Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 543. Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16

Război în Ucraina, ziua 543. Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16

Război în Ucraina, ziua 543. Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat presei ucrainene. 

Război în Ucraina, ziua 543. Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16
Sursa foto: Getty Imges
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Aug 2023   •   20:34

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Olanda și Danemarca îi vor livra Ucrainei avioane F-16
  • Trupe Wagner, în drum spre o fâșie de pământ dintre Polonia și Lituania
  • Orașul Kursk, lovit de un atac cu dronă ucraineană
  • Volodimir Zelenski cere Suediei avioane de vânătoare
  • Volodimir Zelenski a mers în Suedia şi insistă pentru integrarea Ucrainei în UE şi NATO
  • Cel puţin 7 persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești la Cernihiv
  • Iranul a furnizat peste 600 de drone ,„kamikaze” Rusiei
  • SUA au dat Danemarcei aprobarea pentru materialele de instruire F-16 pentru Ucraina
  • Rusia sancţionează oficiali guvernamentali britanici şi jurnalişti
  • Aproape 500.000 de militari ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi în conflict

Update 23:00 Ministrul ucrainean de Externe a declarat că Ucraina va reuși să-și recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în ciuda îndoielilor exprimate de aliații americani și europeni.

El a respins evaluările pesimiste, care sugerează că forțele ucrainene nu vor putea să cucerească orașul strategic Melitopol, din sud-estul țării.

"Acum se așteaptă ca Ucraina să nu-și poată revendica rapid tot teritoriul. Totuși, avem nevoie de mai multe capacități pe rază lungă pentru a obține mai multe rezultate pe termen scurt, nu de prognoze", a spus Dmytro Kuleba.

Până acum, SUA au livrat Ucrainei peste 30 de lansatoare de rachete HIMARS.

Update 20:30 Olanda și Danemarca au declarat că vor oferi avioane de luptă F-16 Ucrainei, odată ce vor fi îndeplinite condițiile pentru acest transfer, a declarat, duminică, premierul olandez Mark Rutte, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Olanda.

Rutte a spus, potrivit Reuters, că Olanda are disponibile în total 42 de avioane F-16, dar este prea devreme pentru a spune dacă toate vor fi donate.

"Astăzi putem anunța că Olanda și Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei și Forțelor Aeriene ucrainene”, în cooperare cu SUA și alți aliați, a declarat el, într-o conferință de presă comună cu Zelenski la o bază militară aeriană din Eindhoven.

Angajamentul este prima promisiune reală de F-16 pentru forțele armate ucrainene și vine la câteva zile după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare a avioanelor de luptă de către Olanda și Danemarca.

Zelenski a declarat că avioanele vor contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și vor ajuta la contraofensiva acesteia, potrivit Mediafax.

Update 20:00 Trupe Wagner se îndreaptă spre o fâșie de pământ dintre Polonia și Lituania, potrivit unor rapoarte ale polonezilor.

În acest context, Polonia trimite 500 de polițiști antitero la granița cu Belarus, fiind mutați, de asemenea, și 10.000 de militari la frontieră.

Mai mult, Polonia a anunțat că doi spioni ruși au fost prinși și reținuți.

În contextul acestor tensiuni, Lukashenko a transmis că Belarus va folosi armele nucleare în fața agresiunii străine.

De asemenea, el a avertizat că, dacă va fi provocat- în special de țările NATO vecine, precum Polonia, Lituania și Letonia, Belarus va "răspunde imediat cu tot ce avem", inclusiv cu arme nucleare, potrivit agenției de știri de stat Belta.

Update 17:00 Rusia a declarat că dronele ucrainene au atacat duminică patru regiuni diferite, rănind cinci persoane și forțând două aeroporturi din Moscova să devieze pentru scurt timp zborurile, potrivit Reuters.

Regiunile rusești Kursk, Rostov și Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, au raportat tentative de atacuri cu drone, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că a blocat o dronă ucraineană în regiunea Moscova, iar aceasta s-a prăbușit într-o zonă nepopulată.

Organismul de supraveghere a aviației din Rusia a declarat că a întrerupt pentru scurt timp zborurile către aeroporturile Vnukovo și Domodedovo din oraș ca răspuns la atac.

Guvernatorul regiunii Kursk a declarat că cinci persoane au fost rănite și că a izbucnit un incendiu când o dronă a lovit gara din orașul Kursk.

Guvernatorul regiunii Rostov a declarat că nu s-au înregistrat persoane rănite sau pagube.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a împiedicat două atacuri separate cu drone în regiunea Belgorod, provincia de frontieră atacată cel mai des de Ucraina. Guvernatorul local a declarat pe Telegram că 12 ținte aeriene au fost doborâte în apropierea orașului Belgorod.

Atacurile cu drone ucrainene atât asupra regiunilor de frontieră, cât și asupra capitalei ruse au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, cu lovituri repetate asupra districtului financiar al Moscovei.

Rusia a declarat în luna mai că două drone ucrainene au încercat să atace Kremlinul.

În mod obișnuit, Ucraina nu comentează cine se află în spatele atacurilor asupra teritoriului rusesc, deși oficialii și-au exprimat public satisfacția cu privire la acestea.

Update 11:00 Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a recunoscut însă că Ucraina are nevoie de mai multe arme de rază lungă pentru a obţine mai multe rezultate pe termen scurt. Kuleba adaugă că Ucraina este hotărâtă să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat sâmbătă că Ucraina va reuşi să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în ciuda îndoielilor exprimate de aliaţii americani şi europeni.

„Acum se aşteaptă ca Ucraina să nu-şi poată revendica rapid tot teritoriul”, a spus el. „Acest lucru demonstrează că chiar şi cei care se îndoiesc devin mai plini de speranţă cu timpul”.

El a respins evaluările pesimiste care sugerează că forţele ucrainene nu vor putea să cucerească oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării. Kuleba a mai că Ucraina a supravieţuit invaziei ruse din februarie 2022 şi că acum este mai plină de speranţă.

„Totuşi, avem nevoie de mai multe capacităţi pe rază lungă pentru a obţine mai multe rezultate pe termen scurt”, a spus Kuleba.

SUA au livrat Ucrainei peste 30 de lansatoare de rachete HIMARS.

Oficialul ucrainean a subliniat, de asemenea, importanţa sprijinului militar al aliaţilor Kievului, care au trimis armament, muniţie şi avioane de luptă pentru a ajuta la contraofensiva, potrivit POLITICO.

Update 8:00 O dronă ucraineană a lovit gara din orașul Kursk, în vestul Rusiei. Au fost rănite cinci persoane.

„Atac cu dronă ucraineană la Kursk. Potrivit unor informaţii preliminare, drona s-a prăbuşit pe acoperişul clădirii gării, iar după aceea a izbucnit un incendiu”, a scris pe Telegram guvernatorul regional Roman Starovoyt.

El precizează că cinci persoane au fost rănite de cioburi.

Kursk se află la aproximativ 150 de kilometri de granița cu Ucraina.

"Antrenamentul (pe avioanele F-16) a început", a declarat Reznikov, adăugând că o serie de ingineri și tehnicieni ucraineni se antrenează, de asemenea, împreună cu piloții. 

Reznikov a spus că nu va dezvălui cât timp va dura antrenamentul, dar a precizat că "un termen minim de antrenament este de șase luni". 

Potrivit lui Reznikov, instructorii vor fi cei care vor anunța finalizarea instruirii, atunci când vor vedea că piloții, inginerii și tehnicienii ucraineni pot aplica cu succes noile lor abilități. 

De asemenea, cursanții vor primi cursuri de limba engleză în terminologia tehnică, deoarece "nivelul de bază al limbii engleze nu este suficient", a spus el. 

Între timp, perioada de pregătire va fi folosită pentru a determina ce țară va furniza Ucrainei aeronavele și în ce cantitate. 

Reznikov a spus că este, de asemenea, important să se determine ce fel de arme va transporta aeronava.

"La urma urmei, fără radare, avionul nu poate vedea, iar fără mitraliere, rachete și obuze, nu este o armă, ci doar un purtător", a adăugat el. 
Programul de antrenament F-16 este susținut de o coaliție de 11 țări NATO și necesită aprobarea oficială a SUA, deoarece avioanele sunt de tehnologie americană.

Război în Ucraina, 19 august | Atac cu rachetă rusească într-o piață din Cernihiv: cel puțin șapte morți și zeci de răniți

Război în Ucraina, 18 august | Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16

Război în Ucraina, 17 august | Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

Război în Ucraina, 16 august | Statele Unite condamnă vehement atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre: "Sunt inacceptabile!" 

Război în Ucraina, 15 august | Ucraina va consolida apărarea la granițele cu Belarus şi Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
România va trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană
x close