Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 637 | Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"

Război în Ucraina, ziua 637 | Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"

Război în Ucraina, ziua 637. Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka, deși încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale și în vehiculele de evacuare", a declarat Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, pentru televiziunea națională.

Război în Ucraina, ziua 637 | Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2023   •   16:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Uniunea Europeană a pregătit un proiect care să ofere Ucrainei garanții de securitate pe termen lung, printre care un mecanism de sprijin militar, un cadru de instruire a armatei și asistență în dezvoltarea industriei de apărare
  • Finlanda ia în considerare închiderea întregii frontiere cu Rusia
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, miercuri, că l-a îndemnat pe Vladimir Putin să pună capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, la prima reuniune online a G20 la care a participat președintele rus de la începutul războiului
  • Zelenski recunoaşte că trupele ucrainene din estul ţării au dificultăţi în a se apăra, dar spune că cele din sud îşi continuă acţiunile ofensive
  • O actriță din Rusia a fost ucisă într-un bombardament ucrainean, în timp ce susținea un spectacol în regiunea ucraineană Donețk, aflată sub ocupația trupelor Moscovei
  • Cele patru avioane de luptă Eurofighter trimise de Germania au ajuns în România, miercuri, pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO și vor fi operaționale din 27 noiembrie
  • Un bărbat care a fost condamnat pentru omucideri sataniste și canibale a fost grațiat de președintele rus Vladimir Putin
  •  Ungaria amenință din nou că va bloca aderarea Ucrainei la UE
  • Vladimir Putin spune că ar trebui să ne gândim cum să oprim războiul din Ucraina
  • Premieră în Ucraina. Femei la lucru în mină, după ce bărbații au plecat pe front
  • Ucraina anunţă că a doborât mai multe drone Shahed lansate dinspre sud-estul Rusiei
  • Vladimir Putin participă la o reuniune online a G20. Va prezenta „poziţia Rusiei" în contextul actual
  • Rusia anunţă că a distrus mai multe drone ucrainene în apropiere de Crimeea
  • Armata ucraineană: "Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka"
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a fost vizat de „cinci sau șase” tentative de asasinat inițiate de ruși
  • Luptele dintre ucraineni și ruși se intensifică în jurul orașului Bakhmut
  • Rușii, în ofensivă pe direcțiile Kupiansk și Bahmut
  • Rusia susţine că a doborât două drone ucrainene, Kievul dezminte

Update 22:00. Uniunea Europeană a pregătit un proiect care să ofere Ucrainei garanții de securitate pe termen lung, printre care un mecanism de sprijin militar, un cadru de instruire a armatei și asistență în dezvoltarea industriei de apărare.

Proiectul de document, consultat de Blooembrg, va fi discutat în cursul acestei săptămâni de ambasadorii statelor membre UE, iar luna viitoare de către liderii UE.

Update 21:00. Finlanda ia în considerare închiderea întregii frontiere cu Rusia

Ministrul de externe de la Helsinki a dezvăluit că autoritățile finlandeze iau în considerare să mai închidă din cele patru puncte de trecere rămase deschise - sau chiar a întregii frontiere - cu Rusia.

Peste 600 de persoane fără documente de călătorie valabile pentru UE au intrat luna aceasta în Finlanda, prin Rusia, ceea ce a determinat Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei.

Update 20:00. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, miercuri, că l-a îndemnat pe Vladimir Putin să pună capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, la prima reuniune online a G20 la care a participat președintele rus de la începutul războiului, potrivit AFP.

”I-am cerut să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainean pentru ca acest război să se încheie în sfârșit”, a declarat liderul german la o conferință de presă la Berlin cu premierul italian Giorgia Meloni.

Update 19:00. Zelenski recunoaşte că trupele ucrainene din estul ţării au dificultăţi în a se apăra, dar spune că cele din sud îşi continuă acţiunile ofensive

Update 18:30. O actriță din Rusia a fost ucisă într-un bombardament ucrainean, în timp ce susținea un spectacol în regiunea ucraineană Donețk, aflată sub ocupația trupelor Moscovei.

Update 18:00. Cele patru avioane de luptă Eurofighter trimise de Germania au ajuns în România, miercuri, pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO și vor fi operaționale din 27 noiembrie.

Update 17:30. Un bărbat care a fost condamnat pentru omucideri sataniste și canibale a fost grațiat de președintele rus Vladimir Putin. Criminalul a luptat în războiul din Ucraina, iar după multe luni pe front, acesta s-a întors acasă, grav rănit, în zona în care a comis crimele.

Update 17:00. Ungaria amenință din nou că va bloca aderarea Ucrainei la UE

Viktor Orban a fost un ghimpe frecvent în calea lui Volodimir Zelenski când a fost vorba de a primi sprijin din partea Uniunii Europene.

Premierul ungar i-a scris acum președintelui Consiliului European, Charles Michel, susținând că liderii UE nu ar trebui să aprobe recomandarea Comisiei Europene de a permite Ucrainei să adere la blocul comunitar, potrivit Sky News.

Update 16:00.  Vladimir Putin spune că ar trebui să ne gândim cum să oprim războiul din Ucraina

Președintele rus susține că liderii internaționali ar trebui să gândească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina, care este „o tragedie”.

El spune că Rusia este pregătită pentru discuții, dar a condamnat încă o dată Ucraina care s„e opune unor negocieri serioase”. El a invocat legea ucraineană care interzice negocierile cu Moscova.

Update 14:00. O exploatare minieră de cărbune din Pavlohrad, estul Ucrainei, se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă. Pentru prima dată în istorie, a permis femeilor să coboare în subteran și să muncească.

După ce peste o mie dintre muncitorii săi au plecat să lupte împotriva rușilor, în urma invaziei din februarie anul trecut, o exploatare minieră de cărbune din Pavlohrad, estul Ucrainei se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă, relatează Reuters. Așa încât a luat decizia de a le permite și femeilor să se angajeze spre a lucra în subteran. Este o premieră, venită în condiții complicate. 

"Am acceptat acest loc de muncă pentru că a început războiul și nu mai existau alte locuri de muncă", a povestit una dintre femeile angajate la mină, Krystyna, de 22 de ani.

Timp de cinci luni ea a lucrat ca tehnician la 470 de metri sub pământ, întreținând mici trenuri electrice care îi transportă pe muncitori la peste patru kilometri de la puțul de ascensor de unde coboară până la straturile de cărbune.

Krystyna s-a hotărât să accepte acest loc de muncă înfrângându-și temerile. L-a lăsat pe fiul de patru ani, Denys, acasă cu mama sa ca să îl îngrijească. 

Orașul ei natal, Pavlohrad, se află la 100 de kilometric de front, dar este adesea lovit de rachete rusești.

Update 13:00. Atacurile rusești din regiunea Herson au provocat un mort și șapte răniți, transmite Kyiv Independent.

Loviturile rusești din ultima zi din regiunea Herson au ucis o persoană și au rănit alte șapte, a raportat miercuri guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Update 12:00. Forţele ruse au atacat Ucraina în timpul nopţii de marţi spre miercuri cu o duzină de drone şi o rachetă de croazieră, au anunţat forţele aeriene ucrainene miercuri, afirmând că au doborât toate dronele, informează AFP.

Ucraina s-a pregătit pentru înmulţirea atacurilor ruse împotriva infrastructurilor sale critice, în special împotriva instalaţiilor sale electrice, în timp ce temperaturile negative încep să se instaleze.

Forţele aeriene ucrainene au afirmat că tirurile au fost lansate dinspre sud-estul Rusiei şi că o combinaţie de diferite unităţi de apărare aeriană din mai multe regiuni centrale "au distrus cele 14 drone Shahed-131/136 ale inamicului".

"Racheta de croazieră X-22 nu şi-a atins ţinta şi a aterizat în regiunea Zaporojie într-o zonă deschisă, iar unda de şoc a avariat locuinţe private. Nu s-au înregistrat victime", a adăugat sursa citată într-un comunicat.

Update 11:00. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va lua parte prin videoconferinţă la o reuniune a G20 găzduită miercuri de India. Participarea este una neaşteptată, transmite dpa, citată de Agerpres.

Șeful statului rus va prezenta „poziţia Rusiei" în contextul actual „foarte, foarte turbulent", a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministerul de Externe indian a comunicat că reuniunea va aprofunda subiectele discutate la summitul G20 de la New Delhi, din septembrie.

Update 09:30. Rusia a anunţat miercuri că a neutralizat în Marea Neagră patru drone navale ucrainene care se îndreptau către Crimeea şi că a distrus trei drone aeriene deasupra peninsulei anexate, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Patru vedete fără echipaj ale armatei ucrainene care se îndreptau către peninsula Crimeea au fost detectate în partea de vest a Mării Negre", a scris într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că „toate ţintele detectate au fost distruse".

Ministerul a afirmat într-un comunicat separat, că, tot miercuri, trei drone aeriene ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ruse deasupra Crimeei şi a denunţat „un atac terorist al regimului de la Kiev".

Update 08:00. „Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene asupra Avdiivka, deși încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale și în vehiculele de evacuare", a declarat Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, pentru televiziunea națională.

„Invadatorii nu renunță la planurile lor de a înconjura Avdiivka. Opt atacuri au fost respinse astăzi". 

Șeful administrației militare din Avdiivka, Vitaliy Barabash, a afirmat că luptele au loc într-un cartier industrial și că forțele ucrainene rezistă pe poziții

„Inamicul continuă să facă presiuni asupra băieților noștri. Principalul lucru pe care se concentrează ei sunt dronele. Și din nou dronele", a declarat el pentru NV Radio. (Reuters)

Update 00:00. Trupele ruse au aruncat bombe ghidate asupra orașului Berîslav, regiunea Herson, ucigând un bărbat de 65 de ani, relatează Ukrainska Pravda.

”Inamicul a aruncat 12 unități de bombe ghidate asupra orașului. Armata rusă a aruncat astăzi în total 28 de bombe asupra cartierului Berîslav. O casă privată a fost lovită.

Proprietarul a rămas prins sub dărâmături. Bărbatul de 65 de ani a fost ucis pe loc”, a spus șeful administrației militare a regiunii Herson, Oleksandr Prokudin

Război în Ucraina, 21 noiembrie 2023 | SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană

Război în Ucraina, 20 noiembrie 2023 | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari

Război în Ucraina, 19 noiembrie 2023 | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

Război în Ucraina, 18 noiembrie 2023 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"

Război în Ucraina, 17 noiembrie 2023 | Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close