Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 549. Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Război în Ucraina, ziua 549. Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Război în Ucraina, ziua 549. Președintele Vladimir Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus, după un accident mortal de avion care se crede că l-a ucis pe Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari, potrivit Reuters.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2023   •   18:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia
  • Reuniune secretă între comandanți din NATO și generalul Zalujnîi
  • Ministrul Apărării din Ucraina: ”O grupare Wagner nu mai există, ca trupe serioase, aşa cum era acum un an”
  • O cafenea dintr-o localitate ucraineană, lovită de o rachetă. Doi oameni au murit
  • Un comandant ucrainean anticipează intensificarea contraofensivei în sud: "Urmează Berdiansk"
  • Rusia se regrupează în partea de est pe care o controlează pentru a relua ofensiva
  • Rusia susţine că a doborât o dronă ucraineană care se apropia de Moscova
  • Moscova respinge vehement ideea că Prigojin ar fi fost ucis la comanda lui Putin
  • Directorul companiei care a operat al doilea avion care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg: "Nu are legătură cu Prigojin"
  • Au fost găsite toate cele zece victime şi cutia neagră, în urma accidentului aviatic în care a murit Prigojin
  • Grupul paramilitar Wagner este ''frânt'', a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării
  • „Asalt major” al armatei ucrainene care ar fi în plină desfășurare pe frontul de la Zaporojie

Update 22.50. Administrația Regională de Stat Kherson a anunțat, într-un comunicat pe Telegram,  că rușii au bombardat astăzi orașul Herson, rănind două femei de 41 și 70 de ani. „În timpul zilei, armata rusă a vizat centrul Hersonului. Femeie rănită de 41 de ani. Ea a fost internată cu contuzii și răni la picior.

O altă victimă este o femeie în vârstă de 70 de ani. Are răni ușoare. Medicii de la fața locului i-au oferit asistența necesară”, se arată în comunicat. Potrivit autorităților ucrainene, rușii au bombardat și spitalul din Herson. Clădirea unității medicale a fost avariată, dar, din primele informații, nu au existat victime.

Update 21.30. Trei piloți ucraineni au murit după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit în aer în centrul Ucrainei, a anunțat sâmbătă forțele aeriene ale țării într-un comunicat, citat de Reuters.

Pierderea celor trei piloți va fi o lovitură pentru Ucraina, care urmează să întreprindă un efort uriaș pentru a-și pregăti rapid echipajele aeriene cu avioane de luptă F-16 donate de Occident, dintre care până la 61 au fost promise Kievului.

Prăbușirea a avut loc vineri deasupra regiunii Zhytomyr, care se află la vest de capitala Ucrainei, Kiev. Forțele aeriene au declarat că unul dintre piloții uciși, care folosea indicativul „Juice”, devenise cunoscut după ce acordase numeroase interviuri presei internaționale.

Update 18:15 Putin a semnat vineri decretul care aduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigozhin ar fi fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor.

Autoritatea aviatică rusă a declarat că Prigojin se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbușit miercuri seara la nord-vest de Moscova, fără să existe supraviețuitori, la exact două luni după ce a condus o revoltă eșuată împotriva șefilor armatei.

Președintele Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiilor celor decedați în accident și a vorbit despre Prigojin la timpul trecut.

El a citat „informații preliminare” care indică faptul că Prigojin și asociații săi de top din Wagner au fost uciși cu toții și, deși l-a lăudat pe Prigojin, a spus că acesta a făcut și unele „greșeli grave”.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați a fost o mișcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului.

Decretul, publicat pe site-ul web al Kremlinului, obligă orice persoană care desfășoară activități în numele armatei sau care sprijină ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina să depună un jurământ oficial de credință față de Rusia.

Descris în decret ca fiind un pas pentru a forja bazele spirituale și morale ale apărării Rusiei, formularea jurământului include o linie în care cei care îl depun promit să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și liderilor superiori.

Update 16:50 Unii dintre cei mai înalți comandanți din cadrul NATO s-au întâlnit într-o locație secretă cu comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, dezvăluie The Guardian.

Întâlnirea a avut loc acum 11 zile undeva la granița dintre Polonia și Ucraina. A fost un adevărat consiliu de război, Zalujnîi fiind însoțit în locație, la 500 de kilometri vest de Kiev, de o întreagă echipă de comandă.

NATO a fost reprezentată de șeful său militar, generalul american Christopher Cavoli, precum și de amiralul britanic Sir Tony Radakin, recunoscut la Washington și la Kiev ca fiind un jucător tot mai important în campania de susținere a Ucrainei în fața invadatorilor ruși, notează The Guardian.

Discuțiile au durat cinci ore și s-au axat pe subiecte precum strategia militară actuală a Ucrainei, planurile de luptă pentru iarna grea care urmează, dar și strategia pe termen lung.

Reuniunea de la granița polonezo-ucraineană a avut loc după o călătorie a amiralului Radakin la Kiev, unde a discutat timp de 45 de minute cu președintele Volodimir Zelenski. Surse apropiate dosarului spun că Radakin s-a deplasat în capitala Ucrainei pentru a înțelege mai bine strategia de contraofensivă și modul în care Vestul ar putea ajuta.

Sursele din interiorul părții britanice sunt reticente în a oferi informații despre cele convenite la reuniunea de la graniță, dar menționează că există anumite schimbări în strategia forțelor armate ale Ucrainei. „Cred că puteți vedea că se concentrează pe frontul Zaporojie”, a declarat o sursă în contextul în care ucrainenii au trecut de prima linie de apărare rusească de pe frontul de sud.

Update 14:50 Gruparea paramilitară rusă Wagner este ”spartă”, apreciază ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat săptămânalului german Welt am Sonntag, după presupusa moarte a şefului acesteia Evgheni Prigojin, relatează AFP.

”O grupare Wagner nu mai există, strict vorbind, ca trupe serioase, aşa cum era acum un an. Ei sunt sparţi”, a declarat Reznikov vineri, la 48 de ore după moartea oligarhului rus, în acest interviu acordat Welt am Sonntag.

Presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin ”l-a slăbit” pe preşedintele rus Vladimir Putin, consideră Reznikov

.”Acest lucru a arătat lumii că, dacă Putin încheie un acord cu cineva şi apoi îl rupe, atunci nu mai poţi să ai încredere în el”, declară ministrul ucrainean, potrivit unor fragmente din interviu publicate în avans.

Update 13:10 O cafenea dintr-o localitate ucraineană din regiunea Harkov a fost lovită de o rachetă lansată de ruși. Doi oameni au murit, susțin ucrainenii, potrivit Sky News.

Doi ucraineni au fost uciși în timpul bombardamentelor rusești care au vizat regiunea Harkov în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul Oleg Synegubov. 

Oficialul ucrainean susține că a fost lovită o cafenea din satul Podola. Pe lângă cele două persoane ucise, mai este una rănită, a precizat Synegubov.

Satul Podola a fost ocupat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. În septembrie, anul trecut, ucrainenii l-au recucerit.

Update 11:50 Un comandant ucrainean care se prezintă sub indicativul Kombat prevede accelerarea contraofensivei pe frontul de sud, unde forţele din care face parte au străpuns cea mai dificilă linie de apărare a ruşilor.

Kombat, care a condus o parte din efectivele ucrainene implicate în recucerirea satului Robotîne, le-a spus luptătorilor săi. „Acum urmează Berdiansk, apoi, mai mult, ţelul nostru este (Marea, n. red.) Azov”, a precizat comandantul ucrainean.

De la Robotîne la Berdiansk, oraș-port la Marea Azov, sunt circa 100 de kilometri, iar până la oraşul strategic Melitopol, de asemenea ocupat de ruşi, 85 de kilometri.

Moscova nu a confirmat pierderea satului Robotîne, așa cum nu a făcut și în cazul altor pierderi.

Update 10:30 Rusia se regrupează în partea de est a Ucrainei, pe care o controlează, pentru a relua ofensiva, a declarat vineri general-colonelul Oleksandr Sîrski, comandant al forţele terestre ale armatei ucrainene, informează Reuters.

"După o lună de lupte aprige şi pierderi semnificative în direcţiile Kupiansk şi Lîman, inamicul îşi regrupează forţe şi mijloace, aducând simultan brigăzi şi diviziuni nou formate de pe teritoriul Federaţiei Ruse", a spus Oleksandr Sîrski pe canalul său Telegram. Scopul principal al acestor măsuri este să "crească nivelul potenţialului de luptă şi să reia operaţiuni ofensive active".

Comandantul forţele terestre ale armatei ucrainene nu a oferit detalii despre regruparea rusă, dar a spus că forţele inamicului au continuat cu artileria grea, tiruri de mortiere şi atacuri aeriene."În astfel de condiţii, trebuie să luăm prompt toate măsurile pentru a ne întări apărarea pe liniile ameninţate şi să înaintăm acolo unde este posibil", a spus generalul.

Kupiansk, un oraş cu o populaţie înainte de război de aproximativ 27.000 de locuitori, a fost capturat de Rusia în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar trupele ucrainene l-au recucerit într-o ofensivă fulger în luna septembrie.

Autorităţile regionale au anunţat evacuarea obligatorie a populaţiei civile din apropierea frontului de la Kupiansk la începutul acestei luni din cauza bombardamentelor zilnice ale forţelor ruse.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile de pe câmpul de luptă.

Update 09:00 Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă care se apropia de Moscova în noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat primarul capitalei, Serghei Sobianin, sâmbătă dimineaţă, transmite AFP.

"În această noapte, forţele de apărare aeriană au distrus o dronă care se apropia dinspre districtul Istrinskii", a scris Sobianin pe Telegram.

Conform primelor informaţii,"nu există victime sau pagube. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului", a adăugat el.

Update 07:00 Moscova respinge vehement ideea că Prigojin ar fi fost ucis la comanda lui Putin. Kremlinul a transmis că aluziile occidentale, potrivit cărora șeful Wagner ar fi fost ucis la ordinul președintelui rus, sunt o minciună totală.

De asemenea, Moscova a refuzat să confirme definitiv moartea lui Prigojin, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor făcute de anchetatori.

În legătură cu desfășurarea evenimentelor de pe front, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au doborât, în ultimele 24 de ore, 73 de drone ucrainene.

De asemenea, Vladimir Putin a semnat un decret care îi obligă pe membrii formațiunilor paramilitare să depună jurământ față de Rusia, la fel ca soldații din armata regulată.

În discursul său de noapte, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus că a discutat ieri cu ministrul turc de externe Hakan Fidan despre "atacurile groaznice asupra exporturilor de cereale”.

"Astăzi l-am salutat pe ministrul turc de externe la Kiev. A fost o întâlnire importantă. A inclus o componentă de securitate, munca noastră diplomatică comună și lucruri umanitare fundamentale pe care le facem împreună. În special, aceasta este eliberarea poporului nostru din captivitatea rusă", a precizat Zelenski.

Totodată, acesta a susținut că împreună cu Turcia ar putea restabili securitatea globală.

"Am vorbit despre Formula Păcii și despre pregătirea Summit-ului Global al Păcii. Am vorbit, de asemenea, despre situația care a apărut din cauza atacurilor urâte ale Rusiei asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre. Evident, acestea sunt atacuri la adresa securității globale.

Atacurile calculate. Acestea au ca scop provocarea de crize în diferite regiuni ale lumii. Și împreună cu Turcia, putem restabili securitatea pas cu pas, așa cum am demonstrat în mod repetat. Cred că vom face și mai mult împreună”, a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, 25 august | Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

Război în Ucraina, 23 august | Kiev: Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin, un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024

Război în Ucraina, 22 august | Volodimir Zelensky susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close