Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 561 | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

Război în Ucraina, ziua 561 | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați

Război în Ucraina, ziua 561. "În contraofensiva în curs, progresul s-a accelerat în ultimele săptămâni", a spus secretarul de stat Antony Blinken care a anunţat un miliard de dolari în sprijinul SUA pentru Ucraina, inclusiv asistență militară, umanitară și bugetară.

Război în Ucraina, ziua 561 | Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați
Sursa foto: Hepta | AP
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2023   •   17:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Femeile cu studii medicale sau farmaceutice se vor putea înrola în armata ucraineană
  • Moscova trimite 20 de diplomați la Phenian, înaintea unei posibile vizite a lui Kim Jong-un în Rusia
  • Furie la Kremlin, după ce SUA au anunțat că trimit Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși sancționați
  • Ucraina a lovit cu drone în zona Comandamentului militar din orașul rus Rostov pe Don
  • Kremlin: Rusia își va dezvolta relațiile cu Coreea de Nord fără a ține cont de opiniile altora
  • Jens Stoltenberg: "NATO nu are informații privind un atac intenționat, cu drone, asupra României"
  • Oficiali occidentali vizitează Emiratele Arabe Unite pe fondul îngrijorărilor cu privire la furnizarea de tehnologie Rusiei care ar putea fi folosită în război
  • SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate
  • Bilanţul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morţi şi 32 de răniţi. Un copil se află printre victime
  • SUA trimit în Ucraina muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams
  • Zelenski, intervenție în direct la evenimentul de la Cotroceni: "Gândiți-vă ce ar fi fost dacă Putin s-ar fi înfipt mai bine în Ucraina!"
  • Iohannis: "Dacă se dovedește că drona provine din Rusia, situația este inadmisibilă"

Update 22:00 Într-un interviu acordat exclusiv pentru Antena 3 CNN, John Kerry, reprezentantul special al președintelui SUA pentru probleme climatice, a vorbit despre impactul războiului asupra mediului, menționând că "distrugerile sunt enorme".

"Guvernul Ucrainei m-a rugat să fac parte dintr-o comisie sau dintr-un proiect pentru a evalua distrugerea mediului înconjurător provocată de război. Evident, distrugerile sunt enorme. Brutalitatea e îngrozitoare.

Războiul nu este doar ilegal și neprovocat, ci este și criminal. Aceste distrugeri ale mediului își vor găsi locul în viitor în acuzații grave. Noi suntem deja în discuții pentru ziua în care acest război se poate încheia și efortul de reconstruire să înceapă și să se deruleze fără întreruperi.

Ucraina poate fi construită, de asemenea,  mai cu energie, mai curată și mai puternică. Oportunitățile vor fi enorme pentru Ucraina, datorită banilor pe care îi primește.

Această reconstrucție poate fi făcută în moduri care respectă mediul înconjurător și țin cont de problema crizei climatice. Cu toată grozăvia care există azi, dacă vine o zi, cândva, curând sperăm, când războiul se poate încheia, oportunitățile de a reconstrui vor fi gigantice, iar Ucraina poate să fie puternică și un exemplu pentru lume, cu privire la ce poate face pentru a crea o nouă economie", a spus John Kerry, pentru Antena 3 CNN.

Update 21:00  Femeile cu studii medicale sau farmaceutice se vor putea înrola în armata ucraineană.

Femeile cu studii medicale sau farmaceutice trebuie să înregistreze birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie, a declarat Fedir Venislavskyi, reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlament, pe 7 septembrie.

Așadar, aceste femei, ca și bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu vor putea părăsi țara fără o autorizație specială.

În conformitate cu legea marțială, ele trebuie să rămână în Ucraina, deoarece pot fi chemate în orice moment la serviciul militar.

Cu toate acestea, există o serie de derogări de la această regulă, de exemplu, dacă cineva este încă student sau are o anumită afecțiune medicală.

Venislavskyi a adăugat că "în prezent nu există planuri de a extinde lista disciplinelor care vor necesita înregistrarea femeilor”, a spus el, potrivit The Kyiv Independent.

Update 20:00 Rusia și-a mutat majoritatea unităților care se antrenează în Belarus în alte zone și nu mai dispune de suficiente forțe terestre pentru a lansa o ofensivă de pe teritoriul aliatului său, a declarat, joi, un oficial de frontieră ucrainean.

"Rusia nu are un grup de atac necesar pe teritoriul Belarusului, care să fie pregătit și capabil să invadeze teritoriul Ucrainei”, a declarat Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, în timpul unui briefing la Kiev. 

"În acest moment, Rusia a retras aproape toate unitățile sale care au fost antrenate și și-au finalizat rotația. Cu toate acestea, nicio unitate nouă nu a fost desfășurată acolo”, a declarat Demcenko. 

Unii analiști independenți au afirmat că Rusia a mutat unitățile din Belarus pe frontul de nord-est al Ucrainei, între orașul asediat Kupiansk și orașul vecin Kreminna, potrivit CNN.

Update 17:50 O mișcare recentă a Moscovei dă greutate speculațiilor conform cărora liderul Coreei de Nord se va deplasa în Rusia, pentru a negocia cu Vladimir Putin furnizarea de arme pentru războiul din Ucraina.

Astfel, 20 de noi diplomați au astăzi sosit la ambasada rusă din Coreea de Nord.

Informația apare într-o postare de pe pagina de Facebook a ambasadei, semnalată de CNN.

Deplasarea diplomaților este parte a unei rotații a personalului, susține instituția citată. 

Cei 20 sunt primii care se alătură personalului ambasadei ruse, de la apogeul pandemiei de COVID.

Reprezentanța diplomatică a precizat că a lucrat, anul trecut, cu un total de doar 18 membri.

Neconfirmată încă oficial la ora publicării acestui material, întâlnirea dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin ar putea duce la un potențial acord de furnizare de arme către Moscova pentru războiul său împotriva Ucrainei, consideră guvernul american.

Consiliul Național de Securitate de la Washington a avertizat, luni, că negocierile privind armele dintre Rusia și Coreea de Nord "avansează în mod activ", după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Phenianul în luna iulie.

Conform surselor americane, posibila vizită la liderului nord-coreean ar urma să aibă loc la Vladivostok, între 10 și 13 septembrie.

Update 16:50 Rusia denunță drept "ilegal" un plan al Statelor Unite ale Americii, de a transfera Kievului fonduri confiscate de la oameni de afaceri ruși supuși sancțiunilor internaționale, în urma războiului din Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev, că Washingtonul a trimis Ucrainei 5,4 milioane de dolari din "activele confiscate de la oligarhii ruși sancționați".

Potrivit oficialului american, citat de Reuters, acești bani vor fi folosiți pentru a-i sprijini pe veteranii armatei ucrainene.

"Acest lucru este greu de imaginat și contravine tuturor prevederilor din dreptul internațional și din legislația națională a acestor țări. De îndată ce se va ivi o oportunitate, ne vom apăra drepturile", a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse

Peskov a declarat că unii antreprenori ruși au obținut deja hotărâri judecătorești în țări europene care au constatat că astfel de transferuri sunt ilegale.

"Nici un singur caz de astfel de rețineri ilegale nu va fi trecut cu vederea", a avertizat oficialul rus.

Update 14:50 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat angajamentul Rusiei de a-și dezvolta relațiile cu Coreea de Nord, fără a ține cont de opiniile altor țări.

"Avem propriile noastre relații cu Phenianul. Apreciem aceste relații. Coreea de Nord este vecinul nostru și, bineînțeles, vom dezvolta în continuare relațiile cu această țară, fără a ține cont de opiniile altor state", a declarat, joi. Peskov.

Peskov a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, după declarațiile recente ale consilierului prezidențial american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan.

Acesta a avertizat cu privire la intensificarea cooperării în domeniul apărării între Rusia și Coreea de Nord, precum și la posibilitatea ca liderul nord-coreean Kim Jong-un să viziteze Rusia, luna aceasta.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a menționat că nu mai are nimic de spus pe acest subiect.

Update 13:30 Ucraina a lansat un atac cu drone care a vizat zona Comandamentului militar Sud al Rusiei din orașul Rostov pe Don.

Videoclipuri de pe rețelele de socializare, geolocalizate de CNN, arată efectele atacului ucrainean de joi.

O explozie a avut loc la mai puțin de un kilometru de clădirea militară de pe bulevardul Budonnovski, în sud-vestul orașului.

Guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a scris pe Telegram că o persoană a fost rănită și mai multe mașini au fost avariate, după ce apărarea antiaeriană rusă a interceptat două drone deasupra orașului.

"Una a căzut în afara orașului, în partea de vest a Rostovului, a doua - în centrul orașului, în apropiere de strada Pușkinskaia 42", a spus el.

CNN notează că aceste detalii sunt concordante cu propria sa geolocalizare.

Autoritățile au delimitat un perimetru de urgență în jurul locului prăbușirii dronei și aproape 100 de persoane au fost relocate temporar, a declarat guvernatorul Golubev.

Kievul nu a făcut niciun comentariu imediat legat de acest eveniment.

Update 12:29 NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României provin în urma unui atac intenționat lansat de Moscova împotriva României.

Declarația a fost făcută joi de șeful alianței, Jens Stoltenberg.

"Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs", a spus Stoltenberg în fața europarlamentarilor.

Într-un alt comentariu legat de războiul din Ucraina, Secretarul General al NATO a declarat că forțele Kievului fac progrese în contraofensiva începută în iunie, al cărei scop este eliberarea teritoriilor din sud și est de sub ocupația rusă.

"Ucrainenii câștigă treptat teren. Au reușit să spargă liniile de apărare ale forțelor rusești și avansează", a afirmat Stoltenberg în Parlamentul European.

Update 11:30 Reprezentanții ruși spun că Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra orașului Energodar, care se află în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

Evgheni Balițki, guvernatorul pro-rus al regiunii Zaporojie, parțial ocupată, a declarat că mai multe drone au atacat un bloc de apartamente, joi dimineață. 

"Au fost lovite etajele superioare ale clădirii de 14 etaje, s-au deteriorat geamurile clădirii, au fost localizate incendii parțiale. Din fericire, nu există victime”, a postat Balițki pe Telegram.

Separat, Vladimir Rogov, un membru al administrației militare-civile Zaporizhzhia, instalată de Rusia, a spus că au fost folosite "UAV-uri de tip copter". 

La sfârșitul lunii august, serviciile militare de informații ucrainene au transmis că un atac cu dronă a provocat o explozie la o bază rusă din Energodar.

"Ca urmare a operațiunii mișcării locale de rezistență coordonată de Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei, o baracă improvizată a unității de gardă rusă Akhmat-1 a fost avariată", au comunicat ucrainenii.

Update 10:30 Videoclipurile din rețelele de socializare geolocalizate de CNN arată un atac cu dronă joi în apropiere de sediul militar de sud al Rusiei din Rostov-pe-Don. Explozia a avut loc la mai puțin de un kilometru de clădirea armatei de pe Budonnovskiy Prospekt din sud-vestul orașului.

Într-o postare Telegram, guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, a declarat că o persoană a fost rănită și mai multe mașini au fost avariate după ce apărarea antiaeriană rusă a interceptat două drone deasupra orașului.

Kievul nu a făcut niciun comentariu. 

Update 09:00 Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții antitanc care conțin uraniu sărăcit în cadrul unui nou pachet de ajutor militar în valoare de până la 175 de milioane de dolari, a anunțat Pentagonul în timpul unei vizite la Kiev a secretarului de stat american, Antony Blinken, potrivit The Guardian.

Cele 175 de milioane de dolari fac parte dintr-un total de asistență de peste 1 miliard de dolari pe care Blinken l-a anunțat miercuri în capitala ucraineană, în prima zi a vizitei sale de două zile. Este pentru prima dată când SUA trimit munițiile perforante pentru blindate în Ucraina, deși Marea Britanie a făcut deja acest lucru.

Obuzele americane vor "înarma" tancurile Abrams pe care SUA urmează să le furnizeze, de asemenea, în următoarele luni. Ambasada Rusiei la Washington a denunțat decizia ca fiind "un indicator de inumanitate", adăugând că "Statele Unite se amăgesc singure prin refuzul de a accepta eșecul așa-numitei contraofensive a armatei ucrainene".

Update 08:00 Infrastructura portuară a fost avariată în timpul unui atac cu drone rusești de trei ore asupra portului dunărean Izmail, a declarat guvernatorul regional într-o postare pe Telegram, potrivit The Guardian. Oleg Kiper a declarat că atacul a fost al patrulea asupra portului, situat în sudul regiunii Odesa, în cinci zile.

El a precizat că infrastructura civilă și portuară, un siloz de cereale și o clădire administrativă au fost avariate, în timp ce un șofer de camion a fost rănit ușor la picior. Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene din iulie, când s-a retras dintr-un acord care permitea Kievului să își exporte cerealele prin porturile sale din Marea Neagră.

Secretarul de stat al SUA anunță un nou ajutor de un miliard de dolari pentru Ucraina pentru a stimula contraofensiva

Această nouă asistență va contribui la susținerea acesteia și la construirea unui nou impuls”, a declarat, miercuri, secretarul de stat Antony Blinken la o conferință de presă cu ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în timpul unei vizite la Kiev.

Pachetul include reumplerea ucrainenilor cu armament pe care SUA le-au dat țării în trecut, inclusiv componente ale sistemului de apărare aeriană, sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată pentru HIMARS, muniție, muniție și sisteme de comunicații, potrivit unei fișe informative a Departamentului de Stat.

Aceste arme vor veni din stocurile Pentagonului. Noul pachet de asistență militară include și muniții cu uraniu sărăcit pentru prima dată, a declarat un oficial american pentru CNN.

Munițiile sunt ușor radioactive, deoarece sunt fabricate din metal dens, un produs secundar al producției de combustibil pentru centralele nucleare. Ele pot fi trase din tancurile Abrams fabricate în SUA, care se așteaptă să sosească în Ucraina în această toamnă.

Și în ceea ce privește sprijinul militar pe termen lung, noul pachet angajează 100 de milioane de dolari în sprijin militar, prin programul de finanțare militară străină, a spus departamentul. Acest lucru vine în timp ce conversațiile dintre SUA și Ucraina privind sprijinul pe termen lung continuă.

„M-am întâlnit astăzi cu președintele Volodimir Zelensky, am discutat despre aranjamente de securitate durabilă pe termen mai lung, care vor oferi asistență de securitate continuă și echipament militar modern pe uscat, aer, mare și spațiu cibernetic, precum și formare și cota de informații. Departamentul de Stat conduce aceste discuții, care vor continua în lunile următoare”, a spus Blinken.

Mai mult de o cincime din noul sprijin anunțat miercuri, în valoare totală de peste 200 de milioane de dolari, va fi direcționat către sprijinul pentru transparență și reformă, susținând eforturile de combatere a corupției, statul de drept și sectorul justiției, a spus departamentul.

Acest sprijin vine în special după demisia ministrului ucrainean al apărării la începutul acestei săptămâni, ca urmare a mai multor scandaluri de corupție din Ministerul ucrainean al Apărării. Statele Unite vor folosi, de asemenea, această gamă de fonduri pentru eforturile legate de transparență pentru a direcționa finanțarea către capacitatea Ucrainei de a investiga și urmări penale crime de război, de a investi în eforturile de reconstrucție și de a consolida practicile de management financiar ale țării.

Partea de asistență umanitară din această nouă asistență, în valoare totală de 206 milioane de dolari, va fi destinată sprijinului critic, inclusiv hrană, apă și adăpost, pentru cei din Ucraina și pentru cei forțați să fugă în țările vecine. De asemenea, vor exista peste 90 de milioane de dolari în asistență umanitară special pentru deminare, a spus departamentul.

Război în Ucraina, 6 septembrie | Bilanţul deceselor după atacul rusesc din orașul Kostiantynivka a ajuns la 17 morţi şi 32 de răniţi. Un copil se află printre victime

Război în Ucraina, 5 septembrie | Zelenski a vizitat trupele ucrainene care conduc contraofensiva spre orașul Bahmut

Război în Ucraina, 4 septembrie | Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

Război în Ucraina, 3 septembrie | Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close