Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 651. Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului

Război în Ucraina, ziua 651. Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului

Război în Ucraina, ziua 651. Toți cei care au primit titlul de Erou al Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia vor primi locuințe din partea guvernului.

Război în Ucraina, ziua 651. Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului
Sursa foto: captura Youtube
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   15:42

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Fost membru al Parlamentului ucrainean, asasinat de Serviciul de Securitate al Ucrainei
  • Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor că țara lor va învinge Rusia și va obține o pace echitabilă
  • Volodimir Zelenski va participa la summit-ul virtual al G7
  • Marea Britanie va oferi un nou ajutor Ucrainei în valoare de 37 de milioane de lire sterline
  • Vladimir Putin a ajuns miercuri în Abu Dhabi
  • Partidul de guvernământ din Ungaria se opune negocierilor de aderare a Ucrainei la UE
  • Şefa diplomaţiei olandeze i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind "sprijinul'' din partea Olandei
  • Parchetul Anticorupție din Ucraina cercetează contractele de achiziție a armelor pentru forțele armate
  • Un civil a fost ucis și alți cinci au fost răniți într-un atac al forțelor de ocupație rusești în regiunea Donețk
  • Discuții între reprezentanții UE și Ministerul Apărării din Ucraina pe tema obligațiilor de securitate pe termen lung oferite de Uniune
  • Marcel Ciolacu: "România este alături de Ucraina până când va învinge Rusia"

Update 21:00 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că, până la sfârșitul anului, țara își va onora toate angajamentele față de parteneri în ceea ce privește integrarea europeană.

Zelenski a adăugat că Kievul depune toate eforturile pentru a obține aprobarea Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare.

"Le mulțumesc partenerilor noștri pentru asistența și sfaturile relevante. Ucraina a respectat recomandările Comisiei Europene și, până la sfârșitul acestui an, vom adopta toate deciziile pe care le-am promis. Sperăm că și Uniunea Europeană își va respecta promisiunea față de Ucraina. Decizia de a începe negocierile de aderare cu UE este o energie puternică pentru noi, energia unității”, a declarat acesta.

Într-un raport publicat la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Kievul, dar înainte de aceasta, Ucraina trebuie să pună în aplicare unele dintre reformele care nu au fost încă implementate.

Problema deschiderii negocierilor cu Ucraina ar trebui să fie discutată la summitul liderilor UE din 14-15 decembrie.

Update 19:00 Organizațiile caritabile și ONG-urile care furnizează ajutor militar forțelor armate ucrainene se confruntă cu întârzieri de mai multe săptămâni. Vorbim de întârzieri la livrările de drone, produse electronice și camionete din cauza protestelor de frontieră ale camionagiilor polonezi.

Update 18:00 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) este responsabil pentru asasinarea lui Ilia Kiva, fost membru al Parlamentului ucrainean.

Potrivit unor surse, ”trădătorul, colaboraționistul și propagandistul Illia Kiva a fost ucis în cadrul operațiunii speciale a SSU. El a fost împușcat cu o armă de calibru mic”, scriu cei de la Ukrainska Pravda.

Update 17:00 Soldații ucraineni au distrus un S-350 Vityaz, un sistem rusesc de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune, pe frontul din Herson.

Sistemul de apărare aeriană Vityaz este cel mai recent sistem rusesc de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune, conceput pentru apărarea punctuală împotriva avioanelor, rachetelor balistice, dronelor și atacurilor de înaltă precizie.

Update 15:45 Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor că țara lor va învinge Rusia și va obține o pace echitabilă "în ciuda tuturor obstacolelor".

Zelenski a transmis mesajul său sfidător într-o înregistrare video neobișnuită, difuzată la primele ore ale dimineții, care îl arată mergând prin Kiev pentru a aduce un omagiu soldaților căzuți la datorie cu ocazia Zilei Forțelor Armate.

"A fost dificil, dar am perseverat", a spus Zelenski, care s-a filmat cu un telefon mobil în timp ce mergea de la biroul său pe strada centrală Hrushevskoho spre "zidul memoriei" din centrul Kievului.

"Nu ne este ușor acum, dar mergem înainte. Indiferent cât de dificil este, vom ajunge acolo. La granițele noastre, la poporul nostru. La pacea noastră. La o pace corectă. Pace liberă. În ciuda tuturor obstacolelor."

Update 13:50 Volodimir Zelenski va participa la summit-ul virtual al G7

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost invitat și va participa la summit-ul virtual al Grupului celor Șapte (G7), organizat miercuri de Japonia.

Întâlnirea este găzduită de prim-ministrul japonez Fumio Kishida. În cadrul acesteia urmează să se discute despre situația din Ucraina, despre Orientul Mijlociu și despre inteligența artificială.

G7 se reunește anual și discută probleme precum economia globală, securitatea internațională și politica energetică.

Grupul celor Șapte reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar. G7 este format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Update 13:30 Marea Britanie va oferi un nou ajutor Ucrainei în valoare de 37 de milioane de lire sterline

Șeful diplomației britanice David Cameron va anunța miercuri un pachet de finanțare în valoare de 37 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, potrivit Sky News.

Noua finanțare face parte dintr-un pachet umanitar pentru iarna care începe. O parte din finanțare va fi folosită pentru persoanele în vârstă, pentru persoanele cu handicap și pentru copii.

De asemenea, alocările fac parte din sprijinul umanitar global de 127 de milioane de lire sterline al Regatului Unit pentru Ucraina și pentru regiunea învecinată din perioada 2023-2024.

David Cameron va face acest anunț în timpul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu alte înalte oficialități ale guvernului american la Washington DC.

Update 13:15 Vladimir Putin a ajuns la Abu Dhabi, într-o rară vizită externă a președintelui rus după invazia din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns în Abu Dhabi, pentru o vizită de stat, deși se confruntă cu mandat internațional de arestare în legătură cu Ucraina.

Sosirea lui Vladimir Putin la Abu Dhabi are loc în contextul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice la care nu va participa însă.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu au semnat Tratatul Curții Penale Internaționale, ceea ce înseamnă că nu au nicio obligație de al reține pe liderul de la Kremlin. 

Update 11:30 Partidul de guvernământ din Ungaria se opune negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Partidul de guvernământ din Ungaria a realizat o rezoluție prin care se opune începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, potrivit Reuters.

Partidul de guvernământ din Ungaria a înaintat Parlamentului o rezoluție prin care cere guvernului să nu sprijine începerea discuțiilor privind aderarea Ucrainei la UE.

Demersul vine în contextul în care premierul Viktor Orban își intensifică presiunea asupra Bruxelles-ului înainte de un summit crucial al UE de săptămâna viitoare.

Partidul său de guvernământ a declarat că începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe un consens între statele membre și că "nu există condiții pentru acest lucru în prezent".

Update 10:00 Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind „sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră'', a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă.

Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

"Să fiţi siguri de sprijinul nostru'', a declarat reprezentanta guvernului olandez.

Update 08:20 Forțele rusești au lansat azi-noapte 48 de drone de atac Shahed din două direcții: Capul Chauda din Crimeea și regiunea Kursk din Federația Rusă, au informat miercuri dimineață forțele aeriene ucrainene, printr-un mesaj pe Telegram.

Potrivit sursei citate, au fost doborâte 41 de drone, în această acțiune fiind implicate avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene.

Cele mai multe Shahed au fost doborâte de grupurile mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, subliniază sursa citată, fără a preciza ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost doborâte și nici dacă au existat pagube în urma atacului.

Update 00:00 ”Statul trebuie să aibă grijă de toți cei care îl apără și să le asigure toate nevoile. Și nu este vorba doar de echipamente și arme adecvate - ci și de protecție socială și de un sprijin decent pentru soldații noștri, pentru eroii noștri.

Astfel, conform acestei inițiative, toți cei care au primit titlul de Erou al Ucrainei de la începutul războiului vor primi propria locuință. Toți cei care au devenit Cavaler al Ordinului Steaua de Aur apărând statul. Toți, fără excepție", a susținut președintele Volodimir Zelenski în timpul unei întâlniri cu militarii ucraineni distinși cu titlul de Erou al Ucrainei și cu familiile eroilor căzuți la datorie.

Cel puțin 360 de persoane au fost numite Eroi ai Ucrainei de la începutul războiului, dintre care 210 postum.

În timpul reuniunii, Zelenski a înmânat certificate pentru 12 Eroi ai Ucrainei și nouă familii ale unor Eroi căzuți la datorie.

Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 4 decembrie | Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 3 decembrie | Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front

Război în Ucraina, 2 decembrie | Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte

Război în Ucraina, 1 decembrie | Atac cu zeci de drone lansate de Rusia în mai multe regiuni din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close