Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 634 | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

Război în Ucraina, ziua 634 | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

Război în Ucraina, ziua 633. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va participa miercuri la summitul G20 prin videoconferință.

Război în Ucraina, ziua 634  | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20
Sursa foto: hepta / DPA Images / Sergey Bobylev
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Noi 2023   •   21:18

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20
  • Tânăr orfan, transferat anul trecut în Rusia, repatriat în Ucraina
  • Aproape 3.000 de camioane, între care majoritatea ucrainene, blocate la frontiera Poloniei cu Ucraina
  • Naționalistul rus pro-război Igor Girkin spune că vrea să candideze la președinție
  • Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 15 din cele 20 de drone lansate de ruși
  • Zelenski impune sancțiuni pentru 108 persoane și 37 de grupuri rusești
  • Armata ucraineană anunță că a creat un culoar de până la opt kilometri lățime, de-a lungul malului stâng al râului Nipru
  • Apărarea antiaeriană a Rusiei a respins un atac cu dronă în noaptea de sâmbătă spre duminică deasupra capitalei Rusiei
  • Serviciile britanice de informații: Rușii suferă pierderi deosebit de mari în apropiere de Avdiivka din regiunea Donețk
  • Planurile de creştere a cheltuielilor UE pentru a ajuta Ucraina să se apere au intrat în impas
  • Doi angajați de la serviciul de salvare din Ucraina, uciși într-un atac rusesc cu rachete
  • Rusia a ridicat restricţiile aplicate exporturilor de benzină
  • Compania Kalașnikov și-a crescut producția cu 30% pentru a acoperi nevoile trupelor de invazie din Ucraina
  • Întreruperi de energie electrică în Ucraina din cauza unui atac cu drone rusești
  • Forțele ruse pregătesc al treilea val al ofensivei asupra Avdiivka din regiunea Donețk
  • Olaf Scholz i-a cerut lui Putin să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina
  • Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra mai multor regiuni din Ucraina

Update 21.13 Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

Președintele rus Vladimir Putin, care a evitat reuniunea liderilor G20 din India în septembrie, va participa miercuri la summitul G20 prin videoconferință.

Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională și acum călătorește rar în străinătate.

"Vladimir Putin va participa la summitul G20 prin videoconferință”, a precizat canalul televiziunii de stat a Rusiei.

De la pandemia Covid-19, și mai ales de la începutul conflictului din Ucraina, Vladimir Putin a călătorit rar în străinătate, însă a făcut-o în octombrie în China, unde a purtat discuții cu Xi Jinping.

Update 18.33 Tânăr orfan, transferat anul trecut în Rusia, repatriat în Ucraina

Kievul și Moscova au anunțat astăzi faptul că au repatriat un orfan ucrainean în vârstă de 17 ani care a fost transferat în Rusia din orașul Mariupol, după ce armata rusă l-a ocupat în primăvara anului 2022, în urma unui asediu sângeros, scrie Le Figaro.

"Pe 19 noiembrie, ziua lui de naștere, Bogdan s-a întors în Ucraina”, a scris bucuros pe Telegram comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmytro Loubinets.

Tânărul adolescent locuia la Marioupol, un mare oraș industrial din sud-estul Ucrainei, și, potrivit presei, se antrena acolo în sectorul metalurgic în momentul invaziei rusești din februarie 2022.

Împreună cu un grup de mineri ucraineni din Marioupol, el a fost transferat mai întâi la Donețk, capitala regională controlată de Rusia, și apoi în regiunea Moscova.

 Autoritățile ruse i-au eliberat un pașaport rusesc, așa cum fac pentru mulți ucraineni din zonele ocupate. În martie, el a încercat să fugă din Rusia pentru a se întoarce în Ucraina, înainte de a fi arestat de forțele de ordine rusești în apropiere de frontiera rusă.

Update 17.06 Aproape 3.000 de camioane, între care majoritatea ucrainene, blocate la frontiera Poloniei cu Ucraina

Aproximativ 3.000 de camioane, majoritatea ucrainene, au fost blocate pe partea poloneză a frontierei începând din această dimineață din cauza unei blocade de peste 10 zile a camionagiilor polonezi, au declarat autorităţile ucrainene.

Camionagiii polonezi au blocat la începutul acestei luni drumurile la trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi inacţiunea guvernului în legătură cu pierderea de afaceri în favoarea concurenţilor străini de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Autorităţile ucrainene au declarat săptămâna trecută că cele două ţări nu au ajuns încă la un acord pentru a pune capăt protestului.

De mai bine de zece zile, şoferii ucraineni sunt blocaţi la graniţa cu Polonia. Mii de oameni sunt forţaţi să trăiască în condiţii dificile, cu puţină hrană, apă şi combustibil", a declarat Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, pe X.

Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, o medie de 40.000-50.000 de camioane traversează lunar frontiera cu Polonia prin cele opt puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război. Majoritatea mărfurilor sunt transportate de flota de transport a Ucrainei.

Update 14:30 Naționalistul rus pro-război Igor Girkin spune că vrea să candideze la președinție

Naționalistul rus pro-război Igor Girkin, care se află în arest în așteptarea procesului pentru incitare la extremism, a declarat duminică că dorește să candideze la președinție, deși a înțeles că alegerile din martie vor fi „false”, cu câștigătorul deja clar.

Girkin, care este cunoscut și sub pseudonimul Igor Strelkov, a spus în repetate rânduri că Rusia se confruntă cu revoluție și chiar război civil, cu excepția cazului în care conducerea militară a președintelui Vladimir Putin luptă mai eficient cu războiul din Ucraina.

Fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și apoi să organizeze miliții pro-ruse în estul Ucrainei, Girkin a declarat înainte de arestare că el și susținătorii săi intră în politică.

Update 12:00 Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 15 din cele 20 de drone lansate de ruși

"În noaptea de 19 noiembrie, inamicul a atacat din nou țara noastră cu drone de atac Shahed-136/131. Aproximativ 15 din cele 20 de drone inamice au fost distruse" se arată în postare. Statul Major a adăugat că, în urmă cu o zi, ocupanții ruși au atacat de asemenea Ucraina cu drone kamikaze Shahed-136/131.

Apărarea aeriană ucraineană a interceptat 29 din cele 38 de drone de atac. Forțele aeriene ucrainene au precizat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică noaptea, rușii au lansat drone Shahed din regiunea Kursk. Forțele de apărare aeriană au operat militar în regiunile Kiev, Poltava și Cherkasy. Rapoarte anterioare au precizat că, între 24 februarie 2022 și 19 noiembrie 2023, forțele de apărare ale Ucrainei au eliminat aproximativ 318.570 de militari ruși, dintre care 1.190 în ultimele 24 de ore.

Update 09:20 Zelenski impune sancțiuni pentru 108 persoane și 37 de grupuri rusești

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a sancționat 37 de grupuri rusești și 108 persoane, inclusiv un fost prim-ministru și un fost ministru al educației. El spune că urmărește să combată răpirile de copii din Ucraina în timpul războiului și alte "terori rusești", potrivit Reuters.

"Intensificăm presiunea statului nostru asupra lor și fiecare dintre ei trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut", a declarat președintele Ucrainei într-un discurs, sâmbătă noapte, după ce au fost emise decretele corespunzătoare cu semnătura sa.

Update 09:00 Armata ucraineană anunță că a creat un culoar de până la opt kilometri lățime, de-a lungul malului stâng al râului Nipru

Căpitanul Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al forțelor de pe Frontul de Sud, a spus că “cifrele variază de la 3 la 8 kilometri, în funcție de specificul geografiei malului stâng, dar deja lansările de mortiere ale rușilor nu mai ajung pe malul drept și, prin urmare, aceasta este o anumită realizare, pe care deja o putem înregistra”.

Humeniuk a mai spus că forțele ucrainene continuă să înainteze pe malul stâng al Niprului, dar se așteaptă ca Armata Rusă să aducă rezerve pentru a suplimenta forțele din zonă, unde deja are “câteva zeci de mii de soldați”. Totuși, Armata Ucraineană nu a detectat până acum formarea unor grupuri de atac rusești, ceea ce înseamnă că “ocupanții nu au capacitatea de a se pregăti pentru acțiuni ofensive”.

Update 08:30 Apărarea antiaeriană a Rusiei a respins un atac cu dronă în noaptea de sâmbătă spre duminică deasupra capitalei Rusiei

Atacul asupra Bogorodskoye, în districtul administrativ de est al oraşului Moscova, din noaptea de sâmbătă, a fost respins, a anunţat duminică dimineaţă primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său Telegram.

„O încercare de atac cu dronă asupra Moscovei a fost dejucat de forţele de apărare aeriană în districtul urban Bogorodskoye în această noapte. Fără daune sau victime ca urmare a căderii resturilor. Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului”, a postat Sobianin, citat de Agerpres. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat pe Telegram că apărarea aeriană a distrus o dronă ucraineană deasupra Bogorodskoye în jurul orei locale 1:00


În raportul lor zilnic asupra evoluției pe câmpul de luptă, serviciile britanice de informații au evaluat că în ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc în trei zone ale liniei de contact, fără ca vreuna dintre părți să înregistreze progrese semnificative, dar că rușii în special suferă pierderi deosebit de mari în apropiere de Avdiivka din regiunea Donețk.

„Niciuna dintre părți nu a realizat progrese substanțiale în  aceste zone. Rusia continuă să sufere pierderi deosebit de grele în jurul Avdiivka”, au apreciat serviciile secrete britanice.

Acestea au indicat că, în ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc pe trei fronturi: Kupiansk, în regiunea Lugansk; în apropiere de Avdiivka, în regiunea Donețk, și pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, unde forțele ucrainene au stabilit un cap de pod.

Potrivit evaluării, serviciilor britanice de informații, forțele rusești pierd „între 500 și 1.000 de persoane pe zi” în luptele de lângă Avdiivka.

Război în Ucraina, 18 noiembrie 2023 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"

Război în Ucraina, 17 noiembrie 2023 | Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate

Război în Ucraina, 16 noiembrie 2023 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți

Război în Ucraina, 15 noiembrie 2023 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

Război în Ucraina, 14 noiembrie 2023 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close