Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 677. Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Război în Ucraina, ziua 677. Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Război în Ucraina, ziua 677. Un muzeu din Ucraina a luat foc după ce a fost lovit de resturi de dronă. Incidentul s-a produs luni într-o localitate din vestul Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 677. Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2024   •   19:35

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Sirenele de raid aerian au pornit în estul și sudul Ucrainei
  • Bilanţ autorităţi Kiev:  Peste 360.000 de soldaţi ruşi ucişi, 780 în 24 de ore
  • Premierul Finalandei: Ne permitem să susținem Ucraina pe termen lung
  • Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc
  • Vladimir Putin: Nici o armată din lume nu are arme ca ale noastre
  • Volodmir Zelenski: Anul nostru Nou înseamnă a acţiona pentru libertate
  • Putin: Rusia îşi va intensifica atacurile în Ucraina, după bombardamentul de la Belgorod
  • Alte cinci cadavre găsite la Kiev în urma atacului aerian al Rusiei, de vineri
  • Incendiu la un muzeu din Lvov, după ce resturile unei drone au căzut pe acoperiș
  • Atac de 11 ore în Ajunul Anului nou asupra Ucrainei
  • Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri în noaptea de Revelion. Mai mulți oameni și-au pierdut viața
  • Atac rusesc în noaptea de Revelion, în Odesa. Nouă răniți, între care trei în stare gravă după ce un bloc a luat foc
  • Festivitățile de Revelion din Rusia au fost anulate după atacul din Belgorod
  • Discursul lui Putin de Anul Nou 
  • Putin laudă "societatea unită" a Rusiei în discursul de Anul Nou
  • Legăturilor chino-ruse s-a întărit în 2023
  • Rusia recunoaște că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod

Update 22:00  Sirenele de raid aerian au pornit în estul și sudul Ucrainei

Sirenele de raid aerian au pornit luni în estul și sudul Ucrainei. Asta după ce în jurul Anului Nou rușii au folosit un număr record de drone, așa cum susțin ucrainenii, potrivit Sky News.

Sirenele avertizează asupra unor atacuri ale avioanelor de luptă și ale dronelor rusești. În mesajele postate pe Telegram, reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene au avertizat cu privire la mai multe atacuri cu drone și la activitatea avioanelor de vânătoare făcând apel la populație să se adăpostească, conform Mediafax.

Update 21:00. Bilant autorităţi Kiev:  Peste 360.000 de soldaţi ruşi ucişi, 780 în 24 de ore

Peste 360.000 de soldaţi ruşi au murit de la invadarea Ucrainei. Buletinul Statului Major de la Kiev raportează un total de 360.010 de soldaţi ruşi ucişi, dintre care 780 ieri. În ultimele 24 de ore, au fost distruse şi 18 sisteme de artilerie şi şase tancuri inamice.

Update 20:00: Premierul Finalandei: Ne permitem să susținem Ucraina pe termen lung

"Națiunea și statul finlandez sprijină ferm Ucraina. Deciziile noastre la nivel național, cum ar fi creșterea capacității de producție de muniție grea, ne permit să susținem Ucraina pe termen lung. De asemenea, ne consolidăm propriile capacități de apărare", a spus premierul finlandez Petteri Orpo în mesajul său de Anul Nou.

Update 19:00 Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Un muzeu din Ucraina a luat foc după ce a fost lovit de resturi de dronă. Incidentul s-a produs luni într-o localitate din vestul Ucrainei.

Căderea unor resturi de la o dronă rusească a provocat un incendiu într-un muzeu din vestul Ucrainei.

Maksym Kozytskyi, șeful administrației regionale din Liov, a declarat că incendiul a izbucnit la muzeul dedicat generalului ucrainean Roman Shukhevych luni dimineață, potrivit Sky News.

Flăcările uriașe au cuprins cea mai mare parte a clădirii. Nu există informații despre eventualele victime.

Update 18:00:  Vladimir Putin: Nici o armată din lume nu are arme ca ale noastre

Nicio altă armată din lume nu are arme precum cele disponibile Forţelor Armate Ruse. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu trupele care participă la "operaţiunea militară specială” din Ucraina, citată de Tass.

"Forţele noastre armate devin capabile şi pregătite să folosească arme avansate, ca nicio altă armată din lume. În primul rând, nicio altă armată din lume nu are arme ca noi”, a spus liderul de la Kremlin.

Update 17:00 Zelenski: Anul nostru Nou înseamnă a acționa pentru libertate

"Anul Nou în modul ucrainean nu înseamnă doar salutarea oamenilor, ci şi acţiunea”, este începutul mesajului de sfârşit de an transmis de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe profilul său de Telegram. „Nu numai că ne dorim, dar facem totul pentru ca dorinţele noastre să devină realitate. Noi, ucrainenii, ştim mai bine decât oricine că un mâine mai bun nu vine singur, pentru că ne apărăm fiecare mâine cu propriile noastre mâini”, conchide mesajul liderului de la Kiev.

Update 16:17: Putin: Rusia îşi va intensifica atacurile în Ucraina, după bombardamentul de la Belgorod

Rusia îşi va "intensifica" atacurile asupra ţintelor militare din Ucraina, ca răzbunare pentru bombardarea la scară fără precedent de către armata ucraineană a oraşului rusesc Belgorod în acest weekend, a anunţat luni preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, informează AFP.

''Vom intensifica loviturile, nicio crimă împotriva civililor nu va rămâne nepedepsită, asta este o certitudine'', a declarat Putin cu ocazia unei vizite la un spital militar, precizând că aceste lovituri vor fi efectuate ''asupra instalaţiilor militare''.

"Lovim cu arme de precizie locurile de luare a deciziilor, locurile unde se adună soldaţii şi mercenarii, alte centre de acest tip, instalaţiile militare mai presus de toate. Şi sunt foarte sensibile, aceste lovituri. Aceasta este ceea ce vom continua să facem'', a adăugat Vladimir Putin, potrivit Agerpres. 

Descriind bombardamentul de la Belgorod drept un "act terorist", care a făcut sâmbătă 24 de morţi şi peste o sută de răniţi, Putin a acuzat forţele ucrainene că au lovit "chiar în centrul oraşului, unde oamenii se plimbau înainte de Revelion''.

Putin a considerat totuşi că "Ucraina nu este un inamic" în sine şi a acuzat Occidentul că se foloseşte de autorităţile de la Kiev pentru a-şi "rezolva propriile sale probleme" cu Rusia.

Update 15.01 Alte cinci cadavre găsite la Kiev în urma atacului aerian al Rusiei, de vineri

Alte cinci cadavre au fost găsite sub dărâmături la Kiev în urma atacului aerian de vineri al Rusiei. Astfel, numărul morților din capitala Ucrainei, în urma atacului aerian masiv de vineri al Rusiei, a ajuns la 28, după ce sub dărâmături au mai fost găsite cinci cadavre, au anunțat astăzi autoritățile orașului.

Anterior, Ucraina declarase pentru astăzi zi de doliu pentru cei uciși în atacurile cu rachete de vineri, cel mai mare atac cu drone și rachete din ultimele luni.

"Sincere condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut rude și persoane dragi... teroriștii care ucid civili nu vor fi niciodată iertați pentru sângele vărsat pe teritoriul ucrainean”, a scris guvernatorul militar al Kievului, Serhiy Popko, pe Telegram.

Update 13.26 Incendiu la un muzeu din Lvov, după ce resturile unei drone au căzut pe acoperiș

În această dimineață, un incendiu a izbucnit în Muzeul Memorial Roman Șuhevici, de la la periferia orașului Lvov, care a fost atacat cu drone peste noapte, a precizat șeful administrației regionale, Maksim Kozîțkîi.

Potrivit primelor informații, nu au fost înregistrate victime.

Update 12.00 Atac de 11 ore în Ajunul Anului nou asupra Ucrainei

Rusia a atacat mai multe regiuni ale Ucrainei în ajunul Anului Nou timp de 11 ore cu un număr record de drone, inclusiv în Odesa şi Liov,  unde cel puţin o persoană a murit şi unde un terminal portuar şi o universitate la care a studiat naţionalistul ucrainean Stepan Bandera au fost avariate, transmite luni EFE.

"Un atac masiv şi puternic cu drone a durat 11 ore. Dronele kamikaze au fost lansate în cursul serii, iar apărarea antiaeriană şi-a încheiat activitatea în jurul orei locale 04:00", au declarat Forţele de Apărare Sud pe canalul lor Telegram.

Forţele aeriene ucrainene au transmis că, în ajunul Anului Nou, "inamicul a folosit un număr record de vehicule aeriene fără pilot de atac de tip Shahed", de fabricaţie iraniană.

În total, Rusia a lansat 90 de drone şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300 asupra Ucrainei, precum şi trei rachete antiradar Kh-31P şi un Kh-59, a adăugat armata ucraineană, care a informat că a reuşit să doboare 87 din cele 90 de drone lansate.

Rachetele au atacat Harkov, Herson şi Zaporojie, în timp ce dronele au vizat Nikolaiev, Viniţa, Dnipropetrovsk, Herson şi regiunea Kirovohrad, în afară de Liov.

Update 09.54 Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri în noaptea de Revelion. Mai mulți oameni și-au pierdut viața

Bombardamentele efectuate astăzi de Ucraina asupra orașului Donețk au ucis patru persoane, a declarat un oficial rus, în regiunea estică a Ucrainei, în timp ce atacurile aeriene ale Rusiei asupra Odesei au ucis cel puțin o persoană.

Treisprezece persoane au fost rănite în bombardamentele  efectuate de forțele ucrainene în Donețk, a scris pe Telegram Denis Pușilin, șeful numit de Rusia în regiune.

Update 08.06 Atac rusesc în noaptea de Revelion, în Odesa. Nouă răniți, între care trei în stare gravă după ce un bloc a luat foc

În noaptea de 31 decembrie 2023 spre 1 ianuarie 2024,orașul-port la Marea Neagră, Odesa, a fost atacat cu drone rusești, iar un bloc înalt dintr-un complex rezidențial a luat foc.

Cel puțin o persoană a murit, a anunțat Olej Kiper, șeful Administrației Regionale de Stat, citat de Ukrainska Pravda. Potrivit oficialului, incendii au izbucnit în mai multe clădiri de locuințe din diferite zone ale orașului.

Potrivit unui bilanț provizoriu, sunt cel puțin 9 răniți, dintre care 3, în stare mai gravă, au fost transportați la spital.

 

Până la începutul verii, Ucraina va putea folosi pentru prima dată avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA, ceea ce speră să-i îmbunătățească capacitatea de a contracara aeronavele rusești și de a-și consolida propria apărare antiaeriană.

Cea mai importantă parte strategică a Ucrainei care rămâne ocupată de Rusia este Crimeea, ceea ce specialiştii numesc „teren decisiv”. Ucraina va face tot posibilul pentru a menține presiunea asupra rușilor de acolo pentru a face acest lucru insuportabil pentru marina rusă din Sevastopol.

Ucrainenii nu au resurse nelimitate, desigur, în special muniție de artilerie și arme de precizie cu rază lungă. Dar soldații ruși sunt într-o stare mai proastă. Războiul este un test de voință și un test de logistică. Sistemul logistic rusesc este fragil și sub presiunea continuă din partea Ucrainei.

Război în Ucraina, 31 decembrie 2023 | Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși 

Război în Ucraina, 30 decembrie 2023 | Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

Război în Ucraina, 29 decembrie 2023 | NATO monitorizează situația din Polonia, după ce o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian al țării | Stoltenberg: ”NATO rămâne vigilentă”

Război în Ucraina, 28 decembrie 2023 | Ucraina poate produce mai mult armament decât poate comanda Ministerul Apărării | Politician: ”Nu mai vrem să fim victime ale circumstanțelor, ca în cazul SUA”

Război în Ucraina, 27 decembrie 2023 | Înfrângere pentru Ucraina. Orașul Mariinka nu mai există

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close