Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 548. Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 548. Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 548. Corepondenții de război ruși vorbesc despre un „asalt major” al armatei ucrainene care ar fi în plină desfășurare pe frontul de la Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 548. Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Aug 2023   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Directorul companiei care a operat al doilea avion care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg: "Nu are legătură cu Prigojin"
  • Au fost găsite toate cele zece victime şi cutia neagră, în urma accidentului aviatic în care a murit Prigojin
  • Grupul paramilitar Wagner este ''frânt'', a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării
  • „Asalt major” al armatei ucrainene care ar fi în plină desfășurare pe frontul de la Zaporojie
  • Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia susțin prelungirea până la sfârșitul anului a interdicției UE privind importul de cereale ucrainene în aceste țări
  • Putin nu va participa în persoană la summitul G20 - Kremlin
  • Kremlinul neagă ca a dat ordin pentru asasinarea lui Prigojin
  • SUA vor începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în octombrie
  • Ministerul Apărării britanic: 'Foarte probabil' ca şeful Wagner să fi murit, dar nu există încă o dovadă definitivă
  • Pentagonul afirmă că, cel mai probabil, Evgheni Prigojin a fost ucis
  • Rusia a anunţat că a distrus zeci de drone lansate de Ucraina în Crimeea
  • Rusia continuă să deporteze copii din Ucraina ocupată | SUA anunţă noi sancţiuni
  • Un oficial al Pentagonului spune că afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”
  • Norvegia va dona Ucrainei avioane F-16
  • Prima declarație a lui Vladimir Putin despre moartea lui Evgheni Prigojin: "Nu îl vom uita niciodată!"

Update 22.05 Directorul companiei care a operat al doilea avion care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg: "Nu are legătură cu Prigojin"

Un al doilea avion pe care unele canale media l-au legat de şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se afla de asemenea în aer, miercuri seara, efectuând o cursă Moscova - Sankt Petersburg în momentul prăbuşirii aeronavei în care s-ar fi aflat liderul mercenarilor ruşi, dar directorul general al companiei care îl operează a negat pentru Reuters orice legătură cu Wagner.

"Nici avionul în sine, nici pasagerii săi nu au legătură cu Wagner şi nici nu au avut vreodată”, a declarat pentru agenția Reuters directorul general al Jetica, Serghei Trifonov.

Acest avion nu a fost închiriat, a precizat Trifonov, deşi a refuzat să spună cine este proprietarul său.

Update 21.05 Au fost găsite toate cele zece victime şi cutia neagră, în urma accidentului aviatic în care a murit Prigojin

Anchetatorii ruşi au anunţat vineri că au recuperat trupurile tuturor celor zece victime, dar şi cutia neagră a avionului prăbuşit miercuri în regiunea Tver de la nord de Moscova, în care se afla Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, informează AFP.

„Corpurile celor zece victime au fost găsite la locul accidentului de avion. Sunt în curs analize genetice moleculare pentru stabilirea identităţii lor. Înregistratoarele de zbor au fost preluate de anchetatori şi este în curs o examinare detaliată a locului”, a informat Comitetul de Investigaţii al Rusiei într-o postare pe Telegram.

Update 20.07 Grupul paramilitar Wagner este ''frânt'', a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma presupusei morţi a liderului acestuia, Evgheni Prigojin, informează AFP.

"Nu mai există propriu-zis un grup Wagner ca forţă serioasă, aşa cum exista în urmă cu un an. Sunt frânţi", a declarat Reznikov într-un interviu acordat săptămânalului duminical german Welt am Sonntag.

Potrivit ministrului ucrainean, presupusa dispariţie a lui Prigojin "l-a slăbit" pe preşedintele rus Vladimir Putin.

"Pentru că a arătat lumii că dacă Putin face o înţelegere cu cineva şi încalcă înţelegerea, atunci nu se mai poate avea încredere în el", a adăugat Reznikov, potrivit unor extrase din acest interviu publicate în avans.

De la presupusa moarte a lui Prigojin într-un accident aviatic în Rusia au apărut speculaţii privind o posibilă implicare a Kremlinului în prăbuşirea avionului privat care efectua o cursă Moscova-Sankt Petersburg. Aceste afirmaţii au fost negate de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, care le-a calificat drept o "minciună absolută".

Update 18.50 Corepondenții de război ruși vorbesc despre un „asalt major” al armatei ucrainene care ar fi în plină desfășurare pe frontul de la Zaporojie, mai exact în zona Robotîne, pe axa Orihiv-Tokmak.

În noaptea de 24/25 august au apărut imagini cu ceea ce pare a fi un amplu atac al armatei ucrainene pe frontul de la Robotîne - localitate recent eliberată de trupele Kievului. Ucrainenii au atacat aici cu „cel puțin 83 de blindate”, conform unor imagini în infraroșu transmise de o dronă de observare a rușilor.

Update 17.40 Noi resturi din avionul lui Evgheni Prigojin care s-a prăbușit miercuri au fost găsite, la trei kilometri de locul impactului cu solul.

Potrivit unor noi imagini apărute pe rețelele de socializare, o aripă și o parte din trenul de aterizare ale avionului au fost găsite la aproximativ trei kilometri distanță de locul prăbușirii. Acest lucru indică faptul că avionul s-a dezintegrat în aer, afirmă un oficial ucrainean.

Update 16.20. Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia susțin prelungirea până la sfârșitul anului a interdicției UE privind importul de cereale ucrainene în aceste țări, a declarat vineri ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, potrivit Reuters.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci vecini ai Ucrainei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în alte părți.

Această interdicție urmează să se încheie la 15 septembrie.

„Susținem o interdicție a importurilor în țările noastre până la sfârșitul anului", a declarat Telus într-o conferință de presă.

„Vreau să spun că, și dacă nu se reușește acest lucru, unele țări vor introduce propriile restricții. Declarația noastră este clară", a continuat el.

Miniștrii agriculturii din cele cinci țări sunt de acord, în același timp, să susțină subvențiile pentru tranzitul cerealelor și doresc ca și alte produse să fie adăugate pe lista de interdicții de import, cum ar fi zmeura în cazul Poloniei, a mai spus Telus.

Update 15.30. Kremlinul a confirmat că președintele Vladimir Putin nu va participa la viitorul summit G20 din India.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că "președintele nu are astfel de planuri. Știți că președintele a participat de la distanță la BRICS [summitul care a avut loc săptămâna aceasta în Africa de Sud.] Acum, programul este încărcat și, desigur, principalul obiectiv este operațiunea militară specială"

Peskov a fost întrebat dacă Putin ar putea participa prin videoconferință. "Formatul este în curs de discuție", a răspuns el.

Peskov a declarat că Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan sunt în curs de a aranja o întâlnire, care se așteaptă să aibă loc "în curând".

"Vă vom informa în scurt timp. Este în curs de pregătire", a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Discuțiile ar putea avea loc în Rusia încă din septembrie, înainte de summitul G20, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan va avea loc "în Rusia, la începutul lunii septembrie", a declarat pentru RIA o sursă diplomatică din Istanbul.

Update 14.00. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toate examinările necesare - inclusiv testele genetice - sunt în curs de desfășurare pentru a stabili dacă șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis în accidentul aviatic produs miercuri în apropiere de Tver.

Totodată, Peskov neagă orice implicare a Kremlinului în accidentul aviatic, potrivit BBC.

Update 13.30. SUA vor începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioanele de vânătoare F-16 pe teritoriu american începând din octombrie, potrivit EFE, preluat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a anunțat joi într-o conferinţă de presă că piloţii ucraineni vor urma mai întâi cursuri de engleză, în septembrie, iar luna următoare, în octombrie, vor începe antrenamentele propriu-zise la baza Morris, a Gărzii Naţionale din Tucson (Arizona, SUA).

Ryder a evitat să precizeze câţi militari ucraineni vor primi această pregătire.

Cursurile de engleză vor fi ţinute la baza forţelor aeriene americane din Lackland, San Antonio (Texas).

Ryer a amintit că Danemarca şi Olanda au confirmat că vor livra Ucrainei avioane F-16 şi că SUA menţin un contact "strâns" cu aceste ţări şi cu alţi aliaţi pentru a se asigura că pregătirea SUA completează eforturile altor parteneri din coaliţia care sprijină Kievul.

Statele Unite au dat asigurări Danemarcei şi Olandei că vor accelera aprobările necesare pentru a asigura livrarea avioanelor de vânătoare F-16 în Ucraina odată ce antrenamentul condus de ambele ţări va fi finalizat.

Update 12.30. Nu există încă o dovadă definitivă că şeful mercenarilor ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la bordul avionului care s-a prăbuşit miercuri după-amiază în regiunea Tver, dar este "foarte probabil" ca el să fie mort, a declarat vineri Ministerul Apărării (MoD) britanic, citat de Reuters.

Autorităţile ruse au anunţat că Prigojin se afla pe lista de pasageri în avionul prăbuşit la nord-vest de Moscova miercuri seară, la două luni de când a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei ruse.

Anchetatorii ruşi au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele prăbuşirii, dar nu au confirmat oficial identităţile celor 10 trupuri recuperate din epavă.

"Nu există încă dovada definitivă că Prigojin era la bord şi se ştie despre el că îşi lua măsuri de securitate excepţionale. Cu toate acestea, este foarte probabil ca el să fie într-adevăr mort", a declarat MoD într-o actualizare a informaţiilor de apărare postate pe platforma de socializare X (fostă Twitter).

"Dispariţia lui Prigojin ar avea aproape sigur un efect profund destabilizator asupra Grupului Wagner. Atributele sale personale de hiperactivitate, îndrăzneală excepţională, un impuls pentru rezultate şi brutalitatea extremă au pătruns în Wagner şi este puţin probabil că vor fi egalate de alt succesor", consideră ministerul.

"Vidul în conducerea Wagner ar putea fi agravat de informaţiile că fondatorul şi comandantul de teren Dmitri Utkin, precum şi şeful logisticii Valeri Cekalov au murit de asemenea", adaugă ministerul britanic.

Update 11.30. Pentagonul a declarat "este probabil ca Prigojin să fi fost ucis". Oficiali americani și occidentali au declarat că explozia ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt dispozitiv amplasat în aeronavă, deși ar fi și alte posibilități.

Oficiali americani și occidentali au declarat că explozia ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt dispozitiv amplasat în aeronavă, deși sunt explorate și alte posibilități, cum ar fi combustibilul alterat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în primele sale comentarii de la prăbușirea avionului, a vorbit despre moartea lui Prigojin, referindu-se la el la timpul trecut în timpul unei întâlniri televizate.

"A făcut câteva greșeli grave în viață, dar a obținut și rezultatele necesare", a spus Vladimir Putin.

Update 10.40. Patru rachete, dintre care două Kh-59 şi două Kalibr, precum şi o dronă Shahed, au fost distruse de apărarea ucraineană, noaptea trecută, anunţă Forţele Aeriene ale Ucrainei. Forţele ucrainene au precizat că cele două rachete Kh-59 au fost lansate de un avion de luptă Su-34 aflat în spaţiul aerian al Mării Negre, iar cele două rachete Kalibr au fost lansate de pe o navă din Marea Azov.

De asemenea, drona Shahed a fost lansată din direcţia Prymorsko-Akhtarsk, în sudul regiunii Krasnodar din Rusia. Cele patru rachete au fost distruse în zona regiunii Odesa, iar drona a fost distrusă de apărarea antiaeriană ucraineană în zona Dnipro.

Update 09.30. Cel puțin o persoană a murit și alte trei au fost rănite, inclusiv un copil, în urma atacurilor rusești asupra regiunii Kherson din sudul Ucrainei, a declarat astăzi un oficial militar, potrivit CNN.

Inamicul a efectuat 81 de atacuri în ultima zi, lansând 501 obuze din mortiere, artilerie, tancuri, Grad, UAV-uri și avioane”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Kherson. Rusia a tras 16 obuze asupra orașului Herson. Atacurile au lovit zone rezidențiale, o clădire administrativă, o instalație de infrastructură critică, o unitate medicală și instituții educaționale, a mai explicat Oleksandr Prokudin.

Inamicul a efectuat 81 de atacuri în ultima zi, lansând 501 obuze din mortiere, artilerie, tancuri, Grad, UAV-uri și avioane”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Kherson. Rusia a tras 16 obuze asupra orașului Herson, a adăugat el. Atacurile au lovit zone rezidențiale, o clădire administrativă, o instalație de infrastructură critică, o unitate medicală și instituții educaționale, a precizat el.
Citeşte întreaga ştire: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 548 | Rușii acuză un atac ucrainean asupra Crimeei cu zeci de drone, la o zi după ce Kievul anunțase „o operațiune specială”

Update 07.40. Ministerul rus al Apărării a declarat pe 25 august că forțele sale de apărare aeriană au distrus 42 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea și o rachetă deasupra regiunii Kaluga, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul a precizat că nouă drone au fost distruse de forțele de apărare aeriană, în timp ce 33 au fost dezactivate de la distanță și s-au prăbușit deasupra Crimeei fără a-și atinge țintele.

"Astăzi, SUA adoptă sancţiuni împotriva a două entităţi şi 11 indivizi care ar fi facilitat transferul forţat şi deportarea de copii ucraineni în tabere.(...)

Rusia şi mandatarii săi au arestat copii care fugeau de violenţă, ei au forţat copii să părăsească şcoli şi orfelinate, iar mandatari locali au păcălit sau forţat părinţi să-şi trimită copiii în aşa-zise tabere de vară şi au refuzat să-i întoarcă părinţilor", a explicat Linda Thomas-Greenfield, potrivit AFP.

În acest context, ambasadoarea americană la ONU, anunţă că SUA nu vor rămâne tăcute în timp ce Rusia comite crime de război şi crime împotriva umanităţii şi se vor lua "măsuri pentru a impune restricţii de vize pentru trei aşa-zise entităţi ruse instalate, pentru implicarea lor în încălcarea drepturilor minorilor ucraineni".

Reamintim că, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru "deportarea ilegală" a mii de copii ucraineni, început din februarie 2022. Aceste acuzații sunt respinse de Moscova 

Război în Ucraina, 24 august | Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

Război în Ucraina, 23 august | Kiev: Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin, un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024

Război în Ucraina, 22 august | Volodimir Zelensky susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: "Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pe F-16"

Război în Ucraina, 20 august | Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close