Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 680. Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 680. Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 680. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului.

Război în Ucraina, ziua 680. Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina
Sursa foto: Getty images I Anton Petrus
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   20:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin vrea ca Occidentul să trădeze Ucraina 
  • Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pentru a ataca Ucraina, potrivit Casei Albe
  • Armata ucraineană a lovit un post de comandă rusesc în Sevastopol, Crimeea
  •  Putin le dă cetățenie rusă străinilor care se înrolează în armata rusă
  • Rusia susține că a dejucat atacul Ucrainei asupra instalațiilor din Crimeea
  • Putin ar putea ataca Europa iarna viitoare 
  • Comandant: Rusia dublează atacurile pe frontul de sud-est
  • Un mort și opt răniți după un atac rusesc cu rachete în Ucraina
  • Reuniune de urgență a consiliului NATO-Ucraina, pe fondul atacurilor intense ale Rusiei din ultima perioadă
  • Armata rusă a avansat la nord-vest de Bahmut
  • Protestele fermierilor polonezi au fost reluate la granița cu Ucraina
  • Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina
  • Atac cu rachete asupra regiunii Donețk
  • Premierul polonez Donald Tusk, avertisment sumbru: "Rusia poate ataca Europa în câțiva ani" 
  • Experţii AIEA nu au fost lăsaţi să intre în sălile unor reactoare nucleare de la centrala Zaporojie
  • Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina
  • Kievul afirmă că Rusia a pierdut 361.500 de soldaţi de la începutul războiului
  • Rusia și Ucraina au făcut un schimb de prizonieri de război după medierea Emiratelor Arabe Unite
  • Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

Update 22:00 Vladimir Putin vrea ca Occidentul să trădeze Ucraina 

Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să abandoneze sprijinul pentru Ucraina şi să înceapă negocieri cu Occidentul, de la care Kievul ar fi exclus, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a sa. Grupul de reflecţie de la Washington consideră că liderul de la Kremlin a reformulat modul în care defineşte războiul ca fiind o luptă împotriva Occidentului, nu a Ucrainei, cu scopul de avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor.

Vladimir Putin încearcă să pună Ucraina în poziţia unui pion fără valoare în conflictul Rusia-Occident, strategie menită să mascheze obiectivele expansioniste prin care Moscova încearcă să obţină controlul complet asupra Ucrainei, consideră Institutul pentru Studiul Războiului.

Update 21:45 Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pentru a ataca Ucraina, potrivit Casei Albe

Rachete furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în marile atacuri din ultimele zile în Ucraina, a anunțat joi Casa Albă, denunțând o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” a sprijinului acordat de Phenian Moscovei, potrivit AFP, citat de Hotnews.ro. „Informațiile noastre indică faptul că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice și mai multe rachete balistice”, dintre care unele au fost folosite ulterior în loviturile asupra Ucrainei la 30 decembrie și din nou la 2 ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

Statele Unite și aliații lor vor sesiza acum Consiliul de Securitate al ONU, deoarece acest transfer de rachete reprezintă o încălcare a sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord, a declarat John Kirby.

Update 21:15 Armata ucraineană a lovit un post de comandă rusesc în Sevastopol, Crimeea

Forțele ucrainene au lovit un post de comandă militar rusesc în apropiere de Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia, în jurul orei 15.00, ora Kievului, pe 4 ianuarie, a anunțat Direcția de comunicare strategică a Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

În ultimele luni, Crimeea ocupată de Rusia a înregistrat o intensificare a atacurilor ucrainene în încercarea de a perturba logistica rusă și de a deraia apărarea sa din sud. Armata ucraineană nu a oferit detalii suplimentare cu privire la instalația vizată și la consecințele atacului. Mai multe explozii au fost auzite în Sevastopol și „una foarte puternică” în Evpatoriia în după-amiaza zilei de 4 ianuarie, a relatat postul de știri Suspilne, citând locuitori din Crimeea.

Update 20:30 Putin le dă cetățenie rusă străinilor care se înrolează în armata rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, joi, un decret care prevede acordarea cetăţeniei ruse străinilor care semnează un contract cu armata rusă pe parcursul desfăşurării războiului din Ucraina, informează EFE, citată de Agerpres. Putin a declarat pe 14 decembrie că în fiecare zi circa 1.500 de persoane au semnat contracte cu armata rusă.

Portalul RBC, care a citat un raport al Forţelor Armate Ruse, a menţionat, la rândul său, că un total de 640.000 de persoane sunt înrolate în prezent în armată cu contracte profesionale.

Update 18:15 Rusia susține că a dejucat atacul Ucrainei asupra instalațiilor din Crimeea

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au dejucat un atac ucrainean asupra instalațiilor rusești din Crimeea și au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei.  Avertismentele de raid aerian au fost activate și au durat o oră în orașul-port Sevastopol din Crimeea.

 Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, le-a mulțumit piloților forțelor aeriene și altora implicați în planificarea „operațiunii pentru o muncă de luptă impecabilă”, într-o postare pe Telegram.

 Mikhail Razvozhaev, guvernatorul Sevastopolului numit de Rusia, a declarat că fragmente de rachete au căzut în apropierea unor zone rezidențiale. „Un șrapnel a lovit o casă de pe strada Glukhova. Există o persoană rănită”, a spus el într-o postare pe Telegram. Serviciile de salvare sunt la fața locului, a declarat oficialul ocupației ruse.

Potrivit Centrului Operațional Podul Crimeei, traficul a fost oprit pe podul care leagă peninsula ocupată de Rusia continentală. „Traficul pe Podul Crimeea este temporar închis. Cei de pe pod și din zona de inspecție sunt rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate a transporturilor”, a declarat Centrul de Operații pe canalul său oficial Telegram.

Update 17:45 Putin ar putea ataca Europa iarna viitoare 

Surse din serviciile de informații europene, citate de cotidianul german BILD, sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, în funcție de alegerile prezidențiale din SUA din acest an. Un avertisment vine și din partea premierului polonez Donald Tusk, care spune că Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc capacitățile industriei de apărare.

Potrivit sursei de informații, Rusia ar putea urmări să lanseze un atac asupra Europei în această tranziție, mai ales dacă principalul candidat republican, fostul președinte Donald Trump, va fi reales.

Pe parcursul campaniei sale pentru președinție, fostul președinte Donald Trump a criticat în mod repetat nivelul ajutorului pe care administrația președintelui Joe Biden îl oferă Kievului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat anterior că rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA din 2024 poate influența „foarte puternic” cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Update 16:50 Comandant: Rusia dublează atacurile pe frontul de sud-est

Rusia a dublat numărul atacurilor împotriva forțelor ucrainene în sectorul de sud-est în ultima zi, a declarat joi generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi. Tarnavskyi este șeful grupului Tavria al armatei ucrainene care luptă în unele dintre cele mai fierbinți locuri de pe front, inclusiv în bătălia în curs pentru Avdiivka.

În ultima zi, Tarnavskyi a spus că forțele ruse din sector au lansat aproape 900 de baraje de artilerie, 25 de lovituri aeriene și zeci de atacuri asupra pozițiilor ucrainene. În urma confruntărilor, Rusia a suferit pierderi grele, inclusiv 423 de personal și 72 de echipamente militare.

Update 15.24 Un mort și opt răniți după un atac rusesc cu rachete în Ucraina

Un civil a fost ucis și opt au fost răniți astăzi într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Kropivnițki din centrul Ucrainei. Atacul a avariat clădiri ale companiei energetice și a provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă, a declarat guvernatorul regional. 

Rusia a folosit probabil o rachetă X-59, a arătat guvernatorul Andriy Raikovici. "Oameni obișnuiți care muncesc au fost răniți. Un muncitor, din păcate, a murit. Un mecanic auto", a declarat Raikovici.

Deteriorarea liniilor electrice a dus la întreruperi de curent și la întreruperea alimentării cu apă în mai multe părți ale orașului. Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei în această perioadă. Kievul spune că Moscova a lansat aproape 300 de rachete și peste 200 de drone de atac începând cu 29 decembrie.

Update 14.40 Reuniune de urgență a consiliului NATO-Ucraina, pe fondul atacurilor intense ale Rusiei din ultima perioadă

Jens Stoltenberg, șeful NATO a convocat o reuniune între diplomaţi ai NATO şi oficiali din Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică a anunțat astăzi că decizia reuniunii a fost luată ca urmare a recentului val intens de lovituri aeriene ruseşti.

Întâlnirea, care va avea formatul noului Consiliu Nato-Ucraina, a fost convocată pentru data de 10 ianuarie la cererea Kievului după atacurile cu rachete şi drone asupra civililor, oraşelor şi localităţilor ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Update 13.47 Armata rusă a avansat la nord-vest de Bahmut

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că trupele ruse încearcă să desfășoare operațiuni ofensive la nord-vest de Bahmut, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei au făcut unele progrese în Zaporojie.

"Se observă că unități ale Diviziei 98 Aeropurtate a Federației Ruse au avansat la nord de drumul Bahmut-Khromov dintre Bohdanivka și Hromov. Trupele ruse încearcă să avanseze și spre Chasvoy Yar (la vest de Bahmut)”, se arată în raportul celor de la institut.

Bătăliile de poziție au continuat la nord-vest de Avdiivka, în timp ce trupele ruse au obținut recent succese confirmate în timpul unui atac la sol la sud-vest de Donețk – la periferia de sud-est a satului Pobeda.

Update 12.24 Protestele fermierilor polonezi au fost reluate la granița cu Ucraina

Punctul de trecere a frontierei Medyka, cu Ucraina, a fost blocat astăzi de fermierii polonezi, aceștia reluând un protest prin care vor să se asigure subvențiile guvernamentale pentru porumb și să împiedice creșterea taxelor.

Fermierii, care cer un acord scris cu guvernul, își suspendaseră protestul la punctul de trecere din sud-estul Poloniei pe 24 decembrie, după o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Czeslaw Siekierski.

Liderul protestatarilor, Roman Kondrow, a arătat că fermierii sunt mulțumiți de discuțiile pe care le-au avut cu ministrul și cu guvernatorul local, dar că doresc un acord oficial, însă, deși Siekierski a furnizat o notă prin care le spunea fermierilor că solicitările lor vor fi îndeplinite, premierul Donald Tusk nu a semnat vreun acord.

"Vrem să semnăm un acord bilateral. Dacă se va face asta, protestul va fi suspendat până când cererile vor fi puse în aplicare", a declarat Roman Kondrow.

Update 11.00 Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, astăzi, în cadrul unui mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 362.280 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 780 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 6.002 de tancuri, 11.128 de blindate, 8.574 de sisteme de artilerie, 329 de avioane, 324 de elicoptere și 6.753 de drone.

Update 08.25 Atac cu rachete asupra regiunii Donețk

Rusia a atacat cu rachete regiunea Donețk, ținta fiind orașul Kurahove, a anunțat Vadim Filașkin, șeful admistrației militare regionale Donețk

"Centrul Kurahove este atacat cu rachete. În jurul miezului nopții, rușii au tras cu rachete în oraș, distrugând o grădiniță, o școală, o clinică preventivă și o cafenea. În plus, numeroase clădiri înalte au fost avariate”, a transmis Vadim Filașkin.

Autorităile locale ucrainene au anunțat, ulterior, că în urma atacului, nu au existat victime în rândul civililor.
 

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a cerut partenerilor occidentali aprovizionare mai rapidă cu sisteme de apărare.

Mai exact, Dimitro Kuleba a solicitat accelerarea furnizării de sisteme suplimentare de apărare aeriană și muniție către Ucraina, furnizare de drone de luptă de toate tipurile, furnizare de rachete cu rază lungă de acțiune (300 km+), aprobarea utilizării activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, dar şi izolarea diplomaților ruși.

Război în Ucraina, 3 ianuarie 2024 | Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

Război în Ucraina, 2 ianuarie 2024 | Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

Război în Ucraina, 1 ianuarie 2024 | Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

Război în Ucraina, 31 decembrie 2023 | Rusia anunță că a lovit Ucraina ca răspuns la atacul din Belgorod. Țintele civile, negate de ruși 

Război în Ucraina, 30 decembrie 2023 | Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra oraşului Belgorod

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close