Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 552. Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

Război în Ucraina, ziua 552. Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic

Război în Ucraina, ziua 552. Ruşii ar fi început să părăsească orașul Tokmak pe măsură ce armata ucraineană se apropie.

Război în Ucraina, ziua 552. Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    29 Aug 2023   •   21:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii se apropie de cel mai fortificat oraș de pe frontul sudic 
  • Fostul lider fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost înmormântat 
  • Mii de școli distruse în Ucraina de la începutul invaziei ruse 
  • Creștere dramatică a numărului de decese în rândul militarilor din Ucraina
  • Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Evgheni Prigojin, anunță Kremlinul
  • Întâlnire importantă între Vladimir Putin și Recep Erdogan
  • Ucraina pătrunde mai adânc în liniile de apărare rusești
  • Atacurile rusești au ucis cel puțin șase persoane în Ucraina, în ultimele 24 de ore
  • Rusia a distrus două drone ucrainene în regiunea Tula
  • În vizită la Praga, Kuleba mulţumeşte Republicii Cehe pentru solidaritatea cu Ucraina
  • Polonia şi ţările baltice îi cer Belarusului să expulzeze gruparea de mercenari ruşi Wagner
  • Kremlinul confirmă întâlnirea Putin-Erdogan în scurt timp 
  • Rusia a pierdut 261.310 soldaţi de la începutul războiului 

Update 23:00. Ministrul de externe lituanian este de părere că Ucraina poate să aibă garanția securității și păcii în fața Rusiei imperialiste doar prin aderarea la NATO.

Oficialul lituanian a făcut declarația în cadrul unei intervenții la sesiunea "De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securității și conectivității", cuprinsă în programul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Update 21:20. Armata rusă ar fi început să părăsească orașul Tokmak pe măsură ce armata ucraineană se apropie.

Cucerirea acestui oraș, cel mai bine apărat de ruși pe frontul din sud, ar deschide cale liberă pentru ucraineni către Melitopol, marea Azov și Crimeea.

Potrivit informațiilor transmise de localnici, completate de primarul orașului Melitopol, care este următorul oraș ucrainean ocupat din zonă, rușii au început să plece. 

Update 19:05. Fostul lider fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost înmormântat într-un cadru restrâns la un cimitir de lângă Sankt Petersburg.

"Asta și-au dorit rudele sale", a răspuns administrația cimitirului după ce a fost întrebată de presa rusă de ce nu a fost făcut public din timp locul în care va avea loc înmormântarea lui Prigojin. 

Porohovskoe este un cimitir mic și vechi aflat într-o suburbie situată în nord-vestul Sankt Petersburgului.

Update 16:35. Peste 1.300 de şcoli au fost distruse în totalitate în zonele controlate de guvern în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, iar altele au fost grav avariate, a anunţat marţi Fondul ONU pentru copii.

Atacurile persistente înseamnă că doar o treime dintre copiii de vârstă şcolară din această zonă frecventează cursurile pe deplin, în persoană, şi mulţi uită deja ceea ce au învăţat, arată datele UNICEF.

Update 15:00. Rapoartele din surse occidentale indică o „creștere dramatică a numărului de victime ucrainene” pe fondul rezistenței rușilor la ceea ce trebuia să fie contraofensiva de vară a Ucrainei.

Ucraina nu oferă un bilanț oficial al morților de război. Forțele armate ucrainene au reiterat faptul că numărul victimelor de război este secret de stat, astfel că cifrele rămân clasificate.

Dar oficialii americani, citați de New York Times, au estimat recent numărul de 70.000 de morți și până la 120.000 de răniți. Este o cifră uluitoare, de la o forță armată estimată la doar jumătate de milion de oameni. ONU a înregistrat până în prezent 9.177 de morți în rândul civililor.

BBC subliniază acest lucru marți și adaugă inclusiv relatări din partea propriului trimis la Donețk, Quentin Sommerville, despre "grămezi de cadavre" care ajung zilnic într-o morgă ucraineană de pe frontul de est, scrie Mediafax

În timpul nopții, trupele rusești au bombardat de 91 de ori regiunea Zaporojie. 30 de așezări au fost vizate, 49 de clădiri și infrastructuri au fost distruse. Acest lucru a fost anunțat, conform agenției ANSA, pe Telegram de către șeful administrației militare regionale, Iuriy Malashko, după cum relatează Ukrinform. "Nu au fost raportate victime, dar infrastructura, clădirile rezidențiale au fost avariate", a declarat Malashko.

Între timp, trupele ucrainene fac progrese pe frontul de sud și continuă să desfășoare operațiuni în sectorul Melitopol, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, Andriy Kovalev, citat de Rbc-Ucraina.

Update 14:00. Vladimir Putin nu intenționează să participe la funeraliile liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, Kremlinul nu știe nimic despre aranjamentele funerare planificate, spunând că aceasta este o chestiune care ține de familie, potrivit Reuters.

Comitetul de investigație al Rusiei a confirmat că Evgheni Prigojin se numără printre persoanele decedate în accidentul aviatic de miercurea trecută. Comitetul a precizat într-o declarație că, în urma testelor medico-legale, toate cele 10 cadavre recuperate la fața locului au fost identificate, iar identitățile lor "sunt conforme cu cele din manifest".

Kremlinul a negat că l-a ucis pe șeful Wagner, calificând evaluările serviciilor de informații occidentale privind posibila implicare a lui Putin drept "o minciună absolută", scrie TheGuardian

Update 12:30. Președintele turc, Recep Erdogan, ar urma să aibă o întâlnire cu liderul rus, Vladimir Putin, la Soci, pe data de 4 septembrie.  

Acest lucru a fost raportat de canalul TV Habertürk, citat de agenția de presă tass.ru

Din primele informații se pare că ar fi vorba despre o vizită de o zi, care se va concentra în mare parte pe ce se va întâmpla cu tranzacțiile de cereale. Liderii vor discuta și despre Siria. 

Anterior, o sursă diplomatică din Turcia a declarat pentru TASS că la Soci este planificată o întâlnire între Putin și Erdogan, cu 4 septembrie ca dată posibilă. 

Update 12:00. Ucraina a declarat, marți, că forțele sale au pătruns mai adânc în liniile de apărare rusești de lângă Robotyne, la o zi după ce a revendicat controlul asupra satului de pe frontul de sud, scrie The Guardian, citat de Mediafax

Purtătorul de cuvânt al armatei, Andriy Kovalyov, a declarat că forțele ucrainene au avansat și mai mult în regiunea Zaporojie, despre care Moscova susține că face parte din Rusia, relatează Agenția France-Presse.

"Forțele ucrainene au avut reușite în direcția Novodanylivka spre Verbove", a declarat el marți presei de stat.

Andriy Kovalyov a adăugat că trupele mențin teritoriul capturat și atacă artileria rusă. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

Trupele ucrainene au încercat, de asemenea, să înconjoare orașul Bahmut din estul țării, care a fost capturat de forțele ruse în luna mai.

Șeful regiunii Donețk, unde se află Bahmut, a minimalizat marți forța ucraineană, după ce Kievul a revendicat reușitele.

"Flancurile sunt menținute. Situația de acolo se stabilizează deja", ar fi declarat Denis Pușilin pentru presa de stat rusă.

Update 11:00. Atacurile rusești au ucis cel puțin șase persoane în Ucraina, au declarat marți oficiali militari. 

Cinci dintre decese au fost raportate luni în regiunea de est Doneţk, unde alte patru au fost, de asemenea, rănite, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Doneţk, într-o postare Telegram, marți. 

Două persoane au murit în satul Dalne, în timp ce câte o persoană a fost ucisă în fiecare dintre zonele Toretsk, Lyman și Velyka Novosilka, a spus Kyrylenko. 

În regiunea de sud a Hersonului, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite în atacurile rusești, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare locale. 

 Zonele rezidențiale și clădirile preșcolare au fost lovite în două zone din Herson, a spus el, potrivit CNN

Update 09:40. Apărarea antiaeriană rusă a distrus două drone ucrainene în regiunea Tula, la sud de Moscova, marți dimineața, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit CNN.

 „Încercarea regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist folosind două UAV-uri de tip aeronave pe instalațiile Federației Ruse a fost zădărnicită în această dimineață”, se arată în comunicat. 

Ucraina nu a comentat încă despre presupusul atac. 

În ultimele săptămâni, oficialii ruși au raportat aproape zilnic atacuri cu drone ucrainene și tentative de atac pe teritoriul Rusiei. 

Kievul refuză însă adesea să-și asume creditul pentru atacurile de peste graniță, deși luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul „se întoarce în Rusia”. 

Comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene a cerut întărirea apărării orașului Kupiansk, contrar recomandărilor SUA

Comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a cerut întărirea apărării orașului Kupiansk, dar conducerea armatei SUA nu este de acord.

Forțele ucrainene fac progrese pe front în regiunea Zaporojie din sudul țării, în timp ce trupele rusești au intensificat atacurile în zone din jurul orașului asediat Kupiansk, pe frontul din est, relatează CNN citând informații difuzate duminică de armata ucraineană.

Bombardamentele rusești din jurul Kupianskului au fost atât de intense în ultimele săptămâni încât au determinat evacuarea pe scară largă a civililor.

Decizia comandamentului ucrainean de a întări apărarea districtului Kupiansk din regiunea Harkov contrazice recomandările armatei americane, scrie The New York Times. 

Pe 25 august, comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, care a apărat Kievul și a condus contraofensiva de succes de anul trecut, a anunțat necesitatea întăririi apărării Kupianskului din cauza atacurilor trupelor ruse, care au implicat artilerie și aviație. 

Pentagonul, la rândul său, scrie ziarul, consideră că Ucraina nu ar trebui să devieze trupe pentru a întări apărarea regiunii Kupiansk, ci să le concentreze pe un sector al frontului pentru a sparge apărarea rusă. 

Potrivit unor analiști citați de The New York Times, este puțin probabil ca trupele ruse să încerce să captureze Kupiansk, deoarece în acest caz vor trebui să țină orașul, traversat de un râu, cu rute limitate de aprovizionare. Trupele ruse au fost forțate să se retragă din Herson în condiții similare.

Război în Ucraina, 28 august | Armata ucraineană anunţă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Război în Ucraina, 27 august | 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Război în Ucraina, 26 august | Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Război în Ucraina, 25 august | Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close