Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 683. Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 683. Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 683. Şefa diplomaţiei japoneze, Yoko Kamikawa, a ajuns duminică "undeva în Ucraina", unde se va întâlni cu omologul ei ucrainean, ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Război în Ucraina, ziua 683. Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Ian 2024   •   21:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Fost Director CIA: Moldova va fi următoarea luată la țintă de Putin
  • Luptele și-au reluat intensitatea în Donbas: Rușii atacă pe toată lungimea frontului
  • Drone neidentificate au fost observate în mod repetat deasupra bazelor militare germane unde se antrenează soldații ucraineni
  • Japonia a decis să contribuie cu 37 de milioane de dolari la fondul fiduciar al NATO pentru sistemele de detectare a dronelor din Ucraina
  • Fostul președinte german Joachim Gauck a cerut guvernului de la Berlin să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune
  • Ucrainenii au modificat transportoarele blindate șenilate M113 primite din Occident și le-au montat o turelă proprie cu tunuri antiaeriene Zu-23-2
  • Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina
  • Rusia a lansat 28 de drone de atac și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții
  • Danemarca întârzie livrarea către Ucraina de avioane F16
  • Bloggerii ruşi infirmă zvonurile privind uciderea comandantul Armatei Rusiei, Valeri Gherasimov
  • Numărul soldaților ruși morți sau răniți în războiul din Ucraina ar putea ajunge la jumătate de milion până la sfârșitul anului, crede Ministerului britanic al Apărării
  • Procuratura din regiunea Harkov a furnizat sâmbătă alte dovezi că Rusia a atacat Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord

Update 21:20 Generalul (r) David Petraeus, fost director al CIA, a declarat la CNN că dacă președintele rus Vladimir Putin își îndeplinește obiectivele în Ucraina, atunci următoarele state care ar putea să fie luate în vizor de Kremlin sunt Republica Moldova sau unul dintre statele baltice.

„Nu ar trebui să avem niciun dubiu că dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoarea luată la țintă, sau poate unul dintre statele baltice, ori altele (alte țări, n.red). Henry Kissinger, înaintă să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu asta”, a declarat David Petraeus.

Update 20:15  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei transmite că în cursul zilei de duminică a respins 16 atacuri inamice în direcția Avdiivka și că în total, 29 de ciocniri de luptă au avut loc pe front în cursul zilei, conform Ukrainskaia Pravda.

Ruşii nu renunță la intenția de a elimina unitățile ucrainene din capetele de pod de pe malul stâng al Niprului, conform sursei citate. Astfel, în timpul zilei, trupele Moscovei au efectuat mai multe atacuri fără succes, dar unitățile ucrainene continuă să-și mențină pozițiile și provoacă pierderi semnificative invadatorilor.

Aviația Forțelor de Apărare ucrainene a lovit în schimb zone în care era concentrat personalul inamic. La rândul lor, rușii au lansat 6 rachete și au efectuat 40 de lovituri aeriene în direcția trupelor ucrainene.

Armata Ucrainei mai spune că a respins ofensive ruse din direcțiile Cernihiv, Kupiansk, Harkov, Liman, Zaporojie. Cu toate astea, zeci de localități au fost lovite aerian de trupele inamice, conform sursei citate.

Situația operațională nu s-a schimbat semnificativ nici în direcția Bakhmut, unde Forțele de Apărare au respins un atac inamic în apropiere de Andriivka, conform ucrainenilor.

Update 18:40 Drone neidentificate au fost observate în mod repetat deasupra bazelor militare germane unde se antrenează soldații ucraineni, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul spionaj, a relatat tabloidul german Bild pe 7 ianuarie, citând surse guvernamentale, scrie Kyiv Independent.

Cel puțin 6.000 de soldați ucraineni au fost antrenați în Germania în august 2023, cu obiectivul de 10.000 până la sfârșitul anului.

Programele au implicat antrenament general de luptă, precum și instruire pe echipamente avansate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot și tancurile Abrams furnizate de SUA.

Marcus Faber, un membru al parlamentului german, a declarat pentru Bild că „dronele sunt observate în mod regulat deasupra zonei de antrenament militar Klietz, unde Bundeswehr (armata germană) antrenează ucraineni (pe tancul Leopard 1).”

Faber a spus că bănuiește că Rusia se află în spatele incursiunilor cu drone, dar nu are dovezi concrete care să susțină afirmația, deoarece nicio dronă nu a fost interceptată.

Alți parlamentari germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la inacțiunea guvernului, deoarece un comandant militar german a făcut publică problema încă din octombrie 2022.

Update 17:15 Japonia a decis să contribuie cu 37 de milioane de dolari la fondul fiduciar al NATO pentru sistemele de detectare a dronelor din Ucraina, a anunțat Yoko Kamikawa, ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba la Kiev, potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

În timpul întâlnirii a fost emisă o avertizare de raid aerian, astfel încât cei doi miniștri au fost nevoiți să coboare într-un adăpost antiaerian. Kamikawa și-a exprimat admirația și respectul față de ucraineni.

„Japonia promovează activ sprijinul pentru Ucraina. În cadrul sprijinului nostru, Japonia a decis recent să contribuie cu 37 de milioane de dolari la fondul fiduciar NATO pentru a finanța sistemul de detectare a dronelor”, a spus ea.

Update 15:05 Fostul președinte german Joachim Gauck a cerut guvernului de la Berlin să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, relatează Bild, citat de The Kyiv Independent.

Kievul a cerut rachetele Taurus, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, încă de anul trecut.

Bild a relatat în octombrie că Olaf Scholz se opune trimiterii rachetelor Taurus către Kiev, deoarece se teme că această măsură va atrage Germania în război. Ucraina a mai primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP, de fabricație franceză, dar Taurus are o rază de acțiune semnificativ mai mare.

Gauck, care a fost președinte al Germaniei între 2012 și 2017, a declarat pentru Bild că „având în vedere războiul istovitor din tranșee și atacurile aeriene atroce asupra populației civile ucrainene", Berlinul ar trebui să furnizeze rachete Taurus.

„Am vorbit cu oameni care au cunoștințele militare necesare", a spus Gauck. „După aceste discuții, nu mai pot înțelege de ce ezităm să livrăm această armă".

„Nu există nicio interdicție de drept internațional de a sprijini cu arme o victimă atacată", iar Ucraina ar trebui să fie aprovizionată cu „tot ceea ce avem la dispoziție", a mai spus Gauck.

Update 12:20 Ucrainenii au modificat transportoarele blindate șenilate M113 primite din Occident și le-au montat o turelă proprie cu tunuri antiaeriene Zu-23-2:

Update 11:00 8.742 de ucraineni au intrat în România în ultima zi, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 7.059.628 de ucraineni.

*
Rusia a pierut 364.730 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat duminică armata ucraineană.

Conform sursei citate, în ultima zi, forțele ruse au suferit 860 de pierderi.

Update 10:20 Şefa diplomaţiei japoneze, Yoko Kamikawa, a ajuns duminică "undeva în Ucraina", unde se va întâlni cu omologul ei ucrainean, ministrul de externe Dmitro Kuleba, a confirmat pentru AFP un oficial din ministerul de externe de la Tokyo.

Etapa ucraineană a turneului de două săptămâni pe care îl face Kamikawa în Europa şi America nu era prevăzută în programul anunţat iniţial de minister. Un comunicat al instituţiei informase că seria de vizite urma să includă opriri în Polonia, Finlanda, Suedia, Olanda, Statele Unite, Canada, Germania şi Turcia.

Potrivit comunicatului, ministrul "va reitera pentru partea ucraineană faptul că politica permanentă a Japoniei, care constă în susţinerea Ucrainei, va rămâne neschimbată chiar şi în situaţia internaţională gravă din prezent". Kamikawa va informa de asemenea despre detaliile proiectelor de asistenţă propuse de ţara sa Kievului şi va asista la ceremonia de predare a unor echipamente electrice necesare în perioada iernii.

Japonia urmează să găzduiască în februarie, la Tokyo, o conferinţă pentru promovarea reconstrucţiei economice a Ucrainei, la care va participa premierul ucrainean Denis Şmigal. Kamikawa urma să consulte partea ucraineană privind programul detaliat al evenimentului.

Japonia condamnă invazia rusă în Ucraina de la început, din 2022, şi participă la sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei. Premierul nipon Fumio Kishida subliniază regulat importanţa ordinii internaţionale bazate pe reguli, Japonia având diferende teritoriale cu vecinii, inclusiv cu China, reaminteşte AFP.

Vizita ministrului de externe în Ucraina are rolul de "a demonstra hotărârea Japoniei de a apăra ordinea internaţională fondată pe respectarea legilor, pornind de la principiul că modificările unilaterale ale statu-quoului prin forţă, aşa cum este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, nu pot fi acceptate", arată comunicatul ministerului de externe japonez.

Update 08:00 - Rusia a lansat 28 de drone de atac și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, au declarat duminică forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 21 dintre drone, notează Reuters.

Forțele aeriene au declarat pe canalul de Telegram că Rusia a vizat în principal sudul și estul Ucrainei, dar nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele trei rachete de croazieră pe care, potrivit acesteia, Rusia le-a lansat.

Update 00:00 Cel puţin 11 persoane au fost ucise, între care cinci copii, iar alte opt rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc care a vizat oraşul Pokrovsk şi împrejurimile acestuia, în estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, citat de AFP.

El a difuzat fotografii arătând echipe de salvare acţionând în jurul unor resturi de clădiri. Lovitura, potrivit lui lui, a avariat şase case la Pokrovsk şi una la Rivne, în care se afla o familie de şase persoane. Potrivit serviciilor de urgenţă, şase persoane, inclusiv doi copii, s-ar putea afla sub dărâmăturile a două clădiri afectate.

[GAL layout="3"]

"Ruşii au lovit regiunea cu rachete S-300, ucigând 11 persoane şi rănind altele opt. Lovitura principală a fost la Pokrovsk şi Rivne" (localitate situată în zona sa metropolitană), a indicat pe Telegram Vadim Filaşkin, guvernatorul părţii din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean.

 

Război în Ucraina, 6 ianuarie 2024 | Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea

Război în Ucraina, 5 ianuarie 2024 | Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Război în Ucraina, 4 ianuarie 2024 | Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Război în Ucraina, 3 ianuarie 2024 | Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

Război în Ucraina, 2 ianuarie 2024 | Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close