Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 547. Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

Război în Ucraina, ziua 547. Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

Război în Ucraina, ziua 547. Avionul în care se afla Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar Wagner, s-a prăbuşit ca urmare a unui complot de asasinare, dar nu pare să fi fost doborât totuşi de o rachetă sol-aer, au declarat oficiali americani.

Război în Ucraina, ziua 547. Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”
Sursa foto: Profimedia Images / hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2023   •   22:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un oficial al Pentagonului spune că afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”
  • Norvegia va dona Ucrainei avioane F-16
  • Prima declarație a lui Vladimir Putin despre moartea lui Evgheni Prigojin: "Nu îl vom uita niciodată!"
  • Bloggerii militari ruși confirmă că ucrainenii au debarcat în Crimeea și că au distrus un sistem lansator de rachete
  • De Ziua Independenței, Ucraina a debarcat soldați în Crimeea
  • Radu Tudor: "Vom mai vedea astfel de execuții, precum cea a lui Prigojin!"
  • Cadavrul liderului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost identificat oficial.
  • Volodimir Zelenski, reacție după moartea lui Evgheni Prigojin: "Toată lumea știe!"
  • Iohannis, scrisoare către Zelenski de Ziua Independenței Ucrainei
  • Ucraina susţine că Rusia a pierdut două bombardiere TU-22
  • 24 august, Ziua Independenţei Ucrainei faţă de URSS
  • Numărul victimelor în rândul copiilor din Ucraina este în creștere, avertizează reprezentanții organizației Salvați Copiii
  • Mihailo Podoliak: Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin este un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024
  • Luminiţa Odobescu: România va continua să sprijine Ucraina în lupta sa curajoasă de a-şi recupera complet integritatea teritorială

Update 22:05  Avionul în care se afla Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar Wagner, s-a prăbuşit ca urmare a unui complot de asasinare, dar nu pare să fi fost doborât totuşi de o rachetă sol-aer, au declarat oficiali americani. Evaluările preliminare ale guvernului american, despre care oficialii au subliniat că sunt incomplete, sugerează că o bombă a explodat în avion sau că o altă formă de sabotaj a cauzat prăbuşirea aparatului la nord-vest de Moscova, relatează joi The Wall Street Journal.

Un oficial al Pentagonului spune că afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”, relatează şi The Guardian.

„Evaluăm că informațiile sunt inexacte”, a spus Pat Ryder despre rapoartele conform cărora avionul Embraer care îl transporta pe Evgheni Prigojin a fost doborât de rachete sol-aer.

Update 20:55 Norvegia va oferi avioane F-16 Ucrainei, alăturându-se Danemarcei și Olandei, potrivit Reuters.

Norvegia va dona Ucrainei avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, a anunțat, joi, premierul norvegian în timpul unei vizite la Kiev, alăturându-se astfel unei acțiuni inițiate de Olanda și Danemarca.

„Plănuim să donăm Ucrainei avioane de vânătoare norvegiene F-16 și vom oferi mai multe detalii despre donație, numărul și calendarul de livrare, în timp util", a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

Avionul de vânătoare este echipat cu un tun de 20 mm și poate transporta bombe și rachete.

Anul trecut, forțele aeriene norvegiene au decis să renunțe la flota de 57 de avioane F-16. Ulterior, cele mai multe au fost vândute României și unei companii private care oferă instruire pentru Forțele Aeriene ale SUA. Totuși, în cazul companiei private, tranzacție nu a primit încă aprobarea finală.

Norvegia a înlocuit avioanele F-16 cu modelul F-35.

Update 19:30 Președintele Vladimir Putin a făcut prima declarație în legătură cu moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în urma prăbușirii unui avion privat, miercuri seară, în Rusia.

Potrivit surselor ruse, liderul de la Kremlin și-a exprimat condoleanțele față de familiile victimelor incidentului aviatic din regiunea Țver.

"Wagner a avut o contribuție semnificativă la lupta împotriva nazismului în Ucraina, care nu va fi uitată niciodată, a spus președintele rus.

"Îl cunosc pe Prigojin de mult timp, de la începutul anilor '90. A fost un om cu un destin complex. (Uneori) a făcut greșeli, alteori a obținut rezultatele pe care le dorea - pentru el însuși, și ca răspuns la solicitările mele, pentru o cauză comună. A fost o persoană talentată. A lucrat în țara noastră, dar și în străinătate, în Africa. A lucrat cu petrol, gaze, cu metale prețioase", a continuat Putin.

Publicația Politico scrie că liderul de la Kremlin a făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri cu Denis Pușilin, șeful administrației numite de Moscova în regiunea ucraineană Donețk, anexată ilegal de Rusia anul trecut.

"Șeful Comitetului de Investigații al Rusiei mi-a raportat acest lucru (incidentul aviatic, n.r.), așa cum este corect. Ei au lansat o anchetă cu privire la acest incident și aceasta va fi efectuată până la capăt și se va ajunge la o concluzie. Să vedem ce spun anchetatorii", a conchis președintele rus.

Update 18:00 Proeminentul canal Telegram pro-rus Rybar a relatat că "în timpul nopții, două până la patru ambarcațiuni rapide (ucrainene) au debarcat în zona Olenivka de la Capul Tarhankut, au efectuat trageri demonstrative cu lansatoare de grenade în fața camerei și au plecat".

"Acesta este al doilea incident în zonă, în ultimele câteva zile. Recent (forțele ucrainene) au efectuat un atac combinat, care a dus la distrugerea unui sistem de apărare cu rachete sol-aer S-300, iar de data aceasta au debarcat pe țărm", a continuat sursa citată.

Potrivit Rybar, "activitatea AFU (Forțele Armate ale Ucrainei, n.r.) în apropierea peninsulei Crimeea este din ce în ce mai mare, iar ucrainenii sondează terenul din apropierea Crimeei de câteva săptămâni, căutând portițe pentru o operațiune amfibie".

Canalul pro-rus a blamat și relatările din presa de la Moscova, care a scris că Ucraina a pierdut până la 20 de soldați în operațiunile recente din Crimeea.

"În loc de relatări în roz, ar fi mai bine să se facă tot posibilul pentru a suprima o astfel de activitate, mai ales în locurile în care există o mare concentrare de civili", a conchis sursa citată de CNN.

Update 16:00 Ucraina a desfășurat, în cursul nopții de miercuri spre joi, o operațiune de debarcare în peninsula Crimeea, aflată sub ocupație rusă.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat că operațiunea s-a desfășurat cu succes.

Conform oficialilor ucraineni, această misiune, lansată în cooperare cu forțele navale, a fost finalizată fără victime de partea ucraineană, dar a provocat pierderi în rândurile inamice, relatează Antena 3 CNN.

Kievul a transmis că toate obiectivele au fost îndeplinite, fără a preciza despre ce obiective este vorba.

Contul X (Twitter) al Direcției de Informații Militare din Ucraina a publicat un clip video cu imagini despre care spune că au fost filmate în timpul operațiunii nocturne.

De asemenea, un canal Telegram care publică informații legate de Crimeea, a relatat că au fost auzite explozii lângă satul Maiak, aflat în zona Capului Tarkhankut, iar luptele de acolo au implicat și aviația.

Aceste evoluții vin după ce Ucraina a anunțat, miercuri, că a distrus o baterie de rachete S-400 în aceeași zonă din Crimeea.

Update 15:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, joi, după moartea lui Evgheni Prigojin în urma prăbușirii, în Rusia, a avionului avându-l la bord pe șeful grupării paramilitare Wagner.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu are nimic de-a face cu moartea liderului Wagner.

Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Souza, la Kiev, liderul ucrainean a spus:

"În primul rând, noi nu avem nimic de-a face cu această situație, asta este sigur. Dar cred că toată lumea își dă seama cine are".

El nu a detaliat asupra subiectului, notează CNN.

Update 14:30 Analistul militar Radu Tudor a comentat informația conform căreia cadavrele liderilor Wagner, Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, au fost identificate oficial la morgă, după prăbușirea, în Rusia, a avionului privat în care se aflau cei doi.

"Kremlinul are tot interesul să se transmită această informație cu prioritate, să existe o amprentă de spaimă, de teroare care vine din partea lui Vladimir Putin pentru orice persoană care ar îndrăzni să i se opună, oricât de apropiată i-ar fi aceasta.

Moartea lui Prigojin și identificarea cadavrului, confirmarea faptului că despre el este vorba, este o lecție stalinistă pe care Vladimir Putin o de întregii societăți ruse în momentul de față.

Sunt convins că există o emoție extrem de puternică, dar și un val de spaimă și de teroare pe care rușii îl resimt atunci când se gândesc la Vladimir Putin. Vom mai vedea astfel de execuții.

Ele constituie un element ritualic în orice dictatură: 'cine îndrăznește să nu fie de acord cu mine sfârșește așa cum a făcut-o Evgheni Prigogin'", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 14:15 Cadavrul liderului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a fost identificat oficial.

Prigojin a fost declarat mort încă de miercuri seară, după ce avionul Embraer la bordul căruia se afla s-a prăbușit în regiunea rusă Țver, în timpul unui zbor între Moscova și Sankt Petersburg, menționează Antena 3 CNN.

Relatările martorilor susțin ipoteza unei explozii care a distrus aeronava în aer iar presa din Occident evocă varianta unui asasinat executat la ordinul președintelui rus, Vladimir Putin.

În avion se aflat șapte pasageri și trei membri ai echipajului, toți fiind declarați morți de autoritățile ruse, înainte de identificarea oficială.

Joi, cadavrul liderului Wagner a fost identificat la morgă de unul dintre comandanții grupării de mercenari.

În procesul de identificare au fost decisive tatuajele, înălțimea cadavrului și fost lipsa unui deget la o mână, semn particular cunoscut al lui Prigojin.

De asemenea, a fost identificat şi cadavrul lui Dmitri Utkin, principalul adjunct al lui Evgheni Prigojin la conducerea grupării paramilitare.

Update 13:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au participat la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei pentru a onora memoria celor căzuți în războiul ruso-ucrainean.

Cuplul prezidențial a depus flori la Zidul Memoriei de lângă Catedrala Sfântul Mihail din Kiev și a păstrat un moment de reculegere.

Zelenski a onorat, de asemenea, memoria activiștilor uciși în timpul protestelor de stradă care au dus la căderea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici în 2014.

Președintele și prima doamnă au participat, de asemenea, la o slujbă la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev.

Update 12:30 Președintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare omologului de la Kiev, Volodimir Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei.

"Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru dârzenia arătată de poporul ucrainean în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale în fața agresiunii ruse", comunică Administrația Prezidențială de la București.

Totodată, în mesajul transmis, președintele României a reconfirmat "sprijinul ferm, constant și multidimensional al țării noastre pentru Ucraina".

"Vom continua să fim alături de țara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internațional recunoscute, și mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării", se spune în mesajul citat.

"În același timp, președintele Klaus Iohannis a apreciat că aprofundarea relației politice și practice dintre NATO și Ucraina reprezintă un rezultat valoros al eforturilor noastre conjugate, care trebuie urmată de progrese pe calea aderării la Alianță, iar în perioada următoare România va acționa cu hotărâre pentru o decizie politică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană", a mai transmis președintele român cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei.

Update 10.30. Un atac cu rachete rusești împotriva orașului Dnipro a rănit în cursul nopții șapte locuitori și a provocat daune semnificative unei clădiri de infrastructură de transport, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, noaptea trecută, potrivit The Kyiv Independent.

Printre victimele rănite se numără trei bărbați și patru femei cu vârste cuprinse între 32 și 55 de ani, majoritatea suferind tăieturi și răni provocate de schije. Șase dintre ele au fost spitalizate și sunt în stare stabilă, a precizat guvernatorul. Atacul a avariat în total aproximativ zece clădiri, inclusiv două clădiri rezidențiale, o bancă, o stație de autobuz, un hotel, clădirea unei companii agricole, un atelier de mobilă și o clădire administrativă.

Aproximativ 15 chioșcuri au fost, de asemenea, afectate, potrivit raportului. În plus, au fost avariate trei autobuze, mai multe mașini, cabluri și stâlpi de troleibuz, precum și conducte de apă și gaz, a adăugat Lysak.

Update 09.50. Mai multe convoaie de luptători Wagner au plecat din Belarus spre Rusia. Mișcarea de trupe are loc după ce avionul în care se afla șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit ieri, după ce a decolat de la Moscova către Sankt Petersburg.

Unele tabere de bază din Belarus ale controversaților măcelari din trupele Wagner ar fi fost deja demontate la doar câteva ore după catastrofa aeriană, după care combatanții ar fi format un convoi pentru a părăsi țara, așa cum transmite centrul național de rezistență din Belarus, informație preluată de publicația Kiev Independent.

Update 08.03. Șeful serviciului de informații al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a declarat că recentele atacuri asupra aerodromurilor rusești au distrus două bombardiere TU-22 și au avariat alte două, scrie Reuters.

"Două au fost distruse, două au fost avariate. Două nu pot fi reparate", a declarat Budanov într-un interviu televizat miercuri seară pentru serviciul ucrainean al Radio Free Europe/Radio Liberty.

El a precizat că un al cincilea avion rusesc ar fi putut fi lovit.

Oficialii ruși au raportat atacuri cu drone asupra aerodromurilor militare Soltsy din regiunea Novgorod, sâmbătă, și Shaykovka din regiunea Kaluga, luni, și au declarat că un avion de luptă a fost avariat în timpul primului atac.

Marți, serviciile de informații militare britanice au declarat că este posibil ca Rusia să fi pierdut un bombardier supersonic cu rază lungă de acțiune TU-22M3 cu capacitate nucleară în atacul asupra Soltsy.

Numărul victimelor în rândul copiilor din Ucraina este în creștere, avertizează reprezentanții organizației Salvați Copiii, citați de Sky News.

Organizația susține că în luna iunie s-au înregistrat cele mai multe decese din acest an. Potrivit Salvați Copiii numărul victimelor în rândul copiilor a crescut cu peste 16% între mai și august, în comparație cu primele patru luni ale anului 2023.

În perioada menționată, numărul atacurilor aeriene și al atacurilor cu drone s-a triplat, 95% dintre aceste lovituri având loc în zone populate.

În total, 541 de decese de copii au fost înregistrate în Ucraina de la începutul războiului în februarie anul trecut. De asemenea, reprezentanții organizației susțin că peste 1.680 de copii au fost uciși sau răniți în timpul războiului.

24 august, Ziua Independenţei Ucrainei

În fiecare an, pe 24 august poporului ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul Stat ucrainean.

Declaraţia de Independenţă a încoronat lupta de secole a poporului ucrainean pentru dreptul de a avea propriul lor stat, libertatea de a dezvolta cultura naţională, de a fi un membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale.

În Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Braşov dar şi alte oraşe au fost anunţate manifestări cu ocazia acestei zile, la care participă refugiaţi ucraineni în ţara noastră. 

Război în Ucraina, 23 august | Kiev: Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin, un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024

Război în Ucraina, 22 august | Volodimir Zelensky susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"

Război în Ucraina, 20 august | Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16

Război în Ucraina, 19 august | Atac cu rachetă rusească într-o piață din Cernihiv: cel puțin șapte morți și zeci de răniți

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close