Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 655. Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții

Război în Ucraina, ziua 655. Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții

Război în Ucraina, ziua 655. Ucraina a fost nevoită să ceară asistenţă de urgenţă din România şi Polonia pentru a treia oară de la începutul iernii din cauza unui deficit în sistemul energetic

Război în Ucraina, ziua 655. Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Dec 2023   •   23:27

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Orașul Herson, bombardat de ruși
  • Întreruperi de curent în 455 de localități din Ucraina
  • 39 de confruntări armate în zona Avdiivka, în ultimele 24 de ore
  • Trupele ruse avansează pe frontul din estul Ucrainei
  • Patru civili ucraineni au fost uciși în urma unor atacuri asupra unor zone rezidențiale în cursul nopții de sâmbătă spre duminică
  • Preşedintele Volodimir Zelenski va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui Argentinei, Javier Milei
  • Ucraina a cerut ajutorul României și Poloniei din cauza deficitului de electricitate
  • Parlamentul ucrainean cere Uniunii Europene să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina
  • Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat
  • Olaf Scholz: Germania trebuie să fie pregătită să continue eforturile de ajutorare a Kievului până în 2025
  • Strategi militari: Ucraina ar putea să nu fie capabilă să adune resursele pentru o contraofensivă notabilă până în 2025

Update 23:25. Orașul Herson, bombardat de ruși

Administrația Regională din Herson, a transmis că armata rusă a bombardat, duminică, orașul Herson.

„În această după-amiază (n.r. – duminică, 10 decembrie), inamicul a lovit orașul Herson. O clădire de locuințe a fost lovită. Un bărbat de 37 de ani a fost rănit de schije la cap, în urma unei expolozii. A fost internat. Medicii îi acordă asistență necesară”, se arată în mesaj.

Update 21:45. Întreruperi de curent în 455 de localități din Ucraina

În 455 de localități din nouă regiuni ucrainene au fost înregistrate, duminică, întreruperi de curent, potrivit Ministerului Energiei, relatează Kyiv Independent.

Cea mai dificilă situație a fost raportată în regiunea Donețk, unde 121 de localități rămân fără energie electrică, a spus ministerul.

Acolo se fac reparații. Vremea rea ​​și atacurile rusești au lăsat fără curent peste 80 de așezări în regiunea Zaporojie. În regiunea Herson, au fost raportate întreruperi de curent în 45 de așezări din cauza atacurilor rusești, a spus ministerul.

Update 20:00. 39 de confruntări armate în zona Avdiivka, în ultimele 24 de ore

Duminică, 82 de ciocniri de luptă au avut loc pe front, duminică, dintre care, 39 de atacuri inamice s-au înregistrat în direcția Avdiivka, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

„82 de lupte de confruntări în timpul zilei .În direcția Avdiivka , soldații ucraineni au respins 39 de atacuri inamice în zonele de la est de Novobakmutivka, Stepovoi, Avdiivka, la sud de Severnoi și Tonenkoi, Pervomaiski din regiunea Donețk. 

Update 17:00. Trupele ruse avansează pe frontul din estul Ucrainei

Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, a transmis că situația de pe frontul din estul țării este dificilă, în condițiile în care rușii avansează pe tot frontul.

„Situația operațională din Est rămâne dificilă. Inamicul nu încetează să desfășoare acțiuni ofensive de-a lungul întregului front. Comandanții care conduc apărarea în direcția estică, au analizat situația în detaliu și au luat în considerare opțiuni pentru acțiuni ulterioare”, a anunțat, duminică, Oleksandr Sirski.

Potrivit șefului armatei ucrainene, au fost luate decizii pentru a asigura stabilitatea apărării și a salva viețile soldaților.

Update 13:35 - Patru civili ucraineni au fost uciși în urma unor atacuri asupra unor zone rezidențiale în cursul nopții de sâmbătă spre duminică

În cursul nopții, patru civili ucraineni au fost uciși în urma unor lovituri asupra unor zone rezidențiale din regiunile Harkov, Donețk și Herson, a scris pe X Gyunduz Mamedov, un fost procuror general adjunct al Ucrainei.

De asemenea, alți șapte oameni au fost răniți. 12 case, o instituție de învățământ și facilități de infrastructură au fost avariate, a adăugat el, potrivit Reuters.

Update 10:30 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, a anunţat Kievul.

Zelenski l-a felicitat şi cei doi lideri au vorbit la telefon la scurt timp după alegerea lui Milei.

La ceremonia de duminică sunt așteptați să participe, printre alții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban. 

Economistul Javier Milei va fi învestit duminică președinte al Argentinei, ceea ce reprezintă o schimbare bruscă pentru țara sud-americană, care caută o soluție radicală pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.

Javier Milei, în vârstă de 53 de ani, care a devenit celebru prin tirade adresate rivalilor, Chinei și papei, va prelua duminică funcția de președinte, după victoria sa în alegeri luna trecută.

Update 00:00. Ucraina a cerut ajutorul României și Poloniei din cauza deficitului de electricitate

Ucraina a fost nevoită să ceară asistenţă de urgenţă din România şi Polonia pentru a treia oară de la începutul iernii din cauza unui deficit în sistemul energetic, informează Ukrainska Pravda, care citează un comunicat al Ukrenergo, compania energetică națională a Ucrainei.

Ucraina a solicitat un ajutor de urgență cu o capacitate de 300 MW din partea României și Poloniei. Anterior, Ukrenergo a solicitat ajutor pe 7 și 8 decembrie. Principalul motiv al deficitului este nevoia de capacitate de generare.

„Un grup de la centrala termică a intrat în reparație de urgență, iar altul a intrat în reparație programată în timpul zilei. Mai multe unități sunt în curs de restaurare în regiunea de front după bombardamentele de artilerie, iar în alte regiuni după atacurile masive cu rachete din iarna trecută”, notează Ukrenergo.

Deficitul este afectat și de nivelul ridicat al consumului de electricitate, în pofida încălzirii și a zilei libere. Ukrenergo îi îndeamnă pe cetățeni să consume cu înțelepciune energia electrică.

Război în Ucraina, 9 decembrie | Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat 

Război în Ucraina, 8 decembrie | 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia

Război în Ucraina, 7 decembrie | Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Război în Ucraina, 6 decembrie | Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului

Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski și-a anulat discursul către senatorii americani, în încercarea de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close