Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 656. Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 656. Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 656. Ministerul britanic al Apărării a transmis că Marina Regală va transfera două dintre navele sale de vânătoare de mine, în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 656. Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Dec 2023   •   21:36

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Odobescu susținere pentru acord politic rapid privind al 12-lea pachet de măsuri împotriva Rusiei
  • Alexei Navalnîi a fost mutat într-o altă închisoare. Apropiații săi nu reușesc să-l contacteze
  • Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina
  • Camioanele blocate la granița cu Polonia, mutate de ucraineni cu trenul
  • Joe Biden l-a invitat pe Volodimir Zelenski la Casă Albă. Discuții cruciale
  • Patru persoane au fost rănite în urma atacului rusesc asupra Kievului
  • Orașul Herson, bombardat de ruși
  • Întreruperi de curent în 455 de localități din Ucraina
  • 39 de confruntări armate în zona Avdiivka, în ultimele 24 de ore
  • Trupele ruse avansează pe frontul din estul Ucrainei
  • Patru civili ucraineni au fost uciși în urma unor atacuri asupra unor zone rezidențiale în cursul nopții de sâmbătă spre duminică

Update 21:00 Odobescu susținere pentru acord politic rapid privind al 12-lea pachet de măsuri împotriva Rusiei.

Ministrul de Externe Luminița Odobescu și-a exprimat susținerea pentru un acord politic rapid privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE .

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles.

Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Israel și din Fâșia Gaza, respectiv evoluțiile din Sahel.

În marja reuniunii CAE, ministrul de externe român a participat la o întâlnire informală cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, precum și la un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe din Armenia, Ararat Mirzoyan.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii au avut un schimb de opinii cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, cu privire la evoluțiile recente din teren, respectiv la stadiul procesului de reformă din Ucraina.

Ministrul român de externe a accentuat necesitatea continuării susținute a sprijinului european pentru Ucraina. De asemenea, a subliniat importanța reuniunii Consiliului European (14-15 decembrie) pentru transmiterea unui semnal politic puternic de sprijin pentru Ucraina.

A exprimat susținerea României pentru un acord al liderilor europeni pentru sprijinul financiar pentru Ucraina, inclusiv în cadrul Facilității Europene pentru Pace, precum și pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

Luminița Odobescu a exprimat susținerea pentru un acord politic rapid privind cel de-al 12-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei.

Referitor la situația din Israel și din Fâșia Gaza, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat importanța poziționării unite și coerente a UE, având în vedere contextul regional foarte fragil. A pledat pentru menținerea unei coordonări apropiate cu parteneri cheie, în special cu SUA și cu țări din regiune, cu obiectivul evitării escaladării sau extinderii conflictului.

Ministrul Odobescu a reiterat solidaritatea cu Israel în reacție la atacurile teroriste comise de Hamas și dreptul Israelului la autoapărare, în conformitate cu prevederile dreptului internațional umanitar.

Ministrul a subliniat imperativul asigurării asistenței umanitare necesare în Gaza și al eliberării tuturor ostaticilor, fără precondiții. Totodată, ministrul român a reiterat sprijinul pentru un proces politic bazat pe soluția celor două state, pentru asigurarea păcii durabile și securității în regiune. De asemenea, a salutat noile măsuri restrictive privind combaterea terorismului în Orientul Mijlociu.

În marja reuniunii CAE, a avut loc și un mic dejun informal cu ministrul afacerilor externe din Armenia, Ararat Mirzoyan. Ministrul român de externe a sprijinit consolidarea cooperării politice și economice UE-Armenia prin implementarea Acordul de Parteneriat Amplu și Aprofundat (CEPA).

Ministrul Odobescu a încurajat continuarea procesului de mediere între Armenia și Azerbaidjan, sub coordonarea Președintelui Consiliului European Charles Michel, cu obiectivul normalizării depline a relațiilor dintre cele două țări.

De asemenea, Luminița Odobescu a participat, în ziua precedentă reuniunii CAE, la 10 decembrie, la o întâlnire informală cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia. Oficialul român a evidențiat importanța menținerii contactelor cu reprezentanții opoziției politice belaruse, ai societății civile și mass-media independente și a exprimat susținerea pentru activitatea acestora.

Update 17:30 Alexei Navalnîi a fost mutat într-o altă închisoare. Apropiații săi nu reușesc să-l contacteze.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost mutat într-o altă închisoare din Rusia. Apropiații săi nu știu unde se află și nici nu au reușit să-l contacteze prin metodele tradiționale, potrivit Sky News.

Navalnîi a fost scos din colonia penitenciară în care se afla și a fost dus spre o destinație necunoscută. Apropiații săi l-au căutat în două penitenciare din estul Moscovei, dar li s-a spus că disidentul nu se află acolo.

De asemenea, Navalnîi nu a participat la o audiere online care trebuia să se desfășoare luni. Oficialii ruși au susținut că de vină este alimentarea cu electricitate. Nici avocații săi nu l-au putut contactat în ultimele șase zile.

Navalnîi este închis din ianuarie 2021 fiind condamnat pentru mai multe infracțiuni. El a respins toate acuzațiile despre care susține că sunt motivate politic.

Update 16:00 Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut luni partenerilor săi europeni să trimită un "mesaj" de unitate preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care statele din UE discută despre continuarea ajutorului militar şi financiar şi a negocierilor pentru aderarea ţării la blocul comunitar, relatează AFP.

Sprijinul militar pentru Ucraina "necesită într-adevăr un efort comun", a declarat Scholz la o conferinţă de presă alături de premierul olandez Mark Rutte.

"Iar dacă transmitem acest mesaj din Europa (...), este şi un mesaj pentru preşedintele rus, care speră în mod evident ca dorinţa ţărilor noastre de a face ceea ce este necesar şi de a-şi exprima sprijinul să se estompeze. Ar fi un mesaj important dacă i-am spune să nu conteze pe acest lucru", a adăugat el. 

Update 13.01 Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

Marina Regală va transfera două dintre navele sale de vânătoare de mine în Ucraina, a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Secretarul Apărării, Grant Shapps, a spus că vasele vor ajuta la redeschiderea rutelor vitale de export ale Ucrainei. Totuși, nu se știe cum vor ajunge navele în porturile ucrainene din Marea Neagră având în vedere că Turcia controlează accesul prin strâmtoarea Bosfor.

În vară, Marina Regală a antrenat echipajele ucrainene cu privire la modul de utilizare a navelor. În pus, ministerul britanic a anunțat că împreună cu Norvegia va încerca să asigure sprijin în domeniul naval, pe termen lung pentru Ucraina.

Update 11.26 Camioanele blocate la granița cu Polonia, mutate de ucraineni cu trenul

Ucrainenii au început să mute cu trenul camioanele blocate la granița cu Polonia din cauza protestului transportatorilor polonezi. Primul lot de camioane a fost deja mutat, a anunțat compania feroviară din Ucraina. Ucrainenii au transferat un prim lot de camioane pe calea ferată, ocolind blocarea graniței terestre dintre cele două țări de către șoferii polonezi, au anunțat, pe Telegram, reprezentanții companiei căile ferate de stat ucrainene Ukrzaliznytsia.

Luna trecută, camionagii polonezi au început protestele care îi vizează pe transportatorii ucraineni. Ei au blocat coridoarele rutiere principale către Ucraina, provocând creșteri ale prețului la combustibil și la unele produse alimentare, precum și întârzieri în livrările cu drone către armata ucraineană.

Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 3.500 de camioane sunt blocate pe partea poloneză a graniței dintre Ucraina și Polonia.

Update 09.39 Joe Biden l-a invitat pe Volodimir Zelenski la Casă Albă. Discuții cruciale

Preşedintele american Joe Biden îl va primi mâine la Casa Albă pe Volodimir Zelenski. Vizita are loc într-un moment critic al negocierilor din Congres pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Cei doi vor discuta despre nevoile urgente după ce Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele american, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Este a doua vizită a lui Zelenski la Washington de la declanșarea războiului din Ucraina. Prima sa vizită a avut loc în septembrie.

Update 08.08 Patru persoane au fost rănite în urma atacului rusesc asupra Kievului

Ucraina a doborât astăzi rachete lansate de Rusia într-un atac asupra Kievului. Cel puțin patru persoane au fost rănite de resturile care au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, au anunțat oficiali.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt rachete balistice lansate de Rusia în jurul orei 4 dimineața asupra Kievului, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Informațiile nu a putut fi verificate în mod independent, deși martorii au auzit mai multe explozii în Kiev în jurul acelei ore. Rusia nu a comentat aceste atacuri.

Patru persoane au fost rănite în districtul Darnitskyi din sud-estul Kievului, a declarat primarul capitalei, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Un bărbat în vârstă de 21 de ani a fost rănit de schije la picioare, în timp ce trei femei au suferit reacții acute la stres.

Serviciile de urgență trimise în cartierul Holosiivskyi din sud-vestul țării au stins rapid un incendiu declanșat când o parte dintr-o rachetă a căzut pe acoperișul unei clădiri rezidențiale, a adăugat Klitschko.

 

Administrația Regională din Herson, a transmis că armata rusă a bombardat, duminică, orașul Herson.

„În această după-amiază (n.r. – duminică, 10 decembrie), inamicul a lovit orașul Herson. O clădire de locuințe a fost lovită. Un bărbat de 37 de ani a fost rănit de schije la cap, în urma unei expolozii. A fost internat. Medicii îi acordă asistență necesară”, se arată în mesaj.

Război în Ucraina, 10 decembrie | Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții

Război în Ucraina, 9 decembrie | Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat 

Război în Ucraina, 8 decembrie | 500 de localități din Ucraina, în pană de curent. Nu le mai ajunge energia importată din România și Polonia

Război în Ucraina, 7 decembrie | Joe Biden: "Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Război în Ucraina, 6 decembrie | Toți cei care au fost declarați ”Eroi ai Ucrainei” vor primi locuințe din partea guvernului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close