Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 670. ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

Război în Ucraina, ziua 670. ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

Război în Ucraina, ziua 670. Președintele Volodimir Zelenski a oferit un mesaj de speranță în ajunul Crăciunului de la mănăstirea Kiev-Pechersk Lavra din capitala Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 670. ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Dec 2023   •   16:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele rusești lansează drone Shahed asupra Ucrainei din Marea Neagră
  • Rușii anunță că au cucerit un ”oraș-fantomă”
  • Rușii au lovit a treia bază cu ajutoare umanitare în Herson
  • Comandamentul armatei ucrainene depune o cerere de mobilizare a 500.000 de soldați
  • Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pentru prima dată pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie
  • Versurile unor colinde celebre au fost schimbate de ucraineni pentru a transmite un mesaj mobilizator, într-un context greu pentru ei
  • Vladimir Putin a semnat un decret care permite Rosbank să achiziţioneze participaţii în companii importante din Rusia deţinute de Societe Generale
  • China își întărește legăturile tulburi cu Rusia și Iran
  •  Un ministru rus afirmă că Rusia deține un avantaj față de Occident în ceea ce privește producția de arme și intenționează să mențină o rată de creștere înaltă
  • Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 353.950 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie
  • Bombardamentele rusești din regiunea Herson din sudul Ucrainei au ucis cinci persoane, inclusiv un bărbat de 87 de ani și soția sa de 81 de ani, care au murit în urma unei raiduri asupra clădirii în care locuiau
  • Josep Borrell a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat de o victorie teritorială limitată în Ucraina și va continua războiul „până la victoria finală”
  • Explozii puternice în Odesa
  • Volodimir Zelenski îi condamnă pe ”teroriștii” care au atacat Hersonul
  • Rușii lansează drone Shahed în sudul Ucrainei
  • Borrell: Putin va continua războiul din Ucraina ”până la victoria finală”
  • ”Putem vorbi despre demobilizare doar după ce se termină războiul” - ministrul ucrainean al Apărării

Update 20:55 Forțele ruse au lansat drone de atac asupra regiunii ucrainene Odesa din Marea Neagră în seara zilei de luni, 25 decembrie.

"Probabil că UAV-urile de atac Shahed au fost lansate din Marea Neagră spre Odesa", precizează forțele aeriene ucrainene.

O alertă de raid aerian a fost emisă în Odesa.

Update 19:05 Rușii au obținut controlul total asupra orașului Mariinka, aflat la sud-vest de Donețk, anunță ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Cele mai multe relatări îl descriu ca pe un oraș fantomă, după ce în trecut a găzduit 10.000 de oameni.

Update 18:08 Soldații ruși au distrus a treia bază de ajutor umanitar din orașul Herson în câteva zile, anunță Societatea ucraineană de Cruce Roșie.

"Trupele rusești au distrus a treia bază; ele țintesc centrele umanitare. De două ori au lovit depozitele aparținând altor organizații, dar cel mai recent au lovit depozitul nostru de ajutor umanitar, depozitul Crucii Roșii... Ne-au lovit cu Shaheds, vizându-ne în mod special pe noi. Au lansat trei Shaheds în depozitul nostru și totul a ars”, a declarat Mykola Taranenko, șeful Unității de răspuns rapid din regiunea Herson a Societății ucrainene de Cruce Roșie, într-un comentariu pentru Hromadske Radio.

Taranenko a declarat că rușii "au trecut la rachete balistice, de care este greu să te ascunzi".

Update 17:00 Comandamentul armatei din Ucraina ar fi trebuit să prezinte Parlamentului un proiect de lege privind mobilizarea pe 25 decembrie. Acesta a solicitat mobilizarea a 500.000 de militari.

Ministerul ucrainean al Apărării are în vedere utilizarea anunțurilor electronice de convocare pentru a informa bărbații, inclusiv cetățenii ucraineni care locuiesc în străinătate, că trebuie să se prezinte la birourile de înrolare militară.

Update 15:00. ”Întunericul va pierde în cele din urmă, iar răul va fi învins”, este mesajul transmis de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Anul acesta, ucrainenii sărbătoresc, pentru prima dată, Crăciunul în data de 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie.

Update 14:00. Versurile unor colinde celebre au fost schimbate de ucraineni pentru a transmite un mesaj mobilizator, într-un context greu pentru ei: ”Războiul nu s-a terminat. Rămâneți alături de noi”.

Update 13:00. Vladimir Putin a semnat duminică un decret care permite Rosbank să achiziţioneze participaţii în companii importante din Rusia deţinute de Societe Generale.

Conform decretului, Rosbank va putea cumpăra participaţiile SocGen deţinute la Rosneft, Gazprom, Norilsk Nickel, Severstal şi alte firme ruseşti importante.

Reprezentanţii grupului bancar francez au refuzat să facă comentarii.

Update 12:00. China își întărește legăturile tulburi cu Rusia și Iran. Cele trei țări împărtășesc aceeași ură față de Occident și o manifestă tot mai tare pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, continuării agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și intensificării amenințărilor Beijingului împotriva Taiwanului.

Update 11:00. Un ministru rus afirmă că Rusia deține un avantaj față de Occident în ceea ce privește producția de arme și intenționează să mențină o rată de creștere înaltă.

Această declarație, făcută azi, vine în contextul în care atât Occidentul, cât și Rusia, și-au intensificat producția de arme în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Reuters

Update 10:00. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, luni, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 353.950 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 760 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

Update 09:00. Bombardamentele rusești din regiunea Herson din sudul Ucrainei au ucis cinci persoane, inclusiv un bărbat de 87 de ani și soția sa de 81 de ani, care au murit în urma unei raiduri asupra clădirii în care locuiau.

Tirurile de duminică au rănit alte nouă persoane, inclusiv un copil de 15 ani, au provocat incendii în case și la o unitate medicală privată și au incendiat o conductă de gaz locală, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

"Nu există sărbători pentru inamic", a scris Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, pe rețelele de socializare, comentând atacul din Herson. "Ele nu există pentru noi atâta timp cât inamicul ne ucide oamenii și rămâne pe teritoriul nostru".

Unii ucraineni ortodocși au sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat în iulie o lege care mută sărbătoarea publică de Crăciun la 25 decembrie, deși una dintre cele două organizații bisericești ortodoxe concurente din Ucraina rămâne la data de ianuarie dictată de calendarul iulian. Pentru a marca Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, Zelenski s-a adresat națiunii într-un videoclip filmat în fața Catedralei Sfânta Sofia din centrul Kievului, iluminată.

El i-a asigurat pe ucrainenii care luptă împotriva invaziei Rusiei în țară că "pas cu pas, zi de zi, întunericul pierde".

"Astăzi, acesta este obiectivul nostru comun, visul nostru comun. Și tocmai aceasta este rugăciunea noastră comună de astăzi. Pentru libertatea noastră. Pentru victoria noastră. Pentru Ucraina noastră", a declarat Zelenski.

Update 08:00.  Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat de o victorie teritorială limitată în Ucraina și va continua războiul „până la victoria finală”.

Borrell a raportat pe 24 decembrie că Putin nu ar fi mulțumit să captureze o „bucătă” din Ucraina și să permită restului Ucrainei să adere la UE.

Borrell a adăugat că Putin nu va „renunța la război” și a cerut Occidentului să se pregătească pentru un „conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp”. Declarațiile lui Borrell sunt în concordanță cu evaluarea ISW că Rusia nu este interesată de o încetare a focului. sau negocieri de bună-credință cu Ucraina, dar își păstrează obiectivele maximaliste de o victorie deplină a Rusiei în Ucraina.

"Astăzi, toți ucrainenii sunt împreună. Cu toții sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o țară unită. Iar astăzi, rugăciunea noastră comună va fi mai puternică decât oricând. Rugăciunea poporului. Și va fi ascultată împreună cu Europa și cu lumea întreagă", a declarat Zelenski, într-un discurs televizat.

Discursul are loc în Ajunul Crăciunului în majoritatea țărilor occidentale - o dată pe care Ucraina a adoptat-o recent.

În luna iulie a acestui an, Zelenski a semnat o lege care a mutat sărbătoarea la 25 decembrie, ceea ce mulți au văzut ca pe o jignire la adresa Rusiei și a Bisericii Ortodoxe Ruse.

La vremea respectivă, Zelenski a declarat că țara ar trebui "să renunțe la moștenirea rusă de a impune sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie".

Majoritatea bisericilor creștine din Est folosesc calendarul iulian, în care Crăciunul cade pe 7 ianuarie, mai degrabă decât calendarul gregorian folosit în viața de zi cu zi și de bisericile occidentale.

În alte părți ale Ucrainei, oamenii sărbătoresc Crăciunul așa cum pot.

În Odesa, o catedrală a fost decorată cu pomi de Crăciun și o scenă a nașterilor, în timp ce în Lviv, oamenii iau parte la o procesiune în ajunul Crăciunului. Locuitorii din Lviv scot la iveală tradiționalul "didukh", o decorațiune făcută din grâu care simbolizează sacrificiul.

Război în Ucraina, 24 decembrie 2023 | "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

Război în Ucraina, 23 decembrie 2023 | Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Război în Ucraina, 22 decembrie 2023 | Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

Război în Ucraina, 21 decembrie 2023 | Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte

Război în Ucraina, 20 decembrie 2023 | Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close