Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 629 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși

Război în Ucraina, ziua 629 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși

Război în Ucraina, ziua 629. Ministerul rus al Apărării a afirmat, luni, că a împiedicat mai multe atacuri cu drone, efectuate de Ucraina pe teritoriul rusesc.

Război în Ucraina, ziua 629 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   21:14

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul român al Apărării: "Este important să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”
  • Germania își propune să dubleze bugetul ajutorului militar oferit Ucrainei, în 2024
  • Ucraina și Polonia nu reușesc să oprească protestul șoferilor de camioane de la granița cu Ucraina
  • Nouă regiuni ale Ucrainei, bombardate de armata rusă în ultimele 24 de ore
  • Iohannis: România, cel mai important culoar de export pentru cerealele din Ucraina
  • Germania i-a livrat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar
  • Obiectivul UE de a furniza Ucrainei un milion de cartușe de artilerie nu va fi atins, spune ministrul german al Apărării.
  • Zelenski i-a mulțumit lui Iohannis pentru deschiderea centrului de instruire cu avioanele F-16
  • Atacuri cu drone ucrainene în regiunea Moscovei și în sudul și centrul Rusiei
  • Trei persoane au fost ucise, iar alte 15 au fost rănite, printre care și un copil, în timpul bombardamentelor din Herson
  • Trupele ruse continuă ofensiva în Avdiivka, având succes în unele zone ale frontului
  • Un politician ucrainean, aflat pe lista persoanelor sancționate de SUA
  • Ucraina a respins 24 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, în Donețk
  • Comisia Europeană ar putea aproba miercuri cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16
  • Trei persoane au murit în timpul bombardamentelor rusești din Herson
  • Piloții ucraineni încep antrenamentele pe avioanele F-16, la baza din Români

Update 21.09 Ministrul român al Apărării: "Este important să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a anunță că a participat, astăzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE. Principalul subiect de discuţie al miniştrilor europeni a constat în sprijinul UE pentru Ucraina.

În intervenţia sa, ministrul român al Apărării a subliniat importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina, asigurând totodată că sprijinul României pentru țara vecină este unul ferm şi constant.

"Este important să rămânem focalizaţi pe regiunea Mării Negre şi să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei”, a mai afirmat Angel Tîlvăr.

Update 19.03 Germania își propune să dubleze bugetul ajutorului militar oferit Ucrainei, în 2024

Guvernul german intenţionează să aloce în 2024 un buget de asistenţă militară pentru Ucraina de opt miliarde de euro, dublu faţă de suma estimată iniţial. Ministerul de finanţe de la Berlin a înaintat ieri seară o propunere în acest sens comisiei parlamentare pentru buget.

"Fondurile suplimentare sunt rezervate pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei şi în special pentru înlocuirea materialelor forţelor armate ale Germaniei livrate Ucrainei”, se arată în propunere.

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a confirmat astăzi aceste planuri la o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană. El a atenţionat că ultimul cuvânt îl va avea parlamentul Germaniei.

Update 16.50 Ucraina și Polonia nu reușesc să oprească protestul șoferilor de camioane de la granița cu Ucraina

Kievul și Varșovia au eșuat din nou în discuțiile privind un acord care să oprească protestul camionagiilor polonezi la granița cu Ucraina, care durează de o săptămână, a declarat astăzi un oficial ucrainean.

Șoferii polonezi au blocat drumurile către trei puncte de trecere a frontierei, acuzând lipsa de reacție a guvernului față de pierderea de contracte în favoarea concurenților străini. Ei insistă asupra revenirii la un număr limitat de licențe pentru camionagii ucraineni, o cerere pe care Kievul a declarat că nu o va lua în considerare.

"Negocierile nu au dus încă la nimic, iar transportatorii polonezi continuă să blocheze trei rute majore", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră ucrainene, Andriy Demchenko.

Update 15:50 Volodimir Zelenski a anunțat, într-un mesaj publicat pe Telegram, că rușii au intensificat atacurile pe trei direcții.

"Rezumat de pe front. Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice la Avdiivka, Kupiansk și pe direcția Donețk. Sunt recunoscător soldaților noștri care își păstrează pozițiile și nu opresc operațiunile ofensive”, a scris Volodimir Zelenski, pe Telegram.

El a mai adăugat că inamicul continuă să vizeze Hersonul eliberat, prin bombardarea centrului orașului.

"Prin decizia luată la ultimul Cartier General, am consolidat semnificativ capacitățile de apărare acolo în domeniul informațiilor, contrabateriei, războiul radio-electronic și a apărarii antiaeriene. Monitorizăm implementarea acestora”, a subliniat Volodimir Zelenski. 

Update 15:00 În ultimele 24 de ore, nouă regiuni ale Ucrainei au fost bombardate de armata rusă. 

Afectate de bombardamentele rusești au fost regiunile Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Harkov, Luhansk, Donețk, Mykolaiv și Herson. 

Update 14:00 România este clar cel mai important culoar de export pentru produsele agricole din Ucraina, spune președintele Klaus Iohannis, aflat într-un turneu în Africa.

„România este clar cel mai important culoar de export pentru produsele agricole din Ucraina. Noi contribuim semnificativ la creșterea capacității de tranzit, pe calea ferată, pe drum și mai nou pe Marea Neagră. Am facilitat deja exportul a peste 30 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina către piețele globale, foarte multe din aceste produse au ajuns în state din Africa însă eu cred că putem să facem mult mai mult și de aceea am decis să fac acest turneu african.

Este clar că avem nevoie de o abordare pe mai multe paliere, pentru a lămuri lucrările mult mai bine, de aceea am și insistat să avem o strategie românească pentru Africa, de aceea am venit personal, cu echipa mea, ca să începem niște demersuri foarte solide, gândite nu pe termen scurt ci pe termen mediu și lung”, spune Klaus Iohannis.

Update 13:20 Germania i-a livrat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include, printre altele, 10 tancuri Leopard 1A, 14 șenilate de transport Bandvagn și 14 radare de supraveghere GO12.

Update 11:20 Obiectivul Uniunii Europene de a furniza Ucrainei un milion de cartușe de artilerie nu va fi atins, potrivit ministrului german al Apărării, Boris Pistorius.

"Se poate presupune că obiectivul de un milion de cartușe nu va fi atins", a declarat Pistorius marți, înaintea reuniunii miniștrilor Aapărării din UE,  la Bruxelles.

 Statele membre ale UE colaborează cu industria pentru a accelera producția, a adăugat Pistorius.

În martie, statele membre ale UE au convenit să furnizeze Ucrainei un milion de cartușe de artilerie pentru Ucraina, care să fie livrate în termen de douăsprezece luni.

Luni, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a avertizat, de asemenea, că este posibil ca UE să nu atingă obiectivele privind producția de muniție pentru aprovizionarea Ucrainei până la sfârșitul anului, dar a declarat că se depun eforturi pentru a crește capacitatea de producție. 

Atât Ucraina, cât și Rusia au nevoie să reaprovizioneze cantități extraordinare de muniție.

 Potrivit Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud, Coreea de Nord a exportat peste 1 milion de obuze către Rusia de la începutul lunii august. De asemenea, SUA a intensificat producția de muniție pentru a aproviziona Ucraina, potrivit CNN.

Update 11:00 Zelenski i-a mulțumit lui Iohannis pentru deschiderea centrului de instruire cu avioanele F-16. Piloții ucrainenei se vor pregăti la Feteși pentru a putea pilota aeronavele primite din partea Olandei.

"Există vești importante din România. A fost lansat centrul de pregătire pentru piloții de F-16, iar băieții noștri vor fi intruiți acolo.
Le sunt recunoscător președintelui român Iohannis și premierului olandez Rutte, pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare", a spus Zelenski.

Update 10:50 Ministerul rus al Apărării a afirmat, luni, că a zădărnicit atacuri cu drone efectuate peste noapte de Ucraina, pe teritoriul rusesc.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a afirmat că patru vehicule aeriene ucrainene, fără pilot la bord, au fost doborâte de apărarea antiaeriană, deasupra regiunilor Moscova, Tambov și Briansk.

Andrey Klychkov, guvernatorul regiunii Oryol, a emis o declarație în care a afirmat că nu au existat pagube la infrastructură sau victime.

Canalul neoficial de Telegram Baza, care are legături cu serviciile de securitate rusești, a declarat că o dronă neexplodată a fost descoperită într-un atelier în construcție, la o uzină chimică din Briansk, situată în satul Seltso.

Rusia a cunoscut o serie de atacuri cu drone pe teritoriul său, care au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni, deși Ucraina nu și-a asumat de obicei responsabilitatea directă pentru aceste atacuri, potrivit CNN.

Update 10:00 Oleksandr Prokudin, șeful Administrației militare regionale din Herson, a anunțat că cel puțin trei persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite, printre care și un bebeluș, în timpul bombardamentelor rusești de luni.

"În ultima zi, inamicul a efectuat 124 de bombardamente, eliberând 618 obuze din mortiere, artilerie, tancuri, UAV-uri și din aer. În orașul Herson, inamicul a tras 69 de gloanțe.

Din cauza agresiunii rusești, 3 persoane au fost ucise, încă 15 au fost rănite, printre care și un copil", a scris el, pe Facebook.

Update 09:00 Trupele ruse și-au continuat, luni, ofensiva în zona Avdiivka, având succes în unele zone ale frontului. Imaginile de geolocalizare publicate pe 10 noiembrie arată, de asemenea, că trupele ruse au înaintat până la periferia de est a Stepovoy (3 km nord de Avdiivka), transmite Institutul pentru Studiul Războiului.

Statul Major al Ucrainei a raportat că trupele ruse au lansat atacuri nereușite la sud-est și la sud de Novokalinovoi (11 km nord-vest de Avdiivka), la est de Pervomaiski (11 km sud-vest de Avdiivka) și Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka), precum și lângă Avdiivka și Severni (6 km vest de Avdiivka). 

Mai mulți bloggeri militari ruși au susținut că luptele au loc în apropierea fabricii de cocs Avdiivka și la nord de Avdiivka.

 Un alt blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene controlează cel puțin jumătate din fabrica de cocs de la Avdiivka și că rapoartele conform cărorafabrica a fost ocupată de forțele ruse sunt false. 

Bloggerii militari ruși au mai susținut că forțele ucrainene au contraatacat și au avansat cu succes lângă Avdiivka pe 13 noiembrie. Potrivit rapoartelor acestora, forțele ucrainene au avansat către gara de lângă Stepovoy și lângă restaurantul „Țarskaia Okhota” la sud de Avdiivka. 

Un alt blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Krasnohorivka (5 km nord de Avdiivka), potrivit Ukrainska Pravda.

Update 08:00 Parlamentarul ucrainean Oleksandr Dubinsky a fost notificat oficial că este suspectat de trădare pentru că ar fi răspândit informații false despre conducerea politică și pentru că ar fi cooperat cu serviciile de informații ale Rusiei, au declarat luni oficiali ucraineni, potrivit Reuters.

Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a anunțat luni pe Telegram că un politician este suspectat de trădare, fără a prezenta numele suspectului.

Ulterior, Iaroslav Iurchyshyn, prim-vicepreședintele comisiei parlamentare pentru anticorupție, și deputatul Oleksiy Honcharenko l-au numit pe Dubinsky, tot pe Telegram.

„Dubinsky a primit o notificare privind suspiciunea de trădare de stat. El a fost percheziționat astăzi", a declarat Honcharenko.

În propria sa postare pe Telegram, Dubinsky a calificat notificarea ca fiind fabricată și „bazată pe minciunile absolute ale unor înalți oficiali de stat".

Parlamentarul a fost dat afară din partidul de guvernământ în 2021, după ce a fost pus pe o listă de sancțiuni americane pentru presupuse ingerințe electorale. El a negat acuzațiile și a continuat să lucreze în parlament.

SBU susține că suspectul a fost membru al unei organizații criminale, finanțată de serviciile secrete militare rusești. Organizația a fost creată în 2016 și mai includea un fost deputat, un consilier și un fost procuror.

„S-a stabilit că, la instrucțiunile serviciilor speciale rusești, a organizat evenimente menite să discrediteze imaginea Ucrainei pe scena internațională pentru a înrăutăți relațiile diplomatice cu Statele Unite și pentru a complica aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO", a precizat Biroul de Stat pentru Investigații.

În ianuarie 2021, americanii au impus sancțiuni împotriva mai multor persoane și entități ucrainene, inclusiv a lui Dubinsky, acuzându-le de interferență în alegerile americane, potrivit Mediafax.

Armata ucraineană a respins 24 de atacuri rusești în ultimele 24 de ori, în sectorul Marinka din Donețk, a anunțat Statul Major pe Facebook.

"În direcția Marinka, apărătorii noștri au respins 24 de atacuri ale invadatorilor din zonele Marinka și Novomykhailivka din regiunea Donețk", se arată în raport.

Potrivit Statului Major, în ultima zi au fost înregistrate 69 de întâlniri de luptă. Forțele de ocupație ruse au lansat 7 atacuri cu rachete și 34 de lovituri aeriene, au efectuat 59 de lovituri cu sisteme de lansare multiplă de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate.

Din păcate, în urma acestor atacuri au fost înregistrate victime. Totodată au fost lansate rachete împotriva instalațiilor civile din orașul Harkov.

Război în Ucraina, 13 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16

Război în Ucraina, 12 noiembrie 2023 | Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”

Război în Ucraina, 11 noiembrie 2023 | Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

Război în Ucraina, 10 noiembrie 2023 | Lupte grele la Avdiivka. Armata rusă încearcă să ocupe o uzină strategică

Război în Ucraina, 9 noiembrie 2023 | Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close