Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 558. Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

Război în Ucraina, ziua 558. Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

Război în Ucraina, ziua 558. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat astăzi că Ucraina ar trebui să fie mai diplomată în abordarea sa cu Rusia în ceea ce privește acordul cu cereale.

Război în Ucraina, ziua 558. Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"
Sursa foto: Facebook | Recep Tayyip Erdoğan
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Sep 2023   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin susține că Rusia nu refuză negocierile privind războiul din Ucraina
  • Erdongan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"
  •  Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, arestat pentru fraudă și spălare de bani
  • Vladimir Putin, avertisment împotriva "interferențelor externe" din Siria
  • Vladrimir Putin dă vina pe Occident pentru colapsul acordului cu cereale la Marea Neagră
  • Dicuțiile dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan ar fi fost constructive, potrivit lui Dmitri Peskov
  • Putin, la întâlnirea din Rusia cu Erdogan: "Suntem deschiși la negocieri pe acordul cerealelor"
  • MApN dezminte informația difuzată de Kiev, că Rusia a bombardat România în timpul atacului de la Izmail
  • Presa internațională a preluat de la Kiev informația că Rusia ar fi bombardat România
  • Consilierul lui Viktor Orban: Ucraina nu trebuie să intre în NATO, iar Rusia trebuie să primească garanții de securitate din Occident
  • Ministrul ucrainean al Apărării și-a trimis demisia Parlamentului după ce Zelenski a cerut schimbarea sa din funcție
  • Moscova susține că a distrus ambarcațiuni din SUA în apropiere de Crimeea
  • Moscova anunță că a doborât drone ucrainene lângă Crimeea și deasupra regiunii Kursk
  • Rusia a bombardat la Izmail înainte de întâlnirea Putin - Erdogan
  • Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării
  • Ucraina anunţă străpungerea liniei defensive a ruşilor
  • Noi bombardamente la graniţa României cu Ucraina, în porturile de la Dunăre
  • Portul Odesa, atacat de ruşi cu zeci de drone
  • Specialiști ucraineni în domeniul energetic, răniți în urma unui atac asupra regiunii Sumî
  • Ucraina se concentrează pe consolidarea câștigurilor pe câmpul de luptă, în timp ce SUA și Zelensky vorbesc despre contraofensivă
  • Rusia şi-a plasat rachetele SATAN-2 în poziția de luptă

Update 22.06 Vladimir Putin susține că Rusia nu refuză negocierile privind războiul din Ucraina

În scurte remarci despre conflictul din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a declarat luni, după întâlnirea de la Soci cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, că Rusia nu refuză să negocieze modul în care se poate pune capăt războiului, relatează News.ro citând CNN.

"Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile şi nici acum nu refuzăm”, a declarat Vladimir Putin la conferinţa de presă comună cu liderul turc.

Update 20.50 Erdogan: "Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea pentru a revigora acordul cu cereale, cu Rusia"

Recep Tayyip Erdoğan a afirmat astăzi că Ucraina ar trebui să aibă "o abordare mai moale", cu Rusia, în ceea ce privește acordul cu cereale.

"Pentru a putea face pași comuni cu Rusia, Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea. Mai ales acum, cerealele care vor fi trimise către țările africane cele mai puțin dezvoltate și afectate de sărăcie sunt importante. Pe bună dreptate, Putin nu este de acord dacă 44% din cereale merg către țările europene”, a declarat Erdogan la o conferință de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea la Soci, potrivit CNN.

Update 19.08 Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, arestat pentru fraudă și spălare de bani

Un tribunal ucrainean a decis ca oligarhul Igor Kolomoiski, acuzat de fraudă și spălare de bani, să stea în arest două luni, cu opțiunea de a plăti o cauțiune de peste 509 milioane de grivne, echivalentul a peste 13 milioane de dolari.

Fost aliat politic al președintelui Ucrainei și considerat cândva cel mai puternic om de afaceri din Ucraina, Kolomoiski se confruntă acum cu acuzații pentru presupuse fraude financiare legate de afacerile sale cu petrol și gaze. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat pe 18 iulie 2022 un document prin care retrage cetățenia ucraineană a 10 persoane, printre care și Kolomoiski

Update 18.14 Vladimir Putin, avertisment împotriva "interferențelor externe" din Siria

Președintele rus Vladimir Putin a emis un avertisment cu privire la ceea ce el a numit "interferențe externe" în Siria, unde au avut loc ciocniri care au implicat Forțele Democratice Siriene (SDF) susținute de SUA în nord, precum și proteste anti-regim din ultimele zile.

Au existat, de asemenea, incidente care au implicat avioane de luptă americane și rusești în spațiul aerian sirian. Vorbind după discuțiile cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în stațiunea Soci de la Marea Neagră, Putin a spus: "Este important să împărtășim abordări de bază pentru rezolvarea crizei siriene, cum ar fi respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a acestei țări.

Înțelegem că pentru a lansa o restaurare la scară largă a acestei țări, este necesar să se realizeze reconcilierea și acordul național. Și pornim de la faptul că viitorul Siriei ar trebui să fie determinat de sirieni înșiși - fără impunerea unor rețete sau modele gata făcute din exterior", a declarat Vladimir Putin.

Rusia are o prezență militară substanțială în Siria din 2015, folosind avioane de luptă pentru a bombarda zonele controlate de rebeli în sprijinul regimului lui Bashar al Assad. În ultimele zile, manifestanții din sud-vestul Siriei au cerut al-Assad să demisioneze.

Protestatarii s-au adunat vineri în orașul as-Suwayda pentru a participa la demonstrații rare pentru a critica condițiile proaste de viață și a cere schimbarea regimului. Au existat, de asemenea, ciocniri între SDF susținute de SUA și poliția condusă de arabi în nord-estul Siriei. Avioanele de vânătoare rusești s-au apropiat de avioane de luptă americane F-35 și alte avioane ale coaliției deasupra Siriei de șapte ori în cursul lunii august și, în mai multe cazuri, au zburat la o rază de 1.000 de metri, a declarat vineri Pentagonul.

Update 17.18  Vladrimir Putin dă vina pe Occident pentru colapsul acordului cu cereale la Marea Neagră

După câteva ore de discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele rus Vladimir Putin a descris întâlnirea ca fiind "într-o atmosferă constructivă și de afaceri”.

Referindu-se la inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, pe care Rusia a părăsit-o în iulie, Putin a comentat: "Așa cum am mai spus, pur și simplu am fost forțați să luăm această decizie. În mod evident, rezilierea acordului nu a afectat piețele globale de producție și aș dori să subliniez acest lucru în special. Indiferent ce spun ei despre asta, prețurile cerealelor continuă să scadă, nu există lipsă fizică de alimente.

Vestul, pentru a spune ușor, ne-a înșelat cu privire la obiectivele umanitare prin inițiativa umanitară a Mării Negre de a ajuta țările în curs de dezvoltare”, a precizat Vladimir Putin.

Update 16.24 Dicuțiile dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan ar fi fost constructive, potrivit lui Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi, într-o înregistrare video postată pe Telegram de un jurnalist din presa de stat rusă, că prima parte a discuțiilor dintre Putin și Erdogan a fost foarte constructivă.

Separat, agenția de știri de stat rusă RIA a relatat că Peskov a afirmat că nu se așteaptă semnarea niciunui document la încheierea discuțiilor.

"Nu există planuri de semnare a niciunui document în urma întâlnirii. Discuțiile dintre Putin și Erdogan într-un format extins au durat o oră și jumătate. Părțile intenționau să discute despre situația din Ucraina, Siria, Libia, un acord cu cereale și crearea unui hub de gaze”, este declarația lui Peskov.

Update 14:00 Vladimir Putin l-a primit luni după-amiază, la reședința sa din Soci, pe omologul turc Recep Tayyip Erdogan și a confirmat că temele de discuție includ Ucraina.

Potrivit liderului rus, Moscova "este deschisă la discuții" cu privire la acordul privind transportul de cereale ucrainene Marea Neagră, consemnează CNN.

Moscova s-a retras în data de 17 iulie din acest acord, mediat anul trecut de Turcia și ONU, care garanta trecerea în siguranță a navelor comerciale încărcate cu cereale din porturile Ucrainei la Marea Neagră.

Ulterior, Federația Rusă a declanșat o campanie susținută de bombardamente cu drone și rachete asupra porturilor ucrainene.

"Avem multe de discutat, inclusiv despre asigurarea securității în regiune. Nu vom ignora subiectul crizei ucrainene. Știu că intenționați să ridicați problema referitoare la acordul privind cerealele. Suntem deschiși la negocieri pe această temă", i-a spus Putin lui Erdogan, înainte de discuția din spatele ușilor închise.

"Cel mai important lucru la care se uită toată lumea în relațiile dintre Turcia și Rusia este coridorul de cereale. Cred că mesajul de la conferința de presă va fi un pas foarte important, în special pentru țările sărace din Africa", a spus, la rândul său, Recep Tayyip Erdogan.

Update 13:00 Ministerul Apărării de la București a reacționat, luni, după ce presa internațională a difuzat o informație comunicată de autoritățile de la Kiev, conform cărora Rusia ar fi bombardat teritoriul românesc în cursul atacului asupra portului la Dunăre Izmail, la primele ore ale dimineții.

Astfel, Ministerul Apărării Naționale "infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și (în noaptea de) sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre.

În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar", se spune în declarația instituției citate.

Update 12:00 Agenția Reuters a preluat o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, potrivit căruia drone rusești au căzut și au explodat pe teritoriul românesc în timpul atacului de azi-noapte, din zona Dunării.

"Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României. Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO", a scris Nikolenko pe Facebook.

За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки Росії в районі...

Publicată de Oleg Nikolenko pe Luni, 4 septembrie 2023

Oficialul ucrainean a publicat și o fotografie despre care susține că arată flăcările produse de explozii pe malul românesc al Dunării.

Update 11:11 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, și-a prezentat, luni, demisia în Parlament.

Anterior, președintelui Volodimir Zelenski a cerut plecarea lui Reznikov din funcție, iar presa ucraineană a scris că acesta din urmă ar fi responsabil de achiziții supraevaluate pentru hrană destinată armatei.

"În urma deciziei președintelui Ucrainei, mi-am prezentat demisia în Parlamentul ucrainean. Sunt pregătit pentru raport. Să păstrăm rândurile!", a scris el pe Facebook, unde a postat fotografii în care apare cu scrisoarea de demisie. 

Zelenski l-a nominalizat pe Rustem Umerov drept noul ministru al Apărării Ucrainei. Nominalizarea lui Umerov trebuie, de asemenea, să treacă de Parlament.

Update 10:34 Occidentul trebuie să ofere garanții de securitate Rusiei, însă nu și statutul de membru NATO pentru Ucraina.

Declarația a fost făcută de Gergely Gulyas, şeful biroului premierului ungar Viktor Orban.

Gulyas susține că aceste abordări trebuie aplicate pentru a putea fi încheiată pacea în Ucraina.

Totodată, oficialul ungar susține că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Europa Centrală, deoarece armata rusă "nu a obținut rezultate rapide și răsunătoare" în Ucraina.

Consilierul prim-ministrului de la Budapesta a mai spus că este puțin probabil ca Ucraina să își elibereze teritoriile ocupate de forțele ruse.

Autoritățile ucrainene nu au comentat imediat declarațiile.

Update 09:25 Ministerul rus al Apărării susține că a distrus patru ambarcațiuni militare ucrainene "de fabricație americană" care transportau trupe ale Kievlui pe Marea Neagră.

Într-o postare făcută luni pe Telegram, instituția citată a declarat că bărcile gonflabile model "Willard Marine Sea Force" se îndreptau spre Capul Tarhankut, în peninsula Crimeea.

Conform informațiilor de pe site-ul producătorului din SUA, ar fi vorba despre bărci cu motor cu capacitatea de a transporta până la șase persoane.

Informația nu a putut fi verificată în mod independent, iar Ucraina nu a făcut momentan niciun comentariu, notează presa internațională.

Săptămâna trecută, ministerul rus a transmis că forțele sale au distrus alte patru ambarcațiuni militare ucrainene care transportau până la 50 de soldați pe Marea Neagră.

Nici această afirmație nu a putut fi verificată în mod independent.

Update 08:45 Rusia a anunţat că a doborât, luni, o dronă ucraineană în largul Peninsulei Crimeea, precum şi o a doua în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina.

Potrivit unui anunț pe Telegram al Ministerului rus al Apărării, luni, în jurul orei 01:00, "vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse în aer deasupra Mării Negre, în apropierea Peninsulei Crimeea şi deasupra teritoriului regiunii Kursk de către sistemele de apărare antiaeriană".

Atacurile cu drone împotriva teritoriului rus şi a Peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, s-au înmulțit în ultimele săptămâni.

Kievul, care a început o contraofensivă la începutul lunii iunie pentru reluarea teritoriilor cucerite de Rusia, şi-a exprimat în repetate rânduri intenția de a recupera Peninsula Crimeea.

Update 08:00 Rusia a bombardat, luni dimineață, portul ucrainean la Dunăre Izmail, iar oficialii locali i-au avertizat cetățeni să rămână în adăposturi.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a menționat că atacul din apropierea graniței Ucrainei cu România a durat în total trei ore și jumătate.

Mai multe clădiri, inclusiv depozite, au fost lovite, fiind avariate utilaje agricole și echipamente industriale.

Mai multe incendii au izbucnit, de asemenea, în locuințe civililor, dar au fost între timp stinse.

Nu s-au înregistrat morți sau răniți, conform sursei citate.

Forțele aeriene ale Kievului au transmis că dronele ruse au vizat și districtul învecinat Kili (Chilia Nouă, n.r.)

Atacul de luni dimineața vine la o zi după un alt atac, desfășurat duminică asupra portului dunărean Reni.

De asemenea, atacul de la Izmail are loc cu doar câteva ore înainte de o întâlnire în Rusia între Vladimir Putin și omologul turc Recep Tayyip Erdogan, la care se așteaptă ca liderul de la Ankara să facă presiuni pentru revenirea Moscovei în acordul cerealier.

Din iulie, de când s-a retras din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, Rusia a vizat constant infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre.

Update 00:01 Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, l-a demis pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, cerând "noi abordări" în minister, la un an şi jumătate de la începutul războiului.

Noul ministru al Apărării este Rustem Umerov. El a fost numit în funcţie de preşedintele Zelenski.

Umerov este deputat în Parlamentul de la Kiev, iar în septembrie 2022 a fost numit director al Fondului Proprietăţii de Stat al Ucrainei. Conform Wikipedia, Rustem Umerov are origini în Crimeea, fiind chiar reprezentant oficial al Congresului Naţional al tătarilor din Crimeea.

"Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul ucrainean al Apărării. Oleksii Reznikov a experimentat mai mult de 550 de zile de război pe scară largă. Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și de alte forme de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea. Rustem Umerov ar trebui să conducă acum ministerul. Rada Supremă îl cunoaște bine și Umerov nu mai are nevoie de nicio prezentare. Mă aștept ca Parlamentul să susțină acest candidat", a declarat, duminică seara, Zelenski.

Reznikov fusese acuzat de implicare într-un caz de mită în legătură cu bunuri militare la suprapreț și demisionase deja cu câteva zile în urmă. Acum, el ar putea fi "reciclat" ca ambasador în Marea Britanie.

Reznikov respinsese întotdeauna acuzațiile de corupție, deși, potrivit unei anchete realizate de mai multe media ucrainene, în toamna anului 2022, Ministerul Apărării semnase un contract cu o companie turcă pentru furnizarea de uniforme de iarnă, al căror preț s-a triplat după semnare.

Război în Ucraina, 3 septembrie | Volodimir Zelenski l-a schimbat pe ministrul Apărării

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia şi-a plasat rachetele Satan-2 în poziția de luptă

Război în Ucraina, 1 septembrie | Ucraina extinde arcul contraofensivei în sud, Rusia ocupă noi poziţii în est

Război în Ucraina, 31 august | Doi morţi şi trei răniţi după un puternic atac cu rachete asupra Kievului

Război în Ucraina, 30 august | Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close