Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 650. Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 650. Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 650. Volodimir Zelenski și-a anulat discursul în care trebuia să se adreseze senatorilor americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 650. Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   15:17

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Parchetul Anticorupție din Ucraina cercetează contractele de achiziție a armelor pentru forțele armate
  • Un civil a fost ucis și alți cinci au fost răniți într-un atac al forțelor de ocupație rusești în regiunea Donețk
  • Discuții între reprezentanții UE și Ministerul Apărării din Ucraina pe tema obligațiilor de securitate pe termen lung oferite de Uniune
  • Marcel Ciolacu: "România este alături de Ucraina până când va învinge Rusia"
  • Vladimir Putin, vizită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită
  • NATO ar trebui să fie pregătită pentru "vești proaste” din Ucraina, avertizează Stoltenberg
  • O zonă rezidențială din Herson a fost bombardată. Cel puțin doi oameni au murit
  • Autoritățile din Nepal le cer rușilor să nu mai recruteze nepalezi pentru războiul din Ucraina
  • Volodimir Zelenski se va adresa senatorilor americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar american pentru Ucraina
  • Rușii raportează un atac aerian masiv asupra Crimeei ocupate, marți dimineața
  • Casa Albă avertizează că va rămâne fără bani pentru Ucraina
  • Ucraina anunță că va schimba tactica de război
  • Adjunctul unui comandant rus a fost ucis în Ucraina
  • 332.810 soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene

Update 23:22 Volodimir Zelenski și-a anulat discursul în care trebuia să se adreseze senatorilor americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar american pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de Chuck Schumer, liderul majorității democrate în camera superioară a Congresului.

Update 22:00 Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că sprijinul Londrei pentru Ucraina nu va scădea anul viitor.

El a remarcat că Marea Britanie a oferit Ucrainei un ajutor umanitar și economic în valoare de peste 4,7 miliarde de lire sterline (puțin sub 6 miliarde de dolari) și va continua să ofere sprijin.

El a menționat că Marea Britanie a trimis Ucrainei un ajutor militar în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,7 miliarde de dolari), adăugând că acest lucru este esențial și va continua.

Întrebat cât de mult va cheltui Marea Britanie pentru înarmarea Ucrainei în 2024, Cameron a spus că nu are această cifră la îndemână, dar a subliniat că sprijinul va fi oferit la aceeași amploare ca și până acum, sau mai mult.

El a afirmat că Marea Britanie se va concentra pe ceea ce Ucraina are cu adevărat nevoie.

Update 21:05 Parchetul Anticorupție din Ucraina cercetează contractele de achiziție a armelor pentru forțele armate ale acestei țări.

"Există mai multe proceduri legate de achiziționarea de arme. Ancheta este în desfășurare și nu vom dezvălui detaliile", a declarat Oleksandr Klimenko, șeful Parchetului Anticorupție.

Cercetările vizează mai multe contracte, unele în valoare de până la 100 de milioane de euro, a precizat el, adăugând totodată că „o anchetă nu înseamnă neapărat” că a existat o deturnare de fonduri.

Update 20:00 O femeie în vârstă de 44 de ani a fost ucisă în regiunea Herson din cauza bombardamentelor rusești.

"În jurul orei 16:20, ocupanții au tras focuri de armă asupra unei clădiri rezidențiale. O localnică în vârstă de 44 de ani a fost rănită mortal în curtea propriei locuințe", precizează administrația militară a regiunii Herson.

Trupele rusești au atacat centrul orașului Herson, omorând două persoane și rănind o alta în dimineața zilei de 5 decembrie.

Ulterior, Ruslan Anisenko, un voluntar al organizației Spravzhni (Cei Adevărați), a fost ucis într-un atac rusesc asupra centrului orașului Herson, de marți dimineață, potrivit Pravda.

Update 19:00 Un depozit de petrol din orașul Feodosiia din Crimeea a fost lovit de drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) și ale Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (DIU).

Aceasta este o instalație de infrastructură cheie care aprovizionează forțele ruse cu combustibil.

Deși rușii au pretins că au doborât dronele ucrainene, sursa Ukrainska Pravda afirmă că dronele și-au atins ținta, iar consecințele pentru ruși sunt grave (la terminal se aflau aproximativ 30 de rezervoare de combustibil).

Update 18:00 Un civil a fost ucis și alți cinci au fost răniți într-un atac al forțelor de ocupație rusești asupra orașului Chasiv Yar, din regiunea Donețk, cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad.

Conform informațiilor disponibile în acest moment, trupele ruse au bombardat așezarea timp de două ore cu Grad MLRS.

Update 16:05 Reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării și ai UE au discutat despre obligațiile de securitate pe termen lung pe care Uniunea Europeană este pregătită să le ofere Ucrainei.

Reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă au sosit la Kiev pentru a începe consultările privind pachetul de obligații de securitate pentru Ucraina în numele Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Direcțiile de ajutor pe termen lung ale UE au fost prezentate de Charles Fries, secretarul general adjunct pentru securitate comună și apărare, în timpul negocierilor cu delegația ucraineană condusă de ministrul adjunct al apărării ucrainean, Iurii Dzhyhyr.

Pachetul pentru Ucraina include nouă priorități pentru viitoarele obligații de securitate ale Uniunii Europene față de Ucraina:

  • asistență cu mașini și echipamente militare;
  • instruirea militarilor ucraineni;
  • cooperarea cu industria de apărare ucraineană;
  • contracararea amenințărilor cibernetice și hibride;
  • asistență în materie de deminare;
  • punerea în aplicare a reformelor legate de procesul de aderare la UE;
  • consolidarea capacității de a controla stocul de arme;
  • sprijinirea eforturilor în materie de securitate nucleară;
  • schimbul de informații, în special de imagini prin satelit.

Charles Fries a subliniat, de asemenea, că UE "încearcă să ofere ajutor Ucrainei atât de repede cât este nevoie", potrivit publicației Pravda.

În data de 4 decembrie, Ucraina a început consultările cu Uniunea Europeană cu privire la garanțiile de securitate colectivă.

În noiembrie, astfel de consultări au început cu Germania și Italia, iar înainte de aceasta, cu Olanda și Franța.

Update 15:15 Marcel Ciolacu: "România este alături de Ucraina până când va învinge Rusia"

Premierul Marcel Ciolacu a spus că România a stat și va fi alături de Ucraina până când aceasta va învinge Federația Rusă.

"România a stat și va fi alături de Ucraina până când va învinge Federația Rusă. România a învățat cu mult timp în urmă lecții din relațiile sale cu Rusia.

Cunoaștem foarte bine națiunea rusă și sistemul de agresiune", a spus Marcel Ciolacu în urma unei întâlniri cu Secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Washington.

Cele două părți au reafirmat, de asemenea, importanța sprijinirii Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse și angajamentul de a lucra împreună ca membri NATO pentru a consolida securitatea și stabilitatea energetică în regiunea Mării Negre.

Potrivit guvernului român, Marcel Ciolacu și Blinken au discutat și despre rolul pe care l-ar putea juca România în reconstruirea Ucrainei.

După cum s-a raportat, premierul Marcel Ciolacu consideră că aliații Ucrainei ar trebui să stea ferm de partea Kievului pentru a-l împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să câștige.

Update 14:00 Vladimir Putin, vizită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Președintele rus Vladimir Putin va efectua vizite de lucru în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită pe 6 decembrie, a declarat secretarul de presă al șefului statului rus, Dmitri Peskov, scrie Interfax.

"Mâine vor avea loc vizitele de lucru ale președintelui Putin în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, toate acestea se vor întâmpla, de fapt, într-o singură zi", a spus Peskov reporterilor marți.

La negocierile viitoare, a menționat Peskov, se vor discuta relațiile bilaterale, se va face schimb de opinii pe agenda internațională, dar se va discuta și despre conflictul palestino-israelian.

"Relațiile bilaterale, desigur (e vor discuta , schimb de opinii pe agenda internațională, pe agenda regională - asta, desigur, include și conflictul palestino-israelian. Dar, în primul rând, vorbim de relațiile bilaterale”, a spus Peskov.

Discuțiile asupra acțiunilor coordonate de pe piața petrolului sunt mereu pe ordinea de zi atunci când Rusia comunică cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite și Arabia Saudită, a mai afirmat Peskov.

"Aceste discuții sunt purtate în formatul OPEC+, dar, desigur, interacțiunea în acest domeniu este întotdeauna pe ordinea de zi", a spus Peskov, răspunzând la întrebarea dacă acest subiect va fi discutat în timpul vizitelor lui Putin în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

El a fost întrebat dacă Putin este mulțumit de rezultatele celei mai recente întâlniri OPEC+. Jurnaliştii au observat că piaţa petrolului a continuat să scadă şi nu s-a observat nicio stabilizare.

"Există anumite procese inerțiale pe piață. Aceasta este o piață dificilă a grupului de lucru. Uneori efectul este unul întârziat. În orice caz, coordonarea va continua", a spus Peskov.

Update 12:20 NATO ar trebui să fie pregătită pentru "vești proaste” din Ucraina, avertizează Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că alianța militară occidentală ar trebui să fie pregătită pentru vești proaste de pe frontul ucrainean, deoarece Kievul continuă să se apere împotriva invaziei totale a Rusiei.

"Războaiele se dezvoltă în etape”, a spus Stoltenberg într-un interviu sâmbătă, la postul german ARD. 

"Trebuie să sprijinim Ucraina atât în ​​vremuri bune, cât și în cele rele”, a spus el.

"De asemenea, ar trebui să fim pregătiți pentru vești proaste”, a adăugat Stoltenberg, fără a fi mai specific, potrivit Politico.

Comentariile sale vin pe măsură ce aliații occidentali dezbat asupra muniției și ajutorului financiar pentru Ucraina și pe măsură ce Moscova își crește nivelul trupelor. 

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret pentru a crește numărul de soldați cu aproximativ 170.000 la un total de 1,3 milioane.

Linia frontului s-a mutat puțin în ultimele luni, în ciuda contraofensivei Kievului din timpul verii. Dar ucrainenii au folosit rachete de croazieră pentru a respinge flota rusă în Marea Neagră și au provocat pagube adânci pe teritoriul Rusiei.

"Sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să treacă pe linia frontului”, a spus Stoltenberg în interviu.

Stoltenberg le-a cerut membrilor NATO să intensifice producția de muniție, deplângând starea fragmentată a industriei de apărare a Europei.

"Nu suntem capabili să lucrăm atât de strâns împreună pe cât ar trebui”, a spus el, îndemnând guvernele să privească dincolo de interesele lor naționale și să vadă imaginea de ansamblu.

O victorie a lui Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, dar ar prezenta și un pericol pentru restul aliaților, a spus Stoltenberg. "Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât războiul se va încheia mai repede”.

Update 11:20 O zonă rezidențială din Herson a fost bombardată. Cel puțin doi oameni au murit.

Cel puțin doi oameni au murit în urma unui bombardament care a lovit o zonă rezidențială din orașul Herson.

Autoritățile ucrainene au publicat imagini cu cadavrele întinse pe trotuar și cu distrugerile făcute de ruși.

Cel puțin două persoane au fost ucise și una a fost rănită într-un atac rusesc asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, potrivit Sky News.

Anunțul a fost făcut de Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei. Imaginile publicate pe Telegram sunt însoțite de mesajul lui Yermak: „Teroriști”.

Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente. Rușii au atacat în mod repetat Herson după ce orașul a fost eliberat de ucraineni în noiembrie 2022.

Rușii au bombardat orașul și regiunea de pe malul celălalt al râului Nipro.

Update 10:45 Autoritățile din Nepal le cer rușilor să nu mai recruteze nepalezi pentru războiul din Ucraina.

Autoritățile din Nepal le cer rușilor să nu mai recruteze nepalezi pentru războiul din Ucraina și să-i trimită înapoi pe cei aflați pe front.

Autoritățile din Nepal au cerut Moscovei să înceteze recrutarea cetățenilor săi în armata rusă. De asemenea, oficialii din națiunea himalayană vor ca rușii să trimită înapoi orice militar nepalez aflat pe front. Solicitările oficiale au apărut după ce s-a aflat că șase nepalezi care serveau în armata rusă au fost uciși.

"Guvernul Nepalului a cerut guvernului rus să le returneze imediat cadavrele și să plătească despăgubiri familiilor lor”, a spus Ministerul de Externe, potrivit Sky News.

În paralel, au loc negocieri diplomatice pentru eliberarea unui cetățean nepalez care servește în armata rusă și care a fost capturat de ucraineni.

Ambasadorul Nepalului la Moscova, Milan Raj Tuladhar, a fost citat de The Kathmandu Post spunând că între 150 și 200 de nepalezi lucrau ca mercenari în armata rusă. Nepalul susține că nu are un acord cu Rusia pentru recrutarea de soldați.

Update 10:20 Volodimir Zelenski se va adresa senatorilor americani pentru a cere noi ajutoare pentru război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa marți senatorilor americani într-o ședință la care publicul nu va avea acces, a declarat liderul majorității democrate Chuck Schumer. Discursul va avea loc în condițiile în care finanțarea SUA pentru Ucraina este în pericol.

La întâlnirea care va avea loc marți vor participa oficiali de securitate națională din SUA, anunță Sky News.

Directorul financiar al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanților, că bugetul pentru ajutorul acordat Ucrainei este aproape epuizat. Scrisoarea a fost adresată lui Mike Johnson, dar şi altor lideri ai Congresului.

Statele Unite ale Americii rămân fără timp şi fără bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, a avertizat Shalanda Young care a mai spus că întreruperea finanțării și a fluxului de arme către Ucraina ar crește probabilitatea victoriilor rușilor.

"Vreau să fiu clar: fără acțiunea Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a procura mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane.

Nu există niciun vas magic de finanțare. Nu avem bani – și aproape nu avem timp.”

În octombrie, administrația președintelui democrat Joe Biden a cerut Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase privind Ucraina, Israelul și securitatea frontierei SUA. Pachetul a fost respins de republicani.

Ei controlează Camera Reprezentanților având o majoritate fragilă. Finanțarea pentru Ucraina a devenit subiect de luptă între politicienii americani.

Update 10:15 Rușii raportează un atac aerian masiv asupra Crimeei ocupate, marți dimineața. Aparent, ucrainenii au vizat din nou Podul Kerci, care a fost închis circulației, dar nu este clar dacă a fost sau nu lovit.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, la ora 6 dimineața, că ar fi interceptat peste 40 de drone ucrainene deasupra Mării Azov și a peninsulei Crimeea. Ulterior, rușii susțin că ar mai fi interceptat și patru rachete de croazieră.

Pe conturile de Telegram din Crimeea sunt semnalate de asemenea explozii, dar nu este clar dacă acestea au fost produse de antiaeriana care încerca să intercepteze atacul, sau de dronele și rachetele care ar fi lovit țintele de pe teritoriul peninsulei ucrainene, ocupate de ruși din 2014.

Potrivit acestora, cel puțin 30 de explozii s-au auzit în zona podului care face legătura cu Rusia continentală, iar altele, mai la vest, în zona Feodosia. Podul Kerci a fost închis circulației, dar nu este clar dacă acesta a fost lovit.

Update 08:20 Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus sau interceptat în total 41 de drone lansate de Ucraina în cursul nopții și în dimineața zilei de marți, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

26 dintre drone au fost distruse deasupra teritoriului rusesc, iar 15 au fost interceptate deasupra Mării Azov și a Peninsulei Crimeea, a precizat ministerul într-o declarație pe canalul de Telegram.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube cauzate de atac sau de căderea de resturi de drone.

Reuters precizează că nu a putut verifica informațiile independent, iar Ucraina nu a făcut nicio declarație pe marginea acestui subiect până la transmiterea știrii.

Update 00:00 Armata a raportat despre un grup de drone de atac în apropierea așezării Chuhuiv din regiunea Harkov. Anterior au existat, de asemenea, rapoarte despre pericolul pentru districtele Șevcenkove și Balakliia din regiunea Harkov.

”Ocupanții lansează atacuri cu drone Shahed. Districtele Izium și Chuhuiv sunt atacate. Au avut loc lovituri asupra unor instalații de infrastructură civilă. Au izbucnit mai multe incendii, deocamdată nicio persoană nu a fost rănită. Serviciile de urgență lucrează la fața locului”, au precizat Forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Ulterior, Syniehubov a raportat despre lovituri în regiunea Harkov.

Război în Ucraina, 4 decembrie | Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 3 decembrie | Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front

Război în Ucraina, 2 decembrie | Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte

Război în Ucraina, 1 decembrie | Atac cu zeci de drone lansate de Rusia în mai multe regiuni din Ucraina

Război în Ucraina, 30 noiembrie 2023 | Zece persoane au fost rănite și cinci au rămas sub dărâmături în urma atacurilor aeriene, lansate de ruși asupra unor localități din estul Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close