Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 682. Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea

Război în Ucraina, ziua 682. Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea

Război în Ucraina, ziua 682. Forțele aeriene ucrainene au efectuat cu succes un atac împotriva bazei aeriene Saki din Crimeea, a declarat sâmbătă comandantul Forțelor Aeriene, generalul Mikola Oleshchuk.

Război în Ucraina, ziua 682. Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Ian 2024   •   20:47

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Cel puţin 11 persoane au fost ucise, între care cinci copii, iar alte opt rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc care a vizat oraşul Pokrovsk
  • Danemarca întârzie livrarea către Ucraina de avioane F16
  • Bloggerii ruşi infirmă zvonurile privind uciderea comandantul Armatei Rusiei, Valeri Gherasimov
  • Numărul soldaților ruși morți sau răniți în războiul din Ucraina ar putea ajunge la jumătate de milion până la sfârșitul anului, crede Ministerului britanic al Apărării
  • Procuratura din regiunea Harkov a furnizat sâmbătă alte dovezi că Rusia a atacat Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord
  • Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea
  • Herson a fost bombardat de 112 ori în 24 de ore
  • Forțele ruse ar putea intensifica eforturile de capturare a Kupianskului, regiunea Harkov, în săptămânile următoare
  • Autorităţile din Belgorod le propun locuitorilor evacuarea
  • Ucraina nu confirmă folosirea împotriva sa a unor rachete nord-coreene balistice de către Rusia

Update 20:47 - Cel puţin 11 persoane au fost ucise, între care cinci copii, iar alte opt rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc care a vizat oraşul Pokrovsk şi împrejurimile acestuia, în estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, citat de AFP.

El a difuzat fotografii arătând echipe de salvare acţionând în jurul unor resturi de clădiri. Lovitura, potrivit lui lui, a avariat şase case la Pokrovsk şi una la Rivne, în care se afla o familie de şase persoane.

Potrivit serviciilor de urgenţă, şase persoane, inclusiv doi copii, s-ar putea afla sub dărâmăturile a două clădiri afectate.

"Ruşii au lovit regiunea cu rachete S-300, ucigând 11 persoane şi rănind altele opt. Lovitura principală a fost la Pokrovsk şi Rivne" (localitate situată în zona sa metropolitană), a indicat pe Telegram Vadim Filaşkin, guvernatorul părţii din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Ruşii au lovit pur şi simplu clădiri de locuit obişnuite, case particulare", a denunţat preşedintele Volodimir Zelenski, asigurând că nicio lovitură rusă "nu va rămâne fără consecinţe".

Oraşul Pokrovsk, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, fusese deja lovit de un bombardament puternic în august 2023, care a făcut nouă morţi şi 82 de răniţi.Oraşul este situat la aproximativ 50 km de linia frontului.

Update 19:52 - Transferul de către Danemarca a 19 avioane de luptă F-16 de fabricație americană în Ucraina va avea loc în al doilea trimestru al anului 2024, odată ce piloții ucraineni vor finaliza pregătirea, a anunțat ministerul apărării.

Transferul de către Danemarca a 19 avioane de luptă F-16 în Ucraina va avea loc în al doilea trimestru al anului 2024, odată ce piloții ucraineni vor finaliza pregătirea, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit The Guardian.

Motivul amânării este legat, în principal, de finalizarea pregătirii militarilor ucraineni care vor opera avioanele.

Danemarca, care își înlocuiește flota F-16 cu avioane F-35 mai moderne, a anunțat în august că va furniza cele 19 avioane după ce va obține aprobarea guvernului SUA.

De asemenea, Olanda a anunțat în august anul trecut transferul F-16 în Ucraina și în prezent antrenează piloți ucraineni, dar nu indicat când vor sosi cele 42 de avioane.

Update 16:45 Rusia nu a comentat încă zvonurile potrivit cărora comandantul Armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, a fost ucis joi într-un atac din Crimeea. Bloggerii ruşi infirmă pe rețelele de socializare zvonurile privind uciderea comandantul Armatei Rusiei, Valeri Gherasimov.

Bloggerii ruşi infirmă pe rețelele de socializare zvonurile privind uciderea comandantul Armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov: au murit alţi 5 lideri militari şi 9 FOS, gărzile lor de corp, potrivit www.monitorulapararii.ro.

În ultimele două zile au venit mii de informaţii despre uciderea generalului Valeri Gherasimov, în bombardamentele din Crimeea. Ucraina a lovit joi cel puţin două ţinte de lângă Sevastopolul cu mai multe rachete de fabricaţie britanică, Storm Shadow, iar a doua zi au apărut primele informaţii că ar fi fost ucis generalul Gherasimov. Gherasimov este şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, prim-adjunctul ministrului rus al apărării, şi a fost numit de Putin comandant al operaţiilor militare din Ucraina.

Canalele pro-ruse confirmă că în atacul împotriva bazelor aeriene ruse din Crimeea au fost ucişi aproximativ 23 de militari ruşi, printre care cinci membri de rang înalt şi nouă din forţele speciale, care îi protejau. Aceleaşi canale se plâng că apărarea aeriană din peninsula ocupată de ruşi a fost grav avariată, dar nu spun nimic despre uciderea generalului Gherasimov.

În acest moment, nu sunt informaţii care să lege atacurile ucrainene din Crimeea de generalul Gherasimov.

Până acum, Rusia nu a comentat aceste informaţii, iar şeful informaţiilor militare din Ucraina, generalul Budanov, a declarat la un post de televiziune: „nu am nicio informaţie care să confirme acest lucru”. Nu este prima dată când sunt zvonuri neconfirmate despre uciderea liderilor militari ruşi sau ucraineni.

În trecut, astfel de zvonuri au fost însă infirmate rapid de Kremlin, pentru a nu afecta moralul trupelor. De exemplu, când a fost lovit comandamentul Flotei ruse la Marea Neagră, din Sevastopol, şi a apărut zvonul că a fost ucis şi amiralul Víktor Sokolov, imediat Kremlinul a transmis imagini cu amiralul Sokolov. Altă dată, când au fost zvonuri că generalul Gherasimov ar fi fost ucis la Doneţk, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a infirmat zvonurile.

Update 15:40 Numărul soldaților ruși morți sau răniți în războiul din Ucraina ar putea ajunge la jumătate de milion până la sfârșitul anului, crede Ministerului britanic al Apărării.

Serviciile secrete militare britanice au făcut această afirmație bazându-se pe o statistică de anul trecut.

„Numărul mediu zilnic al victimelor rusești în Ucraina a crescut cu aproape 300 în cursul anului 2023. Dacă cifrele vor continua în ritmul actual pe parcursul acestui an, Rusia va fi pierdut peste jumătate de milion de persoane în Ucraina”, a afirmat sâmbătă Ministerului britanic al Apărării.

Update 14:30 Procuratura din regiunea Harkov a furnizat sâmbătă alte dovezi că Rusia a atacat Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmente de rachetă, relatează Reuters.

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la invazie.

Dmitro Ciubenko, purtătorul de cuvânt al parchetului, a declarat că racheta, una dintre cele care au lovit orașul Harkov pe 2 ianuarie, este diferită vizual și tehnic de modelele rusești.

Update 13:20 Resturi presupuse a fi de la o rachetă balistică nord-coreeană KN-23 [Hwasong-11Ga] au fost descoperite în regiunea ucraineană Harkov, conform mai multor imagini pe reţelele de socializare. Rusia ar fi folosit rachetele din Coreea de Nord în valurile de bombardamente din 30 decembrie şi 2 ianuarie.

Avantajul pentru Rusia este dat de faptul că racheta KN-23 este concepută după modelul rusesc Iskander, are acelaşi diametru, de 1,1 metri, şi poate folosi acelaşi lansator pe roţi, potrivit Monitorul Apărării.

Racheta KN-23 are o lungime de aproximativ 9 metri, greutatea de 3,4 tone, cu o încărcătură de 500 kg, ce poate fi explozivă, cu submuniţii sau nucleară/chimică.

KN-23 are rază de acţiune de 500 km, ideea era să acopere toată suprafaţa Coreei de Sud.

Fiind dispusă pe un vehicul si având combustibil solid, sistemul este unul mobil, greu de reperat. Totodată, racheta are o precizie mare, de 35 metri, fiind ghidată, dar şi o putere mare de distrugere, având o încărcătură de explozie de 500 kg. Racheta poate fi folosită împotriva comandamentelor, structurilor consolidate, dar şi a raioanelor de dispunere a marilor unităţi, cu un focos cu submuniţii.

Şi Statele Unite, prin John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate, a anunţat recent la un briefing la Casa Albă că forţele militare ruse desfăşoară rachete balistice nord-coreene. Această afirmaţie a fost susţinută de constatările serviciilor de informaţii americane.

Nu sunt informaţii publice despre numărul de rachete KN-23 importate de Rusia. În trecut, Rusia a mai importat muniţie de artilerie din Coreea de Nord, în special lovituri pentru obuzierele de 152 şi 122 mm, dar şi rachete de 122 mm pentru lansatoarele Grad.

Update 12:05 Forțele aeriene ucrainene au efectuat cu succes un atac împotriva bazei aeriene Saki din Crimeea, a declarat sâmbătă comandantul Forțelor Aeriene, generalul Mikola Oleshchuk, citat de The Kyiv Independent. Lovitura a reușit să doboare cu succes un centru de comandă rusesc, a precizat Oleshchuk. „Toate țintele au fost distruse!”, a scris el pe canalul său Telegram. „Le mulțumesc din nou piloților noștri pentru munca excelentă!”

Forțele ucrainene și-au intensificat recent atacurile în speranța de a perturba logistica militară și de a slăbi apărarea Rusiei. Presa locală a raportat explozii în peninsula ocupată în noaptea de 5-6 ianuarie. Locuitorii au declarat că au auzit până la 10 explozii în apropierea orașului Evpatoriia. De asemenea, autoritățile din Crimeea ar fi închis traficul pe Podul Kerci.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au interceptat patru rachete ghidate ucrainene care zburau deasupra Crimeei. Baza aeriană Saky este adiacentă orașului Novofedorivka, la doar aproximativ 20 de kilometri sud-est de Evpatoriia. Anterior, forțele armate ucrainene au raportat un atac reușit împotriva unui post de comandă rusesc din apropierea Sevastopolului și a unor depozite de muniții din apropierea satului Pervomaiske, la 4 ianuarie.

Update 09:38 Trupele rusești au bombardat regiunea Herson de 112 ori în ultimele 24 de ore, soldate cu un mort și cinci răniți. Anunțul a fost făcut de Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale.

"În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat 112 atacuri și a tras 671 de focuri de armă, inclusiv un atac cu rachete. Inamicul a tras 39 de rafale asupra orașului Herson", scrie Prokudin pe Telegram, relatează Ukrinform.

Forțele ruse au lansat două atacuri și asupra orașului ucrainean Pokrovsk din Donețk în cursul nopții. Anunțul a fost făcut de autoritățile locale, care vorbesc despre victime și pagube.

Potrivit șefului administrației militare regionale, Vadym Filashkin, citat de presa locală, "în timpul nopții, armata rusă a bombardat orașul de două ori, lovind o clădire administrativă: garaje și mașini au luat foc".

Explozii în timpul nopții au fost auzite și în regiunea ucraineană Khmelnytskyi, unde au fost desfășurate tunuri antiaeriene.

Update 08:20 Forțele ruse par să aibă condiții care să conducă la intensificarea operațiunilor în direcția Kupiansk (zona Oblast Harkov-Lugansk) cu intenția de a obține câștiguri teritoriale în zone care sunt mai semnificative din punct de vedere operațional decât alte zone pe care forțele ruse încearcă în prezent să le acapareze.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse urmăresc să captureze Kupyansk și Borova (35 km vest de Svatove) în timpul iernii anului 2024. Cucerirea acestor orașe de către Rusia ar forța probabil forțele ucrainene să se îndepărteze de malul de est al râului Oskil din regiunea Harkov și ar stabili condițiile pentru viitoare operațiuni ofensive rusești de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna. Ritmul operațiunilor rusești în direcția Kupiansk și configurația aparentă a forțelor ruse în regiunile ocupate Lugansk și Harkov, în general, nu indică un efort ofensiv rusesc iminent de-a lungul întregii linii Kupiansk-Lyman (Harkov-Lugansk-nord-estul oblastului Donețk), similar efortului ofensiv eșuat al Rusiei din nord-estul Ucrainei din iarna-primăvara anului 2023.

Probabil că forțele ruse nu au acumulat suficiente forțe în regiunea Belgorod pentru a sprijini lansarea operațiunilor ofensive la scară largă în altă parte din nordul sau nord-estul Oblastului Harkov până în momentul scrierii acestui articol.

Update 00:00 Autorităţile ruse din Belgorod, aflat în apropierea frontierei cu Ucraina, le-au propus locuitorilor să evacueze oraşul, un lucru care arată îngrijorarea tot mai mare din localitate, în care atacuri ucrainene se multiplică, relatează AFP. E

le le-au propus totodată să-şi securizeze ferestrele pentru a se proteja de schije de obuz.

Regiunea Belgorod şi capitala sa omonimă, cu 300.000 de locuitori, sunt vizate aproape zilnic de tiruri ucrainene de la sfârşitul lui decembrie.

Un atac de o amploare fără precedent s-a soldat cu 25 de morţi şi peste 100 de răniţi în urmă cu câteva zile.

Război în Ucraina, 5 ianuarie 2024 | Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Război în Ucraina, 4 ianuarie 2024 | Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Război în Ucraina, 3 ianuarie 2024 | Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

Război în Ucraina, 2 ianuarie 2024 | Volodimir Zelenski, avertisment pentru NATO şi Uniunea Europeană: "Putin vă va mânca la cină cu tot cu libertate și democrație!"

Război în Ucraina, 1 ianuarie 2024 | Un muzeu din Ucraina, lovit de resturi de dronă. Clădirea a luat foc

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close