Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 689. Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica

Război în Ucraina, ziua 689. Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica

Război în Ucraina, ziua 689. Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica, a dat asigurări vineri şeful informaţiilor militare ucrainene, Kiril Budanov, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, transmite AFP.

Război în Ucraina, ziua 689. Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2024   •   15:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • General ucrainean: Rușii și-au concentrat atacurile asupra regiunii Donețk
  • Ucraina, atacată de 40 de rachete și drone rusești
  • Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
  • Explozie puternică la Berdiansk
  • 89 de confruntări pe front în ultima zi
  • Mai multe rachete, lansate asupra Ucrainei din zona Mării Caspice
  • Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica
  • Noul ministru francez de externe merge în Ucraina
  • Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate "fără precedent"
  • Un urs rănit într-o explozie la o grădină zoologică din Ucraina a fost salvat și trimis în Scoția
  • Moscova numește "piraterie de secolul XXI-lea” planul SUA de a confisca active suverane ruse și promite ripostă
  • Rusia ar putea inaugura în 2024 o bază navală în regiunea separatistă Abhazia a Georgiei

20:30 Un bărbat a fost rănit în urma bombardamentelor rusești de sâmbătă asupra unui district din regiunea Kherson, potrivit autorităților locale.

Trupele rusești au bombardat zona Beryslav în jurul orei 16.30, potrivit agenției de presă de stat Ukrinform.

"Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost trimis la spital. El are o rană de șrapnel la spate. Acum, medicii operează victima", a declarat autoritatea locală pe Telegram.

Aceasta survine după alte răniri raportate sâmbătă în Kherson, când un rezident în vârstă de 54 de ani a fost rănit în urma unui atac cu drone sâmbătă, iar poliția a salvat o femeie de 74 de ani din dărâmăturile unei clădiri.

Update 18:00 Sute de persoane au fost evacuate dintr-un centru comercial din Kiev după ce a izbucnit un incendiu, a anunțat primarul capitalei ucrainene.

Două sute de persoane au fost evacuate din centrul comercial Cosmopolit, situat în cartierul Solomyan din oraș, după ce un incendiu a izbucnit la etajul patru al clădirii.

Într-o postare pe Telegram, primarul Vitali Klitschko a declarat că serviciile de urgență se află la fața locului și că incendiul este în curs de stingere. El a precizat că nu există victime "în acest moment".

Update 15:00. General ucrainean: Rușii și-au concentrat atacurile asupra regiunii Donețk

Generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul grupului operațional-strategic de trupe „Tavria”, a declarat, sâmbătă, că rușii și-au îndreptat majoritatea atacurilor de vineri asupra regiunii Donețk.

„Ieri (n.r. – vineri), invadatorii și-au concentrat eforturile asupra regiunii Donețk. În ultima zi, au avut loc 59 de confruntări militare și 42 de atacuri aeriene”, a menționat Oleksandr Tarnavski.

De asemenea, în această regiune, armata rusă a tras 879 de lovituri de artilerie și a crescut semnificativ utilizarea dronelor militare.

Potrivit oficialului militar ucrainean, pierderile totale ale rușilor din ultima zi în regiunea Donețk au fost de 338 de oameni și 80 de unități de tehnică militară.

Update 13:30. Ucraina, atacată de 40 de rachete și drone rusești

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat 37 de rachete şi trei drone. Opt rachete au fost doborâte, se arată într-o declaraţie pe reţelele de socializare, informează Reuters.

Majoritatea tipurilor de rachete folosite peste noapte au fost balistice extrem de rapide, au spus forţele aeriene. Acestea sunt mult mai greu de doborât.

”Trebuie remarcat că peste 20 dintre toate (armele) enumerate, care nu au fost incluse în numărul celor doborâte, nu şi-au atins ţinta ca urmare a contramăsurilor active prin război electronic”, se arată în comunicat. Nu au existat detalii cu privire la ţintele atacului.

Apărarea antiaeriană a doborât rachete ruseşti în cel puţin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din acele provincii. Oraş mare Dnipro, din sud-estul ţării, a fost lovit, a spus guvernatorul local, tot fără a oferi detalii despre ceea ce a fost lovit.

Poliţia din regiunea de nord a Cernihivului a postat o fotografie a unui crater mare realizat de o rachetă doborâtă.

„Ca urmare a faptului că au fost lovite de resturile unei rachete inamice, mai multe case private şi clădiri nerezidenţiale au fost avariate, o clădire a fost practic distrusă”, a scris poliţia.

Update 12:50. Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 369.160 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 700 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 6.065 de tancuri, 11.269 de blindate, 8.728 de sisteme de artilerie, 329 de avioane, 324 de elicoptere și 6.848 de drone.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 13.01.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Vineri, 12 ianuarie 2024

Update 10:10. Explozie puternică la Berdiansk

Șefa administrației militare din Berdiansk, Viktoria Galițina, a anunțat că în oraș s-a auzit, sâmbătă dimineață, o puternică explozie, relatează Ukrinform.

”A fost o explozie în Berdiansk! Locuitorii au raportat un zgomot puternic aproximativ în zona centrală a orașului”, a scris Viktoria Galițina.

Presa locală a relatat că explozia a fost auzită în zona unde se află biroul comandantului forțelor ruse de ocupației.

Update 09:35. 89 de confruntări pe front în ultima zi

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că, în ultima zi, au avut loc 89 de ciocniri de luptă. 

Inamicul a atacat cel mai activ în direcția Mariinka, unde ucrainenii anunță că au respins 26 de asalturi.

”În total, inamicul a efectuat 7 lovituri cu rachete și 65 de lovituri aeriene. De asemenea, a efectuat 44 de atacuri cu sistemele de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și zonelor populate. Regiunile Harkov, Luhansk și Donețk au fost ținta atacurilor aeriene. Cel puțin 110 localități din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv au fost sub focul artileriei”, se arată în comunicat.

Update 08:30. Mai multe rachete, lansate asupra Ucrainei din zona Mării Caspice

Forțele Aeriene ucrainene au anunțat, sâmbătă dimineață, că mai multe rachete au fost lansate din Marea Roșie de pe avioane de luptă rusești, informează Ukrainska Pravda.

„Pericol de rachete în zonele în care a fost declarată alarma! Lansări de rachete de croazieră de la aeronavele Tu-95MS. (din Marea Caspică). Stați la adăpost!”, se arată în comunicatul forțelor aeriene ucrainene.

Potrivit Forțelor Aeriene, rachetele de tip X-101/555/55 au fost lansate de la șase Tu-95MS și au pătruns în spațiul aerian al Ucraineni la scurt timp după aceea.

Ulterior, armata ucraineană a anunțat că un avion Mig-31K a lansat mai multe rachete aero-balstice „Kinjal”.

Amenințarea de atac cu rachete s-a extins, treptat, în toată Ucraina.

Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica, a dat asigurări vineri şeful informaţiilor militare ucrainene, Kiril Budanov, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, transmite AFP.

"În 2023, primele incursiuni ucrainene au avut loc în Crimeea ocupată temporar, în contextul în care unii le credeau imposibile. Şi acesta nu este decât începutul.

Acest lucru dă speranţă, în special ucrainenilor din Crimeea care trăiesc de zece ani sub ocupaţie rusă şi dintre care mulţi începeau să se descurajeze", a declarat Kiril Budanov.

"Partea de nord a Mării Negre este sub control ucrainean, cu platformele de extracţie de gaz, şi coridoarele maritime pentru exportul de cereale sunt din nou operaţionale, chiar dacă există riscuri cauzate de război'', a adăugat el.

Anexată de Rusia în 2014, Crimeea este o regiune-cheie pentru logistica forţelor ruse care ocupă o parte din sudul Ucrainei. Acest teritoriu este constant ţinta rachetelor şi a dronelor ucrainene.

Război în Ucraina, 12 ianuarie 2024 | Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de securitate "fără precedent"

Război în Ucraina, 11 ianuarie 2024 | Ruşii au lovit cu rachete un hotel din Harkov. 13 răniţi, printre care şi un jurnalist turc

Război în Ucraina, 10 ianuarie 2024 | NATO anunță că va continua să ajute Ucraina 

Război în Ucraina, 9 ianuarie 2024 | Rușii lovesc Hersonul, au loc explozii în diferite districte | O unitate medicală a fost avariată

Război în Ucraina, 8 ianuarie 2024 | Atac cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Cel puțin patru morți și peste 30 de răniți, anunță Kievul

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close