Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 667. Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Război în Ucraina, ziua 667. Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Război în Ucraina, ziua 667. Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna ca rezultat al războiului şi nu va fi capabilă să-şi atingă obiectivele militare în pofida unui efort masiv al armatei sale făcut după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut, a susţinut vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Război în Ucraina, ziua 667. Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Dec 2023   •   22:38

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Polonia îndeamnă Occidentul să își mobilizeze economiile pentru a susține Ucraina în război
  • Germania a actualizat lista ajutoarelor militare pentru Ucraina
  • Ucraina și Polonia vor să încerce să rezolve problemele din relațiile lor
  • Cinci drone ucrainene interceptate la sud de Moscova de armata Rusiei
  • Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna
  • Noul guvern polonez doreşte reluarea discuţiilor în cadrul UE asupra importurilor de cereale ucrainene
  • Rusia ameninţă cu ruperea relaţiilor diplomatice cu SUA
  • Parlamentul ucrainean a votat legalizarea canabisului folosit în scopuri medicale
  • Un bloc de locuinţe din Kiev a fost lovit de o dronă rusească
  • Forțele aeriene ucrainene raportează prezența dronelor rusești în sudul Ucrainei
  • Ucraina primește 5.000 de dispozitive Starlink de la guvernul polonez
  • Finlanda oferă Ucrainei al 21-lea pachet de ajutor militar în valoare de 106 milioane de euro
  • Olanda deblochează primul ajutor de 102 milioane de euro pentru Ucraina din fondurile de asistență financiară pentru 2024
  • Avioanele rusești au lansat două bombe asupra orașului Toretsk. Trei oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți
  • Germania alocă 89 de milioane de euro pentru Fondul de sprijin energetic al Ucrainei

Update 22:35 Polonia îndeamnă Occidentul să își mobilizeze economiile pentru a susține Ucraina în război

Noul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski, aflat astăzi în vizită oficială la Kiev, a îndemnat Uniunea Europeană şi SUA să-şi "mobilizeze” economiile şi capacităţile de producţie militară pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia, care "a trecut la o economie de război”.

"Nu putem permite Rusiei să producă mai mult (decât Occidentul) pe baza unei economii mult mai mici.Dacă Occidentul se mobilizează, n-am nicio îndoială asupra victoriei sale, dar trebuie să înceapă în sfârşit să se mobilizeze”, a indicat Sikorski, în contextul în care în Occident au început să apară ezitări cu privire la continuarea ajutorului pentru Ucraina, transmite Agerpres.

Update 21:44 Germania a actualizat lista ajutoarelor militare pentru Ucraina

Guvernul german a actualizat lista ajutoarelor militare pentru Ucraina, astăzi, anunțând furnizarea a 3 sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard cu componențe suplimentare față de cele 49 de sisteme furnizate anterior, relatează.

Pe lângă cele trei sisteme Gepard, Germania a mai furnizat Ucrainei și 30.240 de proiectile, precum și 2.500 de proiectile de 155 mm din stocurile forțelor armate germane și ale industriei sale de apărare.

Pe listă se menționa de asemenea furnizarea a două tancuri de deminare Wisent 1, 10 drone de recunoaștere Vector, două vehicule de patrulare a frontierei și două sisteme de autoapărare pentru elicoptere AMP.

Update 19:30 Ucraina și Polonia vor să încerce să rezolve problemele din relațiile lor

Ucraina și Polonia au declarat astăzi că sunt pregătite să încerce să rezolve problemele din relațiile lor, create în special de blocarea punctelor de trecere a frontierei de către transportatorii polonezi.

Angajamentul a apărut în urma unei întâlniri la Kiev între ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba și omologul polonez Radoslaw Sikorski, care se afla în prima sa călătorie oficială în străinătate.

Update 18:14 Cinci drone ucrainene interceptate la sud de Moscova de armata Rusiei

Rusia a declarat că astăzi apărarea sa antiaeriană a interceptat cinci drone ucrainene la sud de Moscova în mai puțin de o oră, relatează Reuters.

Ministerul Apărării a declarat că patru au fost interceptate în regiunea Kaluga, iar o a cinea a fost distrusă în regiunea Moscovei.

Update 15:30 Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna ca rezultat al războiului şi nu va fi capabilă să-şi atingă obiectivele militare în pofida unui efort masiv al armatei sale făcut după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut, a susţinut vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează DPA.

''Întregul obiectiv al acestei invazii a fost de a împiedica Ucraina să se îndrepte spre NATO şi Uniunea Europeană. Ucraina este acum mai aproape ca oricând de NATO şi de Uniunea Europeană. Aceasta este o mare înfrângere strategică pentru Rusia'', a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei de presă germane.

''Preşedintele Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna'', a accentuat înalta oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice, referindu-se la faptul că timp de decenii Rusia a privit Ucraina ca parte a sferei sale de influenţă.

Fostul premier norvegian s-a declarat convins că Ucraina îşi va atinge în cele din urmă obiectivul de a adera la NATO.

Pe de altă parte, Stoltenberg a remarcat că Rusia plăteşte deja un preţ ridicat pentru războiul lansat contra ţării vecine. ''Rusia a pierdut sute de avioane, mii de tancuri şi 300.000 de militari. Economia rusă a slăbit. Rusia este mai izolată politic. Inflaţia este sus, nivelul de trai e jos'', a spus el.

Totuşi, Jens Stoltenberg a avertizat că războiul va mai dura, adăugând că nu există semnale că Putin îşi va schimba atitudinea, chiar şi după previzibila sa realegere la viitoarele alegeri prezidenţiale ruse din 17 martie 2024.

În acelaşi timp, Ucraina a ''arătat că se poate apăra, poate riposta oricât de mult timp, în special atunci când primeşte arme din Germania şi de la numeroşi alţi aliaţi din NATO''. 

Update 14:00 Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a exprimat vineri voinţa noului guvern polonez de a impulsiona reluarea discuţiilor între Comisia Europeană, Ucraina şi statele vecine acesteia asupra importurilor de produse alimentare ucrainene, relatează agenţia EFE.

Cerealele ucrainene au acces liber pe piaţa UE, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În consecinţă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei ţări membre, plus România şi Bulgaria.

Noul ministru polonez al agriculturii a precizat, într-un interviu publicat vineri, că guvernul din care face parte va menţine interdicţia decisă de executivul anterior asupra importurilor de cereale ucrainene.

Pe termen scurt "trebuie să menţinem blocarea importurilor şi compensarea cel puţin parţială a agricultorilor pentru pierderile lor", a spus ministrul Czeslaw Siekierski. Adjunctul său, Stefan Krajewski, îl însoţeşte în acest timp într-o vizită oficială la Kiev pe ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, la discuţiile pe teme agricole pe care aceştia le vor avea cu oficialităţile ucrainene urmând să participe şi Siekierski prin teleconferinţă.

"Nu ne putem oferi luxul de a ridica blocada asupra importurilor ucrainene întrucât aceasta ar submina stabilitatea pieţei poloneze, deşi admitem că interdicţia nu este conformă legislaţiei UE şi Comisia Europeană ne poate sancţiona pentru aceasta", a explicat ministrul polonez al agriculturii. Dar "agricultorii polonezi pur şi simplu nu-şi mai pot vinde producţia" din cauza "cantităţii excesive de cereale care soseşte din Ucraina (...) la preţuri foarte mici", a insistat el asupra justificării de a menţine restricţiile în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

Noul ministru polonez a sesizat faptul că există afacerişti polonezi care importă cereale ucrainene vândute cu certificate de provenienţă din alte ţări pentru a ocoli interdicţia şi consideră că ar trebui publicată lista acestora.

Pe de altă parte, el a estimat că "Uniunea Europeană trebuie să introducă reglementări asupra calităţii şi standardelor" produselor importate din Ucraina, care în prezent "sunt mai competitive pentru că au costuri de producţie mai reduse" şi de asemenea o calitate mai slabă.

Update 12:00 Moscova ar putea să rupă legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul confiscă activele ruseşti îngheţate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, transmite Reuters.

''Suntem pregătiţi pentru orice scenariu, iar SUA nu trebuie să-şi facă iluzii că Rusia se agaţă cu ambele mâini, cum se spune, de relaţiile diplomatice cu acest stat'', a afirmat Riabkov, citat de agenţia de presă Interfax.

"Relaţiile diplomatice în sine nu sunt un totem care trebuie adorat, nu sunt o vacă sfântă de care toată lumea are grijă. Dar nu vom lua noi iniţiativa rupturii", deoarece - a insistat Riabkov - Moscova înţelege că "Rusia şi SUA au un rol central în menţinerea securităţii şi stabilităţii strategice", potrivit EFE.

Pe de altă parte, reprezentantul diplomaţiei ruse a spus că ţara sa este pregătită să dea un răspuns simetric în cazul în care SUA desfăşoară rachete cu raze scurtă şi medie de acţiune în Europa şi în regiunea Asia-Pacific.

Potrivit lui Serghei Riabkov, Rusia urmăreşte atent evoluţia şi potenţiala desfăşurare de rachete ale SUA şi este gata să adopte rapid deciziile politice necesare pentru a răspunde pe măsură.

El a adăugat că Moscova şi Washingtonul rămân în contact cu privire la un eventual schimb de deţinuţi între cele două părţi.

Update 11:00 Problemele Ucrainei cu mobilizarea soldaţilor pentru a respinge invazia rusă nu vor avea consecinţe pentru ucrainenii care trăiesc în Germania, potrivit ministrului justiţiei german Marco Buschmann, relatează dpa și Agerpres.

"Nu se pune problema să forţăm oamenii să efectueze serviciul militar obligatoriu sau serviciul militar împotriva voinţei lor", a declarat Buschmann pentru dpa.

Este un lucru bun că refugiaţii din Ucraina au fost acceptaţi în Germania printr-o procedură necomplicată şi li s-a dat oportunitatea de a munci, a adăugat ministrul.

"Până la urmă, scopul nostru este ca mai mulţi oameni din Ucraina să lucreze şi mai puţini să trăiască din ajutor social", a mai spus el.

Update 09:30 Parlamentul ucrainean a votat legalizarea canabisului folosit în scopuri medicale. Asta după ce activiștii și susținătorii măsurii au cerut o lege pentru tratarea persoanelor rănite sau traumatizate de războiul împotriva Rusiei.

Una dintre iniţiatoare a declarat că 6 milioane de ucraineni, printre care pacienți cu cancer, civili care suferă de stres post-traumatic și soldați răniți au nevoie de canabis medicinal.

Update 08:00 Un bloc de locuinţe din Kiev a fost lovit joi seară de o dronă explozivă în cursul unui nou atac nocturn rusesc, au informat autorităţile ucrainene, raportând cel puţin un rănit, scrie AFP.

Este primul incident de acest gen de luni de zile în capitala Ucrainei. Dacă Kievul este vizat în mod regulat de atacurile ruseşti cu drone şi rachete, majoritatea acestora sunt doborâte de apărarea aeriană.

Alarma aeriană a fost declanşată seara târziu la Kiev. La scurt timp după aceea, localnicii au auzit explozii puternice. Primăria a anunţat iniţial că apărarea antiaeriană funcţionează în oraş, cerând locuitorilor să rămână în adăposturi.

"Un bloc de locuinţe din Kiev lovit de un Shahed", o dronă de fabricaţie iraniană folosită în mod regulat de Moscova pentru aceste atacuri împotriva vecinului său, a scris şeful administraţiei prezidenţiale Andrii Iermak pe Telegram.

Incidentul a avut loc în districtul Solomianski din sud-vestul capitalei, raportându-se "flacări la etajele superioare" ale clădirii, a adăugat primarul Vitali Kliciko pe Telegram.

Un bărbat a fost internat în spital în acest cartier, a adăugat el fără a oferi alte detalii.

Administraţia militară a oraşului a publicat pe Telegram fotografii ale apartamentelor cu geamuri distruse de explozii.

Aceasta a precizat că nu a fost o lovitură de dronă, ci fragmente dintr-o dronă doborâtă.

La scurt timp după, Kliciko a anunţat că resturi de la o altă dronă doborâtă de apărarea aeriană au căzut peste o casă din districtul Darniţa din estul oraşului.

Forţele aeriene ucrainene au raportat că mai multe grupuri de drone înaintează în întreaga ţară spre diverse regiuni din centru, vest şi sud.

Update 00:00 Rușii au lansat drone de atac spre Ucraina, anunță Forțele Aeriene ucrainene pe canalul lor de Telegram.

"Un grup de drone inamice Shahed se îndreaptă spre regiunea Mykolaiv dinspre regiunea Kherson!", anunțau ucrainenii.

Armata a raportat că dronele Shahed se deplasau prin regiunea Mikolaiv spre nord-vest. Există o amenințare pentru regiunea Dnipropetrovsk, iar mai apoi acestea au fost înregistrate în timp ce se deplasau spre Kirovohrad.

Război în Ucraina, 21 decembrie 2023 | Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte

Război în Ucraina, 20 decembrie 2023 | Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”

Război în Ucraina, 19 decembrie 2023  | Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro

Război în Ucraina, 18 decembrie 2023 | Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate

Război în Ucraina, 17 decembrie 2023 | Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close