Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 678. Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

Război în Ucraina, ziua 678. Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

Război în Ucraina, ziua 678. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a transmis un avertisment, pentru Uniunea Europeană şi NATO: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!".

Război în Ucraina, ziua 678. Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Ian 2024   •   20:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia suferă pierderi masive în Ucraina. Un general NATO din Germania confirmă cifrele dezastruoase
  • Volodimir Zelenski: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"
  • Un mort și 44 de răniți după bombardamentele de la Harkov
  • Ucraina cere întăriri Occidentului după atacurile masive ale Rusiei
  • 72 dintre cele 99 de rachete lansate de Rusia au fost doborâte, afirmă comandantul armatei ucrainene
  • Explozii puternice în Kiev. Mai multe zone au rămas fără electricitate
  • Alertă aeriană în toată Ucraina. Rusia a ridicat de la sol 16 bombardiere
  • Sirenele de raid aerian au pornit în estul și sudul Ucrainei
  • Bilanţ autorităţi Kiev:  Peste 360.000 de soldaţi ruşi ucişi, 780 în 24 de ore
  • Premierul Finalandei: Ne permitem să susținem Ucraina pe termen lung
  • Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc
  • Vladimir Putin: Nici o armată din lume nu are arme ca ale noastre
  • Volodmir Zelenski: Anul nostru Nou înseamnă a acţiona pentru libertate
  • Putin: Rusia îşi va intensifica atacurile în Ucraina, după bombardamentul de la Belgorod
  • Alte cinci cadavre găsite la Kiev în urma atacului aerian al Rusiei, de vineri
  • Incendiu la un muzeu din Lvov, după ce resturile unei drone au căzut pe acoperiș

Update 22.10. Fostul comandant NATO, amiralul James Stavridis, a prezis că președintele rus Vladimir Putin va sfârși ca Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. La începutul acestei luni, presa rusă a relatat că Putin, care se afl la putere de peste două decenii, fie ca şef de stat, fie ca prim-ministru, va participa din nou la alegerile prezidenţiale şi va fi candidat independent. Funcția vine cu un mandat de șase ani. Vestea candidaturii liderului rus vine în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, se apropie de al doilea an.

Update 21.50. Rusia suferă pierderi enorme în oameni şi echipamente în războiul în Ucraina, a afirmat un înalt responsabil militar de la Berlin într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung. Declaraţia generalului-maior Christian Freuding, consilier al ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, şi responsabil pentru sprijinul pentru Kiev în cadrul Bundeswehr, vine într-un moment în care forţele Kievului traversează o perioadă dificilă după eşecul contraofensivei lansate în timpul verii şi a încetării sprijinului militar american ca urmare a tensiunilor politice de la Washington. Afirmaţiile generalului vin să confirme o evaluare a serviciilor de informaţii americane, declasificată pe 12 decembrie, potrivit căreia 315.000 soldaţi ruşi au fost răniţi sau ucişi de la începutul invaziei în Ucraina în februarie 2022.

Update 21.35. Rusia foloseşte rachetele strategice pentru lovirea unor ţinte civile din Ucraina. Marea putere militară a Rusiei este folosită împotriva oamenilor simpli. Bombardamentele de la începutul acestui an au făcut prăpăd în Kiev şi reprezintă un semnal serios de alarmă. Dacă Ucraina va pierde acest război, Rusia nu se va opri, ci va merge dincolo de frontierele Ucrainei.

Update 20.35. "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!". Este avertismentul lansat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru Uniunea Europeană și NATO, in cazul în care va pierde războiul cu Rusia. Patru oameni au murit numai în ultimele ore în bombardamentele rusești asupra Ucrainei. La Kiev, au fost cel puțin 10 explozii.

Update 17.50. Ploaie de rachete şi atacuri masive cu drone în Ucraina. Forţele armate ale Kremlinului au lansat un atac uriaş asupra mai multe oraşe din Ucraina, printre care Kiev sau Odesa. Până în prezent, cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Update 17.40. Autoritățile din Turcia au arătat, astăzi, că nu vor permite ca două nave britanice „vânătoare de mine” să tranziteze apele sale în drum spre Marea Neagră pentru a fi folosite de Ucraina, deoarece ar încălca un pact internațional privind trecerea strâmtorilor Bosfor și Dardanele în timp de război.

Autoritățile de la Ankara au declarat că nu vor permite ca două nave britanice „vânătoare de mine” să treacă prin apele sale în drum spre Marea Neagră pentru a fi folosite de Ucraina. Marea Britanie a arătat luna trecută că va transfera două nave către marina ucraineană pentru a ajuta la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Turcia, însă, membră a NATO, și-a informat aliații că nu va permite navelor să folosească strâmtorile Bosfor și Dardanele atât timp cât războiul din Ucraina continuă.

Update 17.00. Comandantul șef al forțelor armate ucrainene a declarat că "Forțele aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât 10 din cele 10 rachete aerobalistice rusești Kinzhal Kh-47M2 cu ajutorul sistemului Patriot AD".

Într-un tweet postat pe X, generalul Valeriy Zaluzhniy a adăugat că "acesta este un record".

Sistemul Patriot, fabricat în SUA, are un radar puternic pentru a detecta țintele care se apropie la distanță mare, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice și nu numai.

CNN nu a putut confirma cifrele ucrainene, dar bateriile Patriot au reușit să distrugă rachete Kinzhal, potrivit oficialilor americani

Într-o postare anterioară, Zaluzhniy a declarat că Rusia a "folosit 99 de arme de atac aerian - rachete de diferite tipuri", inclusiv 10 "Kinzhal", 70 de rachete de croazieră și 3 rachete de croazieră "Kalibr", 12 rachete balistice și 4 rachete antiradar.

Kinzhal, sau Kh-47, face parte din arsenalul modernizat de rachete al Rusiei, iar viteza sa hipersonică o face extrem de dificil de interceptat. O rachetă balistică lansată din aer are o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri, deci poate fi lansată departe de câmpul de luptă.

Se deplasează cu o viteză de aproximativ 10 ori mai mare decât viteza sunetului și este derivată din racheta balistică Iskander, cu rază de acțiune mai scurtă, care este lansată de la sol. Ea transportă un focos de aproape 500 de kilograme.

Update 15.41. Un mort și 44 de răniți după bombardamentele de la Harkov

O persoană a murit și alte 44 au fost rănite, după bombardamentele de la Harkov, în urma atacurilor rusești cu rachete asupra orașului din estul Ucrainei, al doilea cel mai mare din țară după Kiev. 

O femeie de 91 de ani a murit, iar printre cele 44 de persoane rănite se află inclusiv 5 copii, cu vârste între 6 și 13 ani, a transmis Administrația Militară Regională. 25 adulți și 3 copii sunt internați.

Update 14.39. Ucraina cere întăriri Occidentului după atacurile masive ale Rusiei

Ucraina cere partenerilor occidentali mai multe drone, rachete și sisteme de apărare. Totul se întâmplă după atacul rusesc masiv de azi.

Mai exact, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a cerut partenerilor occidentali aprovizionare mai rapidă cu sisteme de apărare aeriană, drone de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

Dimitro Kuleba identifică cinci pași în acest sens: accelerarea furnizării de sisteme suplimentare de apărare aeriană și muniție către Ucraina; furnizare de drone de luptă de toate tipurile; furnizare de rachete cu rază lungă de acțiune (300 km+); aprobarea utilizării activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina; izolarea diplomaților ruși.

Update 12.42. 72 dintre cele 99 de rachete lansate de Rusia au fost doborâte, afirmă comandantul armatei ucrainene

Rușii au tras aproape 100 de rachete, din care 72 au fost doborâte, afirmă comandantul armatei ucrainene.

„Inamicul a folosit 99 de mijloace de atac aerian, rachete de diferite tipuri. 72 de ținte aeriene au fost distruse de forțele și mijloacele Forțelor Aeriene, în cooperare cu unitățile Forțelor de Apărare”, a precizat comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, pe Telegram.

Potrivit generalului, au fost netrualizate 10 din 10 rachete aerobalistice Hinjal-47M2, 59 din 70 de rachete de croazieră Hinjal-101,Hinjal-555 și Hinjal 55 și 3 din 3 rachete de croazieră Kalibr.

Update 09.59 Explozii puternice în Kiev. Mai multe zone au rămas fără electricitate

Mai multe explozii puternice s-au auzit în această dimineață la Kiev, în timp ce Rusia a lansat mai multe rachete în direcţia capitalei ucrainene, a transmis armata ucraineană.

 S-au auzit cel puţin zece explozii puternice în capitală, zguduind clădiri din centrul oraşului, potrivit jurnaliştilor AFP.

Cu puţin timp înainte, forţele aeriene ucrainene au emis un mesaj de alertă pe Telegram. "Kiev - staţi în adăposturi. O mulţime de rachete se îndreaptă (spre voi)", au transmis forţele aeriene.

Administraţia militară a oraşului a indicat că fragmente de rachete doborâte au căzut în diferite cartiere ale Kievului, în special în zone rezidenţiale.

Primarul Vitali Kliciko a declarat că mai multe zone ale oraşului sunt acum fără electricitate. Conform unui mesaj al acestuia de pe Telegram, cel puţin zece persoane au fost rănite în atacurile cu rachetă asupra Kievului.

Update 08.15 Alertă aeriană în toată Ucraina. Rusia a ridicat de la sol 16 bombardiere

Raidurile rusești continuă. Au fost înregistrare explozii la Kiev și la Nikolaev, după ce un val de drone a fost doborât, a anunțat apărarea ucraineană.

Începând de la ora 6.00, este alertă aeriană în toată Ucraina, după ce Moscova a ridicat de la sol 16 bombardiere.

Forțele aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda, au precizat că există o amenințare de lansări de rachete de croazieră de la aeronavele Tu-95MS. Un total de 16 bombardiere strategice Tu-95MS sunt în aer.
 

La aproape doi ani de la invazia Rusiei, președintele Volodimir Zelenski a lăudat forța ucrainenilor în mijlocul atacului cu Rusiei, declarând că acest conflict "nu este o problemă, ci un miracol de Anul Nou. Nu este un basm, nu este magie, ci meritul fiecăruia dintre voi, care pe parcursul acestui an, zi și noapte, au dovedit că ucrainenii sunt mai puternici". 

La nivel internațional, președintele Volodimir Zelenski a salutat decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare ca pe o „victorie istorică”.

Referindu-se la anul viitor, el a declarat că piloții ucraineni "stăpânesc deja avioanele F-16”, iar Rusia "va vedea cu siguranță care este adevărata noastră furie”.

Război în Ucraina, 1 ianuarie 2024 | Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Război în Ucraina, 31 decembrie 2023 | Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși 

Război în Ucraina, 30 decembrie 2023 | Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

Război în Ucraina, 29 decembrie 2023 | NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

Război în Ucraina, 28 decembrie 2023 | Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close