Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 664. Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro

Război în Ucraina, ziua 664. Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro

Război în Ucraina, ziua 664. Uniunea Europeană va organiza un summit special pentru a discuta alocarea unei asistențe suplimentare de 50 de miliarde de euro Ucrainei pentru o perioadă de patru ani, pe data de 1 februarie 2024.

Război în Ucraina, ziua 664. Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   10:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Rusia a lansat un alt grup de drone kamikaze Shahed în Ucraina, fiind emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Odesa, relatează Ukrainska Pravda
  • Ucraina va produce un milion de drone anul viitor, crescând nivelul actual de producție, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski
  • Ucraina va primi "mai multe" noi sisteme antiaeriene americane Patriot, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că este dispus să meargă „până la capăt” pentru a proteja interesele țării în conflictul cu Ucraina și ceea ce Moscova nunește ”Occidentul colectiv”
  • Danemarca a anunţat marţi întărirea cooperării sale militare cu Statele Unite, ale căror trupe vor avea acces în trei baze militare aeriene daneze
  • Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina
  • Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene, considerat cel mai temut general, a declarat marți că armata rusă este în superioritate în jurul orașului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”
  • Pentagonul: Fodurile pentru refacerea stocurilor de armament pentru Ucraina se vor epuiza 
  • Danemarca cumpără vehicule blindate pentru Kiev din Suedia
  • Lupte infernale la Avdiivka. Rușii suferă pierderi record în fața forțelor ucrainene
  • Pentagonul avertizează Congresul că fondurile pentru Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul lui decembrie
  • Un agent de securitate a murit, după ce artileria rusă a lovit sediul unei întreprinderi civile din orașul Herson
  • Danemarca și Suedia anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 240 de milioane de euro
  • Polonezii blochează din nou circulația camioanelor prin punctul de control Dorohusk-Yahodyn
  • Lituania, Suedia și Canada vor crea un grup pentru a sprijini industria de transport din Ucraina

Update 22:00. Rusia a lansat un alt grup de drone kamikaze Shahed în Ucraina, fiind emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Odesa, relatează Ukrainska Pravda.

La ora 18.56, Forțele Aeriene au raportat că a existat amenințarea unui atac Shahed pentru regiunea Odesa.

Update 21:00. Ucraina va produce un milion de drone anul viitor, crescând nivelul actual de producție, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina depune eforturi pentru a-și crește producția internă de arme de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022. Dronele joacă un rol din ce în ce mai important pe câmpul de luptă și sunt folosite în număr mare atât de Kiev, cât și de Moscova.

„În ceea ce privește producția, vom produce un milion de drone anul viitor”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă televizată. "Vom face un milion. Vom face totul pentru ca totul să fie așa. Știu că așa va fi."

Update 20:00. Ucraina va primi "mai multe" noi sisteme antiaeriene americane Patriot, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, în conferinţa de presă de final de an, desfăşurată într-un context în care Kievul este preocupat de o diminuare a sprijinului occidental în războiul cu Rusia, relatează AFP.

Update 19:00. Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că este dispus să meargă „până la capăt” pentru a proteja interesele țării în conflictul cu Ucraina și ceea ce Moscova nunește ”Occidentul colectiv”.

Update 18:00. Danemarca a anunţat marţi întărirea cooperării sale militare cu Statele Unite, ale căror trupe vor avea acces în trei baze militare aeriene daneze, transmite AFP.

Acordul între cei doi aliaţi în NATO urmează unor înţelegeri similiare încheiate între SUA şi alte două ţări nordice, Suedia şi Finlanda.

”Ne întărim acum cooperarea bilaterală în materie de apărare şi nu vrem să ascundem faptul că acordul cu Statele Unite marchează totodată un avans în politica de apărare daneză, dat fiind că implică soldaţi şi materiale americane pe pământ danez”, a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă.

Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) va permite ca personal şi material militare să fie staţionate în ”instalaţii militare daneze specifice pe termen scurt şi lung”, a precizat ministerul danez de resort.

Update 17:00. Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Update 16:00. Oleksandr Sîrskîi, comandantul forţelor armate terestre ucrainene, considerat cel mai temut general, a declarat marți că armata rusă este în superioritate în jurul orașului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”, informează AFP.

Update 14.15. După 22 de luni de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţi pentru a-i trimite pe front şi pentru a lupta contra forţelor ruse aflate din nou în ofensivă, informează AFP.

"Unităţile noastre duc lipsă de personal. Avem nevoie de tineri, de bărbaţi sub 40 de ani, motivaţi", explică maiorul Oleksandr Volkov, comandantul unui batalion din Brigada 24 Mecanizată a armatei ucrainene.

Update 10:25. Pentagonul va rămâne fără fonduri pentru refacerea stocurilor de arme şi echipamente în Ucraina, la 30 decembrie, dacă Congresul nu va adopta fonduri suplimentare, a declarat şeful departamentului financiar al Pentagonului Michael McCord, într-o scrisoare adresată comisiilor de apărare din Cogres, făcută publică la 18 decembrie.

Înalţi oficiali ai administraţiei preşedintelui Joe Biden au avertizat în repetate rânduri că fondurile pentru Ucrainas-ar putea epuiza până la sfârşitul anului, în condiţiile în care o sumă suplimentară de 61 de miliarde de dolari rămâne blocată în Congres.

În lipsa unei acţiuni a Congresului, Pentagonul se aşteaptă ca un singur pachet suplimentar pentru Ucraina să fie posibil, a adăugat McCord.

Update 09:20. Danemarca va cumpăra vehicule de luptă CV 90 sau Stridsfordon 90 din Suedia pentru Ucraina pentru 1,8 miliarde de coroane suedeze  (241 milioane de euro), au anunţat miniştrii apărării din cele două ţări nordice.

La o conferinţă de presă la Copenhaga, ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen, a declarat că vehiculele vor fi donate Ucrainei. Omologul său suedez, Pal Jonson a spsu că a fost un "pas important pentru a sprijini Forţele de Apărare ucrainene împreună cu Danemarca", potrivit agenţiei de presă suedeză TT.

Update 08:00. Trupele Moscovei lansează o nouă rundă de atacuri infernale în Avdiivka, orașul transformat în ruine și devenit epicentrul luptelor crâncene după Bahmut, dar soldații ucraineni reușesc să le țină piept în continuare, provocându-le rușilor pierderi uriașe.

În ultimele zile, forțele rusești au lansat atacuri brutale pe mai multe axe, dar cele mai multe s-au încheiat cu unele dintre cele mai mari pierderi de personal ale Kremlinului din întregul război și cu un număr aproape record de tancuri distruse, au declarat luni surse oficiale ucrainene.

Statul Major al armatei ucrainene (AGS), a transmis că în ultimele 72 de ore trupele Kievului au ucis sau rănit grav peste 3.000 de soldați ruși și au scos din uz mai bine de 75 de tancuri și aproape 100 de transportoare blindate de trupe.

Pe 18 decembrie, forțele rusești desfășurate de-a lungul frontului de luptă de 2.000 de kilometri au pierdut 44 de tancuri din toate cauzele, o pierdere de tancuri într-o singură zi depășită o singură dată în întregul război, pe 21 octombrie 2023, a raportat Ragnar Gudmundsson, un analist islandez care urmărește pierderile din războiul din Ucraina de la începutul invaziei rusești din februarie 2022.

Rusia spune că pierderile sale sunt cu un ordin de mărime mai mici. Analiștii Pentagonului și ai Ministerului britanic al Apărării au declarat că estimările ucrainene care susțin că pierderile rusești foarte mari în timpul războiului au un grad de eroare de până la 10%.

Update 07:00  Lipsa de artilerie și întârzierile în asistența de securitate occidentală vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene și vor determina probabil forțele ucrainene să-și conserve resursele, ceea ce ar putea forța forțele ucrainene să ia decizii dure cu privire la prioritizarea anumitor sectoare ale frontului față de sectoarele în care câștigurile teritoriale sunt limitate și eșecurile sunt cel mai puțin dăunătoare.

Serviciul rus al BBC a raportat că oficialii ucraineni au spus că fac modificări periodice la ceea ce ar putea fi considerate planuri operaționale brute pentru 2024, pe baza situației de pe front. Un oficial ucrainean a declarat că este dificil să se facă diverse calcule militare pentru aceste planuri din cauza reducerii semnificative a ajutorului occidental acordat Ucrainei din septembrie 2023.

Tarnavskyi a declarat că Ucraina pregătește rezerve pentru alte acțiuni la scară largă. Lipsa de artilerie și întârzierile în ajutorul occidental vor scădea foarte probabil capacitatea Ucrainei de a planifica și a se pregăti pentru aceste acțiuni. Întârzierile în planificarea operațională concretă a Ucrainei și în materialul necesar pregătirilor de contraofensivă vor întârzia, la rândul lor, operațiunile de contraofensivă din 2024.

Update 00:00 Uniunea Europeană va organiza un summit special pentru a discuta alocarea unei asistențe suplimentare de 50 de miliarde de euro Ucrainei pentru o perioadă de patru ani, pe data de 1 februarie 2024.

Acest lucru a fost anunțat luni, de către Charles Michel, președintele Consiliului European.

Președintele Consiliului European a declarat că, la summitul din 1 februarie, liderii UE vor discuta despre revizuirea la jumătatea perioadei a bugetului UE, inclusiv despre alocarea unui ajutor multianual pentru Ucraina.

Săptămâna trecută, Michel, la finalul unor discuții între liderii UE care au durat până târziu în noapte, a declarat că premierul ungar Viktor Orbán a blocat adoptarea deciziei privind bugetul UE, inclusiv un program de ajutor pe termen mediu pentru Ucraina.

Război în Ucraina, 18 decembrie | Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate

Război în Ucraina, 17 decembrie | Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

Război în Ucraina, 16 decembrie | Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Război în Ucraina, 15 decembrie | Moscova despre aderarea Ucrainei la UE: "Este o perspectivă foarte îndepărtată"

Război în Ucraina, 14 decembrie | Drone de atac rusești, lansate spre Odesa

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close