Antena 3 CNN Externe Autorităţile din Marea Britanie vor intenţiona să testeze ADN-ul tuturor bebelușilor ca să evalueze riscul de îmbolnăvire

Autorităţile din Marea Britanie vor intenţiona să testeze ADN-ul tuturor bebelușilor ca să evalueze riscul de îmbolnăvire

A.E.D.
2 minute de citit Publicat la 20:50 21 Iun 2025 Modificat la 09:34 22 Iun 2025
colaj 2 imagini cu un bebelus si spirale ADN
În prezent, nou-născuții beneficiază de testul standard "heel prick", care verifică nouă boli grave, printre care și fibroza chistică. Sursa foto: Getty Images

Fiecare nou-născut din Marea Britanie va avea ADN-ul cartografiat pentru a-i evalua riscul de a dezvolta sute de boli, potrivit noilor planuri ale Sistemului Național de Sănătate (NHS) pentru următorii 10 ani, au transmis jurnaliştii de la The Daily Telegraph.

Programul face parte dintr-o strategie guvernamentală de anticipare și prevenire a bolilor, care presupune și o investiție de 650 de milioane de lire sterline în cercetarea ADN pentru toți pacienții până în 2030.

Ministrul Sănătății, Wes Streeting, a declarat că această tehnologie genetică va permite NHS "să sară peste boală, să fie cu un pas înaintea ei, în loc să reacționeze după apariția problemelor", potrivit publicaţiei birtanice The Daily Telegraph

Inițiativa vine după un studiu anunțat în octombrie, care urmărește analizarea codului genetic a până la 100.000 de nou-născuți. Planul guvernamental pe 10 ani, care urmează să fie prezentat în curând, își propune să reducă presiunea asupra serviciilor medicale.

Ministerul Sănătății a explicat că genomica – studiul genelor – împreună cu inteligența artificială vor "revoluționa prevenția", oferind diagnostice mai rapide și avertismente timpurii pentru depistarea bolilor. Screeningul nou-născuților va presupune cartografierea completă a ADN-ului, folosind probe de sânge recoltate din cordonul ombilical la scurt timp după naștere.

Există aproape 7.000 de boli genetice cauzate de mutații ale unei singure gene. Studiul celor de la NHS a fost început în octombrie şi s-a concentrat pe acele afecțiuni genetice care apar în copilărie și pentru care există tratamente eficiente.

În prezent, nou-născuții din Marea Britanie beneficiază de testul standard "heel prick", care verifică nouă boli grave, printre care și fibroza chistică. Sursa foto: Getty Images

"Cu ajutorul acestei noi tehnologii, pacienții vor putea beneficia de îngrijire medicală personalizată, prevenind bolile înainte ca simptomele să apară, reducând presiunea asupra NHS și ajutând oamenii să trăiască mai mult și mai sănătos. Revoluția în știința medicală ne permite să transformăm NHS, dintr-un sistem care diagnostichează și tratează bolile, într-unul care le anticipează și le previne", a mai precizat Wes Streeting în cadrul unui interviu.

Potrivit profesorului Robin Lovell-Badge de la Institutul Francis Crick, secvențierea ADN-ului oferă informații valoroase care pot indica predispoziția la anumite boli genetice, precum distrofia musculară, afecțiunile hepatice și unele probleme renale.

Finanțarea acestei inițiative va sprijini și Genomics England în construirea uneia dintre cele mai mari baze de date genetice din lume, care ar urma să conțină peste 500.000 de genomuri până în 2030.

Cu toate acestea, profesorul Robin Lovell-Badge a avertizat că nu este suficient să existe doar oameni care colectează datele, ci este nevoie de specialiști care să poată interpreta rezultatele și să le explice pacienților.

"Trebuie să existe oameni care să discute cu pacienții care ar putea fi afectați de boli genetice", a spus specialistul, adăugând că "unul dintre lucrurile care mă îngrijorează este lipsa consilierilor genetici". Ulterior, Robin Lovell-Badge a mai spus: "Nu este suficient să avem informațiile, ci trebuie să le transmitem într-un mod adecvat și util".

 

×
x close