Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 635 | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari

Război în Ucraina, ziua 635 | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari

Război în Ucraina, ziua 635. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a destituit pe comandantul medicilor militari şi a cerut schimbări rapide în funcţionarea sistemului sanitar al forţelor armate.

Război în Ucraina, ziua 635  | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari
Sursa foto: Antena 3 CNN via CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Noi 2023   •   19:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin îi promite lui Zelenski sprijin pentru nevoile militare urgente ale Kievului
  • Armata finlandeză ajută la construirea "cortinei de fier" cu Rusia
  • Volodimir Zelenski destituie conducerea medicilor militari
  • Guvernator ucrainean: o parcare din Herson a fost lovită cu rachete rusești, doi oameni au murit
  • O grenadă a explodat într-un apartament din Kiev. Două persoane au murit
  • Secretarul Apărării din Statele Unite ale Americii, Lloyd Austin, a ajuns luni, din nou, la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni.
  • Rusia a stocat peste 800 de rachete în Crimeea pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina
  • Sistemele de apărare aeriană rusești ar fi interceptat o dronă care se îndrepta spre Moscova
  • Trupele ruse de artilerie au distrus, pe direcția Kupiansk, un sistem Crab de orgine poloneză
  • Armata ucraineană a ucis peste 7.000 de soldați ruși în ultima săptămână
  • Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20
  • Tânăr orfan, transferat anul trecut în Rusia, repatriat în Ucraina
  • Aproape 3.000 de camioane, între care majoritatea ucrainene, blocate la frontiera Poloniei cu Ucraina
  • Naționalistul rus pro-război Igor Girkin spune că vrea să candideze la președinție

Update 21:30 Cel puțin 11.000 de copii ucraineni ar fi ținuți în 43 de tabere de reeducare din Rusia, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Cel puțin 11.000 de copii ucraineni ar fi ținuți în 43 de tabere de reeducare din Rusia, la mii de kilometri de casă, a scris luni Ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, potrivit The Guardian.

După începutul războiului, copii de doar patru luni care locuiau în zonele ocupate au fost duși în 43 de tabere din Rusia, inclusiv în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova, și în Siberia, pentru "educație patriotică și militară prorusă”, a constatat anterior raportul Yale Humanitarian Research Lab, finanțat de Departamentul de Stat al SUA.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina în Rusia – ceea ce constituie o crimă de război.

Update 19:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin îi promite lui Zelenski sprijin pentru nevoile militare urgente ale Kievului.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care efectuează luni o vizită neanunţată la Kiev într-un gest de susţinere "neclintită" din partea SUA, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că va lucra împreună cu ceilalţi aliaţi ai Kievului pentru a satisface necesităţile pe termen scurt şi lung ale armatei ucrainene, în contextul în care apar întrebări cu privire la durata asistenţei occidentale vitale pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungeşte, potrivit Reuters şi EFE, citat de Agerpres.

"Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vom continua să sprijinim nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi nevoile de apărare pe termen lung", a scris Austin pe contul său de socializare X, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean la Kiev.

Secretarul american al Apărării l-a reasigurat pe Zelenski de "sprijinul ferm al Americii pentru Ucraina". "Sunt astăzi aici pentru a transmite un mesaj important: Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta lor pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât şi în viitor", subliniază şeful Pentagonului în mesajul său.

"SUA, aliaţii şi partenerii noştri vor continua să lucreze pentru a oferi Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a avea succes", a mai adăugat el.

Într-o fotografie publicată de Ambasada SUA la Kiev, Austin, însoţit de şeful Comandamentului European al SUA, Christopher Cavoli, apare lângă un tren dând mâna cu ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink.

La rândul ei, ambasadoarea americană a declarat că vizita delegaţiei Pentagonului la Kiev semnalează "sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate".

Această vizită are loc pe fondul incertitudinii privind continuarea asistenţei americane pentru Ucraina din cauza opoziţiei unei părţi a Partidului Republican în Congres şi a poziţiei fostului preşedinte şi potenţial candidat republican la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, care pledează pentru negocierea şi căutarea unui acord cu Rusia.

Preşedintele Joe Biden a cerut luna trecută Congresului să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina. Omiterea Ucrainei dintr-o lege privind cheltuielile provizorii adoptată săptămâna trecută de legiuitorii americani a suscitat îngrijorarea că finanţarea pentru Kiev ar putea să nu fie niciodată alocată, mai ales după ce Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, a adoptat un proiect de lege care include asistenţă pentru Israel, dar nu şi pentru Ucraina, conform Reuters.

Un bloc vocal de republicani se opune trimiterii de ajutoare suplimentare Kievului. Oponenţii ajutorului spun că banii contribuabililor americani ar trebui cheltuiţi acasă. Cu toate acestea, majoritatea republicanilor şi democraţilor din Congres sprijină în continuare ajutorul acordat guvernului lui Zelenski.

O conferinţă comună Ucraina-SUA privind industria militară urmează să aibă loc la Washington luna viitoare. Acest eveniment, preconizat să se desfăşoare în 6-7 decembrie, este menit să impulsioneze producţia internă de arme în Ucraina, în timp ce lupta sa împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei va împlini în curând doi ani.

"Când te gândeşti că la începutul acestei (invazii) nimeni nu credea că Ucraina ar putea supravieţui mai mult de o săptămână. Iată-ne aici mult mai târziu", a declarat anterior Austin într-o întâlnire cu responsabili militari de la Ambasada SUA din Kiev.

"Acum, toată lumea se întreabă de ce Ucraina nu a învins Rusia, o ţară mult mai mare şi cu mult mai multe capacităţi. Dar gândiţi-vă doar despre această schimbare de gândire!", a remarcat el.

Rusia, care şi-a declanşat invazia pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022, controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Occidentul a trimis echipament militar Kievului, iar Ucraina a început o contraofensivă în vara acestui an pentru a recuceri terenurile ocupate, dar nu a înregistrat mari progrese.

Update 17:00 Corpurile a 94 de soldaţi ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, a anunţat pe Telegram Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

În schimb, Ucraina a transferat trupurile unui număr nespecificat de soldaţi ruşi ucişi în luptă către partea rusă, a precizat cartierul general.

"Forţele armate ale Ucrainei vor asigura transportul cadavrelor şi rămăşiţelor repatriate la instituţiile specializate de stat desemnate pentru a fi transferate reprezentanţilor agenţiilor de aplicare a legii şi experţilor în medicină legală pentru identificarea persoanelor decedate", au anunţat oficialii ucraineni.

Update 15:00. Armata ajută Garda de Frontieră finlandeză să construiască garduri temporare la granița cu Rusia, după ce guvernul de la Helsinki a închis patru puncte de trecere a frontierei ca răspuns la un flux crescut de solicitanți de azil din țări terțe care vin din Rusia, potrivit The Moscow Times. 

Comandantul adjunct al Gărzii de Frontieră din Kainuu, Tomi Tirkkonen, a declarat pentru postul public finlandez de radio că Forțele de Apărare ajută doar la construcție, nu oferă asistență militară.

„Situația este complet sub controlul Gărzii de Frontieră", a declarat el pentru Yle.

Premierul finlandez, Petteri Orpo, a acuzat Rusia că încearcă în mod deliberat să destabilizeze țara sa ca răspuns la aderarea acesteia la NATO la începutul acestui an.

Începând de luni, Finlanda va conduce primul său exercițiu naval comun major de la aderarea la alianță. Aproximativ 4.000 de soldați din diverse țări aliate, inclusiv din SUA, vor participa la exerciții în sudul Finlandei și în Marea Baltică.

Finlanda a început în luna februarie construcția noului său gard de 200 de kilometri pe o parte a frontierei sale cu Rusia.

Update 14:00. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a destituit duminică pe comandantul medicilor militari şi a cerut schimbări rapide în funcţionarea sistemului sanitar al forţelor armate, informează Reuters.

Liderul de la Kiev a făcut anunţul după o întâlnire cu ministrul apărării, Ustem Umerov, în contextul unei dezbateri a evoluţiei războiului cu Rusia, care durează de 20 de luni, în special asupra progreselor contraofensivei din sudul şi estul Ucrainei.

"La întâlnirea de astăzi cu ministrul apărării Umerov s-au stabilit priorităţile. Nu mai avem mult timp de aşteptat rezultatele. Pentru schimbările care vor urma sunt necesare acţiuni rapide", a spus Zelenski în mesajul video zilnic, transmis în fiecare seară.

Preşedintele a anunţat că a înlocuit-o pe general-maiorul Tetiana Ostaşcenko din funcţia de comandant al forţelor medicale militare. În locul acesteia a fost numit general-maiorul Anatoli Kazmirciuk, care comandase până acum o clinică militară din Kiev. "Datoria este clară, aşa cum s-a insistat de mai multe ori în societate, în special în rândul sanitarilor militari - avem nevoie de un nivel fundamental nou de asistenţă medicală pentru soldaţi", a afirmat şeful statului.

În acest sens este nevoie de garouri mai bune, digitalizare şi comunicaţii mai performante, a detaliat el.

Umerov a confirmat schimbarea într-un mesaj în aplicaţia Telegram şi a enumerat ca priorităţi digitalizarea, medicina tactică şi rotaţia efectivelor. "Experienţa eficienţei anumitor unităţi trebuie extinsă la toate forţele de apărare", a arătat ministrul.

Update 12:50. Două persoane au fost ucise luni dimineața după ce rușii au bombardat o parcare din orașul Herson din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Procurorii regionali au deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu atacul care a avut loc în jurul orei 9.00 dimineața. Pe lângă cele două victime, încă o persoană a fost rănită, a anunțat biroul procurorului regional.

Guvernatorul din Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că cei doi morți erau șoferi într-o „afacere privată de transport ".

Într-o altă lovitură asupra orașului cinci persoane au fost rănite, inclusiv o fată de 3 ani.

Update 11:30. Un soldat ucrainean și o femeie au murit după ce o grenadă a explodat într-un apartament din Kiev, a anunțat departamentul de poliție al orașului, potrivit Reuters.

Un al doilea bărbat a fost și el rănit în explozie.

Cauza exploziei nu este cunoscută. Specialiști în domeniul explozibililor și mai mulți anchetatori se află la fața locului. 

Incidentul a avut loc în cartierul Dniprovskiy din Kiev. 

„Un cetățean a contactat poliția cu o sesizare potrivit căreia o explozie a răsunat într-un apartament vecin", a anunțat Poliția din Kiev. 

La începutul acestei luni, un consilier al comandantului-șef al Ucrainei a murit după ce o grenadă, oferită ca dar de ziua sa de naștere, a explodat.

Update 10:45. Secretarul Apărării din Statele Unite ale Americii, Lloyd Austin, a ajuns luni, din nou, la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni. „SUA vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei”.

„Tocmai am sosit la Kiev pentru a mă întâlni cu liderii ucraineni. Mă aflu astăzi aici pentru a transmite un mesaj important - Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât și în viitor”, transmis secretarul Apărării din SUA, printr-o postare pe X.

Vizita are loc în contextul în care în forul legislativ american există o dispută tot mai mare în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, scrie Reuters, citat de Mediafax

Luna viitoare va avea loc la Washington o conferință comună Ucraina-SUA privind industria militară.

Acest eveniment, care va avea loc pe 6 și 7 decembrie, este menit să stimuleze producția internă de arme a Ucrainei care luptă de doi ani în războiul contra Federației Ruse.

Update 10:10. Rusia a stocat peste 800 de rachete în Crimeea pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Rușii au adoptat aceeași tactică şi iarna trecută. Milioane de oameni au rămas atunci fără energie electrică şi căldură în zilele geroase.

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit mai multor ţări, inclusiv României, pentru ajutorul dat în privința apărării aeriene.

Analiștii estimează că luptele de pe front ar putea lua o pauză în perioada sezonului rece, ceea ce înseamnă că rușii se vor concentra pe atacuri aeriene.

Update 09:30 Sistemele de apărare aeriană rusești ar fi interceptat o dronă deasupra orașului Elektrostal din regiunea Moscovei, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, potrivit The Kyiv Independent. 

Sobianin susține că drona se îndrepta spre centrul Moscovei.

Primarul a mai spus că serviciile de urgență lucrează la locul prăbușirii, dar nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructură.

Update 08:00 Trupele ruse de artilerie, care deservesc un sistem Giatsint, au distrus, pe direcția Kupiansk, un sistem Crab de orgine poloneză. Au fost lovite trupele ucrainene concentrare în zonă, a declarat Ministerul Apărării Rus pentru TASS.

Trupele de artilerie lucrează în strânsă colaborare cu unitățile de cercetare și ofițerii de informații pentru o bună înțelegere a pozițiilor inamice și îndeplinirea misiunilor desemnate de luptă, adaugă sursa citată.

Update 00:00 Ucrainenii susțin că au distrus 86 de tancuri, 94 de blindate, 3 rachete și o aeronavă rusești, doar în ultima săptămână.

Mai mult de atât, tot în ultima săptămână 86 de tancuri ale ocupanților și unul dintre avioanele acestora au fost distruse, iar 7.200 de soldați ruși au fost uciși, a anunțat prim-viceministrul Apărării ucrainene, generalul Oleksandr Pavliuk, într-o postare pe Telegram.

Potrivit oficialului, în perioada 13-19 noiembrie, ucrainenii au distrus în total: 86 de tancuri rusești, 94 vehicule blindate de luptă, 185 sisteme de artilerie, 8 instalații de apărare aeriană, 170 de unități de echipamente auto, 18 unități de echipamente speciale. 3 rachete inamice, o aeronavă.

Cifrele avansate nu pot fi verificate din surse independente.

Război în Ucraina, 19 noiembrie 2023 | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

Război în Ucraina, 18 noiembrie 2023 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"

Război în Ucraina, 17 noiembrie 2023 | Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate

Război în Ucraina, 16 noiembrie 2023 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți

Război în Ucraina, 15 noiembrie 2023 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close