Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 545. Volodimir Zelenski susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

Război în Ucraina, ziua 545. Volodimir Zelenski susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

Război în Ucraina, ziua 545. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se întoarce acasă "cu un nou sprijin politic și noi acorduri”, după ce a încheiat astăzi călătoria sa în Europa.

Război în Ucraina, ziua 545. Volodimir Zelenski susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Aug 2023   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa
  • Casa Albă nu consideră că au ajuns în impas confruntările militare din Ucraina
  • Vladimir Putin laudă unitatea și suveranitatea Rusiei: "Mergem spre victoriei"
  • Întâlnire între Volodimir Zelensky și liderii Croației, Republicii Moldova și Macedoneni de Nord
  • Opt piloți ucraineni sunt antrenați pe avioane F-16, de Danemarca
  • Ministrul turc de Externe va vizita Ucraina
  • Rusia anunță că a distrus cu aviația de vânătoare o navă ucraineană în Marea Neagră
  • Evgheni Prigojin apare într-un clip despre care susține că a fost filmat în Africa și afirmă că Wagner se luptă cu Al Qaeda
  • Kievul expune tancuri și blindate rusești distruse, înaintea Zilei Naționale
  • Ucrainenii ar fi reușit să distrugă un bombardier Tu-22 cu capabilități nucleare
  • Zelenski: "Grecia va participa la instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16"
  • Ambasada SUA de la Minsk le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Belarus
  • Zelenski a ajuns în Grecia, urmând să participe inclusiv la reuniunea cu lideri europeni
  • Zelenski crede că Rusia va pierde războiul
  • Iranul a trimis o delegație militară la Moscova
  • Dronele ucrainene au rănit două persoane în capitala rusă
  • O bancă din Ucraina face chetă pentru a cumpăra drone cu rază lungă de acțiune
  • Rusia anunță că a doborât o a doua dronă în zona Moscovei, luni dimineață
  • Zeci de zboruri au fost redirecționate departe de Moscova după ce o dronă a fost doborâtă în capitala rusă

Update 21.39 Volodimir Zelensky susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se întoarce acasă "cu un nou sprijin politic și noi acorduri”, după ce a încheiat astăzi călătoria sa în Europa. "Ne întoarcem acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri. Toată lumea reafirmă clar integritatea teritorială a Ucrainei", a spus Zelensky în discursul său de seară.

"Vor fi avioane pentru Ucraina. Vom avea vehicule blindate suplimentare. Vom consolida apărarea antiaeriană, economia, exporturile noastre, integrarea europeană și euro-atlantică", a spus el. Totodată el a precizat că la "aproape toate întâlnirile s-a discutat despre protejarea rutelor de export prin Marea Neagră și prin coridoare de solidaritate pe uscat”.

În ultimele zile, Zelensky a călătorit în Suedia, Țările de Jos, Danemarca și Grecia, unde a participat la un summit Ucraina-Balcani. El a spus că a purtat discuţii în marginea summitului cu Bulgaria, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova şi Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Rezultatul general al acestor zile este că Ucraina a devenit mai puternică”, a spus Zelensky, adăugând că îi este recunoscător Luxemburgului pentru aderarea la declarația Grupului celor Șapte privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Update 20.21 Casa Albă nu consideră că au ajuns în impas confruntările militare din Ucraina

Preşedinţia SUA nu consideră că în Ucraina are loc un conflict militar de uzură, notând că situaţia este "dinamică", în contextul contraofensivei ucrainene, informează agenţia Reuters.

"Noi am semnalat clar permanent că situaţia de pe câmpul de luptă este foarte dinamică, sunt atacuri şi operaţiuni defensive ale ambelor părţi în multe locuri situate pe linia lungă a frontului", a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui Joseph Biden. "Observăm că Ucraina continuă să obţină teritorii în mod metodic şi sistematic", a subliniat oficialul american.

Update 18.50 Vladimir Putin laudă unitatea și suveranitatea Rusiei: "Mergem spre victoriei"

Liderul de la Kremlin a declarat că arborarea steagului alb-albastru-roșu în urmă cu mai bine de 30 de ani a fost un simbol al suveranității restaurate.

Discursul preşedintelui a fost difuzat chiar de ziua drapelului naţional. "Drapelul tricolor a fost ridicat din nou deasupra țării noastre la 22 august 1991. Cu acest steag, am depășit multe dificultăți și provocări, dar, de fapt, am restabilit suveranitatea țării noastre.

Rusia este o țară și o civilizație milenară. Steagul nostru național este un simbol al unității noastre. Sunt sigur că drapelul național ne va inspira întotdeauna să mergem doar înainte, spre victorie, pentru a afirma gloria Rusiei", a declarat Vladimir Putin.

Update 17.24 Întâlnire între Volodimir Zelensky și liderii Croației, Republicii Moldova și Macedoneni de Nord

Preşedintele Volodimir Zelensky s-a întâlnit cu liderii Croației, Republicii Moldova şi Macedoniei de Nord, în Grecia, a declarat biroul său de presă.

Zelensky a mulțumit Croației pentru pregătirea unui nou pachet de apărare pentru Ucraina și l-a informat pe prim-ministrul croat Andrej Plenković despre "blocada ilegală a navigației a Rusiei în Marea Neagră și loviturile grele cu rachete rusești asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, care pun în pericol securitatea alimentară mondială”.

Preşedintele ucrainean i-a mulţumit, de asemenea, prim-ministrului Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, pentru sprijinul apărării. Zelensky a discutat și cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre crearea rutelor alternative pentru exportul de cereale ucrainene după ce Rusia s-a retras din inițiativa pentru cereale la Marea Neagră.

Update 16.43 Opt piloți ucraineni sunt antrenați pe avioane F-16, de Danemarca

Danemarca a început să antreneze opt piloți ucraineni pe avioane F-16, ca parte a angajamentului său de a dona avioane de luptă Ucrainei, au anunțat astăzi forțele armate daneze.

Cei opt piloți au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup, împreună cu 65 de persoane care vor fi instruite în întreținerea și repararea avioanelor.

Danemarca va furniza Ucrainei 19 avioane F-16 și va livra primele șase avioane în jurul Anului Nou.

Update 14:26 Ministrul turc de externe Hakan Fidan va efectua, vineri, o vizită în Ucraina, potrivit unor surse diplomatice turce citate de agenția de stat Anadolu.

Oficialii turci şi-au exprimat în mod repetat interesul pentru un rol de mediere între Rusia şi Ucraina, cu scopul de a relansa acordul privind cerealele la Marea Neagră.

Rusia a blocat porturile ucrainene de la invazia din februarie 2022 și a amenințat că va trata toate navele către și dinspre Ucraina drept potențiale ținte militare, după ce s-a retras, luna trecută, dintr-un acord mediat de Turcia și ONU în urmă cu un an.

Acordul permitea tranzitul vaselor încărcate cu cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Vizita oficialului turc vine, de asemenea, în contextul în care Ucraina a anunțat, recent, un "coridor umanitar" pe Marea Neagră, pentru a permite plecarea navelor de marfă blocate în porturile maritime controlate de Kiev.

Update 13:20 Un avion de vânătoare rusesc a distrus în cursul ultimei nopți o navă de recunoaștere a Ucrainei în Marea Neagră.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de Ministerul rus al Apărării, relatează CNN.

"Echipajul unui avion Su-30 din cadrul forțelor Flotei Mării Negre a distrus o navă de recunoaștere a Forțelor Armate ucrainene în zona instalațiilor de producție a gazelor rusești din Marea Neagră", a precizat ministerul rus pe Telegram.

Declarația nu menționează detalii despre ce fel de ambarcațiune a fost distrusă sau localizarea exactă a incidentului.

Aceeași instituție a comunicat că apărarea antiaeriană rusă a doborât, luni, două drone ucrainene deasupra Mării Negre.

Update 12:20 Un bombardier nuclear cu capacitatea de a transporta arme nucleare rusesc a fost distrus în urma unui atac cu drone ucrainene, potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare. 

Imaginile analizate de jurnaliștii BBC arată un Tupolev Tu-22 în flăcări la o bază aeriană aflată la sud de Sankt Petersburg.

Cu toate că Ministerul rus al Apărării a susținut că drona ucraineană a fost doborâtă iar incendiul provocat a fost stins rapid, imagini postate pe internet arată un foc imens care a cuprins o aeronavă militară.

Update 12:00 Autoritățile din Kiev au expus, pentru Ziua Națională, zeci de tancuri și blindate rusești, distruse în război.

Pe o stradă din centrul capitalei ucrainene, oamenii pot vedea blindate de luptă, tancuri și alte echipamente rusești aranjate ca într-o coloană de paradă militară.

Localnicii speră ca obiectele prezentate să ridice moralul militarilor ucraineni.

Ucraina sărbătorește ziua națională pe 24 august, când marchează 32 de ani de când s-a desprins de URSS și și-a declarat independența.

Tot joi se împlinește un an și jumătate de când țara a fost invadată de Rusia.

Update 11:00 Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, apare într-un nou videoclip despre care susține că ar fi fost filmat în Africa.

El spune că se află acolo "pentru a ține piept teroriștilor".

"La datorie. Temperatura este peste 50 de grade. Fix cum ne place. Organizația Wagner conduce operațiuni de recunoaștere şi căutare, făcând Rusia și mai mare pe toate continentele, iar Africa, și mai liberă.

Noi aducem dreptate și fericire popoarelor africane şi facem viața un iad pentru Al Qaeda şi alte organizații criminale.

Noi angajăm doar militari de clasă, pentru a continua să ne ducem la îndeplinire țelurile cu care am pornit la drum şi pe care am promis solemn că le vom obține", spune Prigojin în înregistrarea semnalată de presa internațională.

Update 09:57 Grecia va participa la programul de instruire a piloților ucraineni pentru utilizarea avioanelor F-16 pe care Olanda şi Danemarca le vor furniza Kievului.

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cursul vizitei la Atena.

"Am obținut un rezultat important pentru coaliția avioanelor de vânătoare. Grecia va participa la instruirea piloților noștri pe avioane F-16. Mulțumesc pentru această propunere", a declarat Volodimir Zelenski într-o conferință de presă comună cu premierul elen, Kyriakos Mitsotakis.

Update 09:00 Rusia a anunțat, marți dimineață, că a doborât două drone ucrainene în regiunea Moscovei, unde incidentele de acest tip s-au înmulțit în ultimele săptămâni.

"A fost dejucată o încercare a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste folosind vehicule aeriene fără pilot", a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, precizând că atacul a avut loc în noaptea de luni spre marți.

"Două drone au fost detectate şi distruse de sistemele de apărare aeriană deasupra teritoriului regiunii Moscova", a adăugat instituția citată.

Potrivit primarului capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, un dispozitiv ar fi fost doborât în zona Krasnogorsk, situată la 20 km nord-vest de Kremlin.

O a doua dronă ar fi fost distrusă în zona Ceasţi, la aproximativ 50 km sud-vest de centrul Moscovei. Serviciile competente sunt la fața locului, a adăugat primarul capitalei ruse.

Aeroporturile internaționale Domodedovo, Şeremetievo și Vnukovo din Moscova au fost închise pentru sosiri și plecări, potrivit agenției de stat TASS.

Aceasta a anunțat ulterior reluarea aterizărilor pe Domodedovo şi Şeremetievo.

Atacurile cu drone în interiorul teritoriului rus sunt în creștere de câteva săptămâni, cel mai adesea fără a provoca pagube sau victime, și vizează în special capitala Rusiei, situată la peste 500 de km de granița cu Ucraina.

Luni, Rusia a susținut că a dejucat noi atacuri ale dronelor ucrainene în apropiere de Moscova și în regiunea Kaluga, care nu au provocat victime sau pagube.

Update 08:00 Ambasada Statelor Unite din Belarus i-a îndemnat pe cetățenii americani să plece imediat din această țară.

Anunțul vine după ce două din cele șase puncte de trecere a frontierei de la granița dintre Belarus și Lituania au fost închise de guvernul de la Vilnius.

Facilitarea atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, aplicarea arbitrară a legilor locale, potențialul de tulburări civile, riscul de detenție şi capacitatea limitată a ambasadei de a-i ajuta pe cetățenii SUA care locuiesc sau călătoresc în Belarus sunt câteva dintre motivele invocate de instituția citată pentru ca americanii să nu călătorească în țara condusă de Aleksandr Lukașenko.

"Luați în considerare plecarea prin celelalte puncte de trecere a frontierei cu Lituania și Letonia sau cu avionul. Cetățenilor americani nu li se permite să intre în Polonia pe uscat din Belarus. Nu călătoriți în Rusia sau în Ucraina", atenționează ambasada.

Update 00:01 Belgia a confirmat, luni, că a început preparativele pentru a antrena piloți ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16 de fabricație americană, transmite EFE.

"Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs", a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

Statele Unite au dat undă verde pe 18 august ca Ucraina să poată dispune de avioanele de vânătoare F-16 pe care SUA le produce, iar duminică aceasta Olanda şi Danemarca i-au confirmat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că țara sa va putea conta pe aceste aparate în viitor, în contraofensiva armatei ucrainene împotriva invaziei ruse.

Belgia, împreună cu aceste țări, face parte din așa-numita "coaliție F-16", formată din unsprezece state membre ale NATO care au promis că forțele Kievul vor beneficia de aceste avioane de luptă.

Cu toate acestea, Bruxellesul nu plănuiește, pentru moment, să livreze Ucrainei avioanele F-16, ci doar să participe la pregătirea piloților ucraineni.

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"

Război în Ucraina, 20 august | Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16

Război în Ucraina, 19 august | Atac cu rachetă rusească într-o piață din Cernihiv: cel puțin șapte morți și zeci de răniți

Război în Ucraina, 18 august | Washingtonul și-a dat acordul ca Olanda și Danemarca să transfere Ucrainei avioane F-16

Război în Ucraina, 17 august | Alexander Lukașenko, după revolta Wagner: "Adversarii noștri trebuie să știe asta. Putin este acum mai mobilizat, mai viclean și mai înțelept"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close