Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 544. Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"

Război în Ucraina, ziua 544. Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"

Război în Ucraina, ziua 544. Grecia s-a oferit să antreneze piloţi ucraineni pentru a putea pilota avioanele de luptă F-16 pe care ţara lor le va primi în curând, a anunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 544. Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Aug 2023   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: Grecia se oferă să antreneze piloţi ucraineni pe avioane F-16
  • Zelenski a ajuns în Grecia, urmând să participe inclusiv la reuniunea cu lideri europeni
  • Zelenski crede că Rusia va pierde războiul
  • Iranul a trimis o delegație militară la Moscova
  • Dronele ucrainene au rănit două persoane în capitala rusă
  • O bancă din Ucraina face chetă pentru a cumpăra drone cu rază lungă de acțiune
  • Rusia anunță că a doborât o a doua dronă în zona Moscovei, luni dimineață
  • Zeci de zboruri au fost redirecționate departe de Moscova după ce o dronă a fost doborâtă în capitala rusă
  • Olanda și Danemarca îi vor livra Ucrainei avioane F-16
  • Trupe Wagner, în drum spre o fâșie de pământ dintre Polonia și Lituania
  • Orașul Kursk, lovit de un atac cu dronă ucraineană
  • Volodimir Zelenski cere Suediei avioane de vânătoare
  • Volodimir Zelenski a mers în Suedia şi insistă pentru integrarea Ucrainei în UE şi NATO
  • Cel puțin 7 persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești la Cernihiv

Update 21:30 - Premierul Marcel Ciolacu a discutat la, Atena, cu ocazia unei reuniuni a șefilor de stat și de guverne din Sud-Estul Europei, inclusiv Balcanii de Vest, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Am discutat cu președintele Zelenski despre eforturile continue ale României de a sprijini Ucraina.

România stă alături de Ucraina până la victoria sa și în reconstrucție. Susținem începerea negocierilor de aderare cu UE în acest an.

Românii din Ucraina au sprijinul nostru comun", a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Twitter.

Update 21:20 - Grecia s-a oferit să antreneze piloţi ucraineni pentru a putea pilota avioanele de luptă F-16 pe care ţara lor le va primi în curând, a anunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite surpriză la Atena, transmit AFP şi Reuters.

"Astăzi am obţinut un rezultat important pentru coaliţia aeriană: Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16. Vă mulţumim pentru această propunere", a declarat el reporterilor, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Zelenski nu a furnizat detalii ale programului de antrenament.

Update 19:25 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns luni după-amiază la Atena, pentru o vizită oficială, urmând să participe inclusiv la o reuniune cu lideri din sud-estul Europei şi din Balcanii de Vest.

Biroul premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat că Volodimir Zelenski a sosit luni după-amiază la Atena, informează Agenţia France-Presse, citată de publicaţiile La Libre şi Le Monde.

Volodimir Zelenski va participa la un dineu cu liderii statelor din Europa de Sud-Est şi din Balcanii de Vest.

La Atena se află preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi lideri din Serbia, Muntenegru, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Kosovo, România, Bulgaria, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, tocmai a efectuat un turneu în Suedia, Olanda şi Danemarca, în eforturile de obţinere a menţinerii asistenţei militare în scopul respingerii invaziei militare ruse.

Update 16:10 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat convins, luni, că Rusia va pierde războiul, în pofida dubiilor serviciilor secrete americane privind eficienţa contraofensivei ucrainene.

"Astăzi, suntem convinşi că Rusia va pierde acest război", a susţinut Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, în cursul vizitei în Danemarca.

"Împreună, demonstrăm că viaţa are valoare, că oamenii contează. Libertatea este importantă, Europa este importantă", a insistat Zelenski, după ce Danemarca a semnalat intenţia de a furniza avioane de vânătoare de tip F-16 Ucrainei.

Update 14:50 O delegație militară iraniană a sosit la Moscova pentru a discuta despre cooperarea dintre forțele terestre iraniene și cele rusești.

Informația este transmisă de agenția rusă de stat TASS, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.

Rusia și Iranul, ambele aflate sub sancțiuni economice occidentale, au stabilit relații mai strânse în domeniul militar și în alte domenii, de când Moscova a invadat Ucraina.

Occidentul a acuzat Iranul că a vândut Rusiei un număr mare de drone care sunt folosite împotriva Ucrainei, acuzație pe care Teheranul o neagă.

Update 14:00 Două persoane au fost rănite de resturi după ce apărarea antiaeriană rusă a respins, luni dimineață, un atac cu drone ucrainene în apropiere de Moscova.

Informația provine de la guvernatorul regional, Andrei Vorobiov.

Într-o postare pe Telegram, Vorobiov a precizat că resturile au căzut în apropierea unor case din districtul Istra, la nord-vest de capitala rusă.

Drona distrusă aici a fost una dintre cele două interceptate de apărarea rusă în cursul dimineții.

La sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a raportat mai multe atacuri cu drone ucrainene în întreaga țară, care au vizat inclusiv Moscova.

Aeroportul Vnukovo din capitala rusă a anunțat, luni, că suspendă temporar zborurile "din motive de siguranță".

Update 13:00 O bancă din Ucraina face chetă pentru a cumpăra drone cu rază lungă de acțiune

First Ukrainian International Bank (FUIB) strânge fonduri pentru achiziționarea a 33 de aparate fără pilot cu rază lungă de acțiune, care pot fi controlate de la o distanță de până la 800 de kilometri, relatează presa internațională.

Dacă vor fi achiziționate, dronele vor fi predate Serviciului de Securitate din Ucraina, SBU.

FUIB încearcă să strângă fonduri prin intermediul donațiilor, iar dronele costă aproximativ 1,5 milioane de euro.

Banca a donat aproximativ jumătate din această sumă și face apel la cetățeni pentru a strânge restul de bani.

"Făcând o donație, puteți să trimiteți salutările dvs. inamicului. Acestea vor fi transferate către dronele care vor zbura spre ocupanți", se arată într-un comunicat al SBU.

Campania vine în condițiile în care, în ultima perioadă, s-au înmulțit atacurile cu drone lansate de Kiev asupra Rusiei și a teritoriilor ocupate în Ucraina.

Update 12:00 Zelenski, după ce două state europene i-au promis avioane F-16: "Ucraina va învinge!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, luni, parlamentului din Danemarca, în contextul în care această țară s-a angajat să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16. 

"Când umanitatea este o valoare pentru pe care o prețuiești și când valorile tale se potrivesc cu valorile altor națiuni, cu siguranță vei găsi toate armele necesare pentru a te apăra, așa cum o facem noi. Vă mulțumesc, din partea tuturor ucrainenilor, pentru solidaritate, vă mulțumesc pentru tot ajutorul oferit Ucrainei", a spus el.

Președintele ucrainean i-a avertizat, de asemenea, pe aliații săi europeni că toți vecinii Rusiei sunt în pericol dacă Ucraina nu învinge pe câmpul de luptă.

"Dreptul internațional nu va fi resuscitat. Democrațiile din lume pot deveni, fiecare dintre ele, o țintă fie pentru rachete, fie pentru mercenari sau pentru destabilizare", a spus liderul de la Kiev. 

El a anticipat însă că Ucraina va învinge.

Update 11:00 Apărarea antiaeriană rusă a dejucat, luni dimineață, un al doilea atac cu drone ucrainene deasupra regiunii Moscova.

Anunțul a fost făcut de Ministerul rus al Apărării, notează CNN. 

"Vehiculul ucrainean fără pilot a fost detectat și distrus de forțele de apărare antiaeriană  deasupra teritoriului districtului Istrînski din regiunea Moscovei", a precizat instituția citată într-o declarație pe Telegram.
 
Ministerul nu a precizat dacă drona a provocat pagube dar a comunicat, într-un anunț anterior, că forțele ruse au doborât o altă dronă ucraineană în apropierea satului Pokrovskoie din districtul Odințovo, la periferia capitalei.

Nu au fost raportate victime în niciunul dintre cele două incidente.

În acest context, aeroportul Vnukovo din Moscova a anunțat, luni, că suspendă temporar zborurile "din motive de siguranță".

Incidentele de luni vin după ce autoritățile ruse au raportat mai multe atacuri cu drone ucrainene pe teritoriul țării la sfârșitul săptămânii trecute, inclusiv asupra Moscovei.

Update 10:00 Aproape 50 de avioane au fost redirecționate, luni dimineață, în urma incidentului în care o dronă a fost doborâtă în apropiere de Moscova.

Informația este difuzată de presa rusă, citată de Sky News.

Măsura de a redirecționa zborurile a fost luată după ce aeroporturile Vnukovo, Domodedovo, Jukovski și Șeremetievo au blocat sosirile și plecările pentru o perioadă scurtă de timp,

45 de avioane comerciale și două avioane cargo au fost redirecționate către aeroporturile din Nijni Novgorod, Kazan și Sankt Petersburg, potrivit Agenției Federale de Transport Aerian.

Update 00:01 Olanda și Danemarca au declarat că vor oferi avioane de luptă F-16 Ucrainei, odată ce vor fi îndeplinite condițiile pentru acest transfer, a declarat, duminică, premierul olandez Mark Rutte, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Olanda.

Rutte a spus, potrivit Reuters, că Olanda are disponibile în total 42 de avioane F-16, dar este prea devreme pentru a spune dacă toate vor fi donate.

"Astăzi putem anunța că Olanda și Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei și Forțelor Aeriene ucrainene”, a declarat el, într-o conferință de presă comună cu Zelenski, desfășurată la o bază militară aeriană din Eindhoven.

Angajamentul este prima promisiune reală de F-16 pentru forțele armate ucrainene și vine la câteva zile după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare a avioanelor de luptă de către Olanda și Danemarca, potrivit Mediafax.

Zelenski a declarat că avioanele vor contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și vor ajuta la contraofensiva acesteia.

"Am convenit asupra numărului de avioane F-16, care vor fi date Ucrainei după pregătirea piloților și inginerilor.

De fiecare dată când forțele ucrainene au trecut la un nou tip de arme, HIMARS, Harpoon, Leopard, Patriot, am simțit că acest război se apropie de sfârșit odată cu victoria poporului ucrainean liber.

Avioanele F-16 vor insufla, cu siguranță, o nouă energie, încredere și motivație luptătorilor și civililor", a declarat Zelenski.

Război în Ucraina, 20 august | Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16

Război în Ucraina, 19 august | Atac cu rachetă rusească într-o piață din Cernihiv: cel puțin șapte morți și zeci de răniți

Război în Ucraina, 18 august | Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16

Război în Ucraina, 17 august | Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

Război în Ucraina, 16 august | Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre: "Sunt inacceptabile!" 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close