Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 550. 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 550. 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 550. Armata rusă a desfășurat acum aproximativ 100.000 de militari pe linia frontului dintre Kupiansk și Lîman, potrivit unui oficial al armatei ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 550. 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    27 Aug 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • O a doua navă cargo a părăsit portul Odessa, în ciuda blocadei rusești, a anunțat Ucraina
  • Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o dronă americană de recunoaștere deasupra Mării Negre
  • 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei
  • Incendiu la un atelier unde armata rusă are depozitate arme, în Berdiansk
  • Boris Johnson îl acuză pe Vladimir Putin de asasinarea lui Evgheni Prigojin
  • O dronă s-a prăbuşit asupra unui imobil rezidenţial din regiunea frontalieră Kursk, în Rusia
  • Zelenski: "Ucraina trebuie să îndeplinească toate etapele necesare pentru ca F-16 să apară pe cerul nostru"
  • Ucraina se pregăteşte să mobilizeze mai mulţi recruţi pe măsură ce războiul continuă
  • Ucraina respinge un atac aerian asupra Kievului
  • Trei piloţi ucraineni au murit, după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit în aer
  • Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia
  • Reuniune secretă între comandanți din NATO și generalul Zalujnîi
  • Ministrul Apărării din Ucraina: ”O grupare Wagner nu mai există, ca trupe serioase, aşa cum era acum un an”
  • O cafenea dintr-o localitate ucraineană, lovită de o rachetă. Doi oameni au murit
  • Un comandant ucrainean anticipează intensificarea contraofensivei în sud: "Urmează Berdiansk"
  • Rusia se regrupează în partea de est pe care o controlează pentru a relua ofensiva
  • Rusia susţine că a doborât o dronă ucraineană care se apropia de Moscova

Update 21.44 O a doua navă cargo a părăsit portul Odessa, în ciuda blocadei rusești, a anunțat Ucraina

Ucraina a anunţat astăzi că o a doua navă cargo blocată la Odesa a părăsit portul prin coridorul maritim temporar creat de Kiev după ce Moscova a blocat acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, relatează AFP şi Reuters.

"Nava PRIMUS sub pavilion liberian şi aparţinând unui operator din Singapore a părăsit portul Odesa şi foloseşte coridorul temporar stabilit pentru navele civile", a anunţat vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov pe platforma X (fostă Twitter), precizând că nava transportă produse din oţel destinate ţărilor africane.

"O a doua navă blocată din cauza războiului a părăsit portul Odesa şi acum navighează printr-un coridor temporar", a scris Kubrakov.

Oficialul ucrainean a afirmat că nava se afla în portul Odesa din 20 februarie 2022, chiar înainte de invazia rusă, şi transportă produse din oţel către Africa.

Rusia a ameninţat că va viza toate navele ca potenţiale ţinte militare după ce Moscova s-a retras luna trecută din acordul care a permis Ucrainei să-şi exporte cerealele în pofida războiului.

Update 20.31 Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta o dronă americană de recunoaștere deasupra Mării Negre

Rusia a anunţat astăzi că a ridicat de la sol un avion de luptă SU-30 pentru a intercepta deasupra Mării Negre o dronă de recunoaştere Reaper a forţelor aeriene americane, relatează AFP şi Reuters.

"În momentul în care avionul de luptă rus s-a apropiat, drona de recunoaştere străină a efectuat o întoarcere, îndepărtându-se de frontiera Federaţiei Ruse", a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Ria Novosti.

Astfel de incidente între avioane ruseşti şi aparate occidentale au devenit frecvente pe fondul războiului din Ucraina, în care Moscova acuză statele occidentale, în principal SUA, că ajută Kievul nu doar cu arme, muniţii şi instrucţie, ci şi cu informaţii culese de sateliţi şi de avioane sau drone spion şi care permit armatei ucrainene să lovească ţinte strategice ruseşti în spatele liniei frontului.

Update 19.30 100.000 de soldați ai armatei ruse au fost desfășurați în estul Ucrainei

Armata rusă a desfășurat acum aproximativ 100.000 de militari pe linia frontului dintre Kupiansk și Lîman, potrivit unui oficial al armatei ucrainene.

A „crescut semnificativ frecvența” atacurilor și loviturilor aeriene în zonă, a raportat Ukrainska Pravda, citând pe Illia Yevlash, șefa serviciului de presă al Grupării Forțelor de Est.

Acest lucru dă credibilitate teoriei Ministerului Apărării din Regatul Unit conform căreia Rusia ar putea pivota către eforturile ofensive în est, deoarece pierde teren în sud.

Ministerul Apărării a considerat că există o „posibilitate realistă” ca Rusia să încerce să avanseze pe frontul Kupiansk-Lîman în încercarea de a ajunge la râul Oskil și de a crea o zonă tampon în Luhansk.

"Doctrina Rusiei sugerează că va încerca să recâștige inițiativa prin pivotarea înapoi la o ofensivă la nivel operațional. Kupiansk-Lyman este un teritoriu potențial pentru acest lucru”, a spus Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Update 18.38 Incendiu la un atelier unde armata rusă are depozitate arme, în Berdiansk

În orașul ocupat Berdiansk din regiunea Zaporojie un atelier în care rușii au adus echipamente este în flăcări, a anunțat Ivan Fedorov, primarul în exil al Melitopolului.

Update 17.23 Boris Johnson îl acuză pe Vladimir Putin de asasinarea lui Evgheni Prigojin

Fostul premier britanic Boris Johnson îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că l-a ucis pe şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, şi subliniază că nu se poate negocia vreo pace în Ucraina cu liderul la Kremlin, relatează News.ro citând CNN.

Cauza prăbuşirii avionului este necunoscută, însă oficiali din spionajul Statelor Unite şi din Occident declară CNN că este vorba despre o faptă premeditată.

”Nu pot fi să trecut mai de câteva secunde de la explozia la bordul Embraer Legacy 600, un avion de lux de altfel de încredere, şi momentul în care bruta rusă a leşinat în vertiginoasa sa acceleraţie către moarte şi, cu toate astea, în acea clipă, sunt sigur că a ştiut cu perfectă claritate ce s-a întâmplat", a scris Boris Johnson.

Update 15:00 O dronă s-a prăbuşit în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unui imobil rezidenţial din Kursk, capitala regiunii eponime ruse de la frontiera cu Ucraina, fără a face victime, au anunţat autorităţile locale, informează AFP şi Reuters.

"Potrivit primelor informaţii, o dronă s-a prăbuşit asupra unui imobil din Kursk", a scris pe Telegram guvernatorul regional, Roman Starovoit.

În urma acestui incident, "ferestrele de la mai multe etaje au fost sparte", a declarat Starovoit, precizând că imobilul unei universităţi regionale situate în apropiere a fost de asemenea afectat.

"Nu a izbucnit niciun incendiu, nimeni dintre locuitori nu a fost rănit", a mai subliniat Starovoit.

La rândul său, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a afirmat într-un comunicat că a doborât duminică două drone ucrainene în regiunea Kursk şi în regiunea Briansk, şi aceasta din urmă învecinată cu Ucraina.

Update 13:00 Ucraina trebuie să parcurgă toate etapele necesare pentru ca F-16 „să apară pe cer”, a afirmat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un nou discurs.

„Acest lucru va aduce mai aproape revenirea aviaţiei civile pe cerul ucrainean, deoarece va aduce victoria mai aproape şi va oferi Ucrainei mai multă securitate”, a precizat Zelenski, notează News.ro. 

„De 30 de ani, în ultima sâmbătă din august, personalul aeronautic ucrainean, atât militar, cât şi civil, îşi sărbătoreşte ziua profesională. Piloţi, ingineri, toţi cei care lucrează în industria aviaţiei, în producţia de aeronave, în transportul aerian. Toţi cei care fac din Ucraina una dintre ţările puternice. Pentru că doar acele state care pot apăra cerul şi îşi onorează aviaţia au adevărata putere.

Acum, în acest an, Ucraina trebuie să îndeplinească toate etapele necesare pentru ca F-16 să apară pe cerul nostru. Acesta va fi un nou nivel al aviaţiei militare ucrainene. Iar acest lucru va aduce mai aproape revenirea aviaţiei civile pe cerul ucrainean, deoarece va aduce victoria mai aproape şi va oferi Ucrainei mai multă securitate. Există o mulţime de motive de felicitări în această Zi a Aviaţiei. Există multe lucruri pentru care să fim recunoscători. Şi eu sunt recunoscător. Suntem cu toţii recunoscători”, a spus Volodimir Zelenski, relatează News.ro.

El a vorbit şi despre accidentul aviatic soldat cu moartea a trei piloţi.

„Din păcate, doar aceste cuvinte nu sunt suficiente astăzi. Ieri, un dezastru a avut loc pe cer deasupra regiunii Jitomir. Trei piloţi au murit. Printre ei se afla Andriy Pilshchykov, cu indicativul Juice. Era un ofiţer ucrainean, unul dintre cei care au ajutat foarte mult ţara noastră. Foarte mult! Condoleanţe familiei şi prietenilor, tuturor celor care i-au cunoscut pe băieţi.

Ancheta cu privire la cele întâmplate este în curs de desfăşurare. Este prea devreme pentru a vorbi despre detalii. Bineînţeles, toate circumstanţele vor fi clarificate. Bineînţeles, Ucraina nu va uita niciodată pe nimeni care a apărat cerul liber al Ucrainei. Fie ca ei să fie mereu în memoria noastră!”

Update 11:20 Conducerea ucraineană pregăteşte solicitări suplimentare de recrutare pentru a continua să lupte împotriva invaziei forţelor ruse, informează sâmbătă dpa.

"Da, armata ne-a abordat şi probabil va fi un apel suplimentar", a declarat sâmbătă secretarul Consiliului Naţional de Securitate, Olexii Danilov, pentru un post de radio ucrainean. Cu toate acestea, mobilizarea nu va depăşi parametrii deja stabiliţi la începutul războiului, pe 24 februarie 2022, a adăugat el.

Danilov a spus că decizia nu reprezintă o măsură neprogramată şi că mobilizarea este în desfăşurare de un an şi jumătate."Nu este nevoie să facem zgomot, totul merge conform planului pe care îl urmăm în prezent", a adăugat el.

Update 10:00 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei respingeau în zorii zilei de duminică un atac aerian rusesc la periferia capitalei Kiev, conform informaţiilor transmise pe Telegram de administraţia militară a Kievului, informează Reuters.

Un martor Reuters a raportat zgomotul unei explozii.

Toată Ucraina era sub alertă de raid aerian la ora locală 5 am. (02:00 GMT). 

Update 08:00 Trei piloţi ucraineni au murit, după ce două avioane de antrenament L-39 s-au ciocnit în aer, în centrul Ucrainei, au anunţat, sâmbătă, Forţele Aeriene ucrainene, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Incidentul a avut loc vineri, deasupra regiunii Jitomir, aflată pe ruta ce leagă vestul Ucrainei de capitala Kiev.

Putin a semnat decretul care aduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigozhin ar fi fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor.

Autoritatea aviatică rusă a declarat că Prigojin se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbușit miercuri seara la nord-vest de Moscova, fără să existe supraviețuitori, la exact două luni după ce a condus o revoltă eșuată împotriva șefilor armatei.

Președintele Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiilor celor decedați în accident și a vorbit despre Prigojin la timpul trecut.

El a citat „informații preliminare” care indică faptul că Prigojin și asociații săi de top din Wagner au fost uciși cu toții și, deși l-a lăudat pe Prigojin, a spus că acesta a făcut și unele „greșeli grave”.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați a fost o mișcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului.

Decretul, publicat pe site-ul web al Kremlinului, obligă orice persoană care desfășoară activități în numele armatei sau care sprijină ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” în Ucraina să depună un jurământ oficial de credință față de Rusia.

Descris în decret ca fiind un pas pentru a forja bazele spirituale și morale ale apărării Rusiei, formularea jurământului include o linie în care cei care îl depun promit să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și liderilor superiori.

Război în Ucraina, 26 august | Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credință față de Rusia

Război în Ucraina, 25 august | Asalt major al ucrainenilor pe frontul de la Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Oficial al Pentagonului: Afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”

Război în Ucraina, 23 august | Kiev: Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin, un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024

Război în Ucraina, 22 august | Volodimir Zelensky susține că se întoarce acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri din călătoria sa în Europa

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close