Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 630 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

Război în Ucraina, ziua 630 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

Război în Ucraina, ziua 630. Ministrul de Interne al României a purtat astăzi mai multe discuții cu omologul său ucrainean, prin intermediul unei videoconferințe, despre prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

Război în Ucraina, ziua 630 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"
Sursa foto: Facebook | Cătălin Predoiu
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   19:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"
  • Comisia Europeană vrea să interzică importurile de diamante și gaz petrolifer lichefiat din Rusia
  • Aderarea Ucrainei la NATO, inacceptabilă pentru Rusia
  • Politolog rus: "I-aș bombarda pe români. Au devenit prea aroganți"
  • Un aliat al lui Putin cere Rusiei să bombardeze România
  • Autorităţile de la Kiev demontează controversata statuie a lui Puşkin
  • Regiunea Zaporojie, bombardată de 114 ori în ultima zi
  • Forțele armate ucrainene susțin că 314.290 de soldați ruși au fost uciși până în prezent
  • Un mort şi doi răniţi în urma atacului Rusiei în Doneţk
  • Oficiali UE: Ucraina ar putea să nu primească milionul de proiectile promis
  • Ministrul român al Apărării: "Este important să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”
  • Germania își propune să dubleze bugetul ajutorului militar oferit Ucrainei, în 2024
  • Ucraina și Polonia nu reușesc să oprească protestul șoferilor de camioane de la granița cu Ucraina
  • Nouă regiuni ale Ucrainei, bombardate de armata rusă în ultimele 24 de ore

Update 19.45 Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

Miniștrii de Interne din România și Ucraina, Cătălin Predoiu și Ihor Klymenko, s-au întâlnit într-o videoconferință, astăzi, și au discutat despre prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere. Întrevederea lui Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministrul Afacerilor Interne, și Ihor Klymenko, ministrul Afacerilor Interne din Ucraina a avut loc prin videoconferință.

Cei doi miniștri au discutat despre prioritățile în cooperarea bilaterală din domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere. Demnitarii au salutat decizia ridicării relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, ceea ce a confirmat nivelul foarte bun al relațiilor româno-ucrainene.

Discuțiile reprezintă o continuare a celor convenite în cadrul primei ședinței comune a Guvernelor României și Ucrainei ce a avut loc la Kiev, pe 18 octombrie, de a se aprofunda colaborarea sectorială. Unul dintre subiectele abordate a fost acela al fluidizării traficului la granița româno-ucraineană, interlocutorii fiind de acord că ambele state întreprind în prezent eforturi substanțiale pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere și pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în conformitate cu standardele Schengen.

În plus, părțile acordă o atenție deosebită securizării frontierei, fiind apreciată deschiderea și susținerea reciprocă în cooperarea operativă dintre structurile de frontieră, precum și necesitatea întăririi capabilităților acestora.

Ministrul Predoiu a subliniat importanța unui dialog constructiv și deschis între cele două ministere, necesar pentru identificarea unor soluții eficiente în domeniile de interes reciproc. În context, partea română a reiterat deschiderea pentru dezvoltarea cadrului juridic de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor și lichidării acestora.

Totodată, ministerul Afacerilor Interne, alături de celelalte autorități guvernamentale, va continua să ofere sprijin Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, atât timp cât acest lucru va fi necesar. Tot cu acest prilej, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României în susținerea parcursului european al Ucrainei și disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne de a se implica activ în susținerea demersurilor.

La rândul său, ministrul Klymenko a mulțumit părții române pentru sprijinul constant și multidimensional acordat de România încă din prima zi a războiului și pentru susținerea neclintită în cadrul formatelor multilaterale de discuții.

"Avem în curs o serie de acţiuni de cooperare şi susţinere a autorităţilor ucrainene pe liniile de competență legală a MAI. Desfăşurăm protecţia şi controlul frontierelor prin patrule comune româno-ucrainene. Controlăm foarte bine situaţia în privinţa traficului de arme şi droguri.

Consider că avem un viitor comun în Europa, e important să îl gândim şi să îl construim încă de astăzi, în beneficiul cetăţenilor noştri, inclusiv al minorităţilor noastre, cea ucraineană din România şi cea română din Ucraina”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii.

Update 19.06 Comisia Europeană vrea să interzică importurile de diamante și gaz petrolifer lichefiat din Rusia

Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante și gaz petrolier lichefiat din Rusia și, de asemenea, dorește să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat astăzi diplomații UE.

Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, pe care cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene îl vor discuta vineri, conține și o interdicție privind tranzitul prin Rusia a mărfurilor și tehnologiilor care ar putea stimula capacitățile industriale ale țării, plus interdicții de import pentru o serie de metale.

Propunerea include o interdicție a importurilor directe de diamante din Rusia de la 1 ianuarie 2024 și punerea în aplicare din martie a unui mecanism de trasabilitate care ar împiedica importurile de pietre prețioase rusești procesate în țări terțe, au spus sursele diplomatice ale UE.

Mecanismul de trasabilitate este menit să fie coordonat cu țările G7, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Japonia.

Update 17.48 Aderarea Ucrainei la NATO, inacceptabilă pentru Rusia

Rusia a declarat astăzi că aderarea Ucrainei la alianța militară NATO este inacceptabilă pentru Rusia, în orice formă, chiar și parțial.

"Fie că e parțial sau sub orice formă, aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia”, a declarat reporterilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

Asta după ce Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, a înaintat o propunere ca Ucraina ă e alăture alianței militare fără teritoriile controlate de Rusia.

Update 16.15. Politolog rus: "I-aș bombarda pe români. Au devenit prea aroganți"

Profesorul și politogul rus Dmitri Evstafiev, invitat des în platoul televiziunii de stat Russia-1 pentru a discuta despre războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește "operațiune militară specială”, a făcut o amenințare țării noastre pentru ajutorul trimis Kievului.

„I-aș bombarda pe români. Știți de ce? Au devenit prea aroganți. Și pe români i-aș pune la locul lor. I-aș bombarda, dar nu așa cum este lovită Gaza acum. Am putea să o facem mai ușor, nu e nevoie ca în Gaza.

Dar câteva baze militare românești le-aș bombarda. Aceste baze, folosite pentru ajutorul militar, muniție și altele”, a spus Evstafiev la televiziunea de stat.

Update 14:51. Un aliat al lui Putin cere Rusiei să bombardeze România

Declaraţii şocante la televiziunea de stat a Rusiei. Un propagandist rus şi apropiat fidel al preşedintelui Vladimir Putin a declarat că Rusia nu ar trebui să bombardeze Polonia, ci România, pentru că românii au devenit tot mai aroganţi.

"Bombardarea este necesară. Este clar că românii au început să fie aroganţi, aşa că i-aş pune pe români în locul polonezilor. Gaza este bombardată în prezent. Spre deosebire de Gaza, aş lovi cu atenţie câteva baze militare româneşti prin care sunt trimise ajutoare militare, muniţie şi toate celelalte", a declarat propagandistul din Rusia.

Update 14:10. Autorităţile de la Kiev demontează controversata statuie a lui Puşkin

Autorităţile oraşului Kiev au îndepărtat statuia scriitorului rus Alexandru Puşkin care se afla pe una dintre străzile principale ale oraşului, a postat consilierul primarului din Kiev, Dmytro Belotserkovets, pe 15 noiembrie, pe reţelele de socializare.

Update 12:00. Regiunea Zaporojie, bombardată de 114 ori în ultima zi

Șeful administrației militare din regiunea Zaporojie, Yuri Malașko, a transmis miercuri, într-un comunicat, că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat de 114 ori 21 de localități din regiune.

„Au fost înregistrate 114 de lovituri asupra a 21 de localități – fără victime. 96 de obuze de artilerie au lovit localitățile Guliaipol, Orikhov, Robotini, Novoandriivka, Novodanilivka, Levadni, Poltavka, Biloghiria, Kamianski, Plavni, Piatikatok și alte orașe și sate din prima linie”, a notat Yuri Malașko.

De asemenea, potrivit oficialului militar ucrainean, inamicul a atacat Magdalinivka, Robotin și Novodarivka cu rachete antiaeriene, a efectuat 14 atacuri cu drone asupra Guliaipol, Cearivnî, Malinivka, Levadni, Lugivski, Malia Tokmaceka, Novodarivka și Mali Șcerbatî, precum și atac aerian asupra Novodarivka.

Au fost primite 14 rapoarte despre distrugerea unor clădiri rezidențiale și a infrastructurii.

Update 10:20. Forțele armate ucrainene susțin că 314.290 de soldați ruși au fost uciși până în prezent

Acest număr include 820 de victime ale forţelor ruse doar în ultima zi.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 15.11.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 14 noiembrie 2023

Update 08:40. Un mort şi doi răniţi în urma atacului Rusiei în Doneţk

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete în noaptea de 15 noiembrie, vizând oraşul Selydove din partea de vest a regiunii Doneţk.

Ігор Клименко: Селидове: внаслідок обстрілу пошкоджено багатоповерхівку. Врятовано 5 осіб, серед них - дитина Сьогодні...

Publicată de ДСНС України pe Marţi, 14 noiembrie 2023

Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Ihor Klimenko, a anunțat că, în urma atacului de miercuri dimineață, a fost lovită o clădire rezidențială din orașul Selîdove, regiunea Donețk. O femeie a murit, mai multe persoane au fost rănite, iar salvatorii caută sub dărâmături cel puțin o altă persoană, relatează Ukrainska Pravda.

Update 07:45. Oficiali UE: Ucraina ar putea să nu primească milionul de proiectile promis

Uniunea Europeană nu va reuşi cel mai probabil să licreze Ucrainei cele un milion de proiectile, convenite anterior, a declarat ministrul Apărării din Germania.

SUA luaseră însă decizia de a livra Ucrainei aceste muniţii până în martie 2024 pentru a o susţine în apărarea împotriva Rusiei.

Potrivit unui oficial al Uniunii Europene, până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze.

Şeful Diplomaţiei Uniunii Europene a făcut apel la ţările membre să acorde prioritate exporturilor către Ucraina, înaintea altor state pentru ca aceasta să primească mai multă muniţie şi cât mai rapid posibil.

Armata ucraineană se confruntă cu o "creștere a numărului de atacuri” din partea Rusiei în estul țării, în special în jurul orașului disputat Avdivka, a declarat ieri președintele Volodimir Zelenski.

"Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice”, a precizat  președintele Ucrainei pe canalul său de Telegram, citând zonele Avdiivka, Kupiansk și Donețk, în est.

Institutul pentru Studiul Războiului a afirmat luni, în ultimul său raport, că "forțele rusești au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Avdivka pe 13 noiembrie și au obținut câștiguri confirmate”.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a dat asigurări că soldații săi își mențin pozițiile și efectuează, de asemenea, operațiuni ofensive.

Ucraina a recunoscut recent eșecul contraofensivei sale lansate anul trecut, în iunie, care s-a lovit de apărarea solidă a Rusiei.

Război în Ucraina, 14 noiembrie 2023 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși

Război în Ucraina, 13 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

Război în Ucraina, 12 noiembrie 2023 | Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”

Război în Ucraina, 11 noiembrie 2023 | Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

Război în Ucraina, 10 noiembrie 2023 | Lupte grele la Avdiivka. Armata rusă încearcă să ocupe o uzină strategică

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close