţionate, a relatat tabloidul german Bild la 24 noiembrie, citând o sursă guvernamentală anonimă.

Update 21:30. Ministerul Apărării Ucraina: 4,8 miliarde de dolari vor fi alocate pentru obuze, rachete în 2024

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Iurii Dzhyhyr, a declarat că alte 80 de miliarde de Hr (2,2 miliarde de dolari) vor fi alocate pentru achiziţionarea de echipamente militare.

Update 21:00. Atacurile ruseşti din regiunea Kherson au provocat 3 morţi şi 11 răniţi, inclusiv 3 copii

Biblioteca pentru copii din Kherson a primit, de asemenea, o lovitură directă, avariind partea din faţă a clădirii, dar nu s-au înregistrat victime.

Update 20:40: A fost identificat comandantul rus care a ordonat uciderea civililor din Bucha

Locotenent-colonelul Dosyagaev, comandant al Batalionului 2 din Regimentul 104 al Diviziei 76 de asalt aeropurtat a Forţelor Aeropurtate Ruse, a fost mobilizat la Bucha la începutul invaziei.

Update 20:00. Un oficial NATO vrea un "Schengen militar" în Europa, ceea ce stârneşte ameninţări din partea Kremlinului

Kremlinul a criticat pe 24 noiembrie propunerea unui oficial NATO privind un analog militar pentru Spaţiul Schengen în Europa, lansând ameninţări ca răspuns, a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS.

Update 19:00. Republica Moldova a aderat la majoritatea pachetelor de sancţiuni europene care vizează Rusia

Parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri, în a doua lectură, modificările legislative privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale. Adoptarea acestui document face parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar, informează Jurnal TV şi TV8.md, citat de Agerpres.ro

Conform proiectului, statele, guvernele ori persoanele şi entităţile care au comis genocid, infracţiuni împotriva umanităţii sau a păcii, infracţiuni de război, tortură, pedepse sau alte tratamente crude şi inumane, sclavie, execuţii, inclusiv asasinate, răpiri de persoane ori detenţii arbitrare, vor fi supuse sancţiunilor.

Adoptarea acestui document face parte din Planul de acţiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În cadrul acestuia, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de deoligarhizare prin eliminarea influenţei excesive a intereselor private asupra vieţii economice, politice şi publice.

Update 18:00 Fost oficial ucrainean de la Herson, suspectat că şi-a denunțat tatăl şi membri ai rezistentei ruşilor, arestat de SBU

SBU anunţă arestarea unui bărbat cu responsabilități pe plan local, pe care-l acuză că ar fi ”unul dintre primii care şi-au oferit "ajutorul" invadatorilor în războiul împotriva Ucrainei”.

Suspectul este acuzat de faptul că le-a dat forţelor ruse numele şi adresele unor membri ai rezitenţei locale - inclusiv a tatălui său, care ”avea o poziţie proucraineană”.

Tatăl suspectului a fost ”condus într-o cameră de tortură rusă locală şi supus multor forme de tortură pentru a fi convins să colaboreze”, potrivit SBU.

Update 17:00. După Bayraktar, un alt tip de dronă face ravagii pe front

Drona Mammoth este mai mare decât alte drone ucigaşe şi poate livra 4 kg de exploziv puternic către o ţintă, provocând daune considerabile.

Videoclipul, postat pe reţelele de socializare, arată drona apropiindu-se de o casă presupus folosită de soldaţii ruşi, în apropiere de regiunea Herson.

Drona este trimisă printr-o fereastră şi explodează, distrugând parţial casa şi transformând-o într-o minge de foc. Atacul ar fi avut loc în Krinki, regiunea Herson.

Dronele au fost folosite atât de Rusia, cât şi de Ucraina la nivel tactic şi strategic, pe tot parcursul războiului. Dronele au fost folosite pentru recunoaşterea câmpului de luptă, pentru a arunca grenade sau alte bombe asupra inamicilor.

Acum, ambele părţi folosesc drone relativ simple şi ieftine cu vizualizare pentru a ataca soldaţii şi vehiculele inamice. Rusia a vizat infrastructura civilă şi oraşe din interiorul Ucrainei, iar Kievul a răspuns prin lovirea unor ţinte în Rusia, inclusiv din Moscova.

La începutul conflictului, dronele la modă era cele de proveninenţă turcească, Bayraktar.

Update 16:00 Finlanda va mări bugetul de apărare pentru ajutorul pentru Kiev

Guvernul finlandez a înaintat o propunere de modificare a proiectului de buget pentru 2024, care include o limită mai mare de cheltuieli pentru ajutorul acordat Ucrainei, a declarat aseară Ministerul de Finanţe al ţării nord-europene.

Pragul maxim de cheltuieli pentru apărare pentru perioada 2024-2028 ar urma să fie majorat cu aproape 96 de milioane de euro, pentru a acoperi costurile celui de-al 19-lea pachet de ajutoare anunţat anterior pentru Kiev.

Cheltuielile pentru 2024 ar creşte cu 20,7 milioane de euro. Helsinki a propus, de asemenea, să ofere o sumă suplimentară de 25 de milioane de euro în investiţii şi cheltuieli cu împrumuturi în Ucraina, pentru a facilita participarea companiilor finlandeze la eforturile de reconstrucţie în ţara atacată de Rusia.

Update 14:50. Trei morți în urma unor atacuri rusești din regiunea Herson

Atacurile rusești din dimineața zilei de joi, 23 noiembrie, în regiunea Herson au ucis trei persoane și au rănit 11, inclusiv 3 copii, și au deteriorat o bibliotecă pentru copii, a declarat vineri guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Forțele ruse au folosit o varietate de arme diferite, inclusiv artilerie, tancuri, mortare, sisteme de rachete cu lansare multiplă, avioane și drone.

Biblioteca pentru copii din Herson a primit o lovitură directă, care a deteriorat partea din față a clădirii, dar nu au existat victime. Prokudin a spus că va fi reparată.

Update 13:00. Ucraina anunță că a respins 20 de atacuri ruse în zona Avdiivka

Forțele ruse nu opresc încercările de a încercui Avdiivka, iar Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins 20 de atacuri în acest sector în ultimele 24 de ore, a anunțat vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Ukrinform.

„În zona de responsabilitate a grupării operaționale și strategice de trupe Tavria, inamicul continuă să încerce să încercuiască Avdiivka. Soldații ucraineni țin cu fermitate apărarea, provocând pierderi semnificative ocupanților. Acțiunile ofensive ale inamicului la est de Novokalynove, Avdiivka și Pervomaiske în regiunea Donețk au fost fără succes, unde Forțele de Apărare au respins 20 de atacuri”, se arată în raport.

Update 09:15. Ucraina spune că a doborât trei drone într-un atac rusesc peste noapte

Forțele ruse au atacat Ucraina peste noapte, folosind două rachete Kh-59 și trei drone Shahed-136/131. Apărarea aeriană a doborât toate dronele, a anunțat vineri dimienață Statul Major General.

Peste 120 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Herson au fost vizate în ultimele 24 de ore. Apărarea aeriană a fost activă și în regiunea Hmelnytskyi din vestul Ucrainei.

Update 08:35. Rușii anunță un atac cu drone al ucrainenilor asupra Crimeei

Ministerul rus al Apărării a declarat că noaptea trecută, 24 noiembrie, Forțele de Apărare Aeriană Ruse au doborât 13 drone deasupra Crimeei și alte 3 drone peste regiunea Volgograd.

„O încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind vehicule aeriene fără pilot de tipul aeronavei împotriva obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse a fost oprită în această seară”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Update 07:30. Rusia a atacat opt comunități din regiunea Sumî

Forțele ruse au bombardat opt ​​comunități din regiunea Sumi miercuri, 23 noiembrie, trăgând de 18 ori în cursul zilei, a informat administrația militară a regiunii Sumî.

Cel puțin 86 de explozii au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Armata rusă a vizat comunitățile din Krasnopillia, Bilopillia, Myropillia, Khotin, Yunakivka, Velyka Pysarivka, Shalyhyne și Znob-Novhorodske.

Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Armata rusă a vizat așezările cu un atac de bombardamente, mortar și lansatoare de grenade, continuând în același timp să arunce mine în zonele înconjurătoare, potrivit Kievului.

Kremlinul a apreciat, joi, că Alianţa Nord-Atlantică se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină, relatează EFE şi Interfax.

"NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Aceste circumstanţe, potrivit lui Peskov, nu vor schimba obiectivele Rusiei, pe care preşedintele Vladimir Putin le-a definit ca fiind "demilitarizarea" şi "denazificarea" Ucrainei atunci când a anunţat începerea acţiunii militare la 24 februarie 2022.

Dmitri Peskov a subliniat că presiunea americană asupra Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina este inutilă şi a amintit că, la reuniunea virtuală de miercuri a G20, Putin a insistat că Moscova nu a refuzat niciodată să se angajeze în negocieri.

"Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze şi nu ar trebui să fie presată. Alţii sunt cei care au refuzat. Şi dacă trebuie să puneţi presiune, trebuie să puneţi presiune asupra lor", a ucrainenilor, a reiterat Peskov, preluând ideea expusă cu o zi în urmă de Vladimir Putin, care li s-a adresat prin videoconferinţă omologilor săi din G20, în cadrul unei reuniuni virtuale de la care au absentat preşedinţii SUA şi Chinei, Joe Biden, respectiv Xi Jinping.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la un decret semnat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin care a interzis orice negociere cu Putin.

Volodimir Zelenski a adoptat decretul respectiv la scurt timp după ce Vladimir Putin a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru regiuni ocupate în Ucraina - Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud) - pe lângă Crimeea (anexată în 2014).

Înainte de declaraţiile considerate de unii experţi puţin mai împăciuitoare la G20, preşedintele rus afirmase marţi că Moscova nu poate coexista cu actualul guvern de la Kiev şi că va continua ceea ce numeşte "operaţiunea sa militară specială" de "demilitarizare" a Ucrainei, potrivit Agerpres.

Război în Ucraina, 23 noiembrie 2023 | Noi bombardamente în Herson. Patru oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți

Război în Ucraina, 22 noiembrie 2023 | Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"

Război în Ucraina, 21 noiembrie 2023 | SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană

Război în Ucraina, 20 noiembrie 2023 | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari

Război în Ucraina, 19 noiembrie 2023 | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close