Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 661. Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Război în Ucraina, ziua 661. Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Război în Ucraina, ziua 661. Unităţile antiaeriene ruseşti au distrus 26 de drone ucrainene deasupra peninsulei Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, informează Reuters.

Război în Ucraina, ziua 661. Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia în această săptămână
  • Trei copii ucraineni au fost readuși acasă din Rusia și din teritoriile ocupate
  • Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic de 48 de ore în această săptămână
  • Suporterii lui Vladimir Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida independent la alegerile prezidențiale din 2024
  • Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei
  • Ucraina l-a plasat pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire
  • Atac nocturn cu drone asupra Kievului, dejucat de tiruri antiaeriene
  • Viktor Orban a blocat noul ajutor european pentru Ucraina
  • Emmanuel Macron "ar lua în considerare să vorbească cu Putin dacă va ajuta la aducerea păcii"
  • 200 de solicitanți de azil trec granița dintre Finlanda și Rusia într-o zi după redeschiderea punctelor de trecere
  • Rusia, gata să vorbească cu SUA "în propriile condiții”

Update 22:30 - Ucraina a doborât 104 din cele 112 drone Shahed lansate de Rusia în această săptămână

Forțele ucrainene au doborât 104 din cele 112 drone de tip kamikaze Shahed-136 lansate de Rusia în ultima săptămână, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seară.

Rusia a început să își intensifice atacurile împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene pe măsură ce s-a instalat iarna, reluând strategia folosită anul trecut, deși acum cu mai puțin succes.

„Fiecare (Shahed) distrus înseamnă vieți salvate și infrastructură salvată. Le mulțumesc tuturor soldaților din grupurile noastre mobile de artilerie, piloților, inginerilor din Forțele Aeriene și trupelor de apărare aeriană. Bravo!”, a transmis Zelenski.

Update 20:00 - Trei copii ucraineni au fost readuși acasă din Rusia și din teritoriile ocupate, ca parte a planului de acțiune „Bring Kids Back UA” inițiat de președintele Volodimir Zelenski.

The Kyiv Independent relatează că un băiat născut în 2008 și o fată născută în 2011 au fost aduși din partea ocupată a regiunii Herson și se află acum cu mama lor. Un alt băiat, născut în 2011, a fost dus de tatăl său în Rusia împotriva voinței sale, dar a fost reunit acum cu mama sa în Georgia.

„Fiecare revenire a acestor copii este o poveste separată și o operațiune specială la care se lucrează. Iar scopul este de a readuce toți copiii în țara lor de origine. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la acest lucru. Vom lupta pentru fiecare copil ucrainean și îi vom readuce pe toți acasă”, a transmis sâmbătă pe Telegram avocatul poporului din Ucraina, Dmytro Lubinets.

Guvernul ucrainean a identificat peste 19.500 de copii care au fost deportați sau strămutați forțat Rusia, dintre care mai puțin de 400 au fost readuși în Ucraina.

Update 17:50 - Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic de 48 de ore în această săptămână, pe care Regatul Unit l-a descris drept „unul dintre atacurile cibernetice perturbatoare cu cel mai mare impact asupra rețelelor ucrainene de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei”. 

Kyivstar, operatorul care a fost lovit, furnizează peste jumătate din populația Ucrainei cu servicii de internet mobil și acasă. De asemenea, se pare că atacul cibernetic a perturbat sirenele raidurilor aeriene, unele bănci, bancomate și terminale de la punctele de vânzare.

Update 16:00 - Suporterii lui Vladimir Putin l-au nominalizat în mod oficial pentru a candida ca și candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, Reuters citează agențiile de presă de stat ruse.

Putin candidează ca independent la alegerile din martie, pe care este aproape sigur că le va câștiga. El a candidat anterior ca și candidat independent în 2018.

Conform legii electorale din Rusia, candidații independenți trebuie să fie desemnați de un grup de cel puțin 500 de susținători și trebuie să adune cel puțin 300.000 de semnături în sprijinul lor.

Update 14:05 - Unităţile antiaeriene ruseşti au distrus vineri seara 26 de drone ucrainene deasupra peninsulei Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, informează Reuters.

Ministerul precizează că interceptările au avut loc între orele locale 20:30 şi 22:30.

Nu au existat informaţii imediate privind pagube sau victime.

Update 11:50 - Ministerul de Interne din Ucraina l-a plasat vineri pe patriarhul Kirill, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse şi unul dintre susţinătorii războiului declanşat de Kremlin în urmă cu 21 de luni împotriva Kievului, pe lista persoanelor date în urmărire, după ce serviciile de securitate ucrainene l-au acuzat de complicitate la acest conflict, informează Reuters.

Măsura este pur simbolică, întrucât patriarhul Kirill se află în Rusia şi nu riscă să fie arestat.

Acesta a fost cel mai recent pas întreprins în campania ucraineană de eradicare a influenţei preoţilor, despre care Kievul susţine că ar menţine legături strânse cu Rusia şi că ar submina societatea ucraineană.

Update 10:40 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de vineri: 

930 de soldați, 14 tancuri, 13 alte blindate de luptă, 1 tun, 13 diferite vehicule și un echipament special.

Update 08:10 - Armata ucraineană a dejucat un atac asupra Kievului efectuat în cursul nopții de forțele armate ruse cu ajutorul dronelor. Spre deosebire de ultimele atacuri, de data aceasta au fost folosite doar drone Shahed, lansate asupra orașului în valuri și din direcții diferite.

Nu au fost raportate victime sau pagube.

Informația a fost publicată de Kiev Independent, care îl citează pe șeful administrației militare din capitala ucraineană, Serhiy Popko.

Update - Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus vineri, că UE va găsi o soluție pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda veto-ului premierului ungar Viktor Orban, potrivit Le Monde.

O viitoare reuniune a șefilor de stat și de guvern din UE, la începutul anului 2024, ar trebui să permită deblocarea acestui ajutor.

"De acum până atunci, ne vom asigura că, indiferent ce se va întâmpla, vom avea o soluție operațională la acel summit", a declarat președintele Comisiei Europene.

"Lucrăm foarte mult, bineînțeles, pentru a ajunge la un acord între cele 27 de state membre, dar cred că este de asemenea necesar să lucrăm la alternative pentru a avea o soluție operațională în cazul în care un acord între cei 27 (n.r. lideri europeni) nu este posibil”, a mai transmis Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat "extrem de încrezător și optimist” că UE va putea să își îndeplinească angajamentele față de Ucraina „cu resurse financiare în următoarele săptămâni”.

"Este posibil ca douăzeci și șase de state membre să furnizeze banii pe o bază bilaterală, fără a trece prin (...) structurile UE. Există modalități de a ocoli acest lucru”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar, considerând totodată că "este încă posibil să se ajungă la un acord cu 27 de state membre”.

Viktor Orban a cerut vineri plata "tuturor” fondurilor europene de coeziune destinate Ungariei, care au fost suspendate în așteptarea reformelor, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a veto-ului său asupra unui nou ajutor pentru Ucraina.

Război în Ucraina, 15 decembrie | Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Război în Ucraina, 14 decembrie | Drone de atac rusești, lansate spre Odesa

Război în Ucraina, 13 decembrie | Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

Război în Ucraina, 12 decembrie | Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar

Război în Ucraina, 11 decembrie | Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close