Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 541 | Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16

Război în Ucraina, ziua 541 | Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16

Război în Ucraina, ziua 541. Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a subliniat că Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea, iar negocierile pentru încetarea războiului ar trebui făcute fără condiții preliminare.

Război în Ucraina, ziua 541 | Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16
Sursa foto: hepta / X(Twitter)@Nexta_tv
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2023   •   19:34

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA au dat Danemarcei aprobarea pentru materialele de instruire F-16 pentru Ucraina

  • Rusia sancţionează oficiali guvernamentali britanici şi jurnalişti
  • Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict
  • Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16
  • GRU a recrutat agenți pentru sabotarea transporturilor de armament din Polonia în Ucraina
  • Rusia susține că a respins un nou atac ucrainean cu dronă marină în Marea Neagră
  • Nava Joseph Schulte, încărcată cu produse din Ucraina, s-a apropiat de Turcia după ce a ridicat ancora din Odesa
  • Steagul Ucrainei, arborat lângă clădirea temutului serviciu secret FSB, în orașul rusesc Nijni Novgorod
  • Japonia și-a ridicat aviația de vânătoare după ce a detectat avioane rusești de spionaj
  • Un incendiu de proporții a izbucnit în portul rusesc la Marea Neagră Novorossiisk
  • SUA s-au angajat să aprobe transferul de avioane de luptă F-16 în Ucraina imediat ce piloții Kievului finalizează instruirea
  • O persoană a fost ucisă și alte două rănite în atacul rusesc asupra Donețk
  • Explozie la Moscova. O dronă ucraineană a lovit o clădire din cartierul de afaceri al orașului
  • Marea Britanie semnează contracte de apărare aeriană de 90 de milioane de lire sterline pentru Ucraina
  • Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"
  • Ucraina cere creșterea presiunii internaționale pentru restabilirea acordului cerealier la Marea Neagră
  • "Mulți ruși au fost uciși pe când fugeau!" Mărturii din Urojaine, localitatea eliberată recent de Ucraina în Donețk
  • Alertă de raid aerian în toată Ucraina. Rusia a ridicat aviația cu rachete hipersonice
  • Germania trimite două sisteme antiaeriene Iris-T în Ucraina
  • Oficial ucrainean: Elicopterele rusești doborâte joi conțineau componente din Occident și Asia
  • Kievul anunță că a doborât două elicoptere rusești Ka-52

Update 22:30 SUA au dat Danemarcei aprobarea pentru materialele de instruire F-16 pentru Ucraina

SUA au aprobat transferul materialelor de instruire F-16 în Ucraina, potrivit unui oficial al administrației Biden și al unui oficial american, deoarece programul de instruire a piloților ucraineni pe avioanele americane urmează să înceapă.

„Putem confirma că Departamentul a aprobat recent o solicitare din partea partenerului de instruire F-16, Danemarca, legată de efortul lor de a susține programele de instruire pentru piloți și întreținere”, a spus oficialul din administrația președintelui Joe Biden, citat de CNN.

Aprobarea include module de instruire, documentație și materiale de instruire la clasă, a spus oficialul, care conține informații despre tehnologia sensibilă din SUA.

Aprobarea cererii de transfer terță parte din Danemarca a fost unul dintre pașii critici înainte ca piloții de luptă ucraineni să poată începe antrenamentele pentru a pilota avioanele de generația a patra, pe care Kievul le-a cerut de luni de zile.

Vineri devreme, ministerul danez al Apărării a declarat că piloții ucraineni vor începe antrenamentele pe avioanele F-16 la sfârșitul acestei luni, parte a unei coaliții de 11 țări care vor fi implicate în programul de antrenament.

Joi, SUA au declarat că s-au angajat să aprobe transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina de îndată ce antrenamentul este finalizat. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi din Danemarca și Țările de Jos, asigurându-i că transferul avioanelor va avea „sprijinul deplin” al administrației Biden și se va deplasa rapid când antrenamentul pe aeronava avansată se va termina.

„Aveți asigurările mele că vom accelera aprobarea cererilor necesare de transfer de la terți la timp pentru a permite livrarea la finalizarea instruirii, inclusiv notificarea necesară către Congresul nostru”, a scris Blinken în scrisori.

Update 21:00 Rusia sancţionează oficiali guvernamentali britanici şi jurnalişti

Administraţia de la Moscova a anunţat, vineri, sancţiuni împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, precum şi contra unor membri ai Guvernului şi jurnalişti britanici, informează cotidianul Le Monde.

"Acţiunile sunt reacţii faţă de sprijinul militar acordat de Marea Britanie Ucrainei şi faţă de aplicarea în mod agresiv a unei politici antiruse ostile", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Procurorul CPI Karim Khan a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Conform agenţiei Interfax, 54 de cetăţeni britanici au fost adăugaţi pe lista persoanelor sancţionate de Rusia. Au fost sancţionaţi oficiali guvernamentali britanici, printre care se numără Lucy Frazer, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Presei şi Sportului, şi adjunctul ministrului Apărării, Annabel Goldie. De asemenea, sunt vizaţi de sancţiuni numeroşi jurnalişti britanici.

Update 20:00 Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict

Numărul total al militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului, în urmă cu 18 luni, se apropie de 500.000, afirmă oficiali americani citaţi de cotidianul The New York Times.

Conform oficialilor citaţi, care au preferat să rămână anonimi, armata rusă are aproape 300.000 de victime - 120.000 de militari morţi şi 170.000-180.000 răniţi.

Aproximativ 70.000 de militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, iar între 100.000 şi 120.000 au fost răniţi.

Datele sunt greu de estimat, întrucât Moscova este suspectată că anunţă de obicei mai puţine victime decât numărul real, iar Kievul nu publică deloc cifre.

Potrivit experţilor militari, Ucraina are aproximativ 500.000 de militari - personal activ, rezervişti şi unităţi paramilitare. În schimb, Rusia are 1.330.000 de militari activi, rezervişti şi membri ai unităţilor paramilitare.

În privinţa victimelor civile, potrivit celui mai recent raport al Misiunii de Monitorizare a ONU, în războiul din Ucraina au fost ucişi cel puţin 9.177 de oameni, inclusiv peste 500 de copii. Alţi 15.993 de civili au fost răniţi în confruntări, potrivit datelor din iulie. Bilanţul victimelor probabil este mult mai mare, întrucât nu sunt date exacte din toate zonele beligerante.

Update 19:30 Administraţia de la Washington a aprobat potenţialul transfer de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina.

Însă aceste aparate vor fi livrate de Olanda şi Danemarca abia peste câteva luni, atunci când se va încheia programul de pregătire a piloţilo ucraineni.

Pe fondul insistenţelor Kievului, Washingtonul a dat asigurări că va accelera procedurile de aprobare a transferului de avioane F-16 de către cele două state europene membre NATO.

Livrările nu vor fi, însă, urgente.

"Salutăm decizia Washingtonului de a deschide drumul trimiterii de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina", a declarat Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării.

Wopke Hoekstra, ministrul olandez de Externe, i-a mulţumit, la rândul său, secretarului de Stat american, Antony Blinken, pentru cooperarea în această problemă.

Admistraţia Volodimir Zelenski susţine că avioanele F-16 vor fi un factor-cheie pentru eficientizarea contraofensivei care se desfășoară într-un ritm mult mai lent decât anticipau oficialii occidentali.

Update 18:30  Serviciile secrete ruse au recrutat în Polonia agenţi pentru operaţiuni de sabotare a transporturilor de armament occidental care tranzitează spre Ucraina.

Informația este publicată de cotidianul The Washington Post.

Mai multe anunţuri pentru presupuse "distribuiri de pliante" au apărut online la începutul anului 2023, iar aplicanţii au aflat ulterior că trebuie să participe la o campanie de propagandă în favoarea Rusiei.

Anunțurile îi vizau în special pe refugiații ucraineni ajunși în Polonia.

La câteva săptămâni de la începerea activităţilor, persoanele angajate au primit sarcini precum instalarea de camere de luat vederi în porturi din Polonia, montarea de dispozitive de localizare pe nave-cargo şi chiar deraierea trenurilor care transportau armament spre Ucraina.

Autorităţile poloneze - care anunță că au dejucat activitatea sabotorilor - cred că angajatorul misterios este Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) şi că operaţiunea dejucată a fost cea mai gravă ameninţare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a lansat invazia militară în Ucraina, în februarie 2022.

Obiectivul Rusiei era perturbarea unui coridor din Polonia prin care sunt furnizate de Occident 80% din armele destinate Ucrainei, afirmă oficiali polonezi şi occidentali.

Ministerul rus de Externe nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect.

În ultimele luni, Polonia a suplimentat forţele militare la frontiera cu Belarus, pe seama riscurilor generate de grupul paramilitar rus Wagner.

Update 17:30 Rusia a comunicat că două dintre navele sale de patrulare au respins un nou atac ucrainean în Marea Neagră.

Potrivit Ministerului rus de la Moscova, Ucraina a țintit vasele rusești cu o navă fără pilot, într-un atac care a avut loc joi noaptea.

Instituția rusă susține că nava ucraineană a fost distrusă de vasele rusești de patrulare înainte de a-și atinge ținta.

Update 16:30 O navă port-container încărcată cu cereale, care a plecat, miercuri, din portul ucrainean Odesa, a trecut prin strâmtoarea Bosfor și a ajuns în Marea Marmara, în apropiere de Turcia, destinația sa finală.

Este vorba despre nava Joseph Schulte, sub pavilion Hong Kong, care transportă 30.000 de tone de marfă, inclusiv produse alimentare.

Aceasta este prima navă care a folosit un coridor temporar de transport în Marea Neagră, stabilit de Ucraina și de aliații săi după retragerea Rusiei din acordul cerealier în data de 17 iulie, anul curent.

Update 15:30 Ministerul japonez al Apărării a anunțat, vineri, că a ridicat în aer aviația de vânătoare, ca răspuns prezența a două avioane rusești de spionaj IL-38.

Acestea au fost văzute zburând către și dinspre Marea Japoniei și Marea Chinei de Est prin strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia de Coreea de Sud.

Incidentul a avut loc după ce guvernul de la Tokyo a denunțat drept "grav" faptul că, joi, nave de război chineze și rusești au navigat în apropierea insulelor sudice din arhipelagul nipon.

Update 14:30  Un steag ucrainean a fost atârnat în apropierea unei clădiri în care funcționează Serviciul Federal de Securitate (FSB) în orașul rusesc Nijni Novgorod.

Mai multe înregistrări video postate pe rețelele de socializare și verificate de CNN arată steagul galben-albastru, la înălțime, cu o clădire vizibilă pe fundal.

Steagul pare să fi fost agățat de liniile de electricitate deasupra unei șosele.

CNN relatează că drapelul ucrainean ar fi fost, între timp, dat jos de către departamentul local de pompieri.

Nijni Novgorod, al șaselea ca mărime din Rusia, are o populație de 1,2 milioane de locuitori, este situat la aproximativ 400 de kilometri est de Moscova și este centrul administrativ al Districtului federal Volga.

Update 13:30 Statele Unite s-au angajat să aprobe transferul de avioane de luptă F-16 în Ucraina imediat ce antrenamentul piloților ucraineni va fi finalizat, relatează CNN, care citează un oficial american.

Potrivit acestuia, planul SUA este de a se asigura că Ucraina dispune de aparate F-16 în momentul în care piloții Kievului vor termina pregătirea pentru acest tip de aeronavă.

Inițial, pregătirile trebuiau să înceapă în această lună, dar nu se știe momentan când va începe programul în mod exact sau cât timp va dura.

Update 12:30 Un incendiu de proporții a izbucnit în portul rusesc la Marea Neagră Novorossiisk.

Potrivit presei internaționale, arde terminalul de păcură.

Acest terminal, cu o capacitate de 119.000 de metri cubi și un debit de 5 milioane de tone pe an, reprezintă principalul centru de export petrolier al Rusiei în regiune.

Deocamdată nu este clar dacă incendiul a fost cauzat de un atac cu drone ucrainene.

Mai multe astfel de atacuri au fost semnalate pe teritoriul rusesc în ultima zi.

Update 10:50 O persoană a fost ucisă și alte două rănite în atacul rusesc asupra Donețk.

O persoană a fost ucisă și alte două rănite în ultimele atacuri rusești asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, a declarat un oficial.

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare Donețk, a declarat că o persoană a murit când obuzele rusești au lovit satul Bohdanivka.

Două persoane au fost rănite și în orașul Katerynivka, a spus el într-o postare pe Telegram.

Kyrylenko a spus că bombardamentele din regiune au deteriorat mai multe case și anexe și o linie electrică în ultima zi.

Update 08:30 Moscova, atacată cu dronă, vineri dimineață. O explozie s-a produs la Centrul Expozițional din cartierul de afaceri.

Ucrainenii au atacat cu o dronă o clădire din Moscova, provocând o explozie care a fost auzită în cartierul de afaceri al oraşului.

Apărarea aeriană a distrus drona care nu a provocat pagube sau victime, au declarat autoritățile vineri dimineața.

"În această noapte, în timpul unei încercări de a atinge Moscova, forţele de apărare aeriană au distrus o dronă.

Carcasa dronei a căzut în zona Centrului expozițional şi nu a provocat pagube semnificative clădirii", a declarat primarul Serghei Sobianin.

La faţa locului se află serviciile de urgenţă ale capitalei şi, conform primelor informaţii, nu a fost identificată nicio victimă, a adăugat primarul Moscovei.

Filmări neverificate care au apărut pe reţelele sociale par să arat un fum dens şi gri care se ridică pe cerul nopţii deasupra Moscovei.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul a fost efectuat de Kiev la ora locală 04:00 (01:00 GMT) şi a vizat "obiecte situate în Moscova şi regiunea Moscovei".

Nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei, dar oficialii de la Kiev nu au recunoscut niciodată în mod oficial că au lansat atacuri asupra unor obiective din Moscova.

Până la începutul acestui an, Moscova a rămas neatinsă de războiul din Ucraina, dar în ultimele luni a fost ținta unor atacuri cu drone.

Update 08:10 Marea Britanie semnează contracte de apărare aeriană de 90 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, potrivit Sky News.

Ministerul britanic al apărării a semnat trei contracte în valoare de peste 90 de milioane de lire sterline pentru a furniza Ucrainei echipamente de apărare aeriană.

Cel mai mare dintre cele trei este un contract de 56 de milioane de lire sterline pentru sisteme aeriene fără echipaj, numit și echipamente UAS, cu compania norvegiană de apărare Kongsberg.

Acesta va plăti pentru sistemele de anti-drone montate pe vehicule pe care le va utiliza Ucraina pentru a detecta, urmări, distruge și perturba UAS rusești. 

Sistemele aeriene fără echipaj sunt o categorie largă, care acoperă războiul electronic, artileria de ghidare și echipamentele de operare de noapte.

Celelalte două tranzacții sunt și pentru apărarea aeriană, dar ministerul apărării nu a oferit detalii precise.

Update 00:00 "Rusia este deschisă refuzurilor Ucrainei, dar Moscova nu va renunța „niciodată” la Crimeea, a declarat joi președintele belarus Alexander Lukașenko într-un interviu, potrivit publicației de stat BelTa.

”Cu siguranță, Rusia nu se va renunța niciodată în Crimeea. Nu se va întâmpla. Mă îndoiesc deocamdată că se poate ajunge la un acord aici, în est. Dar Rusia este gata să discute orice subiect. Știu cu siguranță”, a spus Alexander Lukașenko. 

Totuși, el a menționat că ucrainenii „sunt susținuți de americani” și nu vor să negocieze momentan.

”Negocierile trebuie să înceapă fără condiții preliminare. Este o mișcare clasică a oricărei diplomații", a spus el.

"Este necesar să începem negocieri și să discutăm totul. Inclusiv Crimeea, Herson, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk. Totul trebuie discutat acolo”, a adăugat el.

Război în Ucraina, 17 august | Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

Război în Ucraina, 16 august | Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre: "Sunt inacceptabile!" 

Război în Ucraina, 15 august | Ucraina va consolida apărarea la granițele cu Belarus şi Rusia

Război în Ucraina, 14 august | Marea Britanie a interceptat două avioane militare rusești la nord de Scoția

Război în Ucraina, 13 august | Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținere

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close