Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 684. Atac cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul

Război în Ucraina, ziua 684. Atac cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul

Război în Ucraina, ziua 684. Rusia a lansat, luni dimineață, un atac cu rachete spre mai multe orașe ucrainene, lovind inclusiv clădiri rezidențiale, au anunțat oficiali ucraineni. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii în orașele Dnipro, Zaporojie, Harkov și Krivoi Rog. Totodată, potrivit Kievului, cel puțin patru oameni au murit și alți 33 au fost răniți.

Război în Ucraina, ziua 684. Atac cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul
Sursa foto: Telegram @prokuratura_kharkiv
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   17:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serviciile secrete militare susțin că au capturat date clasificate ale producătorului rus de drone
  • Olaf Scholz: ”Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente”
  • Parlamentarii văd riscuri de corupție în noua lege a mobilizării din Ucraina
  • Forțele ucrainene au distrus un pod construit de ruși lângă Mariupol
  • Ministerul Infrastructurii pune două condiții pentru reconstrucția portului din Herson
  • Explozie pe calea ferată în apropierea unui depozit de petrol rusesc
  • „Nu putem proteja de rachete întreg teritoriul Ucrainei”
  • Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul
  • Ministerul rus al Apărării a raportat interceptarea unei rachete ucrainene S-200 deasupra regiunii Belgoro
  • Cel puțin un mort și 26 de răniți, după atacurile rusești de azi
  • Cel puțin 20 de răniți în urma atacului cu rachete de la Novomoskovsk 
  • Rușii au atacat oraşele Zaporojie și Herson, anunță ucrainenii
  • Explozii în Dnipro, Zaporojie, Krivoi Rog și Harkov

Update 22:05 Agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) a confiscat 100 de gigabytes de date clasificate în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari de la compania rusă Special Technology Center.

Firma din Sankt Petersburg, aflată sub sancțiuni ucrainene și internaționale, produce drone de recunoaștere Orlan, sisteme de război electronic și alte instrumente folosite de armata rusă.

Dronele Orlan sunt utilizate pe scară largă de către forțele rusești din Ucraina pentru a regla tirul de artilerie și pentru a cerceta pozițiile ucrainene.

Se presupune că HUR a obținut planuri, brevete și software atât pentru proiecte existente, cât și pentru proiecte în curs de dezvoltare.

Agenția a declarat că a obținut acces la datele companiei "de importanță critică" din industria de apărare "datorită cooperării eficiente cu reprezentanții patrioți ai societății civile și ai comunității media".

"Aceasta este o lovitură semnificativă pentru Moscova: datele sunt deja folosite pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei și pentru a slăbi statul agresor", a declarat agenția de informații militare a Ucrainei în comunicatul său, potrivit The Kiev Independent.

Update 20:15 Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nu livrează suficiente arme Ucrainei, susține cancelarul german Olaf Scholz. Acesta a lansat un apel în care cere țărilor UE să își sporească eforturile în acest sens.

”Oricât de semnificativă este contribuţia germană, ea nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung. De aceea, le cer aliaţilor din Uniunea Europeană să-şi consolideze eforturile cu privire la Ucraina. Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin.

Germania este, în momentul de față, unul dintre principalii furnizori de ajutor militar şi financiar.

La sfârșitul anului trecut, Germania și-a dublat ajutorul militar pentru Ucraina în 2024, până la 8 miliarde euro.

Update 19:22 În urma unei reuniuni din 8 ianuarie, Comitetul pentru politici anticorupție al parlamentului ucrainean a remarcat posibile riscuri de corupție în proiectul de lege de mobilizare a guvernului, a declarat șefa comitetului, Anastasiia Radina.

Cu toate acestea, Comitetul a recunoscut necesitatea mobilizării în Ucraina, a adăugat deputata.

În timp ce armata încearcă să își completeze rândurile pe fondul războiului cu Rusia, guvernul a înaintat parlamentului, pe 25 decembrie, un proiect de lege privind mobilizarea și serviciul militar, prezentând planuri pentru o nouă recrutare și înăsprirea restricțiilor pentru cei care se sustrag de la recrutare.

Reprezentanții Ministerului Apărării și ai Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, care au fost prezenți la întâlnire, au fost de acord să elimine deficiențele, a declarat Radina.

Parlamentarul nu a precizat care sunt exact care sunt defectele proiectului de lege, dar a promis că va furniza informațiile la o dată ulterioară.

Printre noile măsuri cuprinse în proiectul de lege propus se numără interzicerea călătoriei în străinătate a celor care se sustrag înregistrării și serviciului militar, restricționarea drepturilor lor de a conduce un vehicul sau de a obține un permis de conducere și suspendarea beneficiilor și serviciilor pe care le primesc de la stat.

Update 18:15 Forțele ucrainene au distrus un pod de cale ferată construit de ruși peste râul Kalmius, în apropiere de orașul Mariupol, care urma să facă parte din ruta feroviară terestră dinspre Rusia spre Crimeea ocupată de ruși.

În special, a fost distrusă structura unui pod situat în satul Hranitne, în apropiere de Mariupol, orașul ocupat de armata rusă. De asemenea, au fost arse rezervoare de combustibil și vehicule ale armatei ruse.

Podul făcea parte din calea ferată rusă care trebuia să lege Mariupol și orașul Dzhankoi (Crimeea) de orașele rusești Rostov-pe-Don și Taganrog. Era un "racord" la ramura din Donețk a căii ferate Mariupol-Aslanove-Kalchyk-Volnovakha, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.

Noua rută ar fi rezolvat problemele de logistică militară și civilă și ar fi redus dependența de Podul Crimeii.

"Problema lansării unei căi ferate directe din Rusia a ieșit acum din discuție pentru o vreme", a declarat Andriușcenko.

Update 17:13 Portul maritim comercial din Herson își va putea relua activitatea numai după ce vor fi îndeplinite două condiții.

Principala condiție este eliberarea malului stâng (estic) al regiunii Kherson.

"Din cauza ocupării malului stâng și a spitului Kinburn, navigația acolo este acum periculoasă", a explicat Iurii Vaskov, viceministrul Infrastructurii.

Ministrul adjunct a adăugat că a doua condiție necesară este încetarea atacurilor asupra Hersonului.

”Acest lucru se datorează în primul rând atacurilor regulate asupra orașului. Portul Herson este inactiv din 24 februarie 2022. Chiar și după ce orașul va fi eliberat, nu îl putem lansa", a spus Vaskov.

Portul Herson este unic, deoarece combină două componente: râul și marea. De asemenea, portul se mândrește cu navigația pe tot parcursul anului.

Râul Dnipro este principala arteră navigabilă a Ucrainei. Mărfurile care mergeau pe Dnipro erau transportate în tranzit prin portul Herson în direcția apelor adânci și apoi încărcate pe nave Panamax în rada Ochakiv sau Odesa.

Anterior, Serviciul de stat pentru transport maritim, fluvial și maritim al Ucrainei a raportat că restaurarea completă a portului este posibilă numai după eliberarea malului stâng al regiunii Herson.

Update 16:15 Un dispozitiv exploziv a fost detonat pe șinele de cale ferată din apropierea unui depozit de petrol din regiunea rusă Sverdlovsk.

Canalele rusești Telegram au relatat în jurul orei 14:30 că serviciile de urgență examinează rapoartele privind o explozie pe șinele de cale ferată din orașul Nijni Tagil.

Explozia s-ar fi produs pe șinele de cale ferată din apropierea gării San-Donato, unde se află depozitul de petrol.

Potrivit canalelor Telegram, este posibil ca dispozitivul exploziv să fi fost detonat sub o cisternă. Un alt dispozitiv a fost găsit în apropierea locului exploziei.

Update 14:55. „Nu putem proteja de rachete întreg teritoriul Ucrainei”

Armata ucraineană a reușit să doboare doar 18 rachete rusești din cele 51 expediate de ruși „din cauza lipsei de sisteme Patriot și similare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuri Ignat.

„Nu putem acoperi complet întregul teritoriu al Ucrainei cu apărare antiaeriană, astfel încât să nu treacă nicio rachetă, așa că protejăm orașele și obiectele la nivel local”, a precizat Ignat, citat de Obozrevatel.

Sarcina este complicată de faptul că rachetele de croazieră și dronele zboară destul de jos, tocmai pentru a depăși sistemele de apărare aeriană.

Update 12:15. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul

Cel puțin patru persoane au murit, 33 au fost rănite și mai multe oameni ar putea fi încă sub dărâmături, în urma atacului rusesc cu rachete asupra Ucrainei, de luni dimineața, potrivit ultimului bilanț transmis de autoritățile ucrainene. 

Update 11:55. Ministerul rus al Apărării a raportat interceptarea unei rachete ucrainene S-200 deasupra regiunii Belgoro

Sistemele rusești de apărare au interceptat o rachetă antiaeriană S-200 ucraineană deasupra regiunii Belgorod, transformată pentru atacuri asupra țintelor terestre, informează Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de stat TASS.

Potrivit departamentului, încercarea Kievului de a ataca ținte rusești a fost oprită pe 8 ianuarie, la ora 07.00, ora Moscovei

Update 10.40. Cel puțin un mort și 26 de răniți, după atacurile rusești de azi

Cel puțin o persoană a murit, 26 au fost rănite și 4 persoane ar putea fi sub dărâmături, în urma atacului rusesc cu rachete asupra Ucrainei de luni, 8 ianuarie, informează ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko, într-o postare pe Telegram, preluată de Ukrainska Pravda. „În această dimineață, ocupanții ruși au atacat cu rachete 4 regiuni ale Ucrainei. O persoană a murit”, a transmis Klimenko.

În Zaporojie, salvatorii intervin în 6 locații, unde rachetele au lovit zone rezidențiale, lângă case. Potrivit datelor operaționale, trei persoane au fost rănite.

În Novomoskovsk, regiunea Dnipropetrovsk, un microbuz răsturnat de un val exploziv, iar 8 pasageri au ieșit singuri din cabină. În total, 20 de persoane, dintre care 4 copii, au fost rănite. Sunt clădiri avariate.

O casă a fost distrusă în districtul Krivorizka o persoană a murit.

O casă din Krivoi Rog a fost de asemenea distrusă, trei persoane ar putea fi sub dărâmături. Un centrucomercial și de divertisment a fost avariat.

Rușii au executat 4 lovituri la Harkov, unde o întreprindere și o instituție de învățământ au fost avariate, iar o persoană a fost rănită.

Rușii au atacat și orașul Zmiiv. Salvatorii au eliberat două persoane de sub dărâmături, altele ar putea fi prinse sub moloz. Operațiunea de salvare este în desfășurare.

Și în regiunea Hmelnițșîi s-au auzit mai multe explozii. datele despre victime sunt în curs de verificare.

Update 10:00. Cel puțin 20 de răniți în urma atacului cu rachete de la Novomoskovsk 

În dimineața zilei de 8 ianuarie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Novomoskovsk din regiunea Dnipropetrovsk. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite, inclusiv copii, precizează Obozrevatel, care citează pe primarul Serhi Reznik.

„În urma atacului cu rachetă asupra orașului, clădirile de locuințe au fost avariate. În acest moment, sunt aproximativ 20 de victime, printre care și copii”, a subliniat edilul.

Update 09:30. Rușii au atacat oraşele Zaporojie și Herson, anunță ucrainenii

Cel puțin 2 oameni au fost răniți la Zaporojie, în urma atacului rusesc cu rachete, cel puțin 5 explozii s-au auzit în oraș, a precizat Iuri Malașko, șeful administrației militare regionale, preluat de Ukrainska Pravda.

Serviciile operaționale și de salvare lucrează la locurile unde au căzut proiectilele.

Trupele ruse au lovit de cel puțin 4 ori la Harkov, a precizat primarul Ihor Terehov. „Inamicul a atacat instalațiile industriale ale orașului. Este un incendiu și în acest moment o femeie rănită“.

Oleh Sinegubov, șeful administrației militare regionale, a raportat că „rușii au tras cel puțin 4 rachete spre Harkov”, o întreprindere și o instituție de învățământ au fost avariate în Harkov.

De asemenea, două persoane primesc asistență medicală, încă două sunt sub dărâmături, după ce o casă din Zmiiv, 40 de kilometri de Harkov, a fost lovită de o rachetă rusească, transmite radiodifuzorul public ucrainean Suspilne. Alte trei locuinţe au fost avariate.

Forțele de Apărare de Sud raportează că, pe timpul nopții, unitățile lor de apărare aeriană au doborât 8 drone de tip „Shahed-131/136”, pe care rușii le-au trimis în regiunile Odesa și Mikolaiv. Resturile unuia dintre UAV-urile doborâte au căzut într-o zonă deschisă din Odesa, provocând un incendiu. 

Update 08:20. Explozii în Dnipro, Zaporojie, Krivoi Rog și Harkov

Mai multe explozii s-au auzit în dimineața zilei de luni, 8 ianuarie, în orașele Dnipro și Zaporojie, în timpul unui raid aerian, relatează Ukrainska Pravda care citează Suspilne.

La ora locală 6:43, corespondenții Suspilne au raportat că au avut loc explozii în Dnipro, acestea fiind auzite în suburbii, iar în jurul orei 7, sunete de explozii s-au auzit în Zaporojie.

De asemenea, la ora 7:07, guvernatorul din Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat că forțele ruse au lansat lovituri asupra regiunii.

Tot luni dimineață au avut loc explozii în orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk. Anterior, Forțele Aeriene au cerut locuitorilor orașului să se pună la adăpost, avertizând că este lansată o rachetă Kinjal de pe unul dintre avioanele de vânătoare rusești MiG-31K.

Alerte de raid aerian au fost declanșate luni dimineață în regiuni din estul Ucrainei, dar și la Kiev. Forțele aeriene au confirmat lansarea de rachete de pe bombardierele strategice rusești Tu-95MS și din avioanele de vânătoare MiG-31K.

Update 07:15. Zelenski: Rusia îşi va pierde puterea pe câmpul de luptă imediat ce va pierde controlul asupra cerului

Preşedintele Ucrainei a subliniat că Ucraina trebuie să îşi consolideze apărarea aeriană pentru ca Rusia să nu mai aibă capacitatea de a controla cerul şi, astfel, să se asigure că inamicul îşi pierde puterea pe câmpul de luptă.

Declaraţia a fost făcută de Zelenski în timpul unei conversaţii online cu participanţii la conferinţa naţională anuală suedeză "Societate şi apărare"..

„Nu ar trebui să avem niciun dubiu că dacă Rusia obține victoria, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoarea luată la țintă, sau poate unul dintre statele baltice, ori altele (alte țări, n.red). Henry Kissinger, înaintă să moară, a spus că apărarea NATO acum începe la granița dintre Ucraina și Rusia și sunt total de acord cu asta”, a declarat David Petraeus.

Război în Ucraina, 7 ianuarie 2024 | Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina​​​​​​​

Război în Ucraina, 6 ianuarie 2024 | Aviaţia ucraineană a distrus un centru de comandă al ruşilor de la baza aeriană din Crimeea

Război în Ucraina, 5 ianuarie 2024 | Ucraina anunţă că a doborât 21 dintre cele 29 de drone lansate de Rusia în şase regiuni în sud şi centru

Război în Ucraina, 4 ianuarie 2024 | Kievul anunță că peste 6.000 de tancuri rusești au fost distruse în Ucraina

Război în Ucraina, 3 ianuarie 2024 | Norvegia va trimite două avioane F-16 în Danemarca, pentru pregătirea piloților ucraineni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close