Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 553. Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 553. Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 553. Dronele ucrainene au vizat șase regiuni rusești în cel mai mare atac coordonat cu drone de la începutul războiului.

Război în Ucraina, ziua 553. Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Aug 2023   •   14:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei vor discuta despre aprovizionarea cu cereale în timpul întâlnirilor de la Moscova
  • O persoană a fost ucisă iar alte 13 au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene în regiunea Donețk ocupată de ruși
  • Şase piloți ucraineni uciși în timpul misiunii de luptă lângă Bakhmut, a declarat purtătorul de cuvânt al brigadei
  • Rusia și Coreea de Nord „avansează activ” în negocierile pentru a ajunge la un acord privind armele, potrivit informațiilor americane 
  • Recentele atacuri cu drone arată că războiul „se deplasează din ce în ce mai mult” pe teritoriul Rusiei, spune consilierul lui Zelenski 
  • Dmitri Medvedev, înfuriat de atacurile Ucrainei: "Rusia are dreptul să declanșeze război cu fiecare țară NATO"
  • Kremlinul, despre atacurile cu drone asupra Rusiei: Sunt „o activitate teroristă continuă a regimului de la Kiev”
  • Harkov a construit zeci de săli de clasă în stațiile de metrou pentru protejarea elevilor de rachetele rusești
  • Atacul cu drone ucrainene din regiunea Bryansk, îndreptat către turnul unei televiziuni
  • Dronele ucrainene au atacat Rusia în timpul nopții
  • Două persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete asupra Kievului
  • Fostul lider fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost înmormântat 
  • Mii de școli distruse în Ucraina de la începutul invaziei ruse 
  • Creștere dramatică a numărului de decese în rândul militarilor din Ucraina
  • Întâlnire importantă între Vladimir Putin și Recep Erdogan
  • Ucraina pătrunde mai adânc în liniile de apărare rusești
  • Rusia a distrus două drone ucrainene în regiunea Tula

Update 22:00  Miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei vor discuta despre aprovizionarea cu cereale în timpul întâlnirilor de la Moscova

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul turc de externe Hakan Fidan vor ține întâlniri cu privire la aprovizionarea cu cereale la Moscova săptămâna aceasta, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Lavrov și Fidan vor discuta alternative la acordul cu cereale la Marea Neagră, care nu mai este în vigoare, în timpul întâlnirilor din capitala Rusiei de joi și vineri, a spus ministerul.

„Miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei intenționează să lucreze la parametrii pentru implementarea inițiativei președintelui rus Vladimir Putin privind organizarea furnizării a un milion de tone de cereale rusești către Turcia la preț redus cu sprijinul financiar al Qatarului pentru procesarea ulterioară la întreprinderile turcești și expedierea către țările care au cea mai mare nevoie”, a spus Ministerul rus de Externe.

Ministerul turc de Externe a mai spus miercuri că Fidan va călători în Rusia joi și vineri.

„În timpul vizitei, vor fi discutate chestiunile de pe agenda noastră bilaterală, precum și evoluțiile regionale și globale”, a declarat Ministerul turc de Externe într-o scurtă declarație.

Update 21:00 O persoană a fost ucisă iar alte 13 au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene în regiunea Donețk ocupată de ruși, a spus șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin.

"Orașele pașnice ale Republicii au îndurat încă o zi de bombardamente aprige din partea formațiunilor armate ucrainene. Un bărbat a fost ucis [...] treisprezece au fost răniți, inclusiv doi minori", a spus Pușilin, potrivit CNN.

Victimele au avut loc în și în jurul orașului Donețk, a spus el. Casele și infrastructura civilă au fost, de asemenea, deteriorate, a adăugat Pushilin.

Update 20:00 Şase piloți ucraineni uciși în timpul misiunii de luptă lângă Bakhmut, a declarat purtătorul de cuvânt al brigadei

Șase piloți ucraineni au fost uciși în timpul unei misiuni de luptă lângă Bakhmut, a declarat miercuri Yevhen Rakita, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Aviație a Armatei Separate a 18-a.

Igor Sikorsky, a declarat miercuri postului național Suspilne.

"La 29 august, șase piloți din Brigada de aviație a 18-a armată separată Igor Sikorsky au fost uciși în sectorul Bakhmut. S-a întâmplat în timp ce efectuau o misiune de luptă", a spus Rakita, potrivit CNN.

 Rakita a mai menționat că toți cei șase piloți dețineau gradul de ofițer și că detaliile incidentului nu sunt dezvăluite din motive de securitate.

Update 19:00 Rusia și Coreea de Nord „avansează activ” în negocierile pentru a ajunge la un acord privind armele, potrivit informațiilor americane 

Rusia și Coreea de Nord „își avansează în mod activ” negocierile cu privire la un potențial acord cu armele care ar furniza muniție semnificativă pentru diferite tipuri de sisteme de arme, inclusiv artilerie, în cel mai recent indiciu că Kremlinul este disperat să obțină mai multe materiale pentru invazia eșuată a Ucrainei. , potrivit serviciilor secrete americane recent eliberate.

Vestea potențialului acord vine în ciuda afirmațiilor publice ale Coreei de Nord de contrariu. Administrația Biden a declarat miercuri că rămâne îngrijorată de faptul că cele două state paria se află în mijlocul negocierilor privind armele și că, în urma călătoriei ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, luna trecută în Coreea de Nord, o a doua delegație de oficiali ruși a vizitat Phenianul pentru discuții ulterioare privind un potentiala afacere.

Pe lângă cea de-a doua delegație, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au făcut schimb de scrisori „în care se angajează să își intensifice cooperarea bilaterală”, potrivit lui John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate.

„Rămânem îngrijorați de faptul că RPDC continuă să ia în considerare acordarea de sprijin militar forțelor militare ruse din Ucraina și avem noi informații pe care le putem împărtăși astăzi că negocierile privind armele dintre Rusia și RPDC avansează activ”, a spus Kirby.

„În urma acestor negocieri, discuțiile la nivel înalt pot continua în următoarele luni.”

Între timp, Amb. Linda Thomas-Greenfield, reprezentanta SUA la Natiunile Unite, a acuzat Rusia si Coreea de Nord ca negociaza acorduri de arme. Greenfield a numit-o „rușinos” și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate aprobate de Rusia.

Update 18:00 Recentele atacuri cu drone arată că războiul „se deplasează din ce în ce mai mult” pe teritoriul Rusiei, spune consilierul lui Zelenski .

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că recentele atacuri cu drone asupra Rusiei sunt un indiciu că „războiul se deplasează din ce în ce mai mult pe teritoriul Rusiei”. Făcând referire în mod specific la atacurile cu drone asupra regiunii rusești de nord-vest Pskov, care au deteriorat avioanele și zborurile la sol.

 Podolyak a spus că mișcarea crescută a războiului pe teritoriul Rusiei „nu poate fi oprită”. Fără a-și revendica direct responsabilitatea pentru atacuri, consilierul a spus că Ucraina „aderă strict la obligația de a nu folosi armele partenerilor săi pentru a lovi teritoriul Rusiei și acționează exclusiv în conformitate cu principiile războiului defensiv”.

El a respins apelurile de a evita grevele pe teritoriul Rusiei drept „absurde”. Mai multe detalii: Atacurile de miercuri au fost cel mai mare asalt cu drone pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului. Șase regiuni rusești, inclusiv Moscova, au fost atacate miercuri dimineața, în timp ce în orașul Pskov, lângă granița cu Estonia, mai multe avioane de transport ar fi fost avariate când dronele au vizat un aeroport.

Oficialii ruși nu au raportat victime și au susținut că au dejucat aproape toate loviturile. Ucraina a fost din ce în ce mai încurajată să atingă ținte strategice în interiorul Rusiei prin aer în ultimele săptămâni, chiar dacă suferă atacuri asupra propriilor orașe, creând o nouă fază a conflictului definită de eforturile aparente ale Kievului de a uza sprijinul intern rusesc pentru război. . Între timp, oficialii de la Kiev au declarat că Rusia a lovit capitala Ucrainei cu un bombardament „masiv” peste noapte. 

Update 16:45. Harkov înființează săli de clasă subterane, în metrou înainte de începerea anului școlar în septembrie

Orașul Harkiv din nord-estul Ucrainei a amenajat 60 de săli de clasă în metrou înainte de începerea anului școlar în septembrie, a spus primarul într-un comunicat.

Orașul, care se află la aproximativ 20 de mile de granița cu Rusia, este bombardat în mod regulat cu lovituri ocazionale de rachete. Sălile de clasă subterane vor găzdui aproximativ 1.000 de studenți, cu planuri de a înființa și mai multe săli de clasă pentru a permite educația personală în siguranță mai multe zile pe săptămână, a declarat primarul de la Harkov, Ihor Terekhov, potrivit CNN.

Metrourile orașului au fost principalul adăpost pentru locuitorii săi în timpul intensului bombardament rusesc din primele câteva luni de război. Trupele ucrainene au reușit să împingă trupele ruse mai aproape de granița rusă din apropiere, reducând presiunea asupra orașului în vara anului 2022. Un impuls recent al forțelor ruse în regiune a dus la apeluri de evacuare în zonă. O evacuare obligatorie a fost ordonată pentru orașul ucrainean Kupiansk și zonele învecinate, deoarece Rusia a intensificat bombardarea regiunii Harkov și a susținut că a capturat poziții ucrainene în apropierea orașului la începutul acestei luni.

Update 16:00 Kremlinul, despre atacurile cu drone asupra Rusiei: Sunt „o activitate teroristă continuă a regimului de la Kiev”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a atribuit creșterea atacurilor cu drone asupra Rusiei „activității teroriste continue a regimului de la Kiev”, adăugând că președintele rus primește „informații la timp și la zi” cu privire la toate evoluțiile.

„Desigur, în ceea ce privește astfel de atacuri masive, informațiile sunt imediat aduse în atenția comandantului suprem Vladimir Putin”, a declarat Peskov reporterilor.

Jurnaliştii din apelul obişnuit de la Kremlin l-au întrebat pe Peksov dacă dronele care au atacat regiunea Pskov de nord-vest ar fi putut fi lansate de pe teritoriul vecine Estonie sau Letonia.

„Nu am nicio îndoială că experții noștri militari lucrează în prezent la aceste probleme, determinând rutele, analizând cum s-a făcut acest lucru pentru a lua măsurile adecvate pentru a preveni astfel de situații în viitor”, a spus Peskov.

Rusia a văzut miercuri cel mai mare asalt de dronă de pe teritoriul său de la începutul războiului, provocând închideri de aeroporturi și întârzieri de zbor. În Pskov din Rusia, dronele au atacat un aeroport aflat la aproximativ 35 de mile de granița cu Estonia, marți seară, provocând un incendiu și pagube la patru avioane militare IL-76 și ducând la anularea tuturor zborurilor.

Update 15:00 Atacurile cu drone din timpul nopții, asupra teritoriului rus, "nu vor rămâne nepedepsite”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o conferință de presă.

Ea a mai declarat, de asemenea, că Ucraina s-a bazat pe informații de la statele occidentale pentru a putea lovi pe o distanță atât de mare în interiorul Rusiei.

Atacul cu drone ucrainene a vizat, de asemenea, și o bază aeriană din Pskov, aflată la 600 de kilometri de Ucraina. 

Update 14.00 Guvernatorul impus de ocupantul rus în regiunea Zaporojie (sud-estul Ucrainei), Evgheni Baliţki, a negat, miercuri, că armata ucraineană controlează localitatea Robotîn în totalitatea sa şi a insistat că forţele ucrainene nu au străpuns prima linie a apărării ruseşti în acest sector al frontului, transmite EFE.

"Sponsorii occidentali (ai Ucrainei) susţin în presă că prima linie (a apărării ruseşti) a căzut şi alte lucruri de acest fel. Prima linie nu a fost depăşită, iar cei care se află în aceste poziţii sau măcar aproape de ele ştiu asta", a susţinut Baliţki, într-o serie de declaraţii la televiziunea publică rusă.

La 25 august, armata ucraineană a raportat că a avansat şi mai mult în interiorul liniilor de apărare ruse în apropiere de localitatea Robotîn, pe care a cucerit-o în totalitate, în pofida "activităţii constante a artileriei ruse", a prezenţei în aer a numeroase drone inamice şi a focurilor trase de la distanţă foarte mică de trupele ruse care îşi apărau poziţiile în localitate.

Forţele ucrainene au realizat până acum cele mai semnificative progrese în regiunea Zaporojie, aminteşte EFE.

Ucraina încearcă să împingă forţele de ocupaţie ruse spre sud, până la Marea Azov, ceea ce ar lăsa forţele ruse care controlează o parte din provincia ucraineană Herson şi peninsula anexată Crimeea, dar şi teritoriile ucrainene ocupate temporar de ruşi fără legătură terestră cu Rusia, potrivit Agerpres.

Update 13.30 Forțat să-și protejeze elevii de amenințarea rachetelor rusești lansate de la mică distanță, Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a construit zeci de săli de clasă în stațiile de metrou pentru a permite elevilor să revină la cursuri, relatează Reuters.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, avea o populație de peste 1,4 milioane de locuitori înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022. Unele părți ale orașului se află la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu Rusia. 

Școlile din Harkov au fost nevoite să predea online pe tot parcursul războiului, deoarece unele rachete rusești pot ajunge în oraș în mai puțin de un minut și timpul nu ar fi suficient pentru ca cei din clase să ajungă la un adăpost.

Primarul Ihor Terekhov a declarat că 60 de săli de școală au fost create în stațiile de metrou din Harkov înainte de începerea noului an școlar în septembrie. Astfel, există spațiu pentru peste 1.000 de copii.

"Copiii vor putea să socializeze unii cu alții, să găsească o limbă comună, să comunice. Susțin absolut acest lucru", a declarat Iryna Loboda, mama unui elev, în fața unei stații de metrou din centrul orașului unde au fost construite săli de clasă, potrivit Mediafax.

Update 10.00 Apărarea aeriană rusă a oprit un atac cu drone ucrainene asupra unui turn de televiziune din regiunea sud-vestică Bryansk, la granița cu Ucraina, a declarat, miercuri, guvernatorul Aleksandr Bogomaz.

El a mai adăugat că un incendiu a fost stins și că serviciile de urgență lucrează la locul presupusului atac.

"Două drone au încercat să atace un turn de televiziune. Nu există victime sau pagube", a declarat Bogomaz, potrivit CNN.

Update 09.30 Generalul Valerii Zaluzhnyi, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, spune că Rusia a lansat peste 40 de atacuri aeriene în timpul nopții.

Rusia a tras 28 de rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, toate fiind interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat, miercuri, cel mai înalt general de la Kiev.

Generalul Valerii Zaluzhnyi a mai declarat că Ucraina a distrus în plus 15 din cele 16 drone lansate de Rusia.

"Peste noapte, inamicul a atacat teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră și drone de atac. În total, au fost înregistrate 44 de ținte aeriene inamice", a declarat el. 

Anterior, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a efectuat un atac "masiv" cu drone și rachete asupra Kievului, care a ucis cel puțin două persoane, potrivit CNN.

Update 07.50 Evgheni Prigojin a fost înmormântat într-un cimitir mic şi retras de lângă Sankt Petersburg

Presa din Rusia scrie că ceremonia a fost una privată şi, aşa cum anunţase deja, preşedintele Vladimir Putin nu a luat parte la funeralii.

Autorităţile din Rusia au sporit măsurile de securitate la toate cimitirele din Sankt Petersburg, înainte de eveniment.

Presa rusa a recunoscut că înmormântarea liderului grupului Wagner a avut loc la cimitirul Porohovsky din Sankt Petersburg.

Informaţia a fost confirmată şi de grupul Wagner pe contul de Telegram. Anterior, autorităţile au suplimentat numărul de patrule de poliţie.

La înmormântare nu a participat însă președintele Vladimir Putin.Totodata purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov a menţionat că nu ştie detalii specifice privind aranjamentele funerare şi a subliniat că astfel de decizii sunt în întregime la discreția rudelor.

Între timp, mercenarii ruși s-au adunat la înmormântarea unuia dintre adjuncții lui Prigojin, Valery Chekalov, care a fost ucis împreună cu șeful său.

Avionul privat în care Prigojin călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbușit în regiunea Tver, la nord de Moscova, pe 23 august. Toţi cei 10 membri ai grupării Wagner au murit.

Încă nu este clar ce a cauzat prăbușirea avionului, dar sătenii din apropierea locului accidentului au declarat că au auzit o bubuitură și apoi au văzut avionul prăbușindu-se la sol.

Update 07.41. Dronele ucrainene au atacat Rusia în timpul nopții, distrugând avioane militare și perturbând traficul aerian, au declarat oficialii ruși miercuri dimineață, la câteva ore după slujba de înmormântare a liderului mercenar rus Evgheni Prigojin.

Dronele ucrainene au vizat șase regiuni rusești în cel mai mare atac coordonat cu drone de la începutul războiului, scrie Sky News.

În Pskov, unde patru avioane militare au fost avariate, guvernatorul regional Mihail Vedernikov a anulat toate zborurile până când daunele vor putea fi evaluate.

Rapoarte media neconfirmate au afirmat că între 10 și 20 de drone ar fi putut ataca aeroportul.

Alte drone au fost doborâte deasupra Oriol, Briansk, Riazan, Kaluga și a regiunii Moscovei, potrivit Ministerului Apărării.

Cel mai important atac pare să fi fost la Pskov, la aproximativ 660 km nord de frontiera ucraineană, în apropiere de granițele cu Estonia și Letonia, unde oficialii ruși au declarat că patru avioane militare de transport Il-76 au fost avariate, relatează Reuters.

Agenția de știri Tass, care citează serviciile de urgență, a declarat că patru avioane de transport Il-76, de mult timp „calul de bătaie” al armatei ruse, au fost avariate la aerodromul militar.

Oficiali militari și din domeniul apărării din Rusia au declarat că trei drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii sudice Briansk, una deasupra regiunii centrale Orlov și una deasupra regiunii Riazan, la sud de Moscova. Spațiul aerian din jurul aeroportului Vnukovo din Moscova a fost închis pentru scurt timp, a relatat Tass.

Un avion rusesc a distrus, de asemenea, patru ambarcațiuni ucrainene de atac rapid care transportau până la 50 de parașutiști într-o operațiune în Marea Neagră, a precizat armata.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Atacurile cu drone au avut loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru a ajuta Ucraina.

Update 07.30. Două persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete asupra Kievului, a anunțat miercuri administrația militară locală, citată de AFP.

Kievul a suferit miercuri dimineață cel mai mare atac "din primăvară încoace", au anunțat autoritățile militare, după ce două persoane au fost ucise într-un atac cu rachete asupra capitalei.

"Atac aerian de noapte. Kievul nu a mai văzut un atac atât de puternic din primăvară. Inamicul a lansat un atac masiv (...) folosind drone și rachete", a declarat pe Telegram șeful administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, precizând că "în total, peste 20 de ținte inamice au fost distruse" de apărarea aeriană ucraineană.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telegram că "doi oameni morți au fost găsiți" într-o clădire nerezidențială din districtul Shevchenkivskyi.

Un jurnalist AFP a relatat că cel puțin trei explozii au fost auzite în capitala ucraineană în jurul orei locale 5.00.

De asemenea, serviciile de urgență se aflau în districtul Darnyts’kyi, în sudul țării, unde au căzut resturi pe o clădire comercială, a scris Popko pe Telegram.

"Astăzi este o zi specială. Ziua comemorării. Ziua tuturor apărătorilor noştri care au pierit în bătăliile pentru Ucraina din 2014, din 24 februarie. Fiii, fiice. Taţi, mame. Fraţi, surori. Prieteni. Colegii. Cunoştinţe. Fraţi de arme. Mulţi ucraineni de astăzi au pe cineva de care să-şi amintească, pe cineva pe care să-l onoreze.

Astăzi, mulţi dintre noi s-au gândit la cei dragi, la rudele şi prietenii noştri care se află acum în război. Care îşi riscă acum viaţa în fiecare zi, în fiecare oră, de dragul Ucrainei", a afirmat Volodimir Zelenski.

Zelenski a subliniat că este o datorie pentru fiecare să-i pese de cei din jurul lor. "Este o datorie să fim demni de calea pe care se află Ucraina. Pentru a da Ucrainei mai multă putere. Mai multe oportunităţi. Este o datorie.

Să vă pese de toţi cei din jurul vostru. Să-i sprijiniţi. Să ai grijă de oameni.

Ucraina trebuie să învingă. Acesta este principalul lucru pentru toată lumea", a mai spus el.

Război în Ucraina, 29 august | Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

Război în Ucraina, 28 august | Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Război în Ucraina, 27 august | 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Război în Ucraina, 26 august | Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Război în Ucraina, 25 august | Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close