Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 652. Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Război în Ucraina, ziua 652. Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Război în Ucraina, ziua 652. Președintele Joe Biden a pledat miercuri în fața republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar lăsa Moscova în poziția de a ataca aliații din NATO și ar putea atrage trupele americane într-un război.

Război în Ucraina, ziua 652. Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2023   •   21:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un soldat rus care a răpit un adolescent ucrainean, condamnat la 12 ani. Un ucrainean care a ucis doi civili – 24 de ani
  • Rușii au lansat azi 3 rachete și au executat 39 de lovituri aeriene, anunță ucrainenii
  • Institutul de Economie Mondială din Kiel: Ajutorul pentru Ucraina a atins un minimum istoric, din ianuarie 2022
  • Ucraina va folosi trenurile pentru a muta camioanele blocate peste granița cu Polonia
  • Comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului: „Un soldat s-a întors din captivitatea rusă mai slab cu 77 de kilograme”
  • Trei răniți și scurgeri de amoniac de la fabrică în urma unor atacuri ruse în Herson
  • Ucrainenii l-au asasinat pe Ilia Kiva, un politician care fugit la Moscova
  • Peste 19.500 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia
  • 18 localități din regiunea Sumî, abandonate de rezidenți din cauza atacurilor rusești
  • Republicanii au blocat un proiect de lege în valoare de 111 miliarde de dolari, bani pentru finanțarea războiului din Ucraina
  • Un port ucrainean de pe Dunăre a fost lovit de drone rusești. Un șofer a fost ucis
  • Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”
  • Primarul Kievului spune că Rusia nu va „fura bucuria Crăciunului copiilor”
  • Fost membru al Parlamentului ucrainean, asasinat de Serviciul de Securitate al Ucrainei
  • Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor că țara lor va învinge Rusia și va obține o pace echitabilă
  • Volodimir Zelenski va participa la summit-ul virtual al G7
  • Marea Britanie va oferi un nou ajutor Ucrainei în valoare de 37 de milioane de lire sterline

Update 22:40. Un soldat rus care a răpit un adolescent ucrainean, condamnat la 12 ani. Un ucrainean care a ucis doi civili – 24 de ani

Un soldat rus care a răpit un băiat ucrainean de 15 ani lângă Cernihiv în martie 2022, a fost condamnat la 12 ani de închisoare de către un tribunal din regiunea Cernihiv, a informat Procuratura Generală. Comunicatul citat de Kyiv Independent nu a indicat dacă soldatul a fost condamnat în lipsă. Potrivit procurorilor, soldatul l-a răpit pe băiat în timpul ofensivei ruse de lângă Cernihiv și l-a ținut ostatic timp de 4 zile pentru a încerca să-și forțeze mama, un militar ucrainean, să divulge locația trupelor ucrainene în zonă.

Răpirea sau ținerea ostaticilor copiilor reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva, la care Rusia este parte. În așa-numita Republică Populară Donețk, soldatul rus Nikolai Oleksenko a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru uciderea a doi civili, relatează Kommersant.
 

Update 22:00. Rușii au lansat azi 3 rachete și au executat 39 de lovituri aeriene, anunță ucrainenii

Statul Major ucrainean a raportat că pe front, pe 7 decembrie, au avut loc 56 de ciocniri de luptă, iar unități ale forțelor de rachete au avariat stația de război radio-electronică a rușilor, scrie Ukrainska Pravda.

„În cursul zilei, aviația forțelor de apărare a efectuat 5 lovituri în zonele în care erau concentrate personalul, armamentul și echipamentul militar al inamicului. Au fost 56 de lupte în timpul zilei. Inamicul a lansat 3 rachete și 39 de lovituri aeriene”, a precizat armata ucraineană.

Update 21:00.  Institutul de Economie Mondială din Kiel: Ajutorul pentru Ucraina a atins un minimum istoric, din ianuarie 2022

În august-octombrie 2023, valoarea noului ajutor promis Ucrainei de către țările occidentale a atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022 și a scăzut cu aproape 90% față de aceeași perioadă a anului trecut, a calculat Institutul Mondial de Economie Mondială din Kiel, Germania, preluat de Adevărul European.

Între august și octombrie 2023, valoarea totală a noilor pachete de ajutor a fost raportată la 2,11 miliarde euro, cea mai mică din ianuarie 2022 încoace Donatorii activi sunt Germania, Finlanda, Irlanda, Croația, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Suedia și Elveția, precum și Canada și Marea Britanie. SUA rămâne cel mai mare donator de ajutor militar, cu un volum total de 44 de miliarde de euro. Germania are angajamentele militare de peste 17 miliarde de euro.
 

Update 20:00.  Ucraina va folosi trenurile pentru a muta camioanele blocate peste granița cu Polonia

Ucraina intenționează să ocolească blocajul camioanelor de la graniță a șoferilor polonezi prin aducerea camioanelor pe platformele trenurilor, a transmis Interfax Ucraina, citând un oficial al companiei naționale de căi ferate, potrivit Reuters.

Protestele camionagiilor polonezi au început luna trecută împotriva condițiilor de acces în UE pentru camioanele ucrainene. Aceștia au blocat principalele coridoare terestre către Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la combustibil și la unele produse alimentare, precum și la întârzieri în livrările de drone către armata ucraineană.

„Acum avem un tren încărcat care stă la punctul de trecere cu Hrubeshuv (la granița dintre Ucraina și Polonia). Avem deja 23 de vagoane de containere încărcate cu camioane”, a declarat Valeriy Tkachov, director adjunct al departamentului comercial al căii ferat.

Update 19:30. Comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului: „Un soldat s-a întors din captivitatea rusă mai slab cu 77 de kilograme”

Dmitro Lubineț, comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, a declarat, în cadrul unui discurs la conferința internațională pentru drepturile omului „Libertate sau frică”. că un soldat s-a întors din captivitatea rusă mai slab cu 77 de kilograme, relatează Ukrainska Pravda.

„Cea mai mare pierdere în greutate înregistrată oficial a unei persoane în timpul celor 5 luni de captivitate în Rusia este de 77 de kilograme”, a afirmat Lubineț. El a spus că ucrainenii aflați în captivitate au fost hrăniți „cu ceva asemănător cu apa colorată”.  Potrivit acestuia, pe lângă prizonierii de război, în prezent se află în captivitate în Rusia aproximativ 28.000 de civili ucraineni.
 

Update 18:00.  Trei răniți și scurgeri de amoniac de la fabrică în urma unor atacuri ruse în Herson

Atacurile ruse din 7 decembrie în regiunea Herson au rănit trei persoane și au provocat o scurgere de amoniac la o fabrică din orașul Herson, care a fost raportată ca fiind minoră și aflată sub control, au declarat autoritățile locale, citate de Kyiv Independent. Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului Herson, a declarat că atacurile rusești au deteriorat conexiunea la o unitate de refrigerare a unei fabrici industriale de alimente, provocând o scurgere de amoniac.
 

Update 17:30.  Ucrainenii l-au asasinat pe Ilia Kiva, un politician care fugit la Moscova. A fost lichidat şi un deputat ucrainean care a trecut de partea ruşilor

 Nouă serie de asasinate comise de ucraineni asupra unor politicieni tot ucraineni, dar care au trecut de partea Rusiei. Kievul a revendicat asasinarea unui politician ucrainean prorus, Ilia Kiva, în apropiere de Moscova, iar deputatul ucrainean din Lugansk, Oleg Popov, care a trecut de partea ruşilor încă din 2014 a fost ucis în urma detonării unui dispozitiv într-o maşină. 

Update 17:00 Se confirmă că peste 19.500 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia.

"Sunt peste 19.540 de copii ucraineni pentru care s-a confirmat oficial că au fost deportați. Dacă aducem înapoi câte un copil în fiecare zi, am avea nevoie de 55 de ani (pentru a-i aduce pe toți înapoi - n.r.)", a declarat Dmitro Lubinets, comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, în timpul Conferinței internaționale privind drepturile omului, ”Libertate sau frică”.

Lubinets a declarat că Rusia continuă să deporteze "grupuri noi și noi" de copii din Ucraina în fiecare zi, notează Pravda.

Update 16:00. Aproximativ 18 localități din regiunea Sumî au fost abandonate de rezidenții lor din cauza atacurilor transfrontaliere constante ale forțelor ruse, a declarat guvernatorul Volodimyr Artiukh într-un interviu pentru Ukrinform publicat joi. Regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei se află la granița cu Rusia și suferă zilnic atacuri din partea Rusiei, provocând în mod regulat pagube materiale și victime. Părți din regiune fuseseră ocupate pentru scurt timp de Moscova în primele săptămâni ale invaziei pe scară largă.

Artiukh a menționat că, deși civilii au părăsit așezările, armata ucraineană își menține prezența acolo și controlează intrarea și ieșirea. Deși autoritățile au anunțat o evacuare voluntară din așezările din zona de frontieră de cinci kilometri cea mai afectată de bombardamente în timpul verii, nu toată lumea vrea să plece, a spus guvernatorul. 
 

Update 13:30. Republicanii au blocat miercuri un proiect de lege în valoare de 111 miliarde de dolari, bani pentru finanțarea războiului din Ucraina. Ei au pus astfel serios în pericol eforturile președintelui Biden de a reface fondurile de război ale aliaților americani, înainte de sfârșitul anului. Republicanii au cerut în schimb măsuri stricte la graniță.

Votul eșuat a evidențiat sprijinul tot mai scăzut în Statele Unite pentru continuarea finanțării războiului din Ucraina, în condițiile în care contraofensiva Kievului nu și-a atins obiectivele. Rezistența pe care proiectul a întâmpinat-o în Congres reflectă un apetit tot mai scăzut în rândul republicanilor pentru susținerea Ucrainei, în condițiile în care sondajele arată că americanii își pierd interesul pentru Ucraina.

În Senat, votul a fost de 49 la 51, mai puțin decât pragul de 60 de voturi necesar. Republicanii au făcut zid împotriva proiectului de lege, în ciuda unei serii de apeluri de ultimă oră din partea democraților.

Într-un mesaj înainte de vot, liderul de la Casa Albă a evocat ipoteza unui atac rusesc împotriva unei țări membre NATO, care ar declanșa intrarea Statelor Unite în război.

Republicanii din Congres sunt dispuși să îi ofere lui Putin cel mai mare cadou la care ar putea spera și să abandoneze conducerea noastră globală nu doar în Ucraina, ci și dincolo de aceasta, a subliniat Joe Biden. Statele Unite sunt în prezent țara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. 

Update 12:00. Un port ucrainean situat pe Dunăre a fost avariat în urma unui atac cu drone rusești, a transmis, joi, guvernatorul regiunii Odesa, citat de Reuters.

Un șofer a fost ucis, iar infrastructura de cereale a fost avariată în urma atacului din apropierea Dunării.

Guvernatorul regiunii Odesa a declarat că atacul cu drone a durat peste două ore în timpul nopții și că, deși majoritatea au fost doborâte, unele au reușit să treacă și au avariat o clădire de depozitare, un elevator și mai multe camioane.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că 18 drone Shahed au fost lansate în total asupra regiunii Odesa și a regiunii Khmelnytskyi, care se află în vestul Ucrainei.

Cincisprezece dintre drone au fost doborâte de sistemele de rachete de apărare aeriană și de grupurile mobile de foc, au precizat forțele aeriene ucrainene.

Porturile ucrainene de pe Dunăre au devenit o importantă cale de export pentru volumele uriașe de cereale ale Ucrainei, după ce Rusia a blocat exportul ucrainean pe Marea Neagră, scrie Mediafax

Update 11:00. Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe data de 17 martie 2024. 

Camera superioară a Parlamentului rus a votat pentru organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia pe 17 martie anul viitor. 

Oamenii care locuiesc în regiunile Ucrainei anexate de Moscova  - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - vor fi incluși pe listele votanților. 

Data a fost votată în unanimitate cu 162 de voturi în Consiliul Federației. 

„Prin această decizie, lansăm efectiv startul campaniei electorale”, a declarat șefa Consiliului, Valentina Matviyenko. 

„Alegând împreună un șef de stat, împărtășim pe deplin responsabilitatea comună și destinul comun al patriei noastre”, a adăugat ea. 

Vladimir Putin nu și-a anunțat încă oficial intenția de a candida pentru un nou mandat de șase ani. Însă analiștii cred că este inevitabil ca Putin să nu rămână la putere, scrie SkyNews.

Update 09:20. Președintele Joe Biden a pledat miercuri în fața republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar lăsa Moscova în poziția de a ataca aliații din NATO și ar putea atrage trupele americane într-un război.

Biden a vorbit în timp ce Statele Unite plănuiau să anunțe un ajutor suplimentar de 175 de milioane de dolari pentru Ucraina, din rezerva tot mai mică de bani pentru Kiev, transmite Reuters, citat de Mediafax. 

El a semnalat disponibilitatea de a face schimbări semnificative în politica americană privind migrația de-a lungul frontierei cu Mexicul pentru a încerca să atragă sprijinul republicanilor.

"Dacă Putin va cuceri Ucraina, nu se va opri acolo", a spus Biden. Putin va ataca un aliat NATO, a prezis el, iar atunci "vom avea ceva ce nu căutăm și ceva ce nu avem astăzi: trupe americane luptând împotriva trupelor rusești", a spus Biden.

"Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige", a spus el, provocând o reacție furioasă din partea Moscovei.

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, care a declarat că afirmațiile lui Biden privind un potențial conflict SUA-Rusia au fost "o retorică provocatoare, inacceptabilă pentru o putere nucleară responsabilă".

Cu toate acestea, republicanii din Senat au blocat mai târziu miercuri legislația susținută de democrați, care ar fi oferit miliarde de dolari în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina și Israel.

Casa Albă a avertizat săptămâna aceasta că SUA nu mai au timp și bani pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat, într-un interviu telefonic cu Reuters, că SUA își mențin poziția de a nu face presiuni asupra Ucrainei pentru a negocia cu Rusia.

"Asta va trebui să depindă de ei. Noi vom continua să luptăm zi de zi pentru a încerca să asigurăm acești bani", a declarat Sullivan.

Update 07:50. Primarul Kievului spune că Rusia nu va „fura bucuria Crăciunului copiilor”, în timp ce un brad mare a fost împodobit în capitală. 

Zeci de oameni au mers în Piața Sofia din Kiev pentru aprinderea bradului de Crăciun seara trecută, în vreme ce ucrainenii din toată țara sărbătoreau Ziua Sfântului Nicolae, scrie SkyNews

În ciuda festivităților mici însă, primarul Vitali Klitschko a spus că nu vor avea loc „evenimente în masă” de Crăciun, din cauza războiului.   

„Cu toate acestea, nu trebuie să permitem rușilor să fure această sărbătoare de la copiii noștri”, a spus el.

Ajutor de 175 de milioane de dolari pentru Ucraina de la Statele Unite

Pentagonul a publicat conținutul detaliat al pachetului de ajutor militar. Acesta include rachete AIM-9M și AIM-7 pentru apărare aeriană, muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS, proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete antiradar de mare viteză HARM, rachete antitanc TOW și sisteme antitanc Javelin și AT-4.

”Dacă Congresul nu acționează pentru a aproba cererea de finanțare suplimentară pentru securitatea națională a președintelui, acesta va fi unul dintre ultimele pachete de asistență pentru securitate pe care le putem oferi Ucrainei”, precizează Pentagonul.

Lista menționează, de asemenea, peste 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, vehicule pentru tractarea și transportul echipamentelor, muniții de demolare pentru curățarea obstacolelor, echipamente pentru protejarea infrastructurii naționale critice, precum și piese de schimb, echipamente de întreținere și alte echipamente de sprijin.

Război în Ucraina, 6 decembrie | Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului

Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 4 decembrie | Avertisment alarmant de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 3 decembrie | Primarul Kievului îl critică pe Zelenski pentru greşeli şi îndeamă la sinceritate cu privire la situaţia de pe front

Război în Ucraina, 2 decembrie | Forțele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed lansate de ruși azi-noapte

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close