Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 668. Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Război în Ucraina, ziua 668. Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Război în Ucraina, ziua 668. Statele Unite ale Americii vin cu amenințări în fața țărilor care sprijină Rusia în războiul cu Ucraina. Acestea ar risca să piardă sprijinul financiar american.

Război în Ucraina, ziua 668. Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Dec 2023   •   16:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un tabloid german susține că serviciile secrete europene cred că Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare
  • 5 ingineri energeticieni au fost răniți în timpul unui atac al rușilor asupra unei centrale termice
  • Peste 4.400 de ucraineni au solicitat azil în România
  • Ministerul ucrainean al Apărării anunță că ar putea trimite prin e-mail avize de încorporare militară bărbaților, inclusiv celor din străinătate
  • Fermierii polonezi vor suspenda protestul de la punctul de control cu Ucraina
  • Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești
  • Polonia îndeamnă Occidentul să își mobilizeze economiile pentru a susține Ucraina în război
  • Germania a actualizat lista ajutoarelor militare pentru Ucraina
  • Ucraina și Polonia vor să încerce să rezolve problemele din relațiile lor
  • Cinci drone ucrainene interceptate la sud de Moscova de armata Rusiei
  • Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Update 21:50 Un serviciu de informații european ar crede că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna 2024-2025.

Serviciul de informații citat de Bild consideră că Rusia ar putea ataca Europa atunci când Statele Unite vor rămâne "fără lider", provocând o întârziere a asistenței pe care ar putea să o acorde țărilor europene.

Prin aceasta, ei înțeleg perioada de după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 și înainte de învestirea noului președinte ales în ianuarie 2025.

Sursa din serviciile de informații a declarat pentru Bild că guvernul rus speră că fostul președinte Donald Trump va fi ales din nou; în acest caz, "orice se poate întâmpla", a spus sursa.

Update 20:25 Cinci ingineri energeticieni au fost răniți în urma unui atac rusesc asupra uneia dintre centralele termice din zona frontului.

După cum s-a raportat, rușii au atacat de 10 ori în ultima lună o centrală termică aflată aproape de linia frontului.

Echipamentele companiei au fost, de asemenea, avariate în urma atacului, anunță DTEK, principalul producător de energie din Ucraina, pe Telegram.

DTEK a precizat că toți răniții au fost transportați la spital.

Update 19:25 – 4.455 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România de la începutul războiului cu Rusia, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Totodată, din 18 martie 2022 și până în momentul de față au fost emise 150.258 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 61 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

Update 17:40 Ministerul ucrainean al Apărării analizează posibilitatea de a notifica bărbații să se prezinte la birourile de înrolare militară prin intermediul unor avize electronice de recrutare.

În același timp, ministrul Apărării a adăugat că și cetățenii ucraineni din străinătate vor primi notificări similare.

 "Dacă vom decide asupra categoriilor, vom trimite notificări tuturor", a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov.

Umierov a mai precizat că Ministerul Apărării lucrează la soluții tehnice pentru a face procesul civilizat.

"Am analizat diverse baze de date. Vom decide cum să înregistrăm aceste date. La urma urmei, este vorba despre o persoană pasibilă de serviciu militar, un soldat în activitate sau un veteran? Odată înregistrat, vom decide dacă această categorie de bărbați va fi chemată la serviciul militar sau nu. Prin urmare, acesta este un mecanism colosal, care trebuie discutat pas cu pas”, a adăugat ministrul.

Update 16:30 Fermierii care blochează punctul de trecere a frontierei din Medyka, în Polonia (pe partea ucraineană - punctul de control Shehyni) își vor suspenda protestul pe 24 decembrie.

Roman Kondrów de la organizația”Deceived Viilage”, a precizat că protestul va fi suspendat de la ora 08:00 din 24 decembrie până pe 2 sau 3 ianuarie 2024.

El a mai adăugat că, dacă va primi o declarație scrisă din partea premierului Donald Tusk că cererile lor vor fi îndeplinite, probabil că protestul nu va fi reluat.

Czesław Siekierski, noul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, a dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă, că cerințele vor fi îndeplinite, dar va fi nevoie de timp. El a adăugat că fondurile pentru îndeplinirea unor cerințe sunt prevăzute, în special, în bugetul de stat, care este în prezent în curs de revizuire.

Update 09:30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali militari au declarat că forțele țării au doborât vineri trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34 pe frontul de sud.

Zelenski a catalogat acest lucru ca pe un succes în războiul care durează de 22 de luni, potrivit Reuters.

Armata rusă nu a făcut nicio mențiune cu privire la incident. Dar bloggerii ruși au recunoscut pierderea, iar analiștii au sugerat că probabil au fost folosite rachete Patriot furnizate de SUA.

"Azi ... minus trei avioane de vânătoare-bombardament rusești Su-34!", a scris comandantul Forțelor Aeriene ucrainene Mykola Oleshchuk pe Telegram.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuri Ihnat, a descris operațiunea la televiziunea națională ca fiind "planificată în mod strălucit".

"Nu au mai existat Su-34 de ceva timp în statisticile noastre pozitive", a spus el.

În discursul său nocturn, Zelenski a lăudat unitatea antiaeriană din regiunea Odesa pentru doborârea avioanelor din regiunea Herson.

-----

Ştirea iniţială

America vine cu o amenințare pentru statele care susțin Rusia în războiul cu Ucraina. Statele Unite susțin că vor tăia sprijinul financiar pentru acestea.

Este vorba de a "strânge şi mai tare şurubul asupra maşinăriei de război a Rusiei şi a celor care îi permit să funcţioneze”, a spus consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, într-un comunicat de presă.

"Transmitem un mesaj fără ambiguitate: oricine sprijină efortul de război ilegal al Rusiei riscă să piardă accesul la sistemul financiar american”, a explicat el.

America urmărește să îngreuneze mecanismele puse în aplicare de Rusia pentru a ocoli sancţiunile şi embargourile impuse de Occident de la invadarea Ucrainei.

"Ceea ce vrem să facem este să ţintim materialele de care Rusia are absolut nevoie pentru a produce arme. (...) Pentru a obţine aceste materiale, (ruşii) trebuie să treacă prin sistemul financiar, ceea ce îl face un potenţial punct nevralgic, iar acest instrument vizează acest punct nevralgic”, a spus joi un înalt oficial de la Casa Albă care a cerut anonimatul.

Război în Ucraina, 22 decembrie 2023 | Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Război în Ucraina, 21 decembrie 2023 | Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte

Război în Ucraina, 20 decembrie 2023 | Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”

Război în Ucraina, 19 decembrie 2023  | Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro

Război în Ucraina, 18 decembrie 2023 | Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close