Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 672. Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

Război în Ucraina, ziua 672. Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

Război în Rusia, ziua 672. La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, rușii anunță că au cucerit orașul Mariinka, oraș care ”nu mai există”, spun reprezentanților forțelor armate ucrainene.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2023   •   17:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul Apărării aprobă prima armură de corp pentru femeile de pe frontul din Ucraina
  • Peste 38 de miliarde de euro a primit Ucraina ajutor internațional în 2023
  • Salariile și pensiile ar putea fi întârziate în Ucraina fără ajutorul occidental
  • O acţiune a Japoniei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot va avea ”consecinţe grave" pentru legăturile Rusia-Japonia
  • Potrivit Kievului, în cele 672 de zile de război, Rusia a pierdut 355.750 de oameni în luptă, în timp ce serviciul în limba rusă al reţelei BBC şi portalul independent Mediazona au confirmat cel puţin 39.424 de morţi
  • Ucraina a planificat ”încă o provocare” folosind substanțe toxice produse în Occident pentru a acuza Rusia că ar fi folosit arme chimice, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova

Update 21:20 Femeile care servesc în armata ucraineană vor primi pentru prima dată veste antiglonț special concepute, după ce Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, la 27 decembrie, că a certificat un eșantion de veste antiglonț pentru acestea.

În timp ce Ucraina înrolează doar bărbați, peste 62.000 de femei servesc voluntar în forțele armate ucrainene, dintre care 5.000 au roluri active de luptă.

În general, acestea se bazează pe uniforme și armuri concepute pentru bărbați, sau își cumpără propriul echipament sau găsesc provizii prin intermediul organizațiilor non-profit.

Noua vestă aprobată are o placă de armură curbată și umeri mai înguste pentru a se potrivi mai bine femeilor și este fabricată la nivel național de compania Ukrainian Armor.

Compania a condus o campanie în septembrie pentru a atrage atenția asupra necesității de veste antiglonț pentru femeile care servesc în armata ucraineană, notează publicația Kiev Independent.

Update 18:20 Peste 38 de miliarde de euro a primit Ucraina drept ajutor internațional în 2023.

"Acest ajutor ne-a permis să finanţăm toate cheltuielile necesare", a declarat ministrul ucrainean al finanţelor, Serhii Marcenko, pentru Forbes.

Cei mai mulți bani au mers la apărare, iar o parte au fost folosiți pentru finanțarea refugiaților interni, a plăti pensiile și salariile de stat.

Serhii Marcenko spune că anul 2023 a fost mai stabil financiar decât 2022, însă fiecare zi de război costă 120 de milioane de euro.

Update 17:15 Ucraina s-ar putea confrunta cu întârzieri în plata salariilor și a pensiilor pentru aproape 12 milioane de persoane dacă Occidentul nu oferă asistență financiară la începutul anului 2024.

Acest lucru a fost declarat de Iulia Sviridenko, prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei, într-un comentariu pentru Financial Times.

După cum a raportat Sviridenko, Ucraina ar putea fi nevoită să amâne plata salariilor pentru 500.000 de funcționari publici și 1,4 milioane de profesori, precum și plățile către 10 milioane de pensionari.

Ea a spus că lipsa sprijinului extern va împinge economia ucraineană înapoi la "modul de supraviețuire", după ce a început să se redreseze în 2023.

În special, Ucraina va avea nevoie de un sprijin extern de 37 de miliarde de dolari anul viitor.

Sviridenko speră că UE va aproba ajutorul acordat Ucrainei în februarie și va plăti fondurile până la sfârșitul lunii martie.

De asemenea, Sviridenko a făcut apel la noul guvern polonez să înceteze să mai blocheze punctele de trecere a frontierei ucrainene. Din cauza protestelor poloneze, exportatorii ucraineni au pierdut 160 de milioane de dolari, iar importatorii au pierdut 700 de milioane de dolari.

The FT scrie că Ucraina încearcă să își schimbe prioritățile de cheltuieli. În special, Cabinetul de miniștri "a crescut la 50% o taxă pe profit pentru bănci și a transferat veniturile provenite din impozitul pe venit suplimentar de 1,5% de la administrația locală la cea centrală".

Vicepremierul a declarat pentru FT că, în primele 11 luni din 2023, Kievul a colectat taxe cu 4,4 miliarde de dolari mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, Sviridenko subliniază că acest lucru nu este suficient.

Update 14:30. O acţiune a Japoniei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot va avea „consecinţe grave" pentru legăturile Rusia-Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, citată de Reuters.

Update 13:30. Potrivit Kievului, în cele 672 de zile de război, Rusia a pierdut 355.750 de oameni în luptă, în timp ce serviciul în limba rusă al reţelei BBC şi portalul independent Mediazona au confirmat cel puţin 39.424 de morţi.

Ucraina susține că în ultima zi au murit 790 de soldați ruși.

Update 12:30. Ucraina a planificat ”încă o provocare” folosind substanțe toxice produse în Occident pentru a acuza Rusia că ar fi folosit arme chimice, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Update 11:30. Şeful forţelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat marţi că este necesar să se continue administrarea de pierderi importante armatei ruse până când Moscova va decide să renunţe la războiul declanşat în urmă cu aproape doi ani, transmite EFE.

În plus, reneralul a recunoscut marţi că trupele ucrainene s-au retras la periferia oraşului Mariinka, deşi unităţi rămân încă în nordul oraşului distrus.

Update 10:30. Economia rusă este paralizată iar mașinăria de război a președintelui Vladimir Putin supraviețuiește doar datorită canibalizării companiilor de stat, afirmă doi cercetători în economie de la Universitatea Yale.

Update 09:30. Forțele ruse de apărare aeriană au interceptat o dronă deasupra regiunii Rostov, a afirmat miercuri guvernatorul Vasili Golubev, conform The Kyiv Independent.

Golubev a declarat că drona a fost doborâtă în primele ore ale zilei de miercuri și că încă se investighează consecințele la sol. Momentan nu sunt informații despre posibile victime sau pagube.

Update 08:30. Rusia va desfăşura în curând cele mai noi obuziere ale sale în Districtul Militar Nordic, care se învecinează cu Finlanda şi Norvegia, a declarat şeful conglomeratului de stat pentru apărare Rostec, transmite Reuters.

În gară se afla un tren care trebuia să-i evacueze pe cei aproximativ 140 de civili.

Ministrul de interhe, Ihor Klimenko, a precizat că un ofițer de poliție a murit, în timp ce alți doi polițiști și doi civili au fost răniți, potrivit acestuia.

"A fost un atac rus în gară. Era un tren de evacuare. Toate serviciile sunt acum la fața locului. Numărul morților și răniților este în curs de stabilire. Erau mulți civili acolo", a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, 26 decembrie 2023 | Rușii pierd până la 400 de persoane pe zi lângă Avdiivka. ”S-au predat nu doar cu bucurie, ci aproape fără luptă”

Război în Ucraina, 25 decembrie 2023 | ”Întunericul va pierde în cele din urmă”, spune Zelenski în mesajul de Crăciun

Război în Ucraina, 24 decembrie 2023 | "Nu voi fi acasă de Crăciun". Soldații ucraineni şi-au adaptat cântecele de sărbători | Primul an când Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie şi nu 7 ianuarie

Război în Ucraina, 23 decembrie 2023 | Ucraina susține că a doborât trei avioane de vânătoare-bombardament rusești

Război în Ucraina, 22 decembrie 2023 | Jens Stoltenberg: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close