Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 663. Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate

Război în Ucraina, ziua 663. Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate

Război în Ucraina, ziua 663. O actualizare a informațiilor de la Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus că Rusia este probabil să declanșeze "fraudă electorală și intimidare a alegătorilor" atunci când au loc alegeri în teritoriile ucrainene ocupate.

Război în Ucraina, ziua 663. Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Dec 2023   •   16:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Pentagonul avertizează Congresul că fondurile pentru Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul lui decembrie
  • Un agent de securitate a murit, după ce artileria rusă a lovit sediul unei întreprinderi civile din orașul Herson
  • Danemarca și Suedia anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 240 de milioane de euro
  • Polonezii blochează din nou circulația camioanelor prin punctul de control Dorohusk-Yahodyn
  • Lituania, Suedia și Canada vor crea un grup pentru a sprijini industria de transport din Ucraina
  • Comandant ucrainean: Apărarea aeriană rusă a doborât un avion de atac al Moscovei
  • Premierul rus se va întâlni săptămâna aceasta cu președintele chinez
  • Un dispozitiv de ascultare a fost găsit în noul birou în care trebuia să se mute comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi
  • Rusia a pierdut peste 1.000 de soldaţi în ultimele 24 de ore
  • Zelenski: „Ucraina va rezista, îşi va menţine independenţa şi va învinge”
  • Paramilitarii ruși din Ucraina revendică un atac transfrontalier
  • Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate
  • Nouă atacuri ucrainene respinse în zona Kupiansk, anunță Moscova
  • Impactul războiului din Ucraina asupra femeilor: cresc cazurile de violență domestică
  • Rușii susțin că au doborât trei avioane ucrainene
  • Putin promite că va face Rusia 'autosuficientă' din vest în discursul de campanie

Update 21:00. Șeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord, i-a avertizat pe șefii comisiilor relevante din Congresul SUA că agenția nu dispune de fonduri pentru a continua să furnizeze ajutor militar Ucrainei decât până la 30 decembrie.

În scrisoarea adresată liderilor comisiilor pentru politica de apărare și alocări din Camera Reprezentanților și Senat din SUA, McCord a indicat că Departamentul Apărării cheltuiește în prezent ultimele 1,07 miliarde de dolari pentru a achiziționa noi arme și echipamente care le vor înlocui pe cele care vor fi trimise în Ucraina din stocurile americane.

"Odată ce aceste fonduri vor fi acordate, departamentul va fi epuizat fondurile de care dispunem pentru asistența de securitate pentru Ucraina", a scris oficialul Pentagonului.

Ultimul astfel de pachet de ajutor militar a fost anunțat la 12 decembrie, în valoare de 200 de milioane de dolari.

Update 19:32 Un agent de securitate a murit, după ce artileria rusă a lovit sediul unei întreprinderi civile din orașul Herson.

"Inamicul a atacat sediul unei afaceri civile într-una dintre zonele rezidențiale ale orașului. În mod tragic, un agent de securitate în vârstă de 40 de ani care se afla la locul de muncă a suferit răni fatale”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, pe Telegram.

Update 18:43 Danemarca și Suedia au anunțat împreună un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 240 de milioane de euro, care va include vehicule de luptă pentru infanterie.

Pachetul, în valoare de 1,8 miliarde de coroane daneze (peste 240 de milioane de euro), va include aproximativ 20 de vehicule de luptă de infanterie fabricate în Suedia, un hibrid de transportor blindat de trupe și vehicule suedeze de luptă de infanterie CV90.

Pachetul include, de asemenea, piese de schimb, muniție și fonduri pentru întreținerea vehiculelor.

Săptămâna trecută, guvernul danez a anunțat planuri pentru un alt pachet de ajutor pentru Ucraina, care va include muniție, tancuri și drone.

Suedia a anunțat anterior un pachet de ajutor nemilitar de 120 de milioane de euro pentru Ucraina, care va fi folosit, printre altele, pentru a sprijini populația țării pe timp de iarnă.

Update 17:28 Transportatorii polonezi au blocat din nou circulația camioanelor prin punctul de control Dorohusk-Yahodyn.

"De la polițiștii de frontieră din Polonia, prin intermediul punctului de contact al Serviciului Poliției de Frontieră de Stat din Ucraina, am primit informația că reprezentanții transportatorilor polonezi au început o acțiune de blocare a traficului pentru mijloacele de transport de marfă la ora 15:05, ora Kievului, în direcția care duce la punctul de control pentru legătura rutieră Dorohusk, care se află vizavi de Yahodyn din Ucraina", a declarat Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda.

Demchenko spune că participanții la această blocadă se află la câțiva kilometri de punctul de control polonez, restricționând circulația camioanelor în ambele direcții - atât spre Ucraina, cât și a celor care vin dinspre Ucraina.

Polițiștii de frontieră polonezi spun că organizatorii protestului intenționează să lase să treacă doar un camion pe oră. În același timp, aceștia informează că vehiculele cu încărcături umanitare și cele care transportă animale, produse perisabile, alte încărcături importante etc. vor fi lăsate să treacă.

Update 16:18 Lituania, Suedia și Canada intenționează să creeze un Grup de interes comun pentru Ucraina (CIG4U), în cadrul Forumului internațional al transporturilor, pentru a sprijini redresarea industriei de transport din Ucraina și dezvoltarea rutelor logistice.

”Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru că sprijină Ucraina prin acțiuni, ceea ce este extrem de important acum", a declarat Serhii Derkach, ministrul adjunct al Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii, pe pagina sa de Facebook.

Derkach a declarat că principalele direcții de lucru ale grupului vor fi coordonarea sprijinului pentru nevoile materiale legate de transport și sprijinul analitic pentru refacerea conexiunilor de transport.

Oficialul a adăugat că primele proiecte vor viza dezvoltarea durabilă a transportului rutier și feroviar de mărfuri în Ucraina.

Update 13:15. Comandant ucrainean: Apărarea aeriană rusă a doborât un avion de atac al Moscovei

Un avion al Moscovei a fost doborât de apărarea antiaeriană a Rusiei, a afirmat un comandant ucrainean, relatează Sky News.

„Pot spune cu încredere că nu apărarea aeriană ucraineană a fost cea care a doborât avionul de atac rusesc Su-25”, a scris Mykola Oleshchuk pe Telegram.

„Acestea sunt acțiuni clare și coordonate ale luptătorilor antiaerieni ruși, pentru care întregul popor ucrainean le mulțumește foarte mult.” El nu a precizat când a fost doborât avionul sau unde.

Update 12:20. Premierul rus se va întâlni săptămâna aceasta cu președintele chinez

Premierul rus, Mihail Mișustin, se va întâlni cu președintele Chinei, Xi Jinping, în această săptămână, a anunțat guvernul rus, potrivit Sky News.

Cei doi lideri sunt așteptați să se întâlnească pentru discuții în China pe 19 și 20 decembrie, Mișustin urmând să aibă, de asemenea, o întâlnire cu premierul chinez, Li Qiang.

Cooperarea militară dintre Moscova și Beijing este în creștere și se concentrează pe domenii de înaltă tehnologie care să asigure securitatea strategică, a declarat Putin, în noiembrie.

Update 11:30. Un dispozitiv de ascultare a fost găsit în noul birou în care trebuia să se mute comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis un dosar penal în temeiul articolului privind achiziționarea, vânzarea sau utilizarea ilegală a mijloacelor tehnice speciale de obținere a informațiilor, după ce un dispozitiv de ascultare a fost găsit în biroul comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi, scrie Meduza.

SBU a specificat că dispozitivul nu a fost găsit chiar în biroul lui Zalujnîi, ci într-una dintre camere, care „ar putea fi folosită de el în viitor”. Serviciul de informații a mai declarat că nu a găsit niciun mijloc de stocare a informațiilor sau mijloace de transmitere de la distanță a informațiilor, iar dispozitivul în sine era inoperant.

Conform datelor din sursele serviciilor de informații ale Ukrainskaia Pravda, dispozitivul a fost găsit pe 17 decembrie în timpul unei inspecții la biroul în care Zalujnîi plănuiește să se mute. Sursele publicației au mai relatat că la mai mulți subalterni ai comandantului au fost găsite dispozitive de ascultare. În același timp, fostul ministru adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Maliar, comentând știrile legate interceptări telefonice, a spus că nu vede un pericol în asta, deoarece atunci când comunică, armata ia întotdeauna în considerare posibilitatea scurgerii de informații.

Update 10:09. Rusia a pierdut peste 1.000 de soldaţi în ultimele 24 de ore

Rusia a pierdut în total 347.160 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, după ce în ultimele 24 de ore au înregistrat 1.090 de decese în rândul forţelor armate, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent

Rusia a pierdut, de asemenea, 5.783 de tancuri, 10.752 de vehicule blindate de luptă, 10.822 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.175 de sisteme de artilerie, 926 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 610 sisteme de apărare aeriană, 324 de avioane, 324 de elicoptere, 6.290 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 18.12.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Duminică, 17 decembrie 2023

Update 08:45. Zelenski: „Ucraina va rezista, îşi va menţine independenţa şi va învinge”

În mesajul său de duminică seara, Zelenski le-a spus ucrainenilor că a fost o săptămână productivă, dar şi istorică. „Avem decizia Consiliului European, pentru care am lucrat tot anul, de a deschide negocierile de aderare”. De asemenea, liderul ucrainean a mulţumit luptătorilor şi a nominalizat soldaţi care s-au făcut remarcaţi în bătălii, notează News.ro.

În finalul discursului său, în condiţiile în care apar tot mai multe îndoieli cu privire la soarta războiului şi la puterea ucrainenilor de a mai rezista unui conflict de lungă durată, el a mulţumit luptătorilor şi a nominalizat soldaţi care s-au făcut remarcaţi în bătălii, subliniind că „lumea ajută când vede că statul şi poporul însuşi fac totul pentru a se apăra, când vede că ţara are cu adevărat o şansă de a se apăra”.

„Şi le mulţumesc tuturor celor din Ucraina, tuturor oamenilor noştri, care, săptămână de săptămână, dovedesc lumii, cu propriile forţe, că Ucraina va rezista, îşi va menţine independenţa şi va învinge”, a adăugat el.

Preşedintele şi-a încheiat discursul video nocturn cu un mesaj enigmatic, sugerând că ar putea urma operaţiuni spectaculoase ale spionajului ucrainean şi ale forţelor speciale ucrainene: „Mulţumesc în mod special Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, Serviciului de Securitate al Ucrainei, Forţelor Aeriene şi Serviciului de Informaţii Externe. Este cazul în care nu există detalii, ci un singur cuvânt – puternic! Vă mulţumim!”.

Update 07:15. Paramilitarii ruși din Ucraina revendică un atac transfrontalier

Legiunea Libertatea Rusiei, un grup paramilitar cu sediul în Ucraina, format din ruși care se opun președintelui Vladimir Putin, a revendicat duminică un atac transfrontalier la câțiva kilometri în regiunea rusă Belgorod.

Gruparea, desemnată ca fiind teroristă în Rusia, a declarat că a distrus o fortăreață de pluton a trupelor rusești în apropierea satului Trebreno, fără a preciza dacă a distrus infrastructura sau a ucis soldați, și a spus că a lăsat în urmă mine.

Reuters nu a putut verifica afirmațiile grupului, care spune că a fost format în primăvara anului 2022 pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin din rândurile forțelor armate ale Ucrainei, care a negat în trecut implicarea în atacurile din Belgorod ale Legiunii Libertatea Rusiei și ale unui alt grup rus anti-Putin.

Anterior, duminică, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se confruntă cu atacuri frecvente ale forțelor ucrainene, a declarat că Trebreno se află sub focul forțelor armate ucrainene și că la marginea satului are loc o „bătălie cu focuri de armă”.

El a precizat că niciun civil nu a fost rănit, dar că trei case și liniile electrice au fost avariate. Sâmbătă, el a postat pe aplicația de mesagerie Telegram că 19 sate sau ferme au fost atacate de bombardamente ucrainene sau de dispozitive explozive lansate de drone.

O actualizare a informațiilor de la Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus că Rusia este probabil să declanșeze "fraudă electorală și intimidare a alegătorilor" atunci când au loc alegeri în teritoriile ucrainene ocupate.

Moscova a anunțat săptămâna trecută că regiunile ocupate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din Ucraina vor participa la vot la alegerile prezidențiale din martie din Rusia.

Vladimir Putin candidează pentru un alt mandat, iar victoria sa este considerată o formalitate.

Război în Ucraina, 17 decembrie | Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Război în Ucraina, 16 decembrie | Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Război în Ucraina, 15 decembrie | Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Război în Ucraina, 14 decembrie | Drone de atac rusești, lansate spre Odesa

Război în Ucraina, 13 decembrie | Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close