Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 627. Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”

Război în Ucraina, ziua 627. Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 08:24 12 Noi 2023 Modificat la 21:29 12 Noi 2023
volodimir zelensky vs vladimir putin
Război în Ucraina, ziua 627. Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson” Sursa foto: AP | Jae C. Hong |Profimedia Images/ POOL

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia acuză Kievul de atacarea a două regiuni frontaliere
  • Ucraina are suficiente resurse energetice pentru a trece iarna
  • Ucraina anunță că a scufundat două nave rusești în Marea Neagră
  • Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina
  • Ucraineni au sărbătorit astăzi un an de la eliberarea orașului Herson, de sub ocupația rusă
  • Capitala Kiev a fost atacată pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă
  • Două explozii puternice au fost auzite în centrului Kievului
  • Acord Cehia-Taiwan pentru lucrările de reconstrucție din Ucraina

Update 17:15 Un ofiţer militar ucrainean, Roman Cervinski, a coordonat atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream, potrivit unei investigaţii comune a ziarului american The Washington Post şi cotidianului german Der Spiegel, publicată sâmbătă, care citează oficiali din Ucraina şi din alte părţi ale Europei, precum şi alte persoane având cunoştinţă despre operaţiune, care au vorbit sub rezerva anonimatului - transmit Reuters şi AFP.

Sabotarea conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din 16 septembrie 2022 a tăiat o rută importantă pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa şi a sporit şi mai mult tensiunile după invazia Moscovei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie a aceluiaşi an.

Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm. În funcţie de sursă, responsabilitatea a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate au negat acest lucru. Washingtonul şi NATO au spus că a fost un act de sabotaj, în timp ce Moscova a spus că a fost un act de terorism internaţional. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în mod repetat că ţara sa ar fi fost implicată. ''Nu aş face niciodată aşa ceva", a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie anul trecut, adăugând că ar dori "să vadă dovezi".

Germania, Danemarca şi Suedia au demarat anchete privind exploziile de la Nord Stream, care au trimis coloane de metan în atmosferă în urma unei scurgeri care a durat mai multe zile.

Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, fost ofiţer de informaţii care a servit în cadrul forţelor speciale ale armatei ucrainene, a condus o echipă de şase persoane, care au închiriat un velier sub identităţi false şi au folosit echipamente de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conducte. El nu a planificat operaţiunea şi nici nu a acţionat singur, primind ordine de la oficiali ucraineni de rang superior, a detaliat The Washington Post, potrivit căruia operaţiunea de sabotaj a fost concepută fără ca preşedintele Volodimir Zelenski să fie la curent.

Prin intermediul avocatului său, Cervinski a negat, pentru cele două ziare, orice implicare a sa: "Toate speculaţiile despre rolul meu în atacul Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază".

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că nu are ''nicio informaţie'' despre dezvăluirile apărute în urma anchetei celor două ziare. Ministerul ucrainean de Externe şi serviciul de securitate internă al Kievului, SBU, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Zelenski l-a înlocuit săptămâna trecută pe şeful forţelor de operaţiuni speciale ale Ucrainei.

Cervinski se află în prezent în arest pentru depăşirea atribuţiilor, după ce, în 2022, a încercat să convingă un pilot rus să dezerteze în Ucraina, ceea ce, potrivit anchetatorilor, a dus la un atac mortal al Rusiei asupra unei baze aeriene ucrainene.

Un critic deschis al administraţiei lui Zelenski, Cervinski a declarat că dosarul împotriva sa este motivat politic şi că a urmat ordinele în acea operaţiune. Comandantul său de atunci, generalul-maior Viktor Hanuşceak, a declarat presei ucrainene la începutul acestui an că înalta conducere militară a aprobat complotul de atragere a pilotului rus.

Update 13:30 Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren, relatează AFP.

Comitetul de anchetă rus a anunţat deschiderea unei investigaţii cu privire la o lovitură ucraineană asupra unui sat din regiunea rusă Briansk, aflată la frontiera cu Ucraina. El nu a precizat însă când a avut loc atacul.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că drone şi rachete au vizat sâmbătă mai multe zone din regiunea sa, în majoritatea cazurilor fără a face victime sau pagube materiale.

Însă, în oraşul Valuiki, situat la circa 25 de kilometri de frontiera cu Ucraina, ''cinci vagoane au fost avariate'', precum şi trei case. De asemenea, au fost afectate liniile de alimentare cu energie electrică, potrivit lui Gladkov.

Ministerul Apărării rus a afirmat că a forţele sale au doborât două drone ucrainene în regiunea Belgorod, dejucând tentative de ''atac terorist''.

Loviturile ucrainene contra teritoriului rus s-au multiplicat în ultimele luni, în contextul contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie pentru a recuceri zonele aflate sub controlul forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Update 10:10 Ucraina are suficiente resurse energetice pentru a trece iarna.

Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creștere estimată a atacurilor rusești ar putea perturba rețelele de aprovizionare, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters.

"Avem suficiente resurse energetice, în această privință ne simțim liniștiți", a declarat Galușcenko la televiziunea publică ucraineană. "Întrebarea este în ce măsură viitoarele atacuri pot afecta aprovizionarea".

În ultimele săptămâni, Rusia a atacat infrastructura ucraineană de 60 de ori, a declarat miercuri Kievul, ceea ce a generat îngrijorări că Moscova ar fi putut deja să înceapă o acțiune care să vizeze rețeaua electrică pentru o a doua iarnă de război.

Sâmbătă, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev și a regiunii înconjurătoare și a bombardat estul și sudul țării cu drone, au declarat oficiali ucraineni.

Gărzile de frontieră ucrainene au declarat că au recucerit un sat din nord-estul țării, adiacent graniței cu Rusia.

Oficialii din est, punctul central al avansului lent al Rusiei, care durează de 20 de luni, au declarat că forțele ucrainene au respins numeroase atacuri ale trupelor Moscovei și că se așteaptă la noi atacuri, în special în jurul orașului devastat Avdiivka.

Iarna trecută, mii de drone și rachete rusești au lovit infrastructura energetică, provocând pene de curent generalizate.

Galușcenko a declarat că Ucraina se așteaptă ca Rusia să reia atacurile în masă cu drone și rachete asupra infrastructurii energetice odată ce temperaturile vor scădea și se vor menține sub zero grade Celsius.

Până acum, Ucraina s-a bucurat de o vreme neobișnuit de caldă pentru acest sezon, dar se așteaptă ca temperaturile să scadă sub zero grade Celsius la Kiev și în alte locuri în săptămâna următoare

Update 09:00 Ucraina anunță că a scufundat două nave rusești în Marea Neagră.

Serviciile Militare din Ucraina au postat imagini cu drone navale lovind două ambarcațiuni de debarcare din clasa "Serna" ale flotei ruse din Marea Neagră, din Crimeea, despre care, spun oficialii ucraineni că au fost folosite pentru a oferi apărare aeriană navelor de război mai mari.

Update 08:23 Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina.

Germania se pregătește să își dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în cadrul planului Scholz, potrivit Bloomberg.

Coaliția de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Ucraina anul viitor, până la 8 miliarde de euro, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

Dacă va fi aprobată de parlamentul de la Berlin, unde partidele lui Scholz dețin majoritatea, majorarea ar ridica cheltuielile de apărare ale Germaniei peste ținta de 2% din produsul intern brut promisă de toți membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a adăugat raportul.

Parlamentarii social-democraților lui Scholz, ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Liber-Democrat și ai Partidului Verzilor au convenit asupra acestei creșteri în cadrul negocierilor asupra proiectului de buget pentru 2024, în această săptămână, potrivit Bloomberg.

Ministerul german al Apărării nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Un plan al Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina a fost întâmpinat cu rezistență din partea țărilor UE. Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a propus în iulie ca blocul comunitar să creeze un fond de până la 5 miliarde de euro pe an, pe o perioadă de patru ani, ca parte a unor angajamente mai largi ale Occidentului în materie de securitate pentru a sprijini Ucraina, notează Reuters. Diplomații au spus apoi că mai multe țări, inclusiv Germania, și-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans.

UE și membrii săi au fost printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia a lansat invazia din februarie 2022, furnizând arme și echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit serviciului diplomatic al blocului.

Update 00:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că Forțele de Apărare ale Ucrainei vor răspunde atacurilor rusești asupra Herson și regiunii.

”Desigur, forțele noastre de securitate și apărare vor răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson și a satelor din regiunea Herson. Așa se întâmplă întotdeauna”, a declarat Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

Război în Ucraina, 11 noiembrie 2023 | Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

Război în Ucraina, 10 noiembrie 2023 | Lupte grele la Avdiivka. Armata rusă încearcă să ocupe o uzină strategică

Război în Ucraina, 9 noiembrie 2023 | Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții

Război în Ucraina, 8 noiembrie 2023 | Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina 

Război în Ucraina, 7 noiembrie 2023 | Zelenski, apel la concentrarea pe victorie: "Trebuie să ne gândim la apărarea țării noastre"

×
Etichete: Război Ucraina
x close