Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 566 | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus

Război în Ucraina, ziua 566 | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus

Război în Ucraina, ziua 566. Ministerul rus al Apărării susține că unitățile sale de pe frontul de sud au respins atacurile Ucrainei în apropierea satului Robotyne, care a fost centrul luptei de câteva săptămâni. Oficialii ucraineni lansează o imagine diferită.

Război în Ucraina, ziua 566 | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2023   •   22:23

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina a lovit o bază militară rusă de unde sunt operate drone
  • Rusia susține că drone ucrainene au lovit un oraș din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie
  • Kievul amenință Varșovia cu arbitrajul internațional, după ce Polonia a decis să interzică unilateral importul de cereale ucrainene
  • Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus
  • Peste o jumătate de milion de oameni s-au înrolat voluntar în armata rusă în ultima jumătate de an, susține Vladimir Putin
  • Suedia ar putea trimite avioane de luptă în Ucraina
  • Doi bătrâni, uciși într-un bombardament rusesc în Donețk
  • Relaţiile dintre Rusia şi China, la un nivel fără precedent
  • Vladimir Putin propune "Ziua reunificării" pentru Rusia și teritoriile anexate din Ucraina
  • 30 de ciocniri au avut loc pe front în ultimele 24 de ore – armata ucraineană
  • Navă civilă, atacată de ruşi cu rachete în Marea Neagră
  • Kim Jong-un a ajuns în Rusia
  • Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong-un
  • Volodimir Zelenski: "Sunt pregătit emoţional pentru un război pe termen lung"
  • Ministrul german de externe a promis 21 de milioane de euro Ucrainei într-o vizită la Kie
  • Ucraina raportează progrese în est, în bătălia pentru satul de lângă aeroportul Donețk
  • Kremlinul a confirmat vizita în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong-un
  • Forțele Kievului ar fi recuperat platformele de foraj aflate în apropiere de Crimeea
  • Mircea Geoană: "Nu există indicii că Rusia ar intenționa să atace un stat NATO"
  • Rusia a atacat cu drone și rachete orașul natal al lui Volodimir Zelenski

Update 22:20 Ucraina a lovit o bază militară rusă de unde sunt operate drone

Forțele ucrainene au efectuat luni o lovitură cu succes împotriva unei baze rusești de unde erau operare drone Zala și Lancet, a anunțat marți Direcția de Comunicare Strategică a armatei.

Baza este situată în satul Luhanske ocupat de ruși, regiunea Donețk.

Armata ucraineană nu a precizat câți soldați ruși au fost uciși și câți drone au fost distruse.

Update 20:30 Rusia susține că drone ucrainene au lovit un oraș din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie.

Ucraina a efectuat lovituri cu drone luni asupra oraşului Energodar, aflat sub controlul Rusiei, în apropierea centralei nucleare Zaporojie, a declarat marţi şeful corporaţiei nucleare de stat a Rusiei agenţiei de presă ruse RIA, preluată de Reuters.

Şeful ROSATOM, Aleksei Lihaciov, a spus că şase drone au fost lansate asupra Energodar şi că toate au fost distruse.

Oraşul se află pe un teritoriu din sud-estul Ucrainei deţinut de Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în urmă cu peste 18 luni.

Centrala nucleară Zaporojie din apropiere, cea mai mare din Europa, este de asemenea în mâinile Rusiei.

Mai târziu, marţi, serviciile de informaţii militare ale Ucrainei (GUR) au publicat imagini cu atacuri cu drone, spunând că forţele speciale ucrainene şi membrii rezistenţei din Energodar "au felicitat invadatorii cu ocazia ”sărbătorii”" - o referire la ziua lucrătorilor din serviciul de migraţie al Rusiei.

Potrivit GUR, o clădire din Energodar unde se eliberează acum paşapoarte ruseşti şi două locaţii unde se aflau până la 12 ofiţeri ruşi au fost lovite. Un punct de radiocomunicaţii a fost "neutralizat", a spus GUR.

Reuters nu a putut verifica informaţiile sau înregistrările video difuzate de GUR.

La rândul său, agenţia DPA relatează marţi, citând corporaţia nucleară de stat a Rusiei ROSATOM, că mai multe drone au atacat Energodar.

Două drone ucrainene au fost interceptate luni şi alte patru şi-au desfăşurat atacurile, dar nu au provocat nicio pagubă, a declarat marţi Aleksei Lihaciov, şeful ROSATOM, potrivit agenţiei Interfax.

Update 19:00 Autorităţile de la Kiev au avertizat, marţi, că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional, ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor sale de cereale.

Reacția Kievului vine după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile introduse anterior, transmite Reuters.

Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să blocheze vânzarea pe pieţele interne a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea soarelui provenite din Ucraina.

Guvernele celor cinci țări au permis, în paralel, tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte ţări.

Restricțiile, destinate să reducă excesul de aprovizionare cu cereale, expiră vineri.

Autorităţile poloneze, ţară unde în luna octombrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare, susţin că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală.

Marți, Varșovia a anunţat că nu va ridica interdicţia, chiar dacă UE va decide să nu prelungească restricțiile după data de 15 septembrie.

"Nu avem nicio intenţie de a-i prejudicia pe fermierii polonezi. Apreciem sprijinul cetăţenilor polonezi şi familiilor poloneze. Însă în cazul încălcării legilor comerciale în interes de populism politic înainte de alegeri, Ucraina va fi forţată să se îndrepte spre arbitrajul Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a scris pe X (Twitter) prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal.

Update 16:30 Ucraina va trebui să anuleze un decret care exclude negocierile cu Rusia, dacă se dorește să existe vreo perspectivă de discuții pentru a pune capăt conflictului armat, a declarat, marți, președintele rus la Forumul Economic Estic de la Vladivostok.

El s-a referit, aparent, la un decret semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce Putin a promulgat documentul de anexare a regiunilor Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk, în toamna anului trecut.

Documentul semnat de Zelenski în octombrie 2022 spune că negocierile cu Rusia sunt imposibile cât timp Putin este președinte.

"Dacă Statele Unite consideră că Ucraina este pregătită pentru negocieri, atunci Ucraina să anuleze decretul care interzice negocierile", a insistat liderul rus, vorbind la Vladivostok.

Update 15:26 Doi bătrâni au murit și alte trei persoane au fost rănite în urma unui bombardament al armatei ruse asupra regiunii Donețk, au anunțat oficialii ucraineni.

Biroul Procurorului General din Ucraina a scris pe Telegram că o femeie în vârstă de 84 de ani și un bărbat de 71 de ani au murit, după ce un obuz rusesc a lovit casa lor din orașul Krasnogorivka.

O altă femeie, în vârstă de 70 de ani, a fost spitalizată cu arsuri și comoție cerebrală.

Într-un atac separat, care a vizat orașul Avdiivka, au fost rănite o femeie de 82 de ani și fiica ei în vârstă de 55 de ani, a precizat instituția ucraineană.

Update 14:30 Suedia va cere forțelor sale armate să investigheze dacă avioanele de luptă Gripen ar putea fi trimise în Ucraina, anunță presa de la Stockholm.

Postul public suedez de radio a transmis că guvernul vrea să afle în ce măsură cedarea avioanelor ar afecta capacitățile de apărare ale țării.

De asemenea, guvernul dorește să știe cât de repede ar putea produce Suedia noi avioane.

O solicitare oficială către armata suedeză ar putea să fie formulată joi.

Ucraina și-a manifestat dorința de a primi 16 sau 18 avioane Gripen.

Update 13:30 Mai mult de un sfert de milion de ruși s-au înrolat voluntar în forțele armate în ultimele luni.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de președintele rus Vladimir Putin.

Aflat la Forumul Economic Estic din Vladivostok, președintele rus a spus că aceste recrutări se adaugă la mobilizarea parțială de acum un an.

"Am efectuat o mobilizare parțială și au fost chemate la arme 300.000 de persoane. În ultimele șase sau șapte luni, avem 270.000 de persoane care au semnat voluntar contracte de serviciu", a detaliat Putin.

"Oamenii vin la birourile de recrutare și semnează contracte. În fiecare zi, 1.000-1.500 de persoane semnează contracte", a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a insistat pe caracterul voluntar al noilor soldați, care "realizează că pot fi răniți sau uciși în lupta pentru patrie".

Update 11:40 Relațiile dintre Rusia şi China, la un nivel fără precedent 

Vladimir Putin a vorbit la Forumul Economic de la Vladivostok despre relaţia Rusiei cu China. 

Relaţiile dintre cele două ţări sunt "la un nivel fără precedent", a afirmat el, adăugând că este posibil ca acestea să fi atins deja o cifră de afaceri comercială de 200 de miliarde de dolari în acest an, potrivit Mediafac.

În ceea ce priveşte potenţialul ajutor din partea Chinei în timpul conflictului, Putin a declarat că Moscova şi Beijingul nu vor înfiinţa o alianţă militară.

El a mai spus că Occidentul "va eşua" în "încercarea de a descuraja" China.

Update 10:45 Vladimir Putin propune "Ziua reunificării" pentru Rusia și teritoriile anexate din Ucraina. A trimis proiectul Dumei de Stat

Președintele rus Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului, un proiect de propunere pentru instituirea unei "Zile a Reunificării" pentru Rusia și teritoriile ucrainene anexate, a relatat, marți, agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit CNN.

Proiectul propune ca "Ziua Reunificării" să fie marcată la 30 septembrie, a relatat RIA. 

Putin a anunțat anul trecut anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene: autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk (RPD și RPL), precum și regiunile Kherson și Zaporizhzhia. 

Proiectul de propunere va fi acum deliberat în Duma de Stat a Rusiei, unde va fi supus unui proces legislativ înainte de a putea fi promulgat. 

Update 10:10 30 de ciocniri au avut loc pe front în ultimele 24 de ore – armata ucraineană

În ultima zi, au avut loc 30 de ciocniri militare în toate direcțiile pe câmpul de luptă, anunță Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

Forțele ruse continuă să ia cu asalt apărarea ucraineană, menționează Kievul, adăugând că doar în apropiere de Robotine și Novodanilovka, în regiunea Zaporojie, forțele ucrainene au respins peste 10 atacuri ale trupelor Moscovei.

"Soldații ucraineni țin cu curaj linia de apărare, respingând mai mult de 10 atacuri inamice în zonele Robotine și Novodanilovka din regiunea Zaporojie. Ei au avut succes în zonele de la sud și sud-est de Robotine și își consolidează pozițiile pe liniile obținute”, se precizează în raportul citat. Totodată, în ultimele 24 de ore, aviația ucraineană a lansat șapte lovituri asupra zonelor în care erau concentrate personalul, armele și echipamentele militare ale Rusiei. Situația operațională în estul și sudul Ucrainei rămâne destul de dificilă, mai precizează armata Kievului.

Update 08:50 Navă civilă, atacată de ruşi cu rachete în Marea Neagră

Guvernul britanic a dezvăluit că Rusia a lansat mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră. Atacul a avut loc pe 24 august, iar rachetele au fost interceptate cu succes de forţele ucrainene, conform agenţiei EFE.

Potrivit informaţiilor declasificate de Marea Britanie, ruşii au folosit inclusiv două rachete de croazieră. Vaporul vizat de atac naviga sub pavilion liberian.

Update 08:05 Kim Jong Un a ajuns în Rusia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat marți dimineață pe teritoriul Federației Ruse cu un tren care circulă către nord prin Primorski Krai, regiunea din Orientul Îndepărtat, a anunțat agenția rusă de presă de stat RIA, citată de CNN.

Și Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunțat că liderul nord-coreean a intrat în Rusia la primele ore ale zilei de marți, 12 septembrie.

"Va fi o vizită în toată regula. Vor avea loc negocieri între două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format de tip «unu la unu»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia și Ucraina au opinii contractictorii cu privire la starea luptei pe frontul de sud

Oficialii ruși și ucraineni raportează lupte grele într-o zonă mică a frontului de sud, fără niciun semn clar despre care parte ar putea avea succes. 

Ministerul rus al Apărării susține că unitățile sale de pe frontul de sud au respins atacurile Ucrainei în apropierea satului Robotyne, care a fost centrul luptei de câteva săptămâni.

Oficialii ucraineni lansează însă o imagine diferită. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că s-au înregistrat progrese în zona de la sud de Robotyne și la vest de Verbove. Aproape cinci kilometri pătrați de teritoriu au fost câștigați în săptămâna precedentă, pentru un câștig total de 256 de kilometri pătrați (mai mult de 98 de mile pătrate) de când a început contraofensiva, a spus ea.

CNN nu poate verifica majoritatea afirmațiilor făcute de nicio parte, dar unitățile ucrainene dețin controlul asupra Robotyne, potrivit unui videoclip geolocalizat, și atacă Verbove din apropiere.

Între timp, în est, pe frontul Bakhmut, ambele părți au spus că satul Andriivka de la sud de oraș este cea mai intensă parte a bătăliei. Bloggerul ucrainean Bakhmut Demon a spus că este prea devreme pentru a sărbători victoria acolo. Rusia „artileria încă funcționează, i-am împins pe nenorociți în mod semnificativ, dar ei nu renunță încă”, a spus bloggerul.

Mult mai la est și aproape de capitala deținută de Rusia a regiunii Donețk, bloggerul rus Neofitsyalnyi Bezsonov a negat afirmațiile conform cărora unitățile ucrainene au un punct de sprijin în satul puternic contestat Optyne. „Inamicul a reușit să intre la periferia așezării, după care a fost imediat doborât de acolo. Optyne este pe deplin sub controlul nostru.”

Un alt blogger rus binecunoscut, Voenkor Kotenok, a spus că problemele Rusiei în acest domeniu rămân aceleași ca acum șase luni - lipsa de personal, lipsa comandanților competenți și atacurile.

Război în Ucraina, 11 septembrie | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Război în Ucraina, 10 septembrie | Atac cu drone ucrainene în Crimeea, anunțat de autoritățile ruse

Război în Ucraina, 9 septembrie |  Război în Ucraina, ziua 563 | Șeful diplomației nipone, în vizită la Kiev

Război în Ucraina, 8 septembrie | Primele zece tancuri Leopard 1 trimise de Danemarca au ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 7 septembrie | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close